marți, 30 iulie 2013

INFO NUMIS MONDO - 31


1.  Autoritatea bancară a statului asiatic Cambodgia a emis în acest an o altă bancnotă de 100000 riel (cea de sus) pentru a o înlocui pe cea veche, din anul 1995 (cea de jos). Deşi ambele bancnote prezintă aceleaşi personaje (regele Sihanouk si sotia sa) cea nouă are mai multe elemente de siguranţă, cel mai bine distingându-se banda de filigran.   

Norodom Sihanouk (1922 - 2012) a fost rege al Cambodgiei din 1941 până în 1955 și din nou din 1993 până în 2004. A fost conducător efectiv al Cambodgiei din 1953 până în 1970. După cea de-a doua abdicare în 2004, a fost cunoscut drept Regele-Tată al Cambodgiei o poziție în care a păstrat multe dintre responsabilitățile sale anterioare, ca monarh constituțional.
Norodom Monineath, cunoscută şi sub numele de Regina-Mamă a Cambodgiei, este născută în anul 1936 în Vietnam, din anul 1952 fiind soţia regelui cambodgian Norodom Sihanouk.

2.  Continui să îţi prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către statul german. A se citi şi articolul INFO NUMIS MONDO - 30.


Prin emiterea acestor monede test s-a dorit celebrarea Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2006, al cărui turneu final a avut loc în Germania. Campionatul Mondial (sau Cupa Mondialăde Fotbal FIFA 2006 a fost o competiție fotbalistică internațională care a debutat pe 9 iunie 2006 și s-a sfârșit pe 9 iulie 2006, cu victoria Italiei. Sus am postat logo-ul Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2006.

Această monedă s-a dorit a celebra 10 ani de la introducerea monedei comune euro ca mijloc de plată în unele state europene. Moneda euro este dovada cea mai palpabilă a integrării europene - până în acest moment, este moneda comună a 17 din cele 27 de state membre, fiind utilizată de circa 332de milioane de europeni. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătoreşte în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte ţări ale Uniunii. În momentul lansării, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua monedă oficială a 11 state membre, înlocuind, în două etape, vechile monede naţionale.


3.  Autoritatea bancară a statului european Guernsey a emis în acest an o monedă de 1 pound (cea de sus) pentru înlocuirea celei vechi (cea de jos, din anul 1994). 

Dacă bancnota veche prezintă chipul lui Daniel de Lisle Brock, cea nouă prezintă chipul lui Thomas de la Rue.
Daniel de Lisle Brock (1762 - 1842) a fost pentru o perioadă de timp magistratul şef al insulei Guernsey. 
Thomas de la Rue (1793 - 1866) a fost un tipograf care a fondat Imprimeria De la Rue, specializată pe documente hârtii securizate precum instrumente finaciare, mărci poştale şi paşapoarte, una dintre cele mai mari companii din lume. 
  
***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI
 
Lucian Blaga (1895 - 1961) scriitor român  
  • O idee “aplicată“ este un înger căzut.
  • Dacă vrei să ajungi la fericire, atunci pune-ți orice ca țintă, numai un singur lucru nu; fericirea!
  • Există două realități a căror imensă, zdrobitoare greutate nu o simțim, dar fără de care nu putem trăi: aerul și istoria. 
_________XXX_________

O MEDALIE, UN MEDALION
O PLACHETĂ ŞI CÂTEVA  
JETOANE ROMÂNEŞTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor, ce sunt folosite pentru declansarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor bauturi sau mici, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi în plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la sedinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 


Ion Ionescu de la Brad * 1818 - 1891
1912 - 1987
75 de ani de învăţământ superior agronomic la Iaşi
 
Ion Ionescu de la Brad (născut 24 iunie 1818 la roman şi decedat la 17/31 decembrie 1891 la Brad (Filipeni) a fost un revoluționar paşoptist român român, membru de onoare al Academiei Române. S-a născut cu numele de Ion Isăcescu, fiind fiu de preot. În cursul vieții a activat ca agronom, economist, savant și scriitor; printre personalitățile secolului al XIX-lea care au militat cu energie și devotament patriotic pentru propășirea poporului român, numele lui Ion Ionescu de la Brad se află la loc de cinste. A studiat în țară la Academia Mihăileană din Iași, apoi a urmat în Franța agronomia, științele naturii și științele economice.


