luni, 29 iulie 2013

ADMONT (STIRIA) - AUSTRIA


Mai jos am postat şi alte fotografii cu monumente arhitectonice din localitatea austriacă ADMONT, bundeslandul STIRIA.
Biserica 
Catedrala - intrarea principală
Catedrala - vedere generală
Castelul ROTHELSTEIN 
Monumentul LEOPOLDINENBRUNNEN
Abatia benedictină SF.BLASIUS
Biblioteca ABBEY
Chioşcul
Vedere generală aeriană
Vedere la 1840

***

O EPIGRAMĂ - GLUMĂ
Anca Lucia Selenity - Rep.Moldova

PERDANTULUI, ÎN DRAGOSTE

Pe peronul din Buzău,
Te-aştepta o dulce fată;
N-a fost să vă-ntâlniţi, zău:
S-a furat calea ferată!…

PRECIZARE de la autorul acestui blog

De la o prea dulce fată
Din Buzău, dragostea-mi vine.
Că este cale ferată,
Poate constata ...oricine!

__________xxx__________

O MEDALIE 
ŞI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Expoziţia filatelică omagială "Lupeni '29" - 6 august 1979
50 de ani de la eroicele lupte ale minerilor din Lupeni
Petroşani * 1929 - 1979
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani. 
Stema Lupeni 
Lupeni (în germană Schylwolfsbach, în traducere "Pârâul Lupului pe Jiu") este un municipiu din judeţul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de aproximativ 30600 de locuitori. Este al doilea oraș ca mărime al Văii Jiului, fiind situat în partea de vest a depresiunii, la o altitudine de 675–725 m față de nivelul mării, la o distanță de 18 km față de Petroşani și cca 110 km de Deva, capitala judeşului. Sus am postat stema actuală  a municipiului Lupeni.
Greva minerilor din Lupeni, din august 1929 a avut loc ca rezultat al eșecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare și condiții de muncă. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicați în protestul provocat de salariile de mizerie și sărăcia extremă în care trăiau minerii transilvăneni, deznodământul confruntării fiind că 68 de mineri au căzut sub gloanțele trupelor armatei române trimise de către guvernul țărănist să reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, mulți dintre ei fiind împușcați în spate. Sus am postat monumentul Lupeni '29 situat în parcul central al localităţii Lupeni.
Insignă - Universitatea Braşov - Facultatea de mecanică  
Secţiunea automobile - Miercurea Ciuc - 1988
Universitatea „Transilvania” din Braşov  este o institutie de invătământ superior de stat, care, prin "oferta de educatie, prin cercetarea stiintifică si prin numărul de studenti reprezintă una dintre universitătile mari ale României. Cuprinde optsprezece facultăti, un numar de aproximativ 25000 de studenti si aproximativ 800 de cadre didactice. Universitatea oferă: 100 domenii de licentă la zi, la distanţă şi frecvenţă redusă. Mai jos ai un scurt istoric a acestei universităţi:
  • 1940 - S-au pus bazele invatamantului superior in Brasov, in cadrul Academiei de Comert si Studii Industriale.
  • 1948 - Infiintarea Institutului de Silvicultura.
  • 1949 - Infiintarea Institutului de Mecanica.
  • 1953 - Institutul de Silvicultura devine Institutul Forestier si in urma fuzionarii dintre acesta si Institutul de Mecanica s-a format Institutul Politehnic din Brasov.
  • 1959 - Infiintarea in cadrul Institutului Politehnic a sectiei de Industrializare a Lemnului.
  • 1960 - A fost infiintat Institutul Pedagogic (Matematica, Fizica - Chimie, Biologie), iar ulterior in anul 1969 s-a infiintat Catedra de Muzica.
  • 1964 - In cadrul Institutului Politehnic se infiinteaza sectia de Tehnologii de Fabricatie.
  • 1971 - Prin fuzionarea celor doua institute, respectiv cel Politehnic si cel Pedagogic s-a format Universitatea din Brasov.
  • 1991 - La propunerea Senatului Universitatii din Brasov, prin nota Guvernului Romaniei din 04.01.1991 si Ordinul Ministrului Invatamantului si Stiintei nr. 4894 din 22.03.1991, noua titulatura a universitatii a devenit Universitatea Transilvania din Brasov.
70 * 1941 - 2011
70 de ani de paraşutism militar românesc
In Romania, primul salt cu parasuta dintr-un avion a fost executat la data de 19 septembrie  1925, cand aviatia militara romana a fost inzestrata cu parasute Heinecke. Cel care a sarit a fost insusi constructorul german de parasute Heinecke, care a executat 2 salturi ditr-un avion Potez XV, pilotat de locotenentul aviator Paul Dumitrescu. La 19 octombrie 1925 la mitingul de aviatie de la Tecuci, locotenentul aviator Jean Nicolescu a devenit primul aviator roman care a sarit cu parasuta din avion. In acelasi an mecanicul de marina Eugen Sziklay, din Sannicolau Mare, la mitingul de aviatie de la Baneasa, a sarit de la 1000 de metri, dintr-un avion al companiei Franco-Romane, cu o parasuta de constructie  proprie. In 1928,  la Berlin Smaranda Braescu a devenit prima femeie din Romania care a sarit cu parasuta. Ea a stabilit la 28 octombrie 1931, recordul national de inaltime printr-un salt de la 6000 m, pentru ca la 19 mai 1932, la Sacramento, California, sa doboare – cu un salt de la 7233 m, recordul mondial de inaltime al vremii.
parasuta lui Leonardo da Vinci
Parasutele au fost folosite inca de la sfarsitul secolului al 18-lea. Cuvantul "parasuta" a fost derivat din cuvantul francez „para", care inseamna „a proteja impotriva", si cuvantul „chute", care inseamna „cadere".
Undeva intre 1483 si 1485 legendarul Leonardo da Vinci (1452-1519), pictor, sculptor, arhitect şi om de ştiinţă a venit cu conceptul initial de paraşută. A facut ca schita o piramida in forma de pânza de cort ca si structura, destinata sa evacueze oamenii din cladiri inalte. Ceea ce este uimitor cu privire la aceasta schita este faptul ca arata un barbat suspendat la patru cabluri de suspensie care au fost anexate in mod corespunzator cortului! Cu toate acestea, acest concept nu a fost niciodata executat si a ramas o schita pentru un timp foarte lung. Insa Da Vinci a dat ideea initiala cu privire la modul in care o parasuta ar functiona, fie ca mecanismul ar putea fi efectiv testat si pus in functiune! Acesta este motivul pentru care Leonardo da Vinci a fost considerat "Parintele parasutei". 

Insignă - A.S. (Asociaţia Sportivă) Constructorul Arad 


Insignă - Întreprinderea Vlăhiţa 
150 de ani * 1825 - 1975

__________ooOoo__________

LIDERI POLITICI
PE MONEDELE LUMII
30 arginţi 2013 - România - fantezie
George Crin Laurențiu Antonescu (născut la data de 21 septembrie 1959 la Tulcea) este un politician român, în prezent preşedintele Partidului Naţional Liberal şi preşedinte al Senatului român (camera superioară a Parlamentului României). 

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane


MOUSAIOS - 29.07.2013

Niciun comentariu: