joi, 19 decembrie 2013

NANCY - FRANŢA



Mai jos am postat şi alte fotografii 
cu monumente istorice şi de arhitectură inconfundabile, 
specifice culturii franceze, din oraşul NANCY, 
prefectura departamentului MEURTHE ET MOSELLE
regiunea LORENA precum şi câteva monede, medalii 
şi jetoane locale, din perioade diferite. 

Fântâna AMPHITRITE
Monumentul GRANDVILLE
Palatul ducal - Muzeul LORRAIN 
Biserica ST.EPVRE
Piaţa ST.JEAN
Strada ST.JEAN
Strada ST.DIZIER
Centrul vechi al oraşului
Gara
Poarta CRAFFE
Fântâna NEPTUN din Piaţa STANISLAS
Arhitectură -  Piaţa STANISLAS 
Monedă locală veche - Nancy
Medalie - Nancy - Piaţa STANISLAS
Medalie - Nancy - 1753
Medalie - Nancy - Poarta CRAFFE 
Medalie sportivă - Nancy - Societatea de tir
Două jetoane - Nancy

***

VORBE RĂSTALMĂCITE
DE LA ÎNAINTAŞI

SILVIU BRUCAN (1916 – 2006)
politician comunist român
 Cartea mea de căpătâi este "După douăzeci de ani".

HENRI COANDĂ (1886 – 1972)
academician, inginer 
şi inventator român
Toţi oamenii de valoare au zburat din România .

CRISTOFOR COLUMB (1451 – 1506)
explorator şi navigator italo-spaniol
 
Am ajuns în America pentru că m-a trimis nevasta după cartofi.

__________xxx_________

CÂTEVA INSIGNE
TURISTICE B.T.T. ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Ghid 01 B.T.T. - Agenţia Buzău
Până la instaurarea comunismului, interbelică turismul românesc organizat se desfăşura prin intermediul asociaţiilor şi cluburile de turism existente. Primul Club Alpin a luat fiinţă în Braşov la 10 mai 1873. Cea mai veche asociaţie este S.K.V. – Siebenbürgischer Karpaten Verein, înfiinţată la Sibiu la 28 noiembrie 1880 şi dizolvată în 1944. Această asociaţie a avut cei mai mulţi membri (germani, români, maghiari şi alte naţionalităţi) şi cele mai multe secţii, a construit cele mai multe drumuri şi cabane (59), a editat 56 de Anuare, a înfiinţat un corp de călăuze brevetate şi primele echipe de salvare în munţi. La 2 aprilie 1926 a luat fiinţă Turing-Clubul României, având mai multe secţii în ţară. A construit cabane, a efectuat marcaje turistice şi a publicat Calendar săptămânal, transformat în Enciclopedia Turistică Românească. Sub egida T.C.R. au apărut şi alte publicaţii. Grupul Alpin Brav, transformat în 1937 în Clubul Carpatin Român, a fost înfiinţat de câţiva elevi de la liceul Mihail Viteazul, căpătând personalitate juridică la 18 martie 1936. Acesta a construit cabana Brav, devenită Caraiman. Asociaţia turistică România Pitorească a luat fiinţă în Bucureşti la 21 mai 1930.  A construit cabana Ciucaş, a tipărit un an revista România Pitorească şi apoi Buletinul România Pitorească. Clubul Alpin Român s-a construit la 18 martie 1934. A construit Căminul Alpin – Buşteni, un refugiu la intrarea în Valea Coştilei şi şi-a cumpărat un sediu în Bucureşti. A tipărit Buletinul Alpin şi apoi Buletinul Clubului Alpin Român. A practicat alpinismul şi căţărarea, înfiinţând în 1938 prima şcoală de căţărare modernă în România, fiind organizat pe trei secţii. Asociaţia Piatra Craiului a fost creaţia unui pensionar militar. A închiriat de la călugări cabanele „Decebal” şi „Bucegi”, din apropierea peşterii Ialomiţei. Activitatea acestor asociaţii a fost în general alpinismul. Ele au fondat în 1934 Federaţia Societăţilor de Turism şi Alpinism, iar din februarie 1936, data înfiinţării O.N.T. (Oficiul Naţional de Turism), în parte au fost patronate şi de acesta. 

Ghid 02 B.T.T. - Agenţia Bacău.
Toate aceste asociaţii au fost dizolvate prin hotărârea Consiliului de Miniştri din 11 iunie 1948, iar patrimoniul acestora a trecut la Oficiul Naţional de Turism, cu cele două structuri interne; ONT Carpaţi şi ONT Litoral.

B.T.T. - Agenţia Caraş - Severin
Încă din regimul comunist s-a înfiinţat BTT (Biroul de Turism pentru Tineret), ca semn al grijii regimului pentru timpul liber al tinerilor. Această structură naţională de turism avea filiale în fiecare judeţ, municipiu şi oraş al ţării.

B.T.T. (Biroul de Turism pentru Tineret) - Mureş
În prezent Biroul de Turism pentru Tineret este o societate cu un patrimoniu imobiliar estimat la 200 de milioane de lei şi la care statul este majoritar. BTT mai are în prezent doar 12 filiale la; Bacău, Botoşani, Brăila, Cluj, Costineşti, Giurgiu, Hunedoara, Olt, Teleorman, Neamţ, Sălaj şi Bucureşti. În anul 2008 societatea BTT deţinea încă 17 terenuri cu suprafaţă totală de 77853 de metri pătraţi şi clădiri cu suprafaţă desfăşurată totală de peste 109000 de metri păstraţi. Cele mai cunoscute sunt hotelul Forum din Costineşti, vilele Belvedere şi căsuţele de piatră din aceeaşi staţiune.

Ghid 386 B.T.T. - Agenţia Bucureşti
Dedesubt am postat logo-ul Biroului de Turism pentru Tineret.

___________ooOoo___________

PERSONALITĂŢI POLITICE 
PE BANCNOTELE LUMII
1 ringgit - dolar 1957 - Brunei
Sultan Omar Ali Saifuddin III, nume real şi complet Al-Marhum Kebawah Duli Yang Maha Mulia Maulana Paduka Seri Begawan Sultan Haji Sir Omar Ali Saifuddien Sa'adul Khairi Waddien (1914 - 1968) a condus statul Brunei, ca rege, în perioada anilor 1950 - 1967. 

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
bancnote locale, de necesitate, belgine

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 20.12.2013

Niciun comentariu: