joi, 24 august 2017

FILATELIA - COMISIA EUROPEANĂ A DUNĂRII ȘI CAPELA "LA ISABELA" DIN REPUBLICA DOMINICANĂ


Mai jos admiri câteva instrumente filatelice (marcă poștală, coliță și plicuri prima zi a emisiunii), care marchează trecerea a 125 de ani de la Înființarea Comisiei Europene a Dunării.
Comisia Europeană a Dunării (C.E.D. 1856 - 1938) a fost un organism internaţional înfiinţat după încheierea Războiului Crimeii şi semnarea Tratatului de pace de la Paris din 18/30 martie 1856, care stabilea neutralitatea Mării Negre., retrocedarea către Moldova a trei judeţe din sudul Basarabiei şi libera circulaţie pe Dunăre, aflată sub supravegherea unei comisii internaționale. Aceste decizii politice reflectau noile interese economice în zonă ale puterilor occidentale. Comisia Europeană a Dunării a ajutat la modernizarea localităţii Sulina şi a regiunii înconjurătoare. Sir Charles A. Hartley, numit „Părintele Dunării”, a fost în perioada 1856 - 1871 inginerul-şef al C.E.D.. După acest an şi până la decesul său din 1905 el a fost consultant pe probleme de navigaţie fluvială şi maritimă şi a participat la construirea şi modificarea a numeroase porturi, printre care şi cel din Constanţa. Hartley a fost iniţiatorul numeroaselor lucrări tehnice din Delta Dunării, care şi-au pus amprenta pe navigaţia fluvială din zonă până în zilele noastre. El este autorul soluţiilor de regularizare a cursului Dunării, prin amenajarea provizorie a părţii maritime a braţului Sulina şi a regularizării întregului braţ Sfântul Gheorghe în vedera utilizării pentru navigaţie. Dacă în cazul braţului Sfântul Gheorghe, costurile uriaşe presupuse de proiect au împiedicat declanşarea lucrărilor, succesul neaşteptat al lucrărilor iniţiale de pe braţul Sulina a dus la continuarea lucrărilor pe întreaga sa lungime, nu doar pe porţiunea maritimă. Localitatea Sulina s-a transformat, prin instalarea aici a Comisiei Europene a Dunării, dintr-un sat cu aproximativ 1000 de locuitori, terorizați de răufăcătorii adăpostiți în smârcurile Deltei, într-un oraș în adevăratul înțeles al cuvântului, cu o populație stabilă, internațională, cu venituri importante și cu necesități economice pe măsură. Mai jos admiri drapelul și două poze cu imaginea de atunci și acum a Palatului CED din Sulina.
CED a asigurat asanarea platformei orașului, construcția de străzi, cheiuri portuare și diguri de protecție. S-au pus în funcțiune serviciul telegrafic și de telefonie, uzina de apă și rețeaua de distribuție de apă potabilă, uzina electrică care a asigurat iluminatul portului și străzilor orașului, Sulina fiind astfel printre primele orașe din România care a beneficiat de noul sistem de iluminare publică. A fost înființat un spital, care acorda asistență medicală gratuită tuturor locuitorilor orașului. CED a participat la construirea mai multor lăcașuri de cult în orașul Sulina.  
***
Setul filatelic de mai jos omagiază semicentenarul construirii primei biserici pe continentul american, denumită LA ISABELA.
În data de 5 decembrie 1994 autoritatea națională filatelică a statului Republica Dominicană a emis un set de două mărci poștale care marchează trecerea a 500 de ani de la construirea primei bisericii (capelă) pe continentul american. Biserica a fost denumită La Isabela, după numele reginei Isabela I a Castiliei, fiind considerată leagănul evanghelizării din noua lume. 
La Isabela a fost fondată de Cristofor Columb în timpul celei de-a doua călătorii după ce a descoperit că fortul de la Navidad, construit în timpul primei sale călătorii, a fost complet distrus. Capela a fost construită în anul 1494, în localitatea Puerto Plata din Republica Dominicană, undeva în partea de nord a țării, din piatră văruită și cărămidă. Coloniștii s-au stabilit aici pentru a căuta metale prețioase. După prima călătorie în Lumea Nouă, Columb sa întors cu șaptesprezece nave. Coloniștii lui Columb au construit case, depozite, o biserică romano-catolică și o casă mare pentru Columb. A adus mai mult de o mie de oameni, inclusiv marinari, soldați, preoți, nobili, dulgheri, pietrari și alți muncitori.  Spaniolii au adus porci, cai, grâu, trestie de zahăr și arme. Dar și șobolani și microbi au venit cu ei. Localitatea se întindea pe mai bine de 2 hectare. Prima masă oficială comună în noua localitate a fost sărbătorită la data de 6 ianuarie 1494.
Cristofor Columb,  în italiană - Cristoforo Colombo, în portugheză -Cristóvão Colombo, în spaniolă Cristóbal Colón a fost un navigator italiano-spaniol, care s-a născut în anul 1451 ți a decedat îna ul  1506. A navigat spre vest peste Oceanul Atlantic în căutarea unei rute spre Asia, dar și-a câștigat reputația descoperind un nou continent - America.
Republica Dominicană este o republică prezidențială situată în America Centrală, nordul Mării Caraibelor, două treimi în estul Insulei Hispaniola (Mica Spanie). Acest stat și-a câștigat independența la data de 27 februarie 1844 față de Haiti, are capitala la Santo Domingo, numără aproximativ 9,76 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 48730 kilometri pătrați.

***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC

___________xxx___________

O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Perspesssicius 1891 - 1971
Perpessicius, nume real Dumitru S. Panaitescu a fost un istoric și critic literar, folclorist, eseist și poet român, cercetător și editor al operei eminesciene, membrul titular al Academiei Române, care s-a născut la data de 21 octombrie 1891 la Brăila și a decedat la data de 29 martie 1971 în București. A studiat la Școala primară numărul 4 și Liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila. În anul 1910 absolvă liceul și devine student al Facultății de litere, la secția de filologie modernă. A luat parte la cursurile ținute de Ovid Densușianu, Nicolae Iorga, Ion Bianu și alții. În anul al treilea de facultate a primit o bursă lunară în urma unui concurs, iar cu sprijinul și recomandarea lui Ion Bianu, devine meditatorul nepoților lui Ion Ghica. În 1914 s-a căsătorit cu Alice Paleologu, o colegă de facultate. A debutat cu schița „Omida - Din lumea celor care se târăsc”, o replică la volumul Din lumea celor cari nu cuvântă a lui Emil Gârleanu. Schița a fost semnată cu pseudonimul Victor Pribeagu și a apărut în revista brăileană Flori de câmp, nr. 5 din 20 iulie 1911. Ca poet a debutat cu poezia  Reminiscență în revista „Versuri și proză” a lui I.M. Rașcu în nr.7-8 din aprilie 1913, semnată cu pseudonimul D. Pandara. Sub pseudonimul Perpessicius a publicat în revista Cronica a lui Gala Galaction și Tudor Arghezi. Mobilizat pe front, a fost rănit în anul 1916 și rămânând invalid de mâna dreaptă. A predat în multe școli din țară, fiind și autorul unor apreciate manuale de liceu. Enumăr câteva titluri din opera sa: Scut și targă, Itinerar sentimental, Jurnal de lector, Lecturi intermitente, Eminesciana, Patru clasici, etc.
Insigna - (Steaguri România - Kuwait)
România este o republică semi-prezidențială, situată în sud-estul Europei Centrale, pe cursul inferior al Dunării, la nord de Peninsula Balcanică și la țărmul nord-vestic al Mării Negre. Statul român, cu capitala la București, și-a declarant independența națională față de Imperiul Otoman la data de 9 mai 1877. El numără aproximativ 21,5 milioane de locuitori și se întinde pe o suprafață de 238391 kilometri pătrați.
Kuwait este un stat suveran, tânăr și redus ca dimensiuni, emirat constituțional ereditar, situat în nord estul Peninsulei Arabice, vestul continentului Asia.  În largul coastelor de nord-est se află Insula Bubiyan, cu un relief de câmpie. Partea de vest a Kuwaitului seamănă cu o deltă,  dominată de Munții Ad Dibdiba, cu altitudini de până la 306 metri. Se învecinează în sud cu Arabia Saudită, iar în nord cu Irak și are deschidere în est la Golful Persic. Numele de Kuwait este un derivat al cuvântului arab ākwāt, plural kūt, care înseamnă  fortăreață construită lângă apă”. Și-a câștigat independența față de
Regatul Unit al Marii Britanii la data de 19 iunie 1961. Emiratul se întinde pe o suprafață de 17818 kilometri pătrați, la o populație de aproximativ 3,1 milioane de locuitori,iar capitala este în orașul Kuwait.
Insigna - Promoția ofițeri XL 1942 - 1982
Logistica militară este ansamblul acţiunilor conexe care asigură succesul oricărei operaţiuni de luptă. În vechime s-a mai numit şi intendenţa militară. Logistica este managemetul (gestionarea) fluxului de mărfuri între punctul de origine și punctul de destinație, în scopul de a satisface toate cerințele luptătorilor. Aceasta se ocupă de-a lungul producției și desfacerii (furnizării) cu organizarea, reglarea, prezentarea (punerea la dispoziție), și optimizarea proceselor de trafic de informații, de mijloace financiare, de energie, de bunuri și de personal. „Logistica înseamnă să ai obiectul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit”. Procesul care asigură un flux coerent și neîntrerupt al produselor și serviciilor de la furnizorii organizației, ținând cont de procesele din interiorul organizației, până la clienții finali. Procesul de logistică se ocupă de operațiuni și resurse din domeniile: - aprovizionare; - achiziții; - stocuri; - depozite; - transport; - servicii clienți; etc. Mai concret, logistica se definește prin planificare integrată, organizare, impozitare și control a tuturor cursurilor de mărfuri și materiale împreună cu cursurile de informații legate de acestea începând de la livratori prin etapele creării de valori (ex. producție și/sau etape de distribuție) până la livrarea produselor către clienți, inclusiv a eliminării deșeurilor și a reciclării. O definiție posibilă a noțiunii de logistică este aplicarea celor 6 P: Cantitatea potrivită a bunurilor potrivite, la timpul potrivit, de calitate potrivită, la costurile potrivite, la locul potrivit. Des mai apare si al 7-lea P cu informațiile potrivite tuturor participanților.
Insigna - România (pace)
Insigna de mai sus se purta cu mândrie de către comuniștii înflăcarați ai vremurilor apuse. Ea amintea despre Declarația Marii Adunari Nationale a Republicii Socialiste România cu privire la Anul International al Pacii din 04.04.1986: “Exprimind vointa ai aspiratiile intregului popor roman, angajat cu toate fortele sale in infaptuirea unui amplu program de dezvoltare economica si sociala a tarii pe calea progresului si civilizatiei Marea Adunare Nationala reafirma in mod solemn hotarirea de nestramutat a Romaniei de a actiona cu toata fermitatea pentru inlaturarea pericolului de razboi care ameninta omenirea si trecerea la dezarmare, pentru infaptuirea nobilelor obiective ale Anului International al Pacii. Raspunzind insufletitorului apel adresat de presedintele tarii intregului nostru popor, Marea Adunare Nationala isi reafirma si cu acest prilej hotarirea de a intari conlucrarea internationala si de a face totul pentru a asigura ca in anul 1986 - Anul International al Pacii - sa deschida calea unor progrese reale in promovarea idealurilor de libertate si pace ale popoarelor, sa determine actiuni si intelegeri concrete in directia opririi cursei inarmarilor si infaptuirii dezarmarii, in primul rind a dezarmarii nucleare. Intr-un spirit de puternica adeziune si unitate, forul legislativ suprem al tarii releva, cu legitima mandrie, contributia remarcabila si initiativele constructive, de larga recunoastere internationala ale presedintelui Nicolae Ceausescu, pentru oprirea evolutiei periculoase a evenimentelor din viata internationala si reluarea politicii de destindere, pace si colaborare, pentru asigurarea dreptului suprem al popoarelor, al oamenilor, la pace, le existenta, la o viata libera si demna. Marea Adunare Nationala reafirma sprijinul ferm fata de activitatea neobosita a presedintelui Republicii pusa in slujba intereselor vitale ale poporului roman, ale viitorului pasnic al intregii omeniri si subliniaza actualitatea deosebita a recentelor propuneri ale sefului statului roman privind obiectivele prioritare de actiune in cadrul Anului International al Pacii. Pentru a raspunde pe deplin asteptarilor si sperantelor popoarelor, ale intregii omeniri, in acest an Romania si forul sau legislativ suprem vor intari si mai puternic conlucrarea lor cu toate statele lumii, cu guvernele, parlamentele si fortele politice realiste, iubitoare de pace de pretutindeni pentru a se trece de la declaratii la fapte si pentru a se intreprinde pasi concreti in directia inlaturarii pericolului unei catastrofe nucleare, opririi cursei inarmarilor, in primul rind a celor nucleare si trecerii la dezarmare. Trebuie facut totul, unite toate fortele in vederea eliminarii definitive a politicii de forta si a orcarui amestec in treburile interne ale altor state, a solutionarii exclusiv pe cale pasnica, prin tratative, a conflictelor existente, lichidarii subdezvoltarii si edificarii noii ordini economice internationale, asigurarii dreptului tuturor popoarelor la dezvoltare libera si independenta, a dreptului lor de a-si hotari singure destinele. Declaram in mod solemn ca activitatea externa a Romaniei in Anul International al Pacii va fi orientata neabatut in scopul realizarii acestor imperative majore ale lumii contemporane.”
Câteva citate celebre despre pace:
  • Pacea înseamnă libertate fără grijă. - Cicero
  • Nu a fost niciodată un război bun sau o pace rea. - Benjamin Franklin
  • Daca nu este pace, toate celelalte sunt de prisos. - Sfantul Ioan Gura de Aur
  • Pacea nu este absența războiului. Este o virtute, o dispoziție spre bunăvoință, încredere, dreptate. - Baruch Spinoza
  • Pacea este cel mai groaznic război; în timpul ei, trebuie să ai răbdarea de a aștepta să-ți moară dușmanul. - Victor Martin
  • Pacea nu este un dar al lui Dumnezeu creaturilor sale. Este un dar pe care noi ni-l facem unul altuia. - Elie Wiesel
  • Pacea e capodopera rațiunii. - J.Muller
  • Pacea nu este o relație între națiuni. Este o stare a minții dată de liniștea sufletului. - Jawaharlal Nehru
  • Pacea înseamnă libertate înfăptuită, libertate și în același timp adevăr. - Aldous Huxley
  • Pacea este o stare în care frica de orice fel este necunoscută. – John Buchan
Insignă - (Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricității)
In zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleasa, se afla Statuia lui Prometeu  sau Monumentul Electricitatii. Statuia a fost realizata de sculptorul Constantin Popovici (1938 – 1995) in anul 1965 si il infatiseaza pe Prometeu cu fulgerul in mana, ca simbol al electricitatii. Statuia lui Prometeu se află în partea de est a barajului Vidraru, iar pentru a urca acolo se parcurge un traseu uşor, de 100 – 150 de trepte, vizitarea fiind gratuită. Evident, de acolo, de sus, se poate admira şi frumuseţea peisajului. In mitologia greaca Prometeu era considerat drept unul dintre binefacatorii oamenilor, deoarece a daruit oamenilor focul. Zeus il inlantuie pe Prometeu de o stanca pe muntele Kazbek din Caucaz, unde un vultur urias ii devoreaza zilnic ficatul, care peste noapte se regenereaza. Heracle ucide vulturul si-l elibereaza pe Prometu, ale carui chinuri se sfarsesc. Intr-o alta varianta, Prometeu nu s-ar fi mulţumit sa le dea oamenilor focul, ci ar fi creat el insusi oameni din huma, insufletindu-i cu ajutorul focului. Statuia lui Prometeu (Monumentul Electricitatii) - Barajul Vidraru este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere. În paginile celebrei reviste „Lonely Planet”, a fost publicat un articol dedicat „Monumentului Electricităţii” de la Vidraru, intitulat „Clădiri brutale: arhitectura Europei de Est”, în care „Omul de fier” – sau „Statuia lui Prometeu”, aşa cum mai este cunoscut monumentul – este ironizat, fiind considerat una dintre cele mai ironice construcţii comuniste din Europa de Est.
_________ooOoo_________

România - Certificat de botez - anul 1936


DIN INTELIGENȚA 
ȘI SPIRITUALITATEA
POPOARELOR LUMII
PROVERBE ITALIENEȘTI
  • Mama iubeşte duios, iar tatăl cu înţelepciune.
  • Gluma trebuie să muşte ca un miel şi nu ca un câine.
  • Când se termină jocul, regele și pionul se întorc în aceiași cutie/

Câteva ornamente decorative 
de pe acțiuni italienești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 24. 08. 2017

Niciun comentariu: