marți, 30 iulie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 171


TIMORUL DE EST

TOGO

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ

FEMEIA, ETERNA POVESTE 
de Elena Malec - Irvine, California, SUA

Istoria a lăsat condeie
Zeificând-o pe femeie;
Doar epigrama deviază
Pe soacră când... o-ncondeiază.


PĂCĂLEALA DE LA URNE 
de Petru Racolţa - Şeini - Maramureş

La urne-i ca la pescuit,
Iar când votezi eşti fericit,
Dar din,,capturile” promise,
Noi ne alegem doar cu... vise.

__________xxx___________

CÂTEVA
INSIGNE ROMÂNEŞTI 

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Staţiunea de cercetare viticolă Murfatlar
100 de ani de activitate * 1907 - 2007
(Monumemntul de la Adamclisi)
Staţiunea de cercetare şi producţie viti-vinicolă Murfatlar este situată în centrul viticol al podgoriei ce poartă acelaşi nume şi care ocupă zona colinară centrala a judeţului Constanţa. Povestea renumitei podgorii Murfatlar începe pe locul actualelor plantaţii ale Staţiunii de Cercetari Viticole de mai bine de un veac. Istoricul M.D. Ionescu preciza in lucrarea sa „Dobrogea în pragul secolului XX”, scrisa in anul 1904, ca în 1887 s-a înfiinţat pe aceste locuri o pepiniera a statului, în suprafaţa de 4,8 hectare, plantata cu arbuşti şi viţa-de-vie, plante care aveau rolul de a inlatura efectele secetei. Incepand cu anul 1907 cultura viţei de vie a fost mai bine organizata prin înfiinţarea aici a primelor loturi experimentale. Specialiştii vremii, încercând sa refacâ viile distruse de filoxera în ultimile decenii ale secolului XIX, au plantat la Murfatlar 10 hectare cu soiurile franţuzeşti Chardonnay, Clairette, Pinot gris, Pinot noir, Folle blanche si Malvoisie. Sus am postat logo-ul Staţiunii de cercetare şi producţie viti-vinicolă Murfatlar.
Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman în Adamclisi, județul Constanța, ridicat în cinstea împăratului roman Traian între anii 106-109 d.Hr. pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor în anul 102 d.Hr. Acesta a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele ipotetice ale vechiului monument aflat în ruine. În muzeul adăpostit în interiorul acestuia se găsesc părți din monumentul original. Construcția este situată în regiunea podișului Negru Vodă, lângă comuna Adamclisi, la 60 km sud-vest de Constanța, pe drumul național Călărași - Constanța. Tropaeum Traiani este unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul României. Primele săpături au fost întreprinse începând cu anul 1882 de către Grigore Tocilescu. Monumentul, în varianta în care a fost reconstituit de către arheologi, este alcătuit dintr-un soclu cilindric, care are la bază mai multe rânduri de trepte circulare, iar la partea superioară un acoperiș conic, cu solzi pe rânduri concentrice de piatră, din mijlocul căruia se ridică suprastructura hexagonală. La partea superioară se află trofeul bifacial, înfățișând o armură cu patru scuturi cilindrice. La baza trofeului se află două grupuri statuare care conțin fiecare reprezentarea trupurilor a trei captivi. Înălțimea monumentului împreună cu trofeul este aproximativ egală cu diametrul bazei și anume circa 40 m. De jur împrejur, cele 54 de metope din calcar de Deleni, înfățișează în basorelief scene de război. Metopele erau lespezi dreptunghiulare cu înălțimea de 1,48‐1,49 m. Din cele 54 metope inițiale, se mai păstrează 48. Deasupra metopelor se află o friză cu 26 de creneluri, din care s-au păstrat numai 23, sculptate și ele în basorelief, care alcătuiesc coronamentul nucleului circular.

F - Flacăra Ploieşti
Flacăra Ploieşti a fost o cunoscută uzină fondată în anul 1884 şi care astăzi nu mai există. Aici s-au produs maşini de tocat carne, sobe de încălzit cu combustibil solid, obiecte sanitare din fontă, rame şi capace de canalizare, etc
Fotbal club Bihor - 1902 
FC Bihor este un club de fotbal din Oradea, România. Fondat în anul 1958, FC Bihor este urmașul unui club mult mai titrat, CA Oradea înființat în anul 1910. FC Bihor este una dintre puținele echipe din lume care a câștigat campionatul în două țari diferite, atât în România cât și în Ungaria. Sus am postat două logo-uri ale FC Bihor.

Marcă acces - Combinatul siderurgic Călăraşi - 3458 
Fișier:RO CL Calarasi Ruinele Combinatului Siderurgic.jpg
Donasid Călărași (fost Combinatul Siderurgic Călărași - Siderca) este o oțelărie din România, deținută de Tenaris. Are o capacitate de producție anuală de 470000 de tone, care include o oțelărie electrică și linii de turnare continue, folosind ca materie primă fierul vechi. Combinatul s-a ridicat la ordinul preşedintelui comunist al României, Nicolae Ceauşescu, fiind inaugurat în anul 1979. În timpul anilor 1980 combinatul era cel mai mare producător de șină de cale ferată din sud-estul Europei și producea 200000 tone de oțel anual. Acum este aproape o ruina, vezi imaginea de sus.
    
 Societatea numismatică română - 1903 
Simpozionul naţional - Tulcea - mai 1969 - VI
 
Era la început de veac XX. Cultura şi ştiinţa în România prinseseră aripi de zbor stabile şi de perspectivă, precizându-se domeniile şi principiile de activitate. Se trecea acum la culegerea primelor roade ale frământatului şi cu rol de pionierat secol al XIX-lea, când reprezentanţi de frunte ai renaşterii româneşti se dăruiau, cu întreaga lor fiinţă, intereselor naţionale. Unirea Principatelor şi marile reforme ale lui Alexandru Ioan Cuza au deschis larg porţile afirmării învăţământului, ştiinţei şi culturii în România. Publicaţii şi societăţi de tot felul luau fiinţă, croindu-şi drum spre mintea şi inima românilorÎn acest context de efervescenţă spirituală, o nouă ştiinţă specială se înfiripa în peisajul intelectual românesc. Informaţiile lui C. Bolliac din „Trompeta Carpaţilor”,  referitoare la unele descoperiri monetare, dar mai ales lucrările lui D.A. Sturdza şi primele studii de specialitate ale lui M.C. Sutzu, precum şi alcătuirea unor colecţii monetare, aveau să se constituie ca temelie a ştiinţei numismatice din România. Începutul sec. XX va marca pentru numismatica din ţara noastră un moment de o reală însemnătate. Pe data de 28 decembrie 1903, la iniţiativa unui grup de entuziaşti şi pasionaţi ai acestei discipline, lua fiinţă Societatea Numismatică Română. Adunarea Generală, în şedinţa sa inaugurală, a votat Statutele Societăţii şi a ales Comitetul de conducere în următoarea alcătuire: D.A. Sturdza, preşedinte de onoare; M.C. Sutzu, preşedinte activ; Gr. Tocilescu, vicepreşedinte; Al. Cantacuzino, secretar; lt. col. G. Iordăchescu, casier contabil; dr. G. Severeanu, subsecretar şi D. Panku, C. Alessandrescu, Carol Storck şi E.D. Mirea, membri. O dată cu adoptarea Statutelor se fixa şi ţelul principal al Societăţii, care îşi propunea „să dezvolte ştiinţa şi arta numismatică” în România.

_________ooOoo_________

PERSONALITĂŢI 
PE BANCNOTELE LUMII 
1 salam 2013 - România - fantezie
Florin Stoian, născut 1979 în Bucureşti, cunoscut sub numele Florin Salam sau Florin Fermecătoru este un interpret român de manele.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 30.07.2013

Niciun comentariu: