sâmbătă, 12 septembrie 2015

NORDENHAM - GERMANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea germană NORDENHAM, districtul 
 WESERMARSCH, landul SAXONIA INFERIOARĂ, din 
vremuri diferite, câteva trimiteri poștale și o monedă locală.
Piața veche
Biserica Martin Luther
Biserica Sfântul Willehad
Curtea de justiție
Castelul de apă
Gara
Statuia lui Wilhelm Muller - întemeietorul orașului
Școala catolică
Arhitectură locală
Trimiteri poștale
Monedă locală

***

DOUĂ FOTO-PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

____________xxx____________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

I.C.Vissarion 1879 - 1951
Omagiu adus lui I.C.Vissarion 
Patronul spiritual al liceului și al nostru tuturor, 
întru uitare și dăinuire 1956 - 2006
Ion (Iancu) C. Vissarion ( 2 februarie 1879 – 5 noiembrie 1951) a fost un scriitor român. Tatăl său, Constantin Vissarion, era grec de origine și se ocupa cu negustoria, iar mama, Ilinca, era originară din satul Costești. La vârsta de patru ani și-a pierdut mama, iar tatăl său s-a recăsătorit și a mai avut nouă copii. Se presupune că I. C. Vissarion a ales să-și scrie numele cu doi „s” pentru a-l deosebi de cel al fraților săi vitregi. A fost un aprig susținător al lumii satului, „scriitor-țăran”, cum s-a autocaracterizat. După Răscoala țărănească din anul 1907, tânărul I. C. Vissarion a fost arestat sub învinuirea de a se fi aflat în fruntea a câtorva mii de răsculați care mergeau dinspre satul Costeștii din Vale spre Titu. Ca participant direct la răscoală, a evocat cu dramatism înăbușirea sângeroasă a mișcărilor țărănești în romanul Răsculații (1910) și în drama socială Lupii (1914). Vissarion a transfigurat și a pus în opera sa aproape tot ce s-a întâmplat în satul Costeștii din Vale în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX și a inventariat cu talent, în opera sa, aproape toată bogăția de vocabule, ziceri și porecle suculente și fără de asemănare ale oamenilor locului. A fost un autodidact care, prin eforturi proprii și sfătuit de scriitori cunoscuți ai vremii, s-a dedicat scrierii unor întâmplări din viața satului. Și-a extins studiul și spre domenii noi precum matematica, fizica, chimia, aeronautica, căutând chiar noi surse de energie, scop în care a corespondat chiar cu Edison. 

Delloite & Touche - România 1992 - 2002
Deloitte Touche Tohmatsu este unul dintre cei mai mari jucători de consultanță fiscală și audit la nivel global. Bazele companiei au fost puse în anul 1845 când William Welch Deloitte și-a deschis biroul de contabilitate în Basinghall Street, Londra. Deloitte este parte a grupului internațional de profil Big Four, care reunește cele mai mari patru firme de consultanță, alături de KPMG, Ernst & Young și Priceaterhouse Coopers. În anul 2008 compania avea 145500 angajați și o cifră de afaceri de peste 23 miliarde dolari. "Deloitte" este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii - audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu Limited (“DTTL”), o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie. Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. Fiecare firma membra DTTL este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, cutumelor si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati. Exista firme membre care nu ofera toata gama de servicii, si este posibil ca anumite servicii sa nu fie disponibile clientilor conform regulilor si reglementarilor contabile. DTTL si firmele membre sunt entitati juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTTL si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. DTTL (denumit si "Deloitte Global") nu ofera servicii clientilor. 
În România compania este prezentă din anul 1992 și are 350 angajați în două birouri din București și Cluj-Napoca. În anul 2007 Deloitte România a avut o cifră de afaceri de 18 milioane de euro. In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L., Deloitte Evaluare S.R.L si Deloitte Fiscal Representative S.R.L. (numite impreuna Deloitte Romania). Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, consultanta, consultanta fiscala, juridica, financiara și managementul riscului. 

Insigna - Poliția - România IF 090
Politia română face parte din Ministerul Afacerilor Interne si este institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, în conditiile legii. Activitatea Politiei Române constituie serviciu public specializat si se realizeaza în interesul persoanei, al comunitatii, precum si în sprijinul institutiilor statului, exclusiv pe baza si în executarea legii. Teritorial, Poliția română este organizată în Inspectorate județene de poliție și Direcția generală de poliție a municpiului București. 

Insigna - Polițist junior
Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab sau a lui Mihai Viteazu (crearea instituției agiei), continuă cu domnia lui Mihai Şutzu (organizarea pazei Capitalei, emiterea primelor acte de identitate și reglementarea portului armelor) iar din anul 1806, organele de pază și ordine din Capitală primesc denumirea generică de POLIȚIE.  In anul 1821 Tudor Vladimirescu acorda scutiri de taxe și impozite celor însărcinați să mențină ordinea publică și să apere proprietatea cetățenilor, iar în 1831, prin Regulamentele organice, atribuțiile poliției sunt extinse. În timpul Revoluției de la 1848 are loc reorganizarea poliției, prin apariția instituției șefului poliției Capitalei căruia i se subordonează Guardia municipală. La 9 iunie 1950 domnitorul Ghica Vodă emite “Cronica polițienească” prin care, în cele 158 de articole, erau reglementate sarcinile “înaltei poliții” și "obișnuitei poliții”, ceea ce a constituit momentul creării primei structuri centrale cu atribuții în organizarea și coordonarea activităților polițienești. Începând cu Legea de organizare a poliției, a lui Alexandru Ioan Cuza (4 noiembrie 1860), urmată de Legea lui Vasile Lascăr (1 aprilie 1903) și de Legea pentru organizarea poliției generale a statului (8 iulie 1929), competențele organelor de poliție sunt extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate. 
Prin Decretul nr. 25 din 23 ianuarie 1949 se înființează MILIŢIA, apoi, prin Decretul - Lege nr. 2/27 decembrie 1989 se reînființează Poliția Română ale cărei competențe vor fi reglementate, ulterior, prin Legea nr. 26 din 18 mai 1994 și prin Legea 218 din 23 aprilie 2002. Deci Miliţia este denumirea nouă a Poliţiei, în regimul comunist.  

Insigna - Artilerie terestră
Artileria terestră este arma destinată pentru sprijinul cu foc al operațiilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei. Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele militare convenţionale în Europa stipulează că:termenul artilerie înseamnă sistemele de mare calibru capabile să lovească obiective terestre, în primul rând prin executarea de foc indirect. Asemenea sisteme de artilerie asigură sprijinul de bază cu foc indirect pentru formațiunile de arme întrunite. Sistemele de artilerie de mare calibru sunt tunurile, obuzierele, piesele de artilerie combinând caracteristici de tunuri și de obuziere, aruncătoarele și sistemele multiple de lansare proiectile reactive cu calibru de 100 mm și mai mare.

Campionatul popular de călărie 1950
Comitetul pentru cultură fizică și sport
Campionatele de plasă - locul II
Termenul generic HIPÍSM (călărie) este denumirea generică dată întregii activități legate de folosirea calului în întrecerea sportivă, indiferent de profilul ei. Cuprinde probe sportive de dresaj, concursuri hipice (ex. trecerea peste obstacole), triatlon (călărie de manej, probe de câmp, obstacole), curse de cai, curse pe terenuri accidentate, alegări de viteză etc. Prima cursă de sărituri peste obstacole a avut loc în Irlanda, în anul 1859. De atunci și până în prezent, acest sport a devenit preferatul oamenilor bogaţi din întreaga lume. Pe mapamond sunt peste un milion de practicanți, cei mai mulţi dintre ei în SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda şi Italia. Este o competiţie a elitelor. Un armăsar campion poate să valoreze şi un milion de euro, cât un automobil Ferrari. Odată mergea în galop, azi abia mai face câţiva paşi. Este vorba despre hipismul românesc, altădată un sport cu care ne mândream peste tot în lume. România nu mai are niciun călăreț în top 500, iar caii sunt evaluați, nu după trap sau sărituri, ci după cât de bine trag la căruță. În timp ce un antrenor de origine română, Monica Teodorescu, conduce lotul olimpic al Germaniei, Federaţia Ecvestră Română a găsit repede scuza: nu mai sunt bani.Timp de zeci de ani, hipiștii români au adus faimă țării la probele de sărituri peste obstacole din străinătate. Astăzi se luptă să iasă din anonimat și fac eforturi să revină în elita mondială. Puţină lume ştie că acest sport plin de eleganță are o tradiție îndelungată în România. Începând cu anii '20, călăreţii români au câștigat trei cupe pe națiuni și au cucerit medalii de bronz si de argint la olimpiadele de la Berlin, Moscova şi Roma. În 1936, la olimpiada de la Berlin, românul Herny Rang a pierdut aurul olimpic din cauza unui arbitraj „nedrept”, care l-a declarat câștigător pe concurentul neamț. Românul nu a depus constatație și din acest motiv Adolf Hitler i-a dăruit o motocicletă. Am avut o generație de aur din care au făcut Felix Țopescu, Vladimir Constantinescu, Henry Rang, Zahei, Tudoran și antrenorul lor, Chirculescu. 
Campionatul popular de călărie 1950
Comitetul pentru cultură fizică și sport
Campionatele de plasă - locul I
Plasă (la plural plăși) a fost o unitate administrativă de ordinul doi, din România regalistă, intermediară între județ și oraș, comună. Șeful administrației de plasă purta numele de pretor (uneori era denumit prim-pretor pentru a fi deosebit de adjuncții săi) și era numit de prefectul județului, iar pretura era sediul instituției conduse de pretor. Prin Legea nr. 5 din 6 septembrie 1950 autoritățile comuniste ale României au desființat județele și plășile, pe care le-au înlocuit cu regiuni și raioane organizate după model sovietic. În prezent în România nu există unitatea administrativă sub-divizionară de ordin doi, sau echivalentă pentru plasă, corespunzător nivelului LAU 1 (local administrative unit) al Nomenclaturii Unităților Teritoariale Statistice din Uniunea Europeană.Conform unei propuneri din anul 2010 a comisiei prezidențiale pentru reorganizarea administrative teritorială a României, nivelul LAU 1 ar urma să poarte denumirea de „canton”.

_____________ooOoo_____________

O OBLIGAȚIUNE ROMÂNEASCĂ
CU CUPOANE DETAȘABILE,
DIN INDUSTRIA BANCARĂ
Obligațiune 1000 lei - 1 noimebrie 1931 - 5 %
Prima societate civilă de credit funciar rural - București  

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni franceze

Detaliu vignetă de pe o acțiune portugheză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2015

Niciun comentariu: