sâmbătă, 13 iulie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 170


THAILANDA

TIBET


***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Ştefan Cornel Rodean - Sibiu
colonel de artilerie în rezervă

EVOLUŢIE

El, până azi când s-a căsătorit,
A fost un individ neîmplinit,
Adică în formare ca bărbat;
Abia acuma este …terminat.

PARADOX

De câţiva ani ea îşi dorea
Un fruct din dragostea-i curată
Şi, în sfârşit, rămase “grea”;
Acum se simte …”uşurată”.

___________xxx___________

O MEDALIE, UN JETON 
ŞI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".
    
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la şedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

GĂEŞTI * 1498 - 1998
500 de ani de atestare documentară 
Stema Găești
Găești este un oraș situat în partea de sud-vest a județului Dâmbovița, în Câmpia Găvanu-Burdea, între Valea Argeşului și Valea Sabarului. Prima mențiune documentară despre orașul Găești datează din 19 iulie 1498, de pe timpul lui Radu cel Mare, fiul lui Vlad Călugărul, care "întărește ocina Găeștiului mânăstirii Râncaciovului". Sus am postat stema şi o fotografie cu Primăria Găeşti.
Insignă - "Crizantema de aur"
Festivalul concurs de romanţe - Târgovişte 
Festivalul național de romanțe „Crizantema de Aur” este un eveniment muzical ce are loc an de an, începând cu anul 1967, în Târgoviște. Evenimentul este organizat de către Primăria Municipiului Târgoviște, Consiliul Local Târgoviște, Consiliul Județean Dâmbovița, Centrul pentru Cultură Tradițională Dâmbovița și Casa de Cultură „I. G. Vasiliu”. Sus am postat un afiş al festivalului din anul 2012
Insignă - UPET - 100 ani * 1872 - 1972 
Întreprinderea de utilaj petrolier - Târgovişte 

Insignă fotbal - Flacăra Moreni - 1922
Flacara-Moreni.png
Flacăra Moreni este un club românesc de fotbal din Moreni, fondat în anul 1922. Cel mai importat meci "dublă" a avut loc în fața echipei portugheze FC Porto, 1-2 (acasă) si 0-2 (deplasare), în preliminariile Cupei UEFA din anul 1989. Acum evoluiază în Liga a 4-a Dâmboviţa. Alte denumiri ale clubului au fost; INSER, Astra Română şi Flacăra Automecanica Moreni. Sus am postat un logo al clubului de fotbal Flacăra Moreni.

Jeton - "Steaua Română" - Moreni 
Sonda Iliana 
Stema Moreni
Moreni este un municipiu din judeţul Dâmboviţa, România. Nume cu rezonanță în istoria petrolului românesc, important centru al industriei extractive a petrolului în trecut și azi, al industriei constructoare de mașini, a textilelor și utilajelor complexe a făcut parte până în 1968 din Raionul Câmpina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componentă a județului Dâmbovița. Sus am postat stema şi două fotografii cu Primăria şi Mănăstirea Moreni.

Municipiul Târgoviște este reședința județului Dâmbovița și numără aproximativ 90000 de locuitori. Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul și în împrejurimile orașului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic. În Muzeul de Arheologie se găsesc vestigii ale culturilor de tip Stancevo-Criș, Gumelnița, Coțofeni, apoi din perioada bronzului și din epoca fierului. Bine ilustrate în muzeu sunt podoabe și unelte geto-dacice din vremea regilor Daciei, Burebista și Decebal, și ulterior monede ce dovedesc cuprinderea zonei în aria culturii materiale daco-romane și apoi bizantine. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală precum și două fotografii cu Primăria Târgoviște şi Turnul Chindiei din localitate.
Primăria
Turnul Chindiei 
Dâmbovița este un județ în regiunea Muntenia din România, cu reședința la Târgoviște. Județul Dâmbovița are o suprafață de 4054 km² (1,7 % din suprafața țării) și numără aproximativ 542000 de locuitori. Este situat în partea central-sudică a țării, suprapunându-se peste bazinele hidrografice ale râurilor Ialomița și Dâmbovița. Ca subunități administrative județul este compus din 2 municipii; Târgovişe şi Moreni, 5 orașe; Găeşti, Pucioasa, Titu, Fieni, Răcari și 82 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Dâmbovița, iar jos două clădiri reprezentative pentru arhitectura dâmbovițeană.   
Prefectura județului Dâmbovița
Biserica domnească

___________ooOoo___________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
100 pesos 2012 - Argentina 
María Eva Duarte de Perón, numită și Evita (7 mai 1919 –  26 iulie 1952) a fost soția președintelui Argentinei, Juan Perón

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri
emise de către statul american Colorado


MOUSAIOS - 13.07.2013

Niciun comentariu: