miercuri, 23 septembrie 2015

KARF - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea poloneză KARF, denumire germană 
KARF - OBERSCHLESIEN, azi cartier al orașului BYTOM
denumire germană BEUTHEN, voievodatul SILEZIAdin 
vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate. 
Biserica Sf.Treime
Teatrul de operă
Gara
Restaurantul Lipinsky
Monumentul eroilor locali
Trimiteri poștale

***
DOUĂ FOTO - PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

___________xxx___________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA INSIGNE ȘI MEDALII
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Lucian Blaga * 1865 - 1961
1995 - Centenar Lucian Blaga
M.L.R. București - Muzeul literaturii române
Lucian Blaga (născut la data de 9 mai 1895 la Lancrăm, lângă Sebeş, comitatul Sibiu şi decedat la data de 6 mai 1961 la Cluj) a fost un filozof, poet, dramaturg, traducător, jurnalist, profesor universitar și diplomat român. Personalitate impunătoare și polivalentă a culturii interbelice, Lucian Blaga a marcat perioada respectivă prin elemente de originalitate compatibile cu înscrierea sa în universalitate. 

Theodor Radivon - Bijutier București - Govora
Theodor Radivon a fost un important gravor, bijutier, realizator de medalii, plachete şi alte obiecte ornamentale, furnizorul principal al Casei Regale a României şi curţilor metropolitane. A învăţat această meserie de la Nicolae Carapati şi a lăsat-o moştenire fiului său, Nicolae Radivon. Primul local al atelierului şi magazinului Radivon a fost în Piteşti şi apoi în Bucureşti la următoarele două adrese: Calea Victoriei, nr.32 şi Bulevardul Elisabeta, nr. 9 bis. Medaliile care aveau înscrise pe avers data de 1 martie erau folosite ca mărţişoare, fiind dăruite cunoscuţilor, apropiaţilor şi principalelor personalitaţi ale vremii, de către maestru, ca un fel de carte de vizită, deci în scop publicitar.
Băile Govora (simplu Govora) este un oraș-stațiune așezat în nord-estul județului Vâlcea, România. Numele de Govora îi vine din limba slavă. În limbile sudice govora sau govornih însemnând vorbă sau sunet. Orașul are aproximativ 2500 de locuitori și este atestat documentar pentru prima dată în anul 1488. Băile Govora se dezvoltă târziu ca localitate urbană și stațiune balneară. În anul 1876 țăranul Gheorghe Ciurea sapă un puț și constată că iese apă care arde (denumire a petrolului greu, cunoscut și sub numele de păcură). De asemeni iese și apă sărată, aceasta neputând fi folosită ca apă de băut. Sondajele ulterioare după petrol scot la suprafață apă sărată, iodurată și nămol sapropelic, pe care medicul militar Zorileanu o recomandă pentru tratamente reumatismale. Se începe exploatarea izvoarelor în anul 1879, tratamentul făcându-se un timp în copăi (căzi de baie din lemn) amenajate la mănăstirea Govora, în chilii, mănăstire ce se află la circa 6 Km de locul acestora. Apa de la aceste izvoare era dusă cu sacalele ( niște butoaie mari puse în care trase de animale) la mănăstire. Primul stabiliment pentru tratament balnear ia ființă în anul 1887 și avea 29 de cabine pentru băi calde. Inaugurarea oficială a stațiunii are loc în anul 1910 odată cu darea în exploatare a hotelului Palace, care are particularitatea constructivă ca fiecare cameră să aibă cel puțin o oră soare pe zi. Se spunea că la Govora se închiria soarele cu ora. Mai jos este prezentată primăria localității.
Tot atunci se dă în exploatare o bază de tratament cu căzi de baie din fontă, centrala termică pentru încălzirea apei și iarna pentru căldură. Ulterior, paralel cu dezvoltarea stațiunii se construiesc alte hoteluri și pensiuni, se dezvoltă ca localitate, devenind după anii 1950 oraș. 
Deasupra am postat o poză cu Hotelul Palace din Govora.

Baza sprijin logistic "Muntenia" - Statul Major General
În cadrul Sistemului Logistic Integrat al Armatei României, Baza Sprijin Logistic "Muntenia" ocupă un loc aparte, fiind o mare unitate de logistică operaţională, în organica Comandamentului Logistic Întrunit (CLÎ). Aceasta asigură sprijinul logistic al structurilor centrale ale Ministerului Apărării Naţionale şi CLÎ, având capabilitatea de a participa la sprijinul logistic al grupărilor de forţe întrunite, în toate domeniile funcţionale, pe teritoriul naţional şi în afara acestuia, prin ENS, la nivelul liniei a III-a de sprijin logistic şi la executarea transporturilor de materiale din stocurile operative ale CLÎ, la nivelul liniei a IV-a de sprijin logistic. 
Placheta - Baza sprijin logistic "Muntenia" 
Urmare a transformărilor şi reorganizărilor succesive prin care a trecut de-a lungul existenţei sale, Baza Sprijin Logistic Muntenia a evoluat permanent atât din punct de vedere al structurii organizatorice şi înzestrării, cât şi din punct de vedere al misiunilor primite. Diversitatea misiunilor cuprinde cam tot ce înseamnă mişcare pe roţi, de la misiuni de transport efective, tehnică şi materiale până la misiuni de transport personalităţi militare şi civile, la nivelul MApN. Astfel, deviza adoptată, NIMIC NU SE MIŞCĂ FĂRĂ NOI!, este pe deplin justificată. 
Insignă - (Baza sprijin logistic "Muntenia")
Capabilităţile structurilor din compunerea bazei sunt date de organizarea şi dotarea specifică a fiecărei entităţi, neexistând similititudini între acestea sau misiuni comune. Astfel, misiunea de bază este îndeplinită numai prin efortul întrunit al tuturor componentelor marii unităţi. Comandamentul bazei asigură managementul resurselor umane, materiale şi financiare necesar organizării, planificării şi conducerii structurilor subordonate pentru îndeplinirea misiunilor ordonate sau deduse, la pace şi în situaţii de criză. Batalionul Transport Materiale asigură sprijinul de servicii la nivel teatru de operaţii, prin coordonarea, comanda şi controlul unor subunităţi de transport diferite, destinate pentru transportul mediu de materiale paletizate - containerizate sau necontainerizate, precum şi transportul de CL şi apă. Batalionul Deservire şi Asigurare de Geniu asigură susţinerea logistică a structurilor centrale ale MApN şi a comandamentului bazei, iar Batalionul Transport este destinat asigurării transportului de personal şi materiale pentru structurile centrale ale MApN şi CLÎ. Batalionul Mentenanţă asigură întreţinerea tehnicii care deserveşte structurile centrale ale ministerului, tehnicii din dotarea CLÎ, precum şi, la ordin, a tehnicii categoriilor de forţe, la pace şi în situaţii de criză, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. Pregătirea şi înzestrarea cu tehnică şi materiale a Elementului Naţional de Sprijin sunt asigurate de Batalionul Sprijin TO. Avem, de asemenea, o formaţiune medicală ROL 2, subunitate de sprijin medical destinată asistenţei medicale secundare, centrată pe asistenţa chirurgicală primară şi de anestezie-terapie intensivă a răniţilor şi bolnavilor, având capacitatea de a stabiliza răniţii şi bolnavii în vederea evacuării direct către ROL 4, fără staţie la ROL 3. O structură finanţată integral din venituri proprii, Unitatea Tehnică de Prestări Servicii, desfăşoară activităţi de reparaţii auto şi inspecţii tehnice periodice. 

S.B. Steaua București
Fotbal Club Steaua București, cunoscut ca Steaua București sau simplu Steaua, este un club de fotbal românesc, care evoluează în liga I. Este clubul românesc cu cel mai mare succes fotbalistic pe plan național și internațional. De-a lungul istoriei, Steaua a câștigat cele mai multe campionate, cupe și supercupe ale României. La data scrierii prezentului articol - noiembrie 2012 - palmaresul naţional al clubului este următorul: 23 de titluri de Campioană naţională, 21 de Cupe ale României şi 5 Supercupe ale României. Steaua a fost prima echipă din estul Europei și singura din România care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, și a doua echipă est-europenă și singura din România care are în palmares Supercupa Europei. Fondat pe 7 iunie 1947 ca „ASA București” (Asociația Sportivă a Armatei București), clubul și-a schimbat de mai multe ori numele, până la stabilirea numelui „Steaua” în anul 1961. Din punct de vedere istoric, Steaua este cunoscut ca și clubul sportiv al Armatei Române. Cu toate acestea, departamentul de fotbal s-a separat de clubul sportiv în anul 1998. Din acel moment, singurele legături ale clubului de fotbal cu Armata sunt tradiția istorică și stadionul Ghencea, care încă este proprietatea Ministerului Apărării Naţionale. De-a lungul timpului, echipa a avut mai multe steme, datorită diferitelor schimbări de proprietari și de regimuri. Culorile tradiţionale ale clubului sunt roşu şi albastru. Steaua a jucat multe meciuri pe stadionul Ghencea, inaugurat în anul 1974 şi care are capacitatea de 28365 locuri. Ultimile meciuri ale Stelei s-au desfăşurat pe ultramodernul stadion Arena naţională, construit pe locul vechiului stadion 23 August. Deasupra am postat stemele (logourile) clubului de fotbal STEAUA Bucureşti, de-a lungul timpului.  

Insigna - Cursa Prieteniei * Sofia - București 1956 (ciclism)
În sensul larg al cuvântului, ciclismul este deplasarea pe sol folosind mijloace de transport puse în mișcare de mușchii corpului uman, cu precădere biciclete. Ca sport, ciclismul este condus de Uniunea ciclistă internațională, cu sediul în Elveția. Este împărțit în mai multe genuri: ciclism pe șosea, pe velodrom sau în teren accidentat. Alergătorii pot concura individual sau în echipe. Unii cicliști sunt mai buni la sprint, alții la cățărare, dar cei mai buni sunt cei care își însușesc ambele calități și care le pun în valoare în marile competiții cicliste; campionate mondiale, europene, olimpice, tururile Franței, Italiei, Spaniei, etc. Numele acestei cupe parvine de la numele locotenentului aviator Negel, decedat intr-un accident în anul 1913. 

Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva locuri frumoase ale Bucureștiului de acum sau altădată și chiar unele trimiteri poștale ilustrate.
Hotelul Intercontinental

Primăria Capitalei
Institutul medico militar
Hotelul El Greco
Ministerul Apărării Naționale
Magazinul Unirea
Bulevardul Colței
Cafeneaua High-Life
Calea Rahovei și Biserica Domnița Bălașa
Palatul funcționarilor publici
Templul coral israelit
Turnul lui Vlad Țepeș din Parcul Carol
Bulevardul Elisabeta văzut de la Ministerul de Război
Calea Moșilor
 Marele Hotel de Franța
Ministerul de Domenii și Statuia I.I.C.Brătianu
Ministerul de Externe
Muzeul Zoologic
Palatul Cotroceni
Gara de nord
Palatul Jandarmeriei
Palatul Episcopal din Calea București
Piața Victoriei - Sediul guvernului
Maternitatea
Teatrul Liric
Teatrul Național
Universitatea
Teatrul de vară "23 August"
Banca Belgia
Biserica Radu Vodă și Institutul teologic
Bufetul de la șoseaua Kiselef
Trimiteri poștale

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acție 200 coroane 1911 - "VICTORIA" Arad
Institut de credit și economii, societate pe acții

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinainte de proclamarea independenței SUA 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.09.2015

Niciun comentariu: