miercuri, 23 septembrie 2015

DE BILDT - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
 arhitectură din localitatea olandeză DE BILDT, provincia 
UTRECHT, câteva trimiteri poștale din vremuri diferite, dar 
și un jeton și o monedă locală. 
Sus am postat o acțiune din această localitate.
Biserica
Hotelul Hoek
Hotelul Van der Valk
Compania KNMI
O intrare în localitatea
Arhitectură locală
Trimiteri poștale
Jeton local
Monedă locală

***

DOUĂ FOTO - PASTILE
DE UMOR ROMÂNESC

____________xxx____________

O PLACHETĂ, O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEȚUL ARAD

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Placheta - Cupa păcii - Arad 1904 (tenis de câmp)
Tenisul de câmp modern a apărut inițial în Anglia, la sfârșitul secolului al XIX-lea ca si “tenis de camp”. Dupa crearea sa, tenisul s-a raspandit mai intai in clasa superioara a lumii engleze, apoi, incet-incet, in intreaga lume. Tenisul este acum un sport olimpic si este practicat de toate clasele sociale, indiferent de bani si de varsta, inclusiv de persoanele aflate in scaun cu rotile. In mod remarcabil regulile sale de bază au ramas neschimbate din anul 1890. In 1874, maiorul Walter Wingfield a achizitionat drepturile de brevet pentru echipamente si reguli de joc. In acelasi an, primele instante judecatoresti de tenis au aparut in Statele Unite. Jocul s-a raspandit curand in diferite parti ale lumii cum ar fi Rusia, Canada, China si India. Terenurile de crochet au servit ca terenuri de tenis in acea perioada. Primul teren de tenis a fost conceput de Wingfield si a fost in forma de clepsidra. Acest a fost mai scurt decat terenul modern pe care il avem astazi. Cel mai vechi turneu de tenis a a vut loc în anul 1877 la Wimbledon-Anglia, câștigat de Spencer Gore. 

Insignă - U.T.A. (Uzinele textile Arad) 
Set 2 insigne - U.T.A. 1945
Insignă - U.T.A. 1944 - 1964
U.T.A., nume actual: F.C. U.T.A. Arad, supranumită Bătrâna Doamnă a fotbalului românesc, este una dintre cele mai titrate echipe de fotbal din România. Câștigătoare de șase ori a Campionatului și de două ori a Cupei României, deține cele mai multe titluri dintre echipele de fotbal din provincie. Bătrâna Doamnă a fost înființată de baronul Francisc von Neumann,  patronul Întreprinderii Textile Arad, la data de 18 aprilei 1945. Culorile clubului au fost alb și roșu. Alte denumiri ale echipei de-a lungul timpului au fost; I.T. Arad, Flamura Roșie Arad, U.T. Arad, F.C.M. U.T. Arad sau F.C.M. U.T.A. Arad. Sua am postat două logo-uri ale clubului arădean de fotbal UTA.
 
I.T.A. (Industria textilă arădeană) a fost înființată în anul 1909 de către frații Adolf, Eduard și Daniel Neumann, de origine evreiască. ITA a fost una dintre cele mai moderne și mai mari întreprindri din țară, fiind prima întreprindere care a produs mătase. În anul 1975 UTA (Uzina textilă Arad, fostă ITA) folosea tehnologia introdusă de Francisc Neumann cu câteva decenii înainte. În anii comunismului, UTA era unica fabrică din România care producea catifea reiată și a doua, după București care avea linii de producție pentru prosoape din frotir (prosoape plușate), iar materialele pentru lenjeriile de pat produse la Arad erau căutate în țările vecine. În decembrie 1989, la UTA erau aproape 8000 de angajați și în prezent pe locul fostei fabrici se află un cartier de blocuri și alte societăți comerciale. În anii comunismului, U.T.A. era unica fabrică din România care producea catifea reiată și a doua, după București care avea linii de producție pentru prosoape din frotir (prosoape plușate), iar materialele pentru lenjeriile de pat produse la Arad erau căutate în țările vecine. În decembrie 1989, la U.T.A. erau aproape 8000 de angajați, iar  în prezent pe locul fostei fabrici se află un cartier de blocuri și alte societăți comerciale. 


 
Set 2 insigne - Flamura roșie
Flamura Roșie Arad este numele echipei fanion a orașului Arad – U.T.A. – în perioada anilor 1950 - 1957. Sus am postat trei logo-uri ale clubului arădean de fotbal Flamura Roșie.

Insignă - Uzina de strunguri Arad
Întreprinderea de strunguri din Arad a fost înfiinţată la 24 decembrie 1949 sub numele de Întreprinderea industrială de stat (I.I.S.) ,,Victoria”. Din anul 1953 până în 1961 a purtat denumirea Uzinele ,,Iosif Rangheţ”, iar din 1961 până în luna martie a anului 1973 denumirea de Uzina de strunguri - Arad. În epoca cea mai bună avea câteva mii de angajaţi, cu sediul central în Arad şi cu trei secţii de producţie în judeţ, la Lipova, Ineu şi Sebiş.
Insigna - Mașini unelte Aris - fondat 1948
Fabrica de strunguri “Iosif Rangheţ” Arad a apărut prin concentrarea cîtorva intreprinderi particulare sau mici ateliere ce au fost naţionalizate. În cele din urmă, afacerea comunistă s-a numit “Aris” şi a produs o gamă variată de strunguri. Printre acestea au fost SP 400, SN 400, DRT, DLZ, MGA (maşina de găurit adînc, ţevi de tunuri), MFT (maşină de filetat capete de bare de foraj, copiate după cele americane şi foarte bine vîndute în URSS), o linie de producţie pentru tubul cartuş (copiat la cererea URSS după documentaţia sovietică, fabricate la Arad şi cumpărate de URSS), alte strunguri grele sau foarte uşoare dar multifuncţionale pentru ateliere mobile, o varietate mare de strunguri pentru producţia de serie mare, strunguri cu comandă numerică, CN, CNC, copiere prin şablon şi chiar linii tehnologice în cooperare cu alte intreprinderi din ţară. După decembrie 1989 cînd s-a renunţat la piaţa de desfacere din est şi economia a fost dezorganizată de şocul capitalismului, intreprinderea a mers din ce în ce mai prost. 

Meteor - Arad - handigap 1934
Nu am găsit niciun fel de informații despre medalia de mai sus. Dacă cineva ar putea să mă ajute cu vreo informație referitoare la imaginea și textul acesteia, i-aș fi sincer recunoscutor.

Municipiul Arad este reședința și cel mai mare oraș al judeţului Arad, situat pe cursul inferior al râului Mureş, în vestul României. El numără aproximativ 150000 de locuitori. Municipiul Arad constituie pentru vestul României un punct important în ceea ce privește industria, și este de asemenea un nod important în transporturile feroviare, rutiere, având și aeroport. Istoria Aradului este una îndelungată care începe cu primele așezări umane pe actuala vatră a orașului, în nordul râului Mureș și mai apoi cu apariția primei cetăți de pământ situată la Vladimirescu, în jurul secolului al X-lea. Prima atestare documentară a zonei Aradului ne parvine din anul 1028. Sus am postat drapelul şi stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Arad iar dedesubt fotografii ale câtorva reprezentative monumente de cultură și arhitectură arădeană, din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate. 

Clădirea Prefecturii
Clădirea Primăriei
Catedrala ortodoxă Sf.Ion Botezătorul
Catedrala ortodoxă Sf.Treime
Catedrala romano catolică
Palatul cultural (Muzeul de artă)
Palatul de justiție
Teatrul clasic Ioan Slavici
Palatul Cenad
Palatul Szantay
Colegiul economic
Cetatea
Statuia Libertății 
Hotelul Central
Biserica franciscană din cetate
Cazinoul la 1903
Fabrica de spirt și drojdie Neumann
Liceul Ioan Slavici
Biserica sârbească
Casa națională și Școala română
Cinematograful de vară de pe malul Mureșului
Fabrica de automobile MARTA
Statuia lui Fabian Gabor
Templul masonic Concordia la 1900
Casa Iacob Hirschl, 
situată la intersecția străzii Gheorghe Lazăr 
cu Piața Avram Iancu
Gara
Palatul Administrației finaciare
Farmacia Dr. Foldes
Liceul Moise Nicoară
Cafeneaua și Ceainăria japoneză la 1905
Fosta școală superioară de fete 
(azi Colegiul național Elena Ghiba Birta) 
Magazinul Karatsonyi Antal 
de pe actuala stradă Grigore alexandrescu,la 1900
Turnul de apă
Seminarul Diocezan
Memorialul
Palatul Hermann la 1900
Fosta școală comercială (azi Colegiul economic)
Banca națională (fostă austro-ungară)
Palatul Băncii Naționale
Palatul Csanadi
Sinagoga Neologă de pe strada Tribunul Dobra
Trimiteri poștale

Județul Arad este situat în vestul României și cuprinde teritorii din Crişana şi Banat. Județul se întinde de o parte și de alta a râurilor Mureș și Crișul Alb. Județul se întinde pe o suprafață de 7754 kilometri pătrați, numără aproximativ 460000 de locuitori și are reședința în orașul cu același nume. Din punct de vedere administrativ județul se compune din; 1 municipiu - Arad, 9 orașe - Pecica, Sântana, Vladimirescu, Lipova, Ineu, Chișineu - Criș, Nădlac, Curtici, Pâncota, Sebiș și 68 de comune. Sus am postat drapelul, harta şi stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului Arad, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură, din vremuri diferite, precum și alte frumoase locuri de vizitat din acest județ.

Săvârșin - Castelul
Ineu - Cetatea
Șiria - Cetatea
Mănăstirea Bodrog
Mănăstirea Feredeu
Stațiunea Moneasa
Peștera Liliecilor
Mănăstirea Radna
Șoimoș - Cetatea
Nădlac - Biserica și Școala greco catolică
Pâncota - Biserica romano catolică
Pecica - Sinagoga
Gurahonț - Criminoasa

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Acțiune 500 lei 1923 - "VICTORIA" Arad
Institut de credit și economii, societate pe acții 

Câteva ornamente decorative periferice de pe notgleduri
(bancote locale, de necesitate) belgiene

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 23.09.2015

Niciun comentariu: