sâmbătă, 1 iunie 2024

MONEDE EURO FRANCEZE DE COLECȚIE - 34


1. Moneda euro franceză de colecție de mai jos celebrează regiunea franceză –Poitou – Charentes. În câmpul aversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, sunt reprezentate trei hexagoane suprapuse dar poziționate diferit, iar în centrul acestora este marcată valoarea monedei “EURO 10”. Sub valoare este reprezentată o ramură de stejar cu vârful spre dreapta, iar deasupra se prezintă o ramură de laur având vârful orientat tot spre dreapta. Cele două ramuri sunt înconjurate de inscripția circulară: ”LIBERTE – EGALITE – FRATERNITE” – (Libertate, Egalitate, Fraternitate – deviza națională unanim acceptată a statului francez) și “2010” (anul emiterii monedei). Anul este încadrat de două ornamente decorative abia vizibile ce reprezintă nomogramele gravorului care a proiectat moneda și ale monetăriei franceze unde s-a realizat această monedă. În câmpul central al reversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, se prezintă harta regiunii și câteva detalii de pe stema regiunii. Periferic circular în partea de jos este marcată inscripția: “POITOU - CHARENTES” (denumirea regiunii în limba franceză). Aproximativ central sunt aplicate literele majuscule R și F, reprezentând  inițialele numelui statului – Republique Francaise. 
Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:
  • seria – regiuni franceze
  • anul emiterii – 2010
  • valoarea – 10 euro
  • forma – rotundă
  • diametrul – 29 milimetri
  • greutatea – 10 grame
  • material compoziție – argint
  • titlul – 90%
  • calitatea – UNC
  • tiraj – 100000 exemplare 
Poitou-Charentes a fost una dintre cele 27 regiuni ale Franței de până la reforma administrativ-teritorială din 2014. Capitala regiunii era orașul Poitiers, iar regiunea cuprindea 4 departamente. La 1 ianuarie 2016 a fuzionat cu regiunile Aquitania și Limousin, formând împreună regiunea Noua Achitanie. Regiunea a fost locuită de către pictoni, un trib galic, cucerită de romani și încorporată în provincia Aquitania. Regiunea tradițională Poitou, în limba franceză, se numește Pictonia în forma latină. A fost cucerită de către vizigoți în secolul al V-lea și de către franci  în secolul al VI-lea. În anul 732 aici a avut loc o bătălie între armatele ducelui franc Charles Martel și ale emirului arab Abdul Rahman Al Ghafiqi Abd al Rahman, ce a avut ca și consecință oprirea invaziei musulmane în vestul Europei. În secolul al XII-lea regiunea intră împreună cu Aquitania sub controlul regilor Angliei, fiind recucerită de către Franța în 1416 ș rămânând provincie până în 1789. Actuala regiune este formată din teritoriile vechii provincii Poitou plus două departamente de pe râul Charente, unde au existat provinciile AunisAngoumois și Saintonge. Regiunea a fost creată pentru a crea o entitate care să contrabalanseze vidul de influență din zona dintre Tours și Bordeaux. Regiunea se află într-o depresiune dintre Masivul Armorican la nord și Masivul Central la sud-vest, astfel că relieful este valonat, dar fără direfențe foarte mari de nivel. În partea vestică, la malul Golfului Biscaia, relieful este plat cu înălțimi de maximum 350 m, iar aici se află câteva estuare ale diferitelor râuri, cele mai importante fiind Gironde și Charente. La Rochelle este un important port și o stațiune turistică des vizitată, iar Poitiers este un oraș dezvoltat din punct de vedere industrial.
2. Moneda euro franceză de colecție de mai jos celebrează regiunea franceză –Provence – Alpes – Cote d’Azur. În câmpul aversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, sunt reprezentate trei hexagoane suprapuse dar poziționate diferit, iar în centrul acestora este marcată valoarea monedei “EURO 10”. Sub valoare este reprezentată o ramură de stejar cu vârful spre dreapta, iar deasupra se prezintă o ramură de laur având vârful orientat tot spre dreapta. Cele două ramuri sunt înconjurate de inscripția circulară: ”LIBERTE – EGALITE – FRATERNITE” – (Libertate, Egalitate, Fraternitate – deviza națională unanim acceptată a statului francez) și “2010” (anul emiterii monedei). Anul este încadrat de două ornamente decorative abia vizibile ce reprezintă nomogramele gravorului care a proiectat moneda și ale monetăriei franceze unde s-a realizat această monedă. În câmpul central al reversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, se prezintă harta regiunii și câteva detalii de pe stema regiunii. Periferic circular în partea de jos este marcată inscripția: “PROVENCE – ALPES – COTE – D’AZUR” (denumirea regiunii în limba franceză). Aproximativ central sunt aplicate literele majuscule R și F, reprezentând  inițialele numelui statului – Republique Francaise. 
Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:
  • seria – regiuni franceze
  • anul emiterii – 2010
  • valoarea – 10 euro
  • forma – rotundă
  • diametrul – 29 milimetri
  • greutatea – 10 grame
  • material compoziție – argint
  • titlul – 90%
  • calitatea – UNC
  • tiraj – 350000 exemplare 
Provența-Alpi-Coasta de Azur este una dintre cele 18 regiuni ale Franței, având capitala în orașul Marsilia. Regiunea este formată din teritorii din câteva foste provincii franceze: Provența, Teritoriul Papal AvignonNisa și sudul provinciei Dauphiné. Regiunea Provența a fost locuită încă din timpuri preistorice. A fost locuită de către Liguri și apoi de către celți, iar din 600 Î.Hr. au fost înființate colonii grecești și feniciene. În secolul II Î.Hr. romanii au început să ocupe progresiv regiunea, aceasta devenind treptat o provincie, numele francez provenind din latinescul provincia. După căderea Imperiului Roman, regiunea a decăzut foarte tare, suferind multiple invazii, din partea vizigoților în secolul al V-lea, al francilor în secolul al VI – lea, al arabilor în secolul al VIII-lea precum și numeroase raiduri ale piraților berberi. Între 1032 și 1246 regiunea a fost partea a Sfântului Imperiu Roman, și a devenit un fief al Regatului Franței din 1246, sub stăpânirea membrilor dinastiei Angevin până în 1481, când a fost moștenită de regele Ludovic al XI-lea. A fost incorporată definitiv în regatul Franței abia în 1486 iar diferite enclave au fost adăugate succesiv: Orange în 1672, Teritoriul Papal Avignon în 1791 și Nisa în 1860. Regiunea conține zone muntoase în partea de est, reprezentând extremitatea sud-vestică a lanțului alpin. Coasta Mării Mediterane în această parte este formată din relief abrupt ce izolează zone litorale. În partea vestică, relieful este sub forma unor câmpii în valea inferioară a Ronului care se varsă în Marea Mediterană printr-o deltă. Regiunea este dens populată de-a lungul coastei în jurul orașelor Marsilia, Toulon și Nisa și de-a lungul Ronului cea mai mare aglomerare fiind Avignon. Regiunea se întinde pe 31400 kilmetri pătrași și are 5052832 locuitori (2018).
3.  Moneda euro franceză de colecție de mai jos celebrează regiunea franceză –Reunion. În câmpul aversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, sunt reprezentate trei hexagoane suprapuse dar poziționate diferit, iar în centrul acestora este marcată valoarea monedei “EURO 10”. Sub valoare este reprezentată o ramură de stejar cu vârful spre dreapta, iar deasupra se prezintă o ramură de laur având vârful orientat tot spre dreapta. Cele două ramuri sunt înconjurate de inscripția circulară: ”LIBERTE – EGALITE – FRATERNITE” – (Libertate, Egalitate, Fraternitate – deviza națională unanim acceptată a statului francez) și “2010” (anul emiterii monedei). Anul este încadrat de două ornamente decorative abia vizibile ce reprezintă nomogramele gravorului care a proiectat moneda și ale monetăriei franceze unde s-a realizat această monedă. În câmpul central al reversului, în interiorul unui cerc periferic liniar continuu, se prezintă harta regiunii și câteva detalii de pe stema regiunii. Periferic circular în partea de jos și dreapta este marcată inscripția: “REUNION” (denumirea regiunii în limba franceză). Aproximativ central sunt aplicate literele majuscule R și F, reprezentând inițialele numelui statului – Republique Francaise. 
Principalele caracteristici tehnice ale monedei sunt următoarele:
  • seria – regiuni franceze
  • anul emiterii – 2010
  • valoarea – 10 euro
  • forma – rotundă
  • diametrul – 29 milimetri
  • greutatea – 10 grame
  • material compoziție – argint
  • titlul – 90%
  • calitatea – UNC
  • tiraj – 75000 exemplare
 
Réunion este o insulă vulcanică în Oceanul Indian situată la est de insula africană Madagascar. Din 1958 insula constituie un departament francez de peste mări. Insula s-a format în jurul unui vulcan, Piton des Neiges, ce s-a ridicat deasupra nivelului mării acum 3 milioane de ani. Acesta este cel mai înalt munte de pe insulă și este inactiv de acum 12000 de ani, dar interiorul lui este cald, cu o temperatură de 200 °C la o adâncime de 2000 de metri. Spre interiorul insulei, relieful este foarte accidentat, insula fiind supusă unei eroziuni puternice. Insula este divizată din punct de vedere climatic în două regiuni, de-a lungul unei axe nord–sud. Partea estică este supusă vânturilor și bogată în cascade și prezintă o vegetație luxuriantă. Partea vestică este mai uscată iar vânturile nu sunt la fel de puternice, aceasta fiind partea turistică a insulei. Datorită reliefului muntos, insula a permis dezvoltarea multor microclimate unice. Insula Réunion este unul intre puținele teritorii în care primii locuitori au fost europenii. La descoperirea acesteia de către navigatorii europeni în drum spre India, insula era complet nelocuită. Data descoperirii este considerată ca fiind anul 1500, dar se pare că navigatorii arabi aveau cunoștință despre existența acesteia. Francezii au debarcat în secolul al XVII-lea pe insulă și au luat-o în posesie în numele Regelui Franței, fiind botezată insula Burbon, numele dinastiei familiei regale. În urma acestei decizii, pe insulă au început să sosească coloniști, ce au adus cu ei sclavi pentru a lucra noile plantații de pe insulă. În urma revoluției franceze sclavagismul a fost abolit pe insulă iar insula a fost numită Réunion pentru a comemora reunirea revoluționarilor din Marsilia cu cei din Paris. În 26 septembrie 1806 insula este redenumită Insula Bonaparte în onoarea noului împărat al Franței și se află în prima linie a conflictului anglo-francez pentru controlul Oceanului Indian. Sclavagismul a fost reinstaurat, ceea ce a dus la refugierea unor grupuri de sclavi în interiorul insulei unde au format un regat tribal independent. În 1810 insula intră sub dominație britanică, dar este retrocedată Franței în 1814. În 20 decembrie 1848 are loc abolirea definitivă a sclavagismului, zi sărbătorită în continuare în Réunion. În același an se revine la numele de Réunion. În 1946 Réunion devine un departament de peste mări francez, iar în 1997, devine una dintre cele 7 regiuni ultra periferice ale Uniunii Europene. Insula se întinde pe 2512 kilometri pătrați și numără 816364 locuitori (2009). Turismul este principala sursă de venit a insulei, anual insula fiind vizitată de peste 400.000 de turiști. Agricultura a fost domeniul tradițional al insulei, actualmente fiind în restructurare. Cultura locală este un amestec de influențe europene, asiatice și africane, ce au creat un mediu unic.
 
  xxx

O PASTILĂ DE UMOR
O EPIGRAMĂ PROPRIE
O VORBĂ DE DUH
DE LA UN ÎNAINTAȘ
UN DIALOG EPIGRAMATIC

___________xxx__________

CÂTEVA INSIGNE,
O PLACHETĂ ȘI O MEDALIE
DIN JUDEȚUL MUREȘ

Informații generale despre medalistică și subiectul ei de studiu, MEDALIA, poți citi în articolul “Le Havre – Franța”.

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă și culoare, confecționat din materiale diverse, preponderent metalice, purtat la reverul hainei, la șapcă, pălărie sau bască și care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenența unei persoane la o organizație, la un club, la o asociație,etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenența la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizație politică, civică, religioasă, de identificare asociații, de nivel pregătire-calificare, de participant la unele manifestări sportive, culturale, artistice și de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).

C.S.O. Mureșul (Clubul Sportiv Orășenesc)
Clubul Sportiv (C.S.) Mureşul – Târgu Mureș, denumire inițială – C.S.O. Mureșul este o structură sportivă de drept public cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Tineretului si Sportului, ce îşi desfăşoară activitatea în baza Legii Educaţiei Fizice şi Sportului nr. 69/2000, a Regulamentului de Organizare şi Funcţionare aprobat de Ministrul Tineretului şi Sportului  şi a Regulamentului de ordine interioară. Prin performanta si rezultatele incontestabile in sportul de performanta, CS Mureșul reuseste sa fie unul dintre cei mai  buni ambasadori ai judetului Mureș. Clubul Sportiv Orasenesc Tg Mures s-a înființat în anul 1959. Adresa de corespondență a clubului este: Strada Parc Sportiv Municipal, nr. 4, Tg Mures, Jud. Mures. Clubul are 11 ramuri de sport: atletism, arte martiale, canotaj, ciclism, lupte libere, natatie, patina viteza, tenis, radio amatorism, hochei pe gheata si patinaj artistic. In cei peste 60 de ani de existență CS Muresul Tg Mures a produs sportivi de mare valoare care au participat la Jocurile Olimpice de vara si de iarna, la Campionate Mondiale, Campionate Europene, cu rezultate deosebite, care fac cinste atat acestui oras cat si miscarii sportive romanesti. Clubul are următorul personal: 140 sportivi legitimati, 7 antrenori cu calificare inalta, 18 personal tesa, executie si de conducere. In  perioada anilor 2000-2018 CS Muresul a obtinut 1480  de medalii la CN si 145 la Campionate internationale.
De-a lungul secolelor, marii artiști ai lumii au lăsat omenirii moșteniri culturale neprețuite. Arta sculpturii a dat naștere unor capodopere care, prin măreția, valoarea și spectaculozitatea lor, au devenit faimoase. Discobolul lui Miron este o capodoperă a Antichității grecești, ce datează din perioada 460 - 450 Î.Hr. Din păcate, originalul grecesc din bronz nu mai există, însă a devenit celebru prin numeroasele copii realizate în marmură de către artiști din Imperiului roman, atât la scară reală, cât și redimensionate. Celebra sculptură exprimă forța și energia atletică în cel mai armonios și echilibrat mod. Deși, în prezent, se consideră că poziția aruncătorului este nefirească și reprezintă o manieră ineficientă de a arunca discul, sculptura constituie un model de rigurozitate în redarea fiecărui mușchi încordat de pe corpul atletului.
Nemzedekek valtoja 2023
Ștafeta generațiilor 
Produsul de mai sus este o medalie aparte realizată de compania privată Alex Sztankovits pentru a fi conferită participanților și / sau câștigătorilor competiției Ștafeta Generațiilor 2023.
 
Ștafeta Generațiilor este o competiție de natație care are loc anual, începând cu anul 2012, în Bazinul acoperit din cadrul Complexului de Agrement și Sport “Mureșul” - Târgu Mureș, fiind destinată în special copiilor și tinerilor, dar și părinților lor. Competiția este organizată de: C.S.S. TG-MURES, C.S. TORPI MS, C.S. BULLDOGS, D.J.T.S. Mures, cu ajutorul unor sponsori din localitate precum:  MR. GIFT, VITAMAX, MPR Design, Tipografia CROMATIC și CREATOYS. La finalul întrecerilor, toți copii primesc medalii, diplome de participare, pachete cu dulciuri și alte premii, oferite de organizatori și de sponsorii competiției
Medalia memorială Gusztav Szelenyi docotorului Balint Janos 2019
Produsul de mai sus este Medalia Memorială Gusztáv Szelényi, în grad de tineret, conferită Doctorului Janos Balint în anul 2019. Medalia de merit s-a conferit Profesorului asociat al Departamentului de horticultură din cadrul Facultății de Științe Tehnice și Umaniste, Târgu Mureș cu ocazia celei de-a 66-a ediţii a Ziilelor Ştiinţifice de Protecţia Plantelor la Sala Mare a Academiei Ungare de Ştiinţă. Medalia se conferă anual cercetătorilor tineri și seniori de către consiliul de administraţie al Fundației pentru Memoria Doctorului Gusztáv Szelényi, ce are ca obiectiv recompensarea oameniilor de ştiinţă, muzeologi și lectori universitari maghiari care au obținut rezultate semnificative în anumite domenii de protecție a plantelor.
 
Gusztáv Szelényi a fost un zoolog, entomolog (ramură a zoologiei care se ocupaă cu studiul insectelor), coenolog (studiul vinificației) maghiar, care s-a născut la data de 5 septembrie 1904 și a decedat la data de 14 octombrie 1982. A studiat la Universitatea din Budapesta, unde a studiat biologia și zoologia ulterior obșinând și doctoratul (anul 1930). În 1940, a devenit profesor la Universitatea de Științe Agricole, iar din 1953 a început să lucreze ca lector invitat în entomologie de protecție a plantelor la Universitatea Eotvos Lorand, unde a lucrat până în 1956. În 1958, a fost ales președinte al Societății Maghiare de Entomologie pentru patru ani, sau a obţinut titlul de doctor în ştiinţe biologice. S-a retras de la Institutul de Cercetare pentru Protecția Plantelor în 1968, dar a continuat să lucreze ca membru al personalului la Muzeul de Istorie Naturală. A început să predea din nou în anii 1970 la Universitatea Jozsef Attila. A publicate peste o sută de articole științifice. Domeniile sale de cercetare au constat în trei teme majore în entomologie:
  • dăunători ai culturilor furajere și oleaginoase (în principal lucernă și mac)
  • păduchii de solzi la pomi fructiferi 
  • sistemica și ecologia insectelor himenoptere
Bridge Over Time 
20 de ani de la primul transplant cardiac făcut la Târgu Mureș 
Produsul de mai sus este o medalie aparte realizată de compania privată Alex Sztankovits pentru a fi conferită participanților și / sau câștigătorilor competiției de Bridge Over Time – 20 de ani de la transplantul de inimă făcut la Târgu Mureș.
Federatia Romana de Bridge a fost infintata in 1990, prin asocierea a 7 cluburi reorganizate pe baza Legii 69/2000, avand ca profil de activitate ramura de sport bridge si are competenta de a organiza si conduce activitatea in domeniu pe intreg teritoriul tarii. Bridge este un joc de cărți ce provine din mai vechiul whist. Se joacă cu un pachet întreg de cărți împărțite egal între patru jucători care alcătuiesc două perechi adverse. Jucătorii aflați pe două laturi opuse ale mesei de joc constituie o pereche, de unde, probabil, denumirea de „bridge” (tradus din limba engleză cuvântul bridge înseamnă pod). Jocul are două părți: prima în care se licitează, în care perechile, printr-un limbaj codificat, își propun, cu cărțile de care dispun, să realizeze un anumit contract și a doua parte în care se desfășoară jocul propriu-zis, adică jocul de levată, în care perechea contractantă încearcă să-și realizeze   contractul, iar „flancul” încearcă să-l împiedice. Se poate juca în partidă liberă, adică de către numai patru jucători la o singură masă, sau în competiție, la mai multe mese, pentru a se putea confrunta oricât de mulți jucători (perechi). În acest ultim caz, la toate mesele, pachetele de cărți sunt împărțite identic, excluzându-se astfel în cea mai mare parte norocul. Jocul se practică în familie (partide libere) sau în cluburi organizate (în general, competiții). Sus am postat logo-ul Federației române de bridge.
Un transplant de inimă, sau un transplant cardiac, este o operație/procedură chirurgicală de transplantare a unei inimi încă activă biologic, luată de la un donator, operație efectuată la pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal sau care suferă de boală coronariană severă. Începând din 2008 a fost procedura cea mai frecventă pentru a lua o inimă de la un donator de organe decedat recent (cadavru alogrefa), și a o implanta la un pacient. Inima pacientului este fie eliminată (procedura de orthotopic) sau, mai frecvent, pusă în paralel, să sprijine inima nouă-donator (procedura heterotopică); ambele soluții au fost controversate pentru o boala umană de durată. Perioada post-operatorie de supraviețuire este în medie de 15 ani. Prima transplantare cardiacă a fost realizată pe 24 octombrie 1999 la Spitalul Clinic de Urgența Floreasca, din București, de doctorul Șerban Alexandru Brădișteanu și profesorul Radu Deac. Al doilea transplant a fost realizat la Tg. Mureș pe 14 noiembrie 1999, la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant. Tot aici pe data de 15 ianuarie 2015, a avut loc primul transplant de inimă artificială din țară.
Stema comunei Ibănești
Simbolistica Stemei comunei Ibănești din județul Mureș este următoarea:
  • Scutul este trimbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat ce semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
  • În partea superioară, în câmp albastru, se află trei brazi de argint ce semnifică bogăția silvică a comunei.
  • Linia șerpuindă simbolizează râul Gurghiu, care trece prin comună
  • În partea inferioară este un câmp roșu care prezintă un cap de cerb, ce reprezintă bogăția cinegetică a zonei.
  • În vârful scutului, în câmp rosu, se află un cap de cerb de aur;
 
Ibănești (în limba maghiară - Libánfalva) este o comună din județul Mureș, care includ eși satele: Blidireasa, Brădețelu, Dulcea, Ibănești-Pădure, Lăpușna, Pârâu Mare, Tireu, Tisieu și Zimți. Comuna Ibăneşti se află la 20 km spre răsărit de oraşul Reghin, în Depresiunea Gurghiului, pe cursul superior al râului Gurghiu. La recensământul din anul 2021 comuna număra 4049 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2011 – 4357 locuitori), dintre care: români – 94,44% și restul – necunoscută sau alte etnii. Componența confesională a comunei mureșene Ibănești, astăzi se prezintă aproximativ astfel: ortodcoși – 85,31%, greco catolici – 3,75%, adventiști – 2,27%, penticostali – 1,63% și restul – nedeclarată sau alte religii. Câteva dintre atracțiile turistice ale comunei sunt:
  • Mănăstirea „Sfântul Nicolae” din satul Lăpușna
  • Biserica de lemn – Lăpușna
  • Castelul de vânătoare – Lăpușna
  • Biserica ortodoxă din satul Ibănești
  • Monumentul Eroilor din Ibănești
  • Biserica greco-catolică - Ibănești
Placheta - Batalionul 185 Sprijin "Mureș" - Lipova (jud.Arad)
România - Ministerul Apărării Naționale
Batalionului 185 Sprijin Logistic „Mureş” din Lipova, județul Arad,  dislocat în perimetrul bazei Lipova, a primit drapelul de lupta la 20 iunie 2011. Împreună cu alte cinci batalioane, această unitate face parte din structura Brigăzii 18 Infanterie Banat / Divizia 4 Infanterie Gemina. La data de  1 ianuarie 2010 s-a înfiinţat, în garnizoana Lipova din judeţul Arad, Batalionul 185 Sprijin Logistic "Mureş", în subordinea Brigăzii 18 Infanterie "Banat", în baza Hotărârii Consiliului Suprem de apărare a Ţării nr. S47 din 28 aprilie 2009 şi a Ordinului ministrului apărării naţionale nr. MS-65 din 15 iunie 2009, pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului apărării naţionale nr.MS-24/2009, privind restructurarea şi modernizarea unor comandamente, mari unităţi, subunităţi şi formaţiuni din Armata României. În anul 1944, în aceiaşi cazarmă, lua fiinţă eroicul Detaşament "Păuliş", format, în marea majoritate, din elevii Școlii de subofiţeri de infanterie în rezervă din localitate.
Târgu Mureș, mai demult Mureș-Oșorhei, Oșorheiu, Târgul Mureșului (în maghiară Marosvasarhely, Székelyvásárhely, Vásárhely, Újszékelyvásár, Újvásár, în germană Neumarkt, Neumarkt am Mieresch, în latină  Novum Forum Siculorum) este reședința și cel mai mare municipiu din județul Mureș, situat în centrul regiunii istorice Transilvania, România, pe ambele maluri ale cursului superior al râului Mureș. Orașul numără aproximativ 150000 de locuitori. Săpăturile efectuate de către arheologul Istvan Kovacs au confirmat faptul că teritoriul de azi al orașului Târgu Mureș a fost locuit încă din preistorie. Au fost descoperite o serie de locuințe preistorice, resturi de oase, vase de lut, obiecte de cremene și de bronz, mici statuete de pământ datate ca fiind din 2000 î.Hr. Săpăturile arheologice au scos la iveală urme umane din epoca pietrei lustruite, a celei de bronz și din epoca a fierului; s-au descoperit și vestigii aparținând culturii Criș, cea mai veche cultură neolitică din România. Primele izvoare scrise privitoare la secui datează din anul 1116, când au fost menționați, alături de pecenegi, ca alcătuind avangarda cavaleriei ungare. Ca popor asociat maghiarilor, secuii au fost colonizați în sistemul de prisăci medievale de-a lungul graniței. Secuii se aflau în serviciul militar al regilor Ungariei. Astfel, prima mențiune a lor, din anul 1116 îi descrie ca participanți la bătălia de la Olsava, sub comanda regelui ungar Ștefan II. Sus am postat steme veche, comunistă și actuală ale municipiului Tâtgu Mureș și mai jos pozele câtorva monumente de cultură ale orașului din vremuri diferite. 
Banca Albina
Biserica Evanghelică Reformată
Palatul cultural
Gimnaziul romano catolic
Banca Agrară
Baia de aburi
Tribunalul
Biblioteca Teleky - Bolyai
Biserica romană unită
Colegiul reformat
Județul Mureș este situat în centrul Podișului Transilvania din România. El are o suprafață de 6714 kilometri pătrați, numără aproximativ 581000 de locuitori și are reședința în municipiul Târgu Mureș. Numele județului provine de la râul Mureș care îl străbate de la N-E spre S-V. Din punct de vedere administrativ județul este compus din 4 municipii - Târgu Mureș, Sighișoara, Reghin și Târnăveni, 7 orașe - Iernut, Luduș, Sărmașu, Miercurea Nirajului, Sovata, Sângeorgiu de Pădure și Ungheni precum și 89 de comune. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală precum și harta județului Mureș, iar dedesubt pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură reprezentative pentru județ, din vremuri diferite, cât și unele trimiteri poștale ilustrate.
Vedere - Neaua
Vedere - Iara de Mureș
Biserica reformată - Ghindari
Castelul grofului Teleky - Dumbrăvioara
Vedere - Daneș
Vederi - Cucerdea
Vederi - Cristești
Vedere - Coroisânmartin
Biserica franciscană - Călugăreni
Templul unitarian - Adămuș

______________ooOoo______________

PERSONALITĂȚI CULTURALE
PE BANCNOTELE LUMII
Lingvistul sloven  Anton Bernolak,
a trăit între anii 1762 - 1813
Două detalii vignetă de pe felicitări franceze
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 02.06.2024

Niciun comentariu: