sâmbătă, 13 iulie 2013

STATELE AMERICANE - MISSISSIPPI


MISSISSIPI

Este un stat american situat în sudul Statelor Unite ale Americii,
fiind cele de al douăzecilea stat care a aderat la uniune, 
în data data de 10 decembrie 1817. 

Numele statului provine de la numele fluviului Mississippi, 
care curge de-a lungul graniței vestice a statului. 
Numele de alint ale statului sunt Magnolia State (Statul magnoliei) sau Hospitality State (Statul ospitalității). 
Statul are o întindere de 125443 km.p., 
la o populație de aproximativ 2,85 milioane de locuitori, 
iar capitala funcționează în orașul Jackson.

Sigiliul oficial;


Steagul oficial;


Mai jos am postat câteva fotografii cu inconfundabile monumente de arhitectură specifice statului american Mississippi din capitala Jackson.

Capitoliul (Sediul guvernului statal)
Sediul vechiului Capitoliu
Gara
Primăria
Vedere generală

Mai jos admiri câteva instrumente financiare 
emise de către statul american Mississippi.

Bancnotă - 5 dolari 1894 - Jackson - Mississippi 
State of Mississippi - guvernatorul John Stone
John Marchall Stone (1830 - 1900) a fost un om politic american şi guvernator al statului Mississippi între anii 1876 - 1882 şi 1890 - 1896.

Certificat - Missisippi - 1937
Compania Natchez & Southern Railway

Bond - 1000 dolari xxx - Mississippi
Compania The Vicksburg and Meridian Railway

Cec - Charleston - Mississippi County Bank - 1913

Monedă 0,25 dolari 2002 - preşedintele G.Washington
George Washington (1732 - 1799) a fost un general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord. A fost ales şi a condus, fiind primul preşedinte al statului nou creat, Statele Unite ale Americii, între anii 1789 - 1797.

Medalie - Mississippi

Set 3 jetoane - Mississippi 

Câteva ornamente decorative marginale
de pe certificate sau bonduri emise 
de către statul american Mississippi

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri 
emise de către statul american Mississippi

Vignetă de pe o bancnotă emisă de către statul american Mississippi

***

DOUĂ EPIGRAME
CU DEDICAŢIE
DE LA AUTORUL BLOGULUI

CELOR DE LA PUTERE
(etichetă blândă)

Ei adesea-și spun baroni,
Pentru ei nu am respect
Și le-o spun aici, direct,
Că sunt doar ...niște bufoni.

CELOR DE LA PUTERE
(etichetă acidă)

Nu mai am nicio speranță,
România e în ceață,
Oamenii sunt la necaz
Și ei ...te mint la obraz.

___________ooOoo___________

CÂTEVA 
INSIGNE ŞI MEDALII
DIN JUDEŢUL MUREŞ

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Expoziţia filatelică "El-Mundial" * 10 - 17 octombrie 1982
Filiala Mureş - A.F.R. (Asociaţia Filateliştilor din România) 
1982FIFAWorldCup.png
Campionatul Mondial de Fotbal 1982 a fost cea de-a douăsprezecea ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea, ediție ce s-a desfășurat în Spania. Turneul final s-a desfăşurat între 13 iunie şi 11 iulie 1982, fiind câștigat de către Italia, după ce a învins Republica Federală Germania cu scorul de 3 - 1. Turneul final a constat în 52 de partide cu un total de 146 goluri înscrise, cel mai bun marcator fiind italianul Paolo Rossi cu 6 goluri marcate. Sus am postat 2 logo-uri ale Campionatului Mondial de Fotbal din anul 1982.

Insignă - Clubul sportiv şcolar Sighişoara
În cadrul Clubului Sportiv Sighişoara funcţionează 13 grupe de handbal din care fac parte fete şi băieţi, 2 grupe de fotbal şi 2 de atletism, la un număr de aproape 400 de elevi înscrişi. Aceştia sunt veniţi în Municipiul Sighişoara din toate judeţele ţării.
Stema Sighișoara
Sighișoara (în germană Schäßburg, în maghiară Segesvár, în latină Saxoburgum / Castrum Sex) este un municipiu situat în judeţul Mureş, România, cu populaţia de aproximativ 26500 de locuitori. Undeva lângă Sighișoara se găsea cetatea dacică Sandava, iar mai târziu o fortificație puternic întărită la Podmoale constituia Castrum Stenarum (sau Capistenarum) unde au fost descoperite cărămizi cu ștampila Legiunii a XIII-a Gemina, 26 de monede romane emise între 108 - 248, opaițe romane, inele de aur cu filigran etc. Localitatea a fost întemeiată de coloniști germani (de fapt franconi din regiunea Rinului de nord), care fuseseră invitați să se așeze în Transilvania de către regele Ungariei Geza al II-lea pentru a apăra granițele de est. În această periodă istorică oamenii de etnie germană au fost denumți saxoni, dar coloniștii germani adevărați, cunoscuți ca "sașii din Transilvania", nu au nici o legătură cu saxonii din nord-estul sau sud-estul Germaniei. Acești coloniști primesc în folosință fundus regius (pământ crăiesc) și se bucură de drepturi și privilegii deosebite. Cronicarul sighișorean Georg Kraus (1607-1679) menționează că în anul 1191 locul unde acum se află Sighișoara era locuit, dar prima atestare documentară a așezării este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. În anul 1298 este menționată denumirea germană Schespurch (mai târziu "Schäßburg"). Sus am postat stema şi o fotografie cu Cetatea Sighişoara.

U.C.F.S. - Oină - Regiunea Mureş
UCFS (Uniunea pentru cultură fizică şi sport) a fost forul sportiv tutelar în România, la începutul perioade comuniste.  
Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc practicat continuu cel puțin din secolul al XIV-lea conform cronicilor și hrisoavelor timpului, fiind menționat prima dată documentar la anul 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă. Oina este un joc sportiv practicat în aer liber, pe un teren dreptunghiular, preferabil acoperit cu iarbă, între două echipe de câte 11 jucători. Jocul solicită calități sportive complexe (viteză bună de alergare, reflexe rapide în mișcările de autoapărare față de loviturile mingii, precizie în aruncarea și lovirea mingii cu un baston sau bâtă).

Insignă - BTT - Mureş (Biroul de Turism pentru Tineret)

Marcă număr matricol pentru câine 
emisă de Primăria Tg.Mureş
Această marcă este confecţionată din bronz, 
are diametrul de 30 mm şi grosimea de 1 mm.

Târgu Mureș, mai demult Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (în maghiară Marosvasarhely, Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár, în germană Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, în latină  Novum Forum Siculorum) este reședința și cel mai mare municipiu din județul Mureș, situat în centrul regiunii istorice Transilvania, România, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Orașul numără aproximativ 150000 de locuitori. Săpăturile efectuate de către arheologul Istvan Kovacs au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuințe preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene și de bronz, mici statuete de pământ datate ca fiind din 2000 î.Hr. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz și din epoca a fierului; s-au descoperit și vestigii aparținând culturii Criș, cea mai veche cultură neolitică din România. Primele izvoare scrise privitoare la secui datează din anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare. Ca popor asociat maghiarilor, secuii au fost colonizați în sistemul de prisăci medievale de-a lungul graniței. Secuii se aflau în serviciul militar al regilor Ungariei. Astfel, prima mențiune a lor, din anul 1116 îi descrie ca participanți la bătălia de la Olsava, sub comanda regelui ungar Ștefan II. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Târgu Mureș, iar dedesubt pozele câtorva monumente arhitectonice și istorice inconfundabile târg-mureșene. 

Primăria
Catedrala
Județul Mureș este situat în centrul Podișului Transilvania din România. El are o suprafață de 6714 km, p., numără aproximativ 581000 de locuitori și are reședința în municipiul Târgu Mureș. Numele județului provine de la râul Mureș care îl străbate de la NE la SV. Din punct de vedere administrativ județul este compus din 4 municipii - Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin, Târnăveni, 7 orașe - Iernut, Luduș, Sărmașu, Miercurea Nirajului, Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Ungheni și 89 de comune. Sus am postat drapelul, harta, stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Mureș, iar dedesubt pozele câtorva monumente istorice și arhitectonice reprezentative pentru județ. 
Prefectura
Palatul Culturii

____________ooOoo____________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
10 peso 2001 - Argentina - Obligaţiune provincia Chaco
Manuel Obligado (1838 - 1896) a fost un om politic argentinian.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.07.2013

Niciun comentariu: