sâmbătă, 13 iulie 2013

IRAN


100 riali 1985
IRAN
(REPUBLICA ISLAMICĂ IRAN)
Este o republică islamică,
cunoscută sub numele de Persia până în anul 1935,
în traducere aproximativă Iran însemnând Terenul de aur.
Este situată în sud-vestul Asiei,
între golful Persic și Marea Caspică.
Suprafața statului este de 1648195 km.p.,
la o populație de aproximativ 68,7 milioane de locuitori,
capitala funcționând în orașul Teheran.

Deviza națională unanim acceptată este:
Independenţă, libertate, republică islamică

Stema oficială actuală:


Steagul oficial actual:


Aversul bancnotei îţi prezintă chipul ayatolahului Sayyid Hassan Moddaress, 
susţinător al revoluţiei iranieiene constituţionale, 
care a trăit între anii 1870 - 1937. 


Pe reversul bancnotei este reprezentată Clădirea parlamentului naţional iranian.


 Mai jos îţi prezint câteva fotografii din capitala Teheran şi o monedă iraniană. 

Arcul
Vederi generale
Monedă iraniană

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Ion Romanescu - Buzău
comandor de aviaţie în rezervă

AVIATORI CREDINCIOŞI

Piloţi cu har de îngeraşi,
În dragoste ca nişte zmei,
Cu mult umor şi drăgălaşi
Se-nchină seara la ...femei!

UNUI TÂNĂR PILOT

C-o stewardesă prăbuşit
Nevoie n-are de viagră
Din clipa-n care a găsit
...Cutia neagră!

___________xxx__________

O INSIGNĂ, UN JETON
ŞI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa". 
    
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Inginerii români recunoscători 
inginerului Elie Radu * 1853 - 1921
Director General de poduri şi şosele
studii şi construcţii,
preşedinte al Consiliului Tehnic Superior,
profesor la Şcoala de poduri şi şosele
şi la Politehnica din Bucureşti, 
membru de onoare al Academiei Române   
Imagine
Elie Radu (născut la data de 20 aprilie 1853 la Botoşani şi decedat la data de 10 octombrie 1931) a fost un inginer constructor de poduri și șosele, pedagog și academician român. S-a dovedit un luptator pentru drepturile profesionale ale inginerilor, a stimulat și a îndrumat creația inginerească. A deținut funcția de președinte al Societății Politehnice în anii 1898, 1903 și 1904.

Expediţiile "Cutezătorii"
Din partea Revistei "Cutezătorii"
pentru merite deosebite în Expediţiile "Cutezătorii" 
Cu rucsacul în spate pe cărări de munte. La cort sau în cabană, în caz de vreme nefavorabilă. Trezirea la 7:00 dimineaţa şi culcarea la 22:30. Aşa se desfăşurau în urmă cu mulţi ani Expediţiile Cutezătorii, similare cu taberele la munte din zilele noastre. Diferenţa constă în faptul că Expediţiile Cutezătorii se desfăşu­rau sub girul Organizaţiei Naţionale a Pionierilor, iar pe lângă drumeţiile pe munte, în căutare de comori etnografice sau de altă natură, pe lângă tehnicile de campare şi de supravieţuire care se învăţau, în regulamentul expediţiilor erau stipulate şi adunările pionie­reşti, unde se recitau şi se cântau diverse versuri despre tovarăşul Nicolae Ceauşescu, despre patrie şi partid. În afară de experienţă, pionierii aveau un Jurnal de bord, care cuprindea poveşti şi imagini din expediţie şi cu care participau la competiţia "Expediţiile Cutezătorii". Ei puteau câştiga Marele trofeu "Busola de Aur", dar şi trofee mai mici, precum "Chemarea Munţilor", "Cutezătorii", "Mioriţa", "Sfin­xul Carpaţilor", "Genţianele", "Egre­ta de fildeş" ş.a, în urma unei competiţii organizate la nivel naţional. Dacă vremea nu era favorabilă, atunci cei care participau la expediţie dormeau în cabane sau în refugii. Fiecare echipaj avea un profesor comandant, dar şi un căpitan, respectiv un secund din rândul pionierilor. Toţi copiii aveau funcţii bine definite încă de la plecare, fotocineast, fotoreporter, bu­cătar, geograf, ecolog, botanist etc. Expediţiile aveau câte un scop foarte clar definit dar şi un regulament. Iată câteva extrase din regulament;. "Toţi membrii echipajului trebuie să obţină confirmarea perfectei lor stări de sănătate prin aviz medical scris. Fiecare echipaj va fi dotat cu truse medicale şi va fi temeinic instruit de un medic în ceea ce priveşte: alimentaţia, dozarea efortului fizic, evitarea accidentelor, prevenirea şi tratarea muşcăturilor de viperă". "Dovedindu-se grijă deosebită pentru marile valori ale tezaurului nostru artistic, istoric şi do­cumentar, eventualele descoperiri arheologice sau obiecte etnografice de valoare deosebită vor fi numai fotografiate, descrise pe fişe speciale şi semnalate organelor de specialitate ale Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste". 
(sursa - Jurnalul.ro)
Cutezătorii a fost o revistă săptămânală pentru copii și adolescenți, apărută începând cu luna septembrie a anului 1967, în perioada comunistă. Ultimul număr a apărut în data de 21 decembrie 1989, cu o zi înainte de căderea regimului Ceauşescu. Revista a fost editată de către Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor din România. Revista Cutezătorii a fost relansată pe piață la sfârșitul anului 2006 la Ploiești și are ca obiectiv crearea unui produs cultural în peisajul publicațiilor pentru copiii din România. A surprins publicul prin denumirea sa care face trimitere directă spre nume de referință din istoria publicațiilor de gen, fapt care a atras rapid atenția părinților. Deasupra am postat coperta numărului 40 al revistei Cutezătorii din regimul comunist.

Insignă Deputat al Marii Adunări Naţionale
Marea Adunare Națională a fost organismul legislativ unicameral al Republicii Populare Române şi apoi al Republicii Socialiste România, în perioada anilor 1948 - 1989. Membrii săi erau aleşi prin vot şi se numeau deputaţi. Marea Adunare Națională era aleasă de către oamenii muncii, cetățeni români, pe circumscripții electorale, câte un deputat la 40000 locuitori. Durata unui mandat era de 4 ani.

Jeton - Nabo Grup S.R.L.
Nabo Grup SRL este o societate comercială din Ploieşti specializată pe jocuri de noroc şi pariuri cu sediul în strada Constantin Dobrogeanu Gherea, la nr.1.

Concursul republican de bob începători - 1956

____________ooOoo____________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
20 pesos convertibili 1993 - Argentina

Juan Manuel de Rosas (1793 - 1877) a fost un militar şi om politic argentinian.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane


MOUSAIOS - 13.07.2013

Niciun comentariu: