sâmbătă, 21 decembrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 44


1.  Autoritatea bancară naţională franceză, prin administraţia teritoriilor franceze de peste mări, procedează la înlocuirea bancnotelor care circulă în aceste îndepărtate şi exotice zone (arhipeleagurile şi insulele Noua Caledonie, Polinezia, Wallis şi Futuna). Noile bancnote vor fi puse în circulaţie pe data de 20 ianuarie 2014, până în data de 30 septembrie circulând în paralel cu cele vechi, după care cele vechi vor fi retrase din circulaţie. 
Sus este prezentată bancnota de 10000 de franci care va intra curând în circulaţie, iar dedesubt cea veche, aflată încă în circulaţie. Pe verso-ul bancnotei vechi este reprezentată Biserica din localitatea Vao, insula Pines, Noua Caleodnie, în decorul ei natural exotic.
Te las să admiri singur diferenţele grafice dintre cele două bancnote.  

2.  Continui să îţi prezint mai jos alte monede euro test, probă sau de încercare, emise de către autoritatea bancară naţională a statului european Germania.
Prin moneda de mai sus s-a dorit celebrarea Reunificării Germaniei.
Reunificarea Germaniei a fost un eveniment care s-a înfăptuit oficial la data de 3 octombrie 1990, când teritoriul fostei RDG - Republica Democrată Germană, proaspăt reorganizată în 5 landuri, a aderat la legile și constituția RFG. Ca urmare RDG-ul a dispărut ca entitate statală, alipindu-se oficial la Republica Federală Germania (RFG). Prin anul 1985 în RDG începuse o criză economică, socială și politică. Procesul, care a culminat cu această nouă unire, este denumit die Wende (întorsătura, schimbarea direcției din RDG).
Prin moneda de mai sus s-a dorit celebrarea Statuii Roland şi a Clădirii primăriei din oraşul german Bremen.
  
Bremen este un oraș hanseatic situat în nord-vestul Germaniei. Oraș comercial și industrial, cu port important pe râul Weser, Bremen  face parte din zona metropolitană Bremen – Oldenburg.  Impreuna cu orasul Bremerhaven formeaza landul federal si orașul stat Bremen. Bremen este al zecelea oraș al Germaniei, ca număr de locuitori, el numărând 661000 de locuitori la o suprafaă de 419 km.p. Sus am postat steagul și stema orașului - land Bremen.  
Clădirea Primăriei din Bremen se numară printre cele mai frumoase din Europa, fiind declarata patrimoniu mondial de catre UNESCO. Lucrarile de constructie au inceput in 1410, cladirea fiind percepută ca un simbol al bogatiei si al libertatii orasului. Cu o lungime de 41,5 metri şi o lăţime de 15,8 metri, clădirea gotică cu etaj este alcătuită din: pivniţă ce adăposteşte astăzi o importantă colecţie de vinuri, Sala de Jos şi Sala Mare de Sus. Contrastul între Sala Mare de Sus şi cea de Jos este remarcabil. Sala de Jos a rămas aproape neschimbată de-a lungul celor şase secole, fiind folosită ca piaţă acoperită, pentru comerţul local. Încăperea este împărţită în trei, prin două rânduri a câte zece coloane din lemn de stejar care sprijină tavanul jos din lemn masiv. Sala Mare de Sus avea rol de reprezentare a oraşului, fiind somptuos decorată. Începînd din secolul al XV-lea, Consiliul se reunea în această încăpere, în prezent este folosită doar pentru festivităţi oficiale, recepţii şi concerte. Are ferestrele deosebit de mari, decorate cu menouri şi vitralii.
Statuia lui Roland din fața Primăriei din Bremen este un monument UNESCO, cu valoare excepţională, fiind mărturie a autonomiei civile şi a suveranităţii Bremenului începînd din Evul Mediu. Ridicată în Piaţa Mare în anul 1404, are o înălţime de 5,5 metri, fiind una dintre cele mai vechi statui ale lui Roland, pe vremuri simbol al libertăţii oraşelor din Europa Centrală. Legenda spune că Roland era unul dintre cavalerii împăratului Carol cel Mare. Această statuie atesta că împăratul Sfântului Imperiu era întemeietorul acelui oraş şi avea drepturi şi privilegii. 
Prin moneda de mai sus s-a dorit celebrarea Domului din Koln.
Domul din Köln (cu numele oficial „Hohe Domkirche St. Peter und Maria”) este o biserică romano-catolică situată în orașul  Koln, Germania. Patronul protector al domului este Sf. Petru și   Maica Domnului. Domul din Köln are o înălțime de 157,38 m. Construcția impozantă a domului a fost ridicată în stil gotic. Între anii 1880 -1884 domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO.
Köln este un oraș în landul Renania de Nord - Westfalia, al patrulea oraș ca mărime din Germania  Din punct de vedere economic, cultural și istoric, Köln este cel mai de seamă oraș din Renania, important nod de cale ferată, la intersecția văii Rinului cu principalele căi comerciale între zonele de vest și est ale Europei. Sus am postat steagul şi stema orașului Koln.

3.  Autoritatea bancară naţională a statului asiatic Kayahstan procedează la înlocuirea bancnotelor aflate în circulaţie. Sus este prezentata noua bancnotă de 1000 tenghe iar jos cea veche, aflată încă în circulaţie.
Aversul bancnotei noi îl prezintă pe Kul-Tigin şi Monumentul Kazak Ely, iar reversul prezintă Monumentul Kultegin. 
Kul-Tigin a fost un comandant militar, de origine turcă, în vechile teritorii kazace, care a trait aproximativ în perioada anilor 684 – 731
Kazak Eli este primul monument memorial din istoria statului kazah inaugurat în cinstea aniversării a 10 ani de capitalism și dedicat destinului istoric al poporului kazah. El are o înălţime de 91 de metri, legată simbolic de anul 1991, anul în care statul şi-a declarat independenţa faţă de imperiul sovietic. Realizatorii monumentului sunt arhitectul Samatbek Bokebaj și artistul Sembigali Smagulov. Baza de marmură reprezintă curățenia de gânduri și durabilitatea relațiilor de prietenie între oamenii Kazahstanului. Impunătorul monument central este înconjurat de mai multe statui reprezentative pentru istoria kazahă.  
Monumentul Kultegin este situat în Arkhangai Aimag – Mongolia. Monumentul a fost construit în anul 732 , la un an după moartea lui Kultegin, are o înălţime de 10,9 metri, lăţime de 4,3 metri şi o grosime de 1,5 metri . Pe monument există un total de 68 de rânduri vertical cu inscripții turcești pe trei laturi ale monumentului și pe o latură inscripţii în limba chineză, aplicate mai târziu. Inscripțiile turceşti sunt printre cele mai vechi scrieri de limbă turcă arhaică. Aceste inscripţii au fost traduse târziu, în secolul al XX-lea de către lingvistul rus V.V.Radlov.
Bancnota veche prezintă atât pe avers cât şi pe revers imagini parţiale ale Mausoleului Khawaja Ahmed Yasawi.
Mausoleul Khawaja Ahmed Yasawi este un templu neterminat situat în oraşul Turkestan din sudul Kazahstanului. Mausoleul a fost comandat în anul 1389 de către hanul mongol Timur Lenk. După moartea acestuia construcţia a fost sistată în anul 1405. Deşi este neterminat, mausoleul a supraviețuit ca unul dintre cele mai bine conservate monumente ale acestei perioade istorice. Structura religioasă continuă să atragă pelerinii din întreaga Asia Centrală și a ajuns să reprezinte identitatea naţională kazahă. Mausoleul este declarat monument naţional şi insclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2003.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
 
ARTHUR SCHOPENHAUER 
filozof german (1788 – 1860) 
  1. Avuţia este ca apa sărată; cu cât se bea, cu atât aţâţă setea.
  2. Lumea este adevăratul infern: de-o parte sunt sufletele chinuite, de cealaltă călăii lor.
  3. Soarta oamenilor nu este hotărâtă de ghicitori sau de liniile din palmă, ci de vrednicie şi voinţă. 
_________xxx_________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Evidenţiat în întrecerea pe socialistă pe ramură
STAHANOVIST 
Termenul stahanovism provine de la minerul sovietic Alexei Grigorievici Stahanov (1906 - 1977) care, în noaptea de 30 spre 31 august 1935, a depășit planul de muncă de peste 7 ori, extragând 102 tone de cărbune din mina Tentralnaia Irmino, față de norma obișnuită de 14 tone/schimb. De atunci propaganda comunistă l-a folosit drept exemplu. 
În istoria și iconografia sovietică, un stahanovist este cel care urmează exemplul lui Alexei Grigorievici Stahanov: angajarea la o muncă foarte grea, cu o înaltă eficiență la locul de muncă, depășirea cu mult a normei de producție. Pe 14 noiembrie 1935 s-a ținut prima Conferință Inter-Unională a Stahanoviștilor, în care Stahanov și colegii săi și-au expus metodele de muncă și au dat amănunte despre câștigurile mai mari ce pot fi obținute prin raționalizarea muncii. Metoda sovietică de "întrecere stahanovistă", adică de muncă extenuantă pentru a putea fi evidențiat ca "Fruntaș în producție" a fost adoptată și în Republica Populară Română,drept pentru care, în anul 1951 a fost elaborată Hotărârea Comitetului Central al PMR cu privire la StahanovismPoza aplicată îl reprezintă pe celebrul Stahnov pe coperta renumitei reviste TIME.
Concursul "Drum de glorii" - Ministerul de Interne - CTS 
1877 - 1977
Concursul "Drum de glorii" - Ministerul de Interne - CTS
Insignele de mai sus marchează existenţa unui concurs periodic ce se desfăşura în perioada comunistă a României, în cadrul Ministerului de Interne. Una din insigne prezintă o grafică stilizată după tabloul "Gornistul" al pictorului român Nicolae Grigorescu. Această insignă celebrează centenarul Independenţei naţionale a României. Se ştie faptul că Nicolae Grigorescu a participat în acest război unde a realizat şi alte tablouri apreciate; Dorobanţul, Atacul de la Smârdan, etc.  

Brigadier al muncii patriotice - 1959
În perioada comunistă, la început de august se serba "Ziua brigadierilor" în semn de înaltă recunoştinţă şi alea­să preţuire a eroismului cu care ti­ne­rii brigadieri, aflaţi în primele rân­duri ale muncii, contribuiau  activ la înfăptuirea măreţelor obiective de dezvoltare multilaterală ale ţării. pa­triei noastre stabilite de Congresul al XIII-lea şi Conferinţa Naţională ale partidului. De-a lungul celor peste patru decenii de existenţă şi activitate rodnică a şantierelor, tinerii în uniformă albastră cu ecuson de bri­gadier şi-au pus semnătura de gând şi faptă revoluţionară la temelia a numeroase realizări ale construcţiei socialiste, înscriindu-se în amplul efort creator al întregului nostru popor în opera de edificare a noii orânduiri. "De la primele detaşamente de muncă patriotică, de la Bumbeşti-Livezeni şi Salva Vişeu, la Canalul Dunăre-Marea Neagră - sublinia tovarăşul Nicolae Ceauşescu - la toate şantierele industriale, a dezvoltării agriculturii, a industriei, ştiinţei, a culturii, tineretul a fost prezent, a răspuns chemării partidului, şi-a făcut datoria faţă de patrie, faţă de popor, faţă de cauza socialismului, demonstrând că este ferm hotărât să contribuie la realizarea unei societăţi moderne, înaintate, în care întregul popor, generaţiile viitoare să ducă o viaţă liberă şi demnă!" Preluând şi ducând mai departe cu cinste şi entuziasm glorioasele tradiţii ale muncii patriotice, tine­rii brigadieri de pe cele peste 200 de şan­tiere naţionale, judeţene şi lo­cale îşi consacră întreaga energie şi pricepere realizării unor importante obiective economice din in­dus­trie şi agricultură, form­ân­du-se şi edu­cân­du-se astfel la înalta şcoa­lă a muncii pentru ţară. S-au înscris definitiv în nemuritoare pagini de istorie şantierele tineretului de la Agnita - Botorca - Bumbeşti - Livezeni, Salva - Vişeu, Cianu Mare Cluj, hidrocentralele Lotru, Porţile de Fier I şi II, Combinatul Siderurgic Galaţi, sistemele de îmbunătăţiri funciare Giurgiu - Răzmireşti, Nedeea - Măceşul, amenajarea complexă a râului Dâm­bo­viţa etc. Astăzi, tinerii brigadieri îşi aduc contribuţia la edificarea a noi şi măreţe ctitorii ale evului socialist pe şantierele de la Canalul Dunăre-Bucureşti. Amenajarea râului Argeş pentru navigaţie şi alte folosinţe, combinatele miniere Rovinari şi Motru, canalul magistral Siret - Bărăgan sau cele de îmbunătăţiri funciare de la Câmpia Caracal, Sculeni - Ţuţora - Gorbani ş.a. Această impresionantă activitate de educaţie prin muncă şi pentru mun­că, de participare activă, res­pon­sabilă la înflorirea plenară a patriei, a tinerilor brigadieri se în­scrie organic efortul întregului ti­ne­ret al ţării, desfăşurat în industrie, agri­cultură, pe marile şantiere şi obiec­tive ale Cincinalului, menit să con­tribuie major la trecerea Ro­mâ­ni­ei la un nou nivel de dezvoltare.

Al IV-lea Festival mondial - Bucureşti - august 1953 

În lunile iulie-august ale anului 1953 aveau loc la București cel de-al III-lea Congres Mondial al Tineretului și cel de-al IV-lea Festival Mondial al Tineretului și Studenților. Presa vremii răspândea această informaţie pe prima pagină şi difuza reacţiile partidului unic, prin organizaţiile sale. Festivalul Internaţional al Tineretului, cum s-a intitulat oficial, desfăşurat în mai 1953 la Bucureşti, trebuia să fie un semnal pentru lumea occidentală că în România tinerii au condiţii optime de dezvoltare, dar să etaleze şi ospitalitatea poporului român, dorinţa regimului de colaborare cu statele civilizate. În perioada desfăşurării festivalului s-a înregistrat un eveniment deosebit urmarea a tensiunilor existente între liderul iugoslav Iosip Broz Tito şi restul lumii comuniste care prindea rădăcini în lume.Un avion străin a trecut peste Dunăre, a virat spre Bucureşti şi, pentru că a contat pe faptul că, în condiţiile în care erau atâţia tineri străini prezenţi în Capitală, nimeni nu va avea curajul să tragă în el, a lansat mii de afişe anti-Stalin şi anti -Dej. Toate aveau imprimate caricaturi foarte izbutite. Elevi ai Şcolii de ofiţeri de rezervă din Otopeni au fost trimişi toată noaptea în „misiune", prin parcuri, pe străzi, peste tot, să adune aceste afişe de propagandă antiromânească şi antisovietică. S-au strâns mii de astfel de „fluturaşi", dar unii studenţi nu le-au predat pe toate, conform ordinului sever primit, ci le-au ascuns în cizme sau în căptuşeala hainelor. Deasupra am postat o imagine de la lucrările acestor congrese.
Inspectoratul general de stat al silviculturii

____________ooOoo____________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
5 rupii 1938 - Burma  
George VI, nume complet şi real Albert Frederick Arthur George (1895 – 1952) a fost suveranul Regatului Unit al Marii Britanii şi a Dominioanelor Commonwealth-ului britanic în perioada anilor 1936 - 1952.

Câteva vignete de pe bilete de loterie spaniole 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 21.12.2013

Niciun comentariu: