duminică, 8 decembrie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 182


VIETNAMUL DE NORD

VIETNAMUL DE SUD

***

VORBE RĂSTĂLMĂCITE
DE LA ÎNAINTAŞI

GEORGE TOPÂRCEANU (1886 - 1937)
poet, prozator, memorialist, publicist
De fapt, la ţară eu n-am o vară, ci un văr.

FERDINAND MAGELLAN (1480 - 1521)
explorator portughez 
Ca orice om, am fost şi eu la strâmtoare.

FIDEL CASTRO (născut 1926)
revolutionar şi şef al statului cubanez
între anii 1976 - 2008
Americanii s-au obişnuit 
cu insula-n coastă.

VLAD ŢEPEŞ (1431 - 1476)
domn al Ţării Româneşti
în anii 1448, 1456 – 1462, 1476
 
 Oştenii mei, 
astăzi avem exerciţii de tragere.

___________xxx___________

CÂTEVA 
INSIGNE SPORTIVE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Campionatele internaţionale - Ediţia a XIII-a (atletism)

Atletismul este unul din cele mai populare sporturi din lume. Este o ramură a sportului care cuprinde diverse probe de alergări și de marș, de sărituri și aruncări, sau probe combinate, la care participă atleții. Datorită studenților români care studiau în Germania, Franţa şi Austria, atletismul pătrunde în România ca sport la sfârșitul secolului al XIX-lea. Se organizează concursuri pentru elevi și adulți, se înființează societăți („Societatea română de alergări pe jos”), apar cărți („Atletismul” - 1875). În anul 1912 este fondată Federația Română de Atletism (F.R.A.), cea care coordonează secțiile de atletism ale Cluburilor și Asociațiilor sportive din România. Primele Campionate Naționale ale României se organizează în anul 1914, la 16 probe, numai pentru bărbați. Abia în anul 1922 se organizează primele concursuri cu participare feminină. Din anul 1952 atleții români participă regulat la toate marile competiții mondiale.

Campionatul mondial tineret - România '77 - Presa - (handbal) 
Handbalul este un sport de echipă care se joacă cu o minge. Meciul are loc între două echipe a 7 jucători (6 jucători de câmp și un portar) pe durata a două reprize a câte 30 de minute. Scopul jocului este de a marca cât mai multe goluri în poarta echipei adversare. Echipa care a marcat mai multe goluri câștigă meciul.
Mondiale '80 - România - Arbitru - (handbal) 
Primul meci de handbal din România menționat în presă (în ziarul Hermannstädter Tageblatt) a fost probabil cel care a avut loc la începutul verii 1921, la puțin după un an de la primul meci de handbal din lume (la Berlin în februarie 1920). Profesorul de educație fizică din Sibiu Wilhelm Binder (care a predat la școli din Sibiu între 1910-1948) a fost în tribună la acel prim meci de handbal și a introdus handbalul în Sibiu. Binder se familiarizase în 1912 la Leipzig cu sportul premergător handbalului numit Raffball, sport pe care l-a introdus la Sibiu în 1913.În 1928 se organizează la Sibiu prima școală de arbitri de handbal. Federația Română de Handbal se constituie la 7 aprilie 1933, mai întâi ca filială a Federației de Baschet și Volei. După trei ani, devine independentă. Primul meci internațional al României a avut loc în 7 aprilie 1936, împotriva Poloniei, meci pe care România l-a câștigat cu 6 - 4. Primul meci de handbal în sală a avut probabil loc în Sala Obor în 1934.
Daciada - Finalist al Dinamoviadei - C.T.S.
M.I. - Ministerul de Interne
Dinamoviada era o competitie sportiva subordonată marii competiţii sportive naţionale Daciada. La aceasta participau sportivi legitimati dar şi amatori care activau în structurile Ministerului de Interne. Mai jos admiri şi alte insigne sportive dedicate Dinamoviadei in diferite discipline sportive. 
Născută în urma unei "indicaţii" venite direct de la cabinetul 1, Daciada a fost gândită drept o mişcare sportivă de amploare, organizată din doi în doi ani, având finale pe întreaga ţară la toate disciplinele sportive. A apărut la ideea lui Nicolae Ceauşescu şi a fost botezată astfel parcă special pentru a satisface nevoia condu­cătorului ţării de a sublinia încă o dată originea daco-romană a naţiunii.
Practic, obiectul Daciadei îl constituia sportul de masă. Sub imensa "pălărie" a acestei competiţii se reuneau toate disciplinele sportive, practicate teoretic numai de amatori. Dar amatori erau toţi, deoarece, indiferent că era vorba de fotbal, handbal, oină, popice sau aero-mo­delism, toţi sportivii trebuiau în mod obligatoriu să fie încadraţi în câmpul muncii, în timp ce activitatea de performanţă ar fi apărut doar în urma pregătirii din timpul liber. O aberaţie, desigur, mai ales că toţi sportivii care au avut rezultate internaţionale înainte de decembrie ’89 au fost cât se poate de profesionişti. Însă, pentru că ideologia comunistă nu permitea oficial deviaţionisme de tipul sportivului profesionist, toţi performerii şi-au mascat adevărata activitate sub forma unor încadrări în serviciu în funcţie de cluburile la care activau. La Steaua erau trecuţi în Armată, la Dinamo, în Ministerul de Interne ş.a.m.d. Sus am postat logo-ul competiţiei sportive naţionale "Daciada.


___________ooOoo___________

PERSONALITĂŢI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
1 milion cruzeiros 1991 - Brazilia 
Mareşalul Randon, nume real Cândido Mariano da Silva Randon, a fost un militar şi explorator brazilian care a trăit între anii 1865 - 1958.

Două vignete de pe bancnote locale, de necesitate, belgiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.12.2013

Niciun comentariu: