luni, 29 iulie 2013

MORTAGNE - FRANŢA


Mai jos am postat şi alte fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, din localitatea franceză MORTAGNE, cunoscută şi sub numele MORTAGNE AU PERCHE, din departamentul L'ORNE, regiunea NORMANDIA DE JOS.   
Hotelul EST
Monumentul eroilor locali
Teatrul
Palatul de justiţie
Strada ALENCON
Gara
Muzeul ALAIN şi poarta ST.DENIS
Hotelul TRIBUNALULUI
Castelul BLAVOU
Biserica ST.JEAN BAPTISTE
Biserica NOTRE DAME
Casa DOYEN DE TOUSSAINT  
Casa HENRY IV
Casa COMPTE DU PERCHE

Mai jos admiri moneda locală de 1 euro din anul 1996, care prezintă Casa Compte du Perche, redată de altfel şi în fotografia de deasupra. 


***

DOUĂ FOTOPASTILE 
DE UMOR ROMÂNESC



___________xxx___________

CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Confederaţia generală a muncii 
R.P.R. - (Republica Populară Română)
Campionatele interasociaţii - 1951 - (înot)
Confederația Generală a Munciica unic sindicat din România, a fost înființată la data de 11 iunie 1945, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. În anul 1966, numele sindicatului a fost schimbat în Uniunea Generală a Sindicatelor din România (UGSR). Toate competiţiile sportive ale vremii se desfăşurau sub egida acestui mare şi unic sindicat.

Expoziţia "Simfonia laleleor '87" 
Piteşti * 26.04 - 5.05.1987
Casa de cultură a sindicatelor - Piteşti
Simfonia Lalelor este un festival care se desfășoară în municipiul Piteşti în fiecare an. Festivalul constă într-un simpozion pe teme de floricultură și spații verzi, o expoziţie pe aceleaşi teme şi alte manifestări cultural artistice, desfăşurându-se pe durata a mai multe zile. Prima ediţie a festivalului a avut loc în perioada 6 - 9 mai 1978.
Cladirea Casei de Cultură a Sindicatelor Argeş se află în centrul Piteştiului, între Prefectura Argeş şi complexul de magazine Fortuna. În cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor, se desfăşoară mai multe evenimente culturale. În clădire se gasesc o sală pentru evenimente culturale (concerte, spectacole de teatru), o bibliotecă şi o sală pentru cursuri de pregătire profesională în diverse ramuri: informatică, limbi străine, diverse meserii. Există şi spaţii închiriate pentru diverse activităţi: cazinou, agenţie de turism, magazine.   Aceasta este şi sala de concerte a Filarmonicii Piteşti. Concomitent această instituţie reprezintă şi căminul Cenaclului de creaţie literară „Sind junior”, al Coralei „D. G. Kiriac” şi nu în ultimul rând al Ansamblului de dansuri populare „Plaiuri argeşene”, care, împreuna, duc cu mândrie numele oraşului la diverse festivaluri interne şi internaţionale.
  
Centenarul Jandarmeriei Române * 1893 - 1993
Jandarmeria Română
Jandarmeria Română
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administratiei publice. A fost fondata in anul 1893 si refondata după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane. 
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente. Perioada 1866-1867 se caracterizează prin transformări în sistemul de apărare al ţării în anii 1868, 1872, 1874 şi 1877, având drept rezultat modernizarea şi pregătirea armatei române, care prin strălucite fapte de arme, în Războiul pentru independenţă al României din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfinţind independenţa. În anul 1893 s-a aprobat Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale iar în anul 1908 Legea Jandarmeriei.  

Al XXI-lea Congres internaţional de medicină şi farmacie militară 
Bucureşti * 22 - 26 mai 1973
(Monumentul eroilor sanitari - Bucureşti)
Monumentul Eroilor Sanitari, operă a sculptorului italian Raffaello Romanellii, se află în Piața Eroilor din Bucureşti, în vecinătatea Operei Naţionale și a Facultăţii de Medicină. Monumentul a fost înălțat în anul 1932, în timpul mandatului primarului Dem. I. Dobrescu și este închinat memoriei medicilor, sanitarilor, surorilor voluntare care au salvat vieți pe fronturile primului război mondial. Soclul din marmură, format din trepte înalte suprapuse, prezintă la al treilea nivel un brâu de altoreliefuri cu scene din activitatea sanitarilor, pe câmpul de luptă sau în sălile spitalelor de campanie. Pe latura principală, personajul feminin central, o femeie în uniformă de soră de caritate. De pe această a treia treaptă a postamentului pornesc 4 coloane care susțin un platou din aceeași marmură alb-gălbuie, platou purtător al unui grup statuar, de bronz, cu 3 personaje: un erou căzut, gol, copleșit de suferință, un personaj feminin simbolic, purtând o sabie  și o cunună, și un ostaș sanitar care așteapta să primească pe frunte însemnul gloriei cucerite în luptă. Se presupune că personajul feminin îmbrăcat în uniformă de soră de caritate ar fi Regina Maria a României. Unul din panourile basorelief de bronz de pe monument îi reprezintă pe Regina Maria ca soră sanitară, Prințul Nicolae al României în uniformă de cadet și Principesa Elisabeta de România, de asemenea soră sanitară. Basorelieful prezintă o scenă din anul 1917, în una din cele mai grele perioade ale Primului Război Mondial pentru România, când suportul moral al Familiei Regale și munca în vizitele în spitalele de campanie ale Reginei Maria și ale copiilor ei au fost esențiale pentru menținerea moralului în acele zile de cumpănă. Basoreliefurile au supraviețuit comunismului deoarece nu sunt menționate nume pe ele, iar oficialii comuniști au crezut că sunt o scenă generală de război, lăsându-le la loc ul lor. Pe fațada principală a piedestalului, pe o placă din travertin, este inscripționat cu litere în relief: "EROILOR SANITARI - 1916 -1920".Construirea primului tronson al metroului din Bucureşti a necesitat demontarea monumentului, acesta fiind refăcut în anul 1981, pe același loc și în forma sa inițială.

(Tenis de câmp) - 1967
Concursul internaţional - R.S.România
juniori - locul II

_________ooOoo_________

LIDERI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
1 GOLogAN 2013 - România (Bancnotă fantezie)
Ion Iliescu este un politician român născut în anul 1930 în localitatea Olteniţa din judeţul Călăraşi. A fost preşedintele României între anii 1990 - 1996 şi 2000 - 2004.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.07.2013

Niciun comentariu: