luni, 15 iulie 2013

MONOGRAFIA JUDEŢULUI BUZĂU - 78


OMAGIU
DINU OCTAVIAN FLORINEL
1956 – 2010

sau

RESPECTUL UNUI ARTIST
PENTRU ALT ARTIST

Zestrea urbanistică a orașului de la curbura Carpaților, Buzău, cunoscut din negura timpurilor sub numele de Mousaios, s-a  îmbogățit recent cu un ansamblu monumental de excepție. Este un complex monumental masiv (10 x 6 x 6 m) din inox, cum puține sunt în lume, realizat de artistul local Bogdan Adrian Lefter, în vârstă de numai 30 de ani, mai bine cunoscut în țări precum Spania, China sau Thailanda.
Visul său de a contribui la modernizarea zestrei urbanistice a Buzăului a început să prindă viață prin realizarea acestei prime moderne lucrări, având sprijinul legal al autorităților locale  și, ce este mai important, sprijinul finaciar total al omului cu mare suflet Nicu Dinu, administratorul unei importante societăți comerciale din localitate.
Monumentul s-a realizat de către o echipă de meșteri din cadrul societății comerciale, timp de aproape 2 ani de zile, sub atenta îndrumarea a artistului.  Prin ridicarea acestui monument denumit OMAGIU, s-a dorit celebrarea personalității artistului plastic buzoian Dinu Octavian Florinel, plecat de câțiva ani la cele veșnice.  Iată ce declară artistul cu privire la această lucrare;  “Pentru a realiza această sculptură m-am inspirat din picturile domnului Octavian Florinel Dinu preluând mai multe fragmente și idei din acestea, pe care le-am contopit în acest ansamblu statuar. Așa am ajuns la o lucrare originală în sine, care iconografic, s-ar putea asemăna cu Sfântul Gheorghe luptând cu balaurul, sau cu don Quijote luptând cu morile de vânt. Aceste variante au, în principiu, aceeași semnificație: lupta omului cu diferitele obstacole pe care le întâmpină de-a lungul vieții pentru șlefuirea sufletului.” Monumentul atrage atenția trecătorilor de pe șoseaua europeană care leagă Moldova de capitală, fiind ridicat în rondul primului sens giratoriu de la intrarea de nord a orașului și este făcut vizibil și pe timp de noapte printr-un ingenios sistem de iluminare dinamică.  
Cubul din faţa statuii este un element care face parte integrală din compoziţie, se roteşte permanent şi are inscripționat pe el câteva dintre gândurile regretatului Dinu Octavian Florinel;
*
Un suflet frumos, nemuritor pentru cei care l-au cunoscut cu adevărat.
Îngerii buni nu știu să vorbească.
Cuvintele ne-au fost date să ne ascundem gândurile.
Îngerii sunt gânduri neacoperite de cuvinte.
*
Eu ce sunt?
Oglindă sau apa unui râu.
Reflexia ta în mine este încremenită 
sau se transformă odată cu curgerea mea?
*
Nici frumos, nici urât.
Nici om, nici zeu.
Nici muritor, nici nemuritor.
Nici bogat, nici sărac.
Nici iubit, nici urât.
*
Salcâmul din fața ferestrei a pierdut strălucirea dată de culorile toamnei.
Prezența lui îmi trezește însă ecoul bucuriei acelei zile de toamnă.
Repere. Semne.
Le risipesc în mine ca să pot trece.

_________*_________


CÂTEVA 
FOTOGRAFII AERIENE 
ALE CENTRULUI 
MUNICIPIULUI BUZĂU

ATUNCI ...
... ACUM

***

O EPIGRAMĂ 
CU DEDICAŢIE
PENTRU AUTORUL 
ACESTUI BLOG
DIN PARTEA LUI;
MIHAI MOLEŞAG - născut 1951, 
profesor la Liceul tehnic Ion Mincu,
preşedintele Clubului umoriştilor "HAZ" - Tulcea.

LUI VICTOR BIVOLU,
PASIONAT DE NUMISMATICA
SI ISTORIE

De la Buzău sau dincotrova,
Cu tolba gologanilor
Te mută, frate, la Craiova
Unde-i cetatea  ...banilor !

Răspund la îndemnul
epigramistului Mihai Moleşag
cu o replic-gramă,
după puterile mele;

Din Buzău sau dincotrova,
Ţi-o spun, prietene, zău,
Eu m-aş muta în Somova,
Să mă-mbăt cu …vinul tău.

Îţi mulţumesc prietene Mihai pentru că mi-a permis să postez aici câteva dintre epigramele tale. Am convingerea că astfel valoarea blogului meu a crescut în faţa vizitatorilor. Aştept şi alte epigrame de la tine. Îţi doresc sănătate, fericire şi multă inspiraţie în creaţie! 

_________XXX_________


CÂTEVA INSIGNE
ŞI MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa". 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Pristolnic (Sigiliu de imprimat prescuri) - 1861
Conform "Dicţionarului explicativ al limbii române", Pristolnicul este o cruce din lemn sau din piatră cu o mare varietate de forme și ornamente, care servește la imprimarea prescurilor cu inițialele chirilice ale lui Iisus Hristos. Legate de cultul morților, cele mai multe pristolnice au forma de troiță cu patru brațe, ornamentate prin crestare și traforare, dar şi alte forme. Prescura este o pâinişoară rotundă sau în formă de cruce, făcută din aluat dospit, din care se pregătește cuminecătura și se taie anafura la biserică. Anafura sunt bucăţele de prescură care se împart credincioşilor ortodocşi la sfârşitul liturghiei. Cuminecătura este un ritual religios care constă în gustarea de către credincioși a vinului și a pâinii sfințite de preot, simbol al sângelui și trupului lui Hristos. 

Complexul aplicativ pentru apărarea patriei
Locul III - Uniunea Tineretului Comunist - Comitetul Central
Complexul aplicativ pentru apărarea patriei era un ansamblu de activităţi sportive, militare şi de producţie prezentat sub forma unui concurs destinat în mod special tinerilor. Se organiza anual sub egida Uniunii Tineretului Comunist, cu scopul declarat de formare a omului nou - ţelul suprem al politicii Partidului Comunist Român.  
 
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România. În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României
 
 
Mai sus admiri steagul şi carnetul de membru UTC. 

Comitetul pentru cultură fizică şi sport - 1950

O.S.P. (Organizaţia Sportului Popular)
R.P.R. (Republica Populară Română)
Campionatul popular de şah * 8 februarie - 29 mai 

Campionatele universitare - Ministerul învăţământului

___________ooOoo___________

LIDERI POLITICI 
PE BANCNOTELE LUMII
100000 australi 1989 - Argentina 
Jose Evaristo De  Uriburu (1831 - 1914) a fost preşedintele statului Argentina în perioada anilor 1895 - 1898.
Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 15.07.2013

Niciun comentariu: