duminică, 14 iulie 2013

INFO NUMIS MONDO - 30


1. În ultima sa intervenţie în faţa parlamentarilor guvernatorul Băncii Angliei a declarat că Jane Austen, autoarea romanului 'Mândrie şi Prejudecată' este favorită pentru a-l înlocui pe omul de ştiinţă Charles Darwin (1809-1882) pe actuala bancnotă de 10 lire sterline. Prin acest anunţ, oficialii de la Banca Angliei vor să respingă criticile vizând lipsa femeilor de pe bancnotele emise de Bank of England. Guvernatorul a subliniat că figurile de personaje feminine ar trebui alese în funcţie de meritele lor individuale şi nu pentru sexul lor. Un lucru pe care vrem să-l evităm este orice sugestie că bancnota de cinci lire sterline este rezervată pentru femei', a spus guvernatorul Băncii Angliei. 
Jane Austen (născută la data de 16 decembrie 1775 la Steventon, Hampshire şi decedată la data de 18 iulie 1817 la Winchester, Hamshire) a fost o romancieră engleză realistă din perioada romantică pre-victoriană.
Hw-darwin.jpg
Charles Darwin (născut la data 12 februarie 1809 la Shrewsbury, Shropshire şi decedat la data de 19 aprilie 1882 la Down, Kent) a fost cel mai celebru naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor.
Elisabeta a II-a, nume complet Elizabeth Alexandra Mary, născută în anul 1926, este, începând din anul 1952, suverana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi a încă 16 state suverane membre ale Commonwealthului britanic.

2. În această secţiune îţi prezint alte monede euro probă, test sau de încercare emise de către autorităţile monetare ale unor state sau provincii de state europene, membre sau nemembre ale spatiului comun al monedei europene euro, aici şi acum, din Germania.

Germania este ţara cu cea mai numeroasă populaţie din Uniunea Europeană. Teritoriul său se întinde de la Marea Nordului şi Marea Baltică, în nord, până la Munţii Alpi, în sud, fiind traversat de câteva dintre cele mai mari fluvii europene, precum Rinul, Dunărea şi Elba. Germania este republică federală cu aproximativ 80,4 milioane de locuitori pe o întindere de 357121 km.p. şi capitala la Berlin. Puterea legislativă este deţinută de Bundestag, organism ai cărui membri sunt aleşi o dată la patru ani prin vot popular şi de Bundesrat, organism format din 69 de reprezentanţi ai celor 16 state (Bundesländer). După cel de-al doilea război mondial, Germania a fost divizată în două părţi: vestul democratic şi estul comunist (Republica Democrată Germană). Zidul Berlinului a devenit un simbol al acestei diviziuni. La un an după căderea acestuia, în 1989, Germania a fost reunificată. Pe aversul monedei este prezentat Reichstagul german. 

File:Berlin reichstag CP.jpg
Reichstagul (sediul parlamentului german în perioada 1894 - 1933), în prezent este sediul Bundestagului german.

Pe aversul acestor monede este prezentată Poarta Brandemburg.

Poarta Brandenburg (germană: Brandenburger Tor) din piața Pariser Platz în cartierul Berlin-Mitte al Berlinului a fost construită între anii 1788 - 1791 de către Carl Gotthard Langhans. Monumentul este compus din 12 co­loane dorice, care susţin Quadriga con­dusă de zeiţa Viktoria (sculptura aprţine lui Johann Gottfried Schadow)Este cel mai important simbol al orașului și concomitent simbol de stat de care sunt legate multe evenimente importante din istoria Berlinului, a Germaniei, a Europei și a lumii din secolul XX. Clădirea este realizată în stilul clasicismului timpuriu.

3. Autoritatea monetară a statului Uzbechistan anunţă înlocuirea bancnotei de 5000 sum din anul 1992 (cea de deasupra, care ne prezintă Poarta Madrasa) cu una nouă (cea de jos, care ne prezintă clădirea Oliy Majlis). 
Poarta Madras este unul dintre cele trei principale monumente încărcate de istorie, situate în Piaţa Reghistan din oraşul Samarkand, al doilea ca mărime din Uzbechistan. Acest monument se mai numeşte şi Mausoleul lui Shaybanids fiind ridicat încă din secolul al XVI-lea, suferind ulterior şi alte modernizări.   
Clădirea Oliy Majlis este sediul actual al Parlamentului naţional din Uzbechistan. Această clădire se întinde pe o suprafaţă de 24000 metri pătraţi, este înconjurată de 36 de coloane de susţinere, înalte de 48 de metri, şi are un candelabru ce cântăreşte 4,5 tone. 

***

DOUĂ EPIGRAME
DESPRE LEUL NOSTRU,
DE LA AUTORUL BLOGULUI


COMUNICAT BNR
(în genul purtătorului de cuvânt Adrian Vasilescu)

Deși e cam pricăjit,
Leul luptă îndârjit.
De când este la dietă
El se crede …o vedetă.

CONSTATARE
(producție record de minereu feros în România)

Îmi pun visul în cuier,
Când constat seară de seară
Că leul nu mai e fiară
Devenind un simplu ...fier.  

_______xxXxx_______

O MEDALIE,O INSIGNĂ
ŞI CÂTEVA PLACHETE ROMÂNEŞTI
DIN LUMEA SPORTULUI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  
   
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Federaţia Română de Atletism * 1912 - 1982
Federatia Romana de Atletism (FRA) patroneaza toate sectiile de atletism ale cluburilor si asociatiilor sportive din Romania, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentele proprii. FRA are la bază   principiile fundamentale ale atletismului si ale sportului in general, considerand ca sunt esentiale fair-play-ul si respectarea regulilor competiţionale de catre toti cei implicati in activitatile atletice. Printre valorile promovate de Federatia Romana de Atletism se numara respectul fata de ceilalti competitori, onestitatea, spiritul de echipa. Astfel, sunt incurajate: cooperarea, responsabilitatea, sportivitatea, increderea, implicarea etc. Mai mult, FRA considera ca atletii si antrenorii trebuie sa integreze valorile etice ale sportului atat in competii, cat si in antrenamentele zilnice. Sus am postat logo-ul FRA şi o aripă a clădirii FRA din Bucureşti.
Plachetă - Federaţia Romînă de Tenis (de câmp) * 1929 - 1979
Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea
Federaţiei Române de Tenis 
Federaţia română de tenis (de câmp), fosta Federeaţie sportivă română de tenis este forul tutelar românesc care se ocupă de organizarea competiţiilor sportive specifice jocului de tenis de câmp. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de tenis. 

Plachetă - 85 de ani * 1909 - 1994
Federaţia Română de Fotbal, fondată în anul 1909
Federația Română de Fotbal - (F.R.F.) este forul conducător oficial al fotbalului în România, fondat în anul 1909. Sediul FRF este situat în Casa Fotbalului din Parcul Naţional - Bucureşti. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator. 

Federaţia Română de Schi
Popularizare - 1944
Federatia Romana de Schi-Biatlon
Federaţia Română de Schi Biatlon, înfiinţată în octombrie 1924, reuneşte 60 de cluburi sportive de profil din ţară, cu un total de aproape 2000 de sportivi de performanţă (legitimaţi). Anual, sub egida Federaţiei Române de Schi Biatlon se organizează competiţii sportive naţionale pe pârtiile de pe Valea Prahovei (Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal), Poiana Braşov, Râşnov, Cheile Gradiştei, Vatra Dornei, Sibiu, Harghita, Petroşani şi Reşiţa (Semenic). Sus am postat 2 logo-uri ale Federaţiei române de schi în diferite combinaţii.

Plachetă (handbal) 
Ministerul Educaţiei şi învăşământului - 1973

__________ooOoo___________

LIDERI POLITICI 
PE BANCNOTELE LUMII
500000 australi 1990 - Argentina 
Manuel Pedro Quintana y Sáenz de Gaona (1835 - 1906) a fost preşedintele statului Argentina între anii 1904 - 1906.

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.07.2013

4 comentarii:

Maya spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Maya spunea...

felicitari ptr munca depusa,cu siguranta cei interesati vor gasi aici material didactic de o valoare inestimabila!!!

Epaminonda spunea...

Multumesc de vizita, Maya! Ma ambitionezi sa continui. Iti doresc tot binele din lume!

Maya spunea...

Eu iti multumesc,avem nevoie de oameni ca tine!