Medalion - Sublocotenent Nelly Dimăncescu
CIC (Compania 1 Ciclişti) - DIC (Divizia 1 Cavalerie)
1917 - 1919 * Oituz - Siret - Nistru
[dumitru+dimancescu+2.jpg] 
Ioan (Nelly) Dimăncescu s-a nascut pe 12 octombrie 1898 in familia lui Dumitru Dimăncescu, functionar la CFR , sef de gara la Titu/Dimbovita, şi a decedat în anul 1951. Viitorul sau, ca de altfel si al celorlalti doi frati (Octavia si Dimitrie/Dimmy urma sa fie puternic influentat de tot mai apropiata declansare a primului razboi mondial si de iesirea tarii din neutralitate, survenita in vara lui 1916. Sub influenta prefacerilor din Occident si in mod special a celor din Anglia si Franta, are loc o emancipare a preocuparilor pentru modelarea tineretului prin patrunderea spiritului “Cercetăşiei” si la noi in tara. In vara lui 1913 apar primele patrule de cercetasi în care se înscrie şi Nelly Dimăncescu. Pe 25 ianuarie 1915 depune juramantul de cercetas in cadrul unei festivitati la care a asistat si A.S.R. Principele Carol. In aprilie 1917 Ioan Dimancescu este mutat la Regimentul 1 Graniceri, iar dupa un scurt stagiu va fi incadrat la Compania 1 Ciclisti din cadrul Diviziei I Cavalerie, fiind înaintat la gradul de sublocotenent.

Jeton - 5 lei - Muntele Carol I - Cariera de granit

Jeton - 1 leu - Muntele Carol I - Cariera de granit
/Iacobdeal/img_8454-j2.jpg
Muntele Carol, nume actual Vârful Iacobdeal, cu altitudinea de 341 de metri este un pisc din bătrânii Munţi ai Măcinului, din Dobrogea, unde a existat şi există o mare carieră de granit.   
/Iacobdeal/dsc03236-j1.jpg
Într-un timp, deci, Vârful Iacobdeal s-a numit Muntele Carol. Acest lucru s-a întâmplat după ce, la 28 aprilie 1902, el a fost urcat călare de către primul ministru Dimitrie Sturza şi după ce pe vârf a fost montată o placă comemorativă legată de acest eveniment. Pe placa de bronz, sub însemnul coroanei regale, citim: “MUNTELE CAROL, 336 metri deasupra nivelului Mării Negre. Denumirea dată acestui munte la 28 Aprilie 1902, cu ocazia inaugurării Asociaţiei comercianţilor din Brăila, de către DIMITRIE STURDZA, care a urcat în 38 minute, la vârsta de 70 ani.  Fiind pentru a treia oară prim Ministru al României sub domnia Marelui Rege CAROL I”. În prezent placa desprinsă din munte se afla în holul principal al Şcolii generale din localitatea Turcoaia.

Placheta - Ministerul Educaţiei Naţionale
Mens sana in corpore sano (Minte sănătoasă în corp sănătos) 

 __________ooOoo___________


LIDERI POLITICI 
PE BANCNOTELE LUMII 
0,5 sovereign 1923 - Australia  
George V, nume real George Frederick Ernest Albert (1865 – 1936) a fost suveranul Regatului Unit al Marii Britanii, al dominioanelor britanice şi împărat al Indiei între anii 1910 - 1936.

Câteva vignete de pe acţiuni franţuzeşti 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 30.07.2013

Niciun comentariu: