miercuri, 19 aprilie 2017

MONEDE DOLAR CANADIAN DE COLECȚIE - 19


Moneda dolar canadian de colecţie de mai jos celebrează animalul sălbatic Ursul Grizly. Moneda prezintă pe avers un urs Grizly, iar pe revers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.    
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 dolari canadieni, data emiterii – 2012, seria – animale sălbatice, forma - rotundă, diametrul – 38 milimetri, greutatea – 31,1 grame, metalul – argint, puritatea – 99,9%, calitatea – necirculat și tirajul – 1 milion de exemplare. 
Ursul Grizly (denumire științifică - Ursus arctos horribilis) este un urs de talie mare din America de Nord, caruia i se mai spune si Ursul Brun sau Ursul Silvertip. In ziua de azi, acest urs se intalneste in Alaska, sudul si mare parte din vestul Canadei, si in zone din nord-vestul Statelor Unite ale Americii pana in sud in Parcul Yellowstone. Masculii poate avea pana la 2,44 metri inaltime, cand stau in doua labe, si pot cantari intre 180 si 270 kilograme.  Culoarea blanii variaza in functie de regiunea in care se gaseste, astfel poate fi maro inchis, maroniu-roscat, negru sau chiar bej deschis. Grizly au fire lungi de par cu varfurile albe pe umeri si spate, care ii dau ursului aspectul carunt. Acest urs are o cocoasa mare deasupra umerilor, care este de fapt o masa de muschi folosita la marirea fortei labelor din fata si la sapat. Ursul Grizly prefera zonele cu padure deasa, regiunile alpine de tundra si vaile raurilor. Animalul este carnivor vânând și mamifere mari ca: elanul, cerbul, oaia, bizonul, caribu, si uneori si ursii negri. Cand se apropie iarna, acesti ursi vor acumula cateva sute de kilograme de grasime, pentru a-i ajuta sa supravietuiasca iarna in timp ce hiberneaza. Asta se aplica cu atat mai mult la femelele care sunt gestante si dau nastere unor pui ce cantaresc doar 450 de grame, pe care ii hranesc pana ajung la greutatea de 9 kilograme, inainte de a iesi din barlog in aprilie sau mai. Unii ursi nu hiberneaza daca hrana inca se gaseste din abundenta pe tot parcursul anului. Grizly sunt ursi solitari, exceptie facand femelele cu pui, insa nu par a fi teritoriali. In zonele de coasta acesti ursi se aduna de-a lungul izvoarelor, lacurilor si raurilor in sezonul de imperechere al somonilor. Acestia hiberneaza timp de 5-8 luni iarna, si isi sapa barlogul pe partea de nord a versantilor, pentru a-si asigura un acoperis de zapada cat mai bun. Acesti ursi scot un urlet rasunator daca sunt raniti, si avertizeaza alti ursi de pericol prin zgomote pe care le fac cu dintii. Sezonul lor de imperechere dureaza din mai pana in iunie. Femela face 1, 2 sau cel mult 3 pui, dupa o perioada de gestatie de 63-70 de zile. Puii sunt mici si cantaresc abia 500 de grame. Femela este foarte protectiva cu puii sai si va ataca daca va considera ca ea sau puii sai sunt in pericol. Puii stau alaturi de mama timp de 2, 3 sau 4 ani. Masculii si femelele Grizly stau impreuna doar cat timp se imperecheaza. Femela face primii pui la varsta de 7 ani, si face pui o data la 3 sau 4 ani. O femela se poate reproduce pana la varsta de 30 de ani, daca traieste atat de mult. Acesti ursi pot trai pana la 30 de ani in salbaticie, dar durata medie de viata este intre 20 si 25 de ani.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai jos celebrează animalul sălbatic  Puma. Moneda prezintă pe avers o Pumă, iar pe revers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.  
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 dolari canadieni, data emiterii – 2012, seria – animale sălbatice, forma - rotundă, diametrul – 38 milimetri, greutatea – 31,1 grame, metalul – argint, puritatea – 99,9%, calitatea – necirculat și tirajul – 1 milion de exemplare. 
Puma sau Leul de munte (denumiri științifice Puma concolor, Panthera concolor sau Felis concolor) este un mamifer carnivor din familia felidelor, cu blana galbenă-roșcată, care trăiește izolat. Este extrem de feroce și abil, răspândit în Ameica de Sud și de Nord. Puma nu atacă omul, ba chiar se ferește de el. Cele mai multe pume trăiesc în munți. Ele pot omorî animale mai mari ca ele, cum ar fi cerbii. De multe ori urmărește prada pe distanțe foarte lungi. Are înălțimea la umăr de 70 cm, lungimea corpului de 130 cm la masculi și 110 cm la femele, iar coada are o lungime între 66 și 78 cm. Masculii cântăresc frecvent mai mult de 100 kg, pe când femelele nu depășesc 50 de kg. Sunt animale foarte mobile, flexibile, care pot sări la o distanță de 10 m și la o înălțime de 4 m. Cercetătorul nordamerican Truman Everts descrie urletul pumei asemănător cu cel al omului. O pumă poate atinge în libertate o vârstă între 18 și 20 de ani. Puma este un animal solitar. Numai în perioada împerecherii între noiembrie și iunie masculii caută femelele, cu care rămân numai câteva săptămâni împreună. Înainte de nașterea puilor, masculul părăsește femela. Perioada de gestație durează 3 luni, o femelă având la o naștere între 1 și 6 pui, care cântăresc între 230 și 450 de grame, având o dimensiune corporală între 20 – 30 cm. La vârsta de 6 - 7 săptămâni puii consumă carne și la vârsta de 20 de luni se despart de femelă.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai jos celebrează animalul sălbatic  Elanul. Moneda prezintă pe avers un Elan, iar pe revers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.    
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 dolari canadieni, data emiterii – 2012, seria – animale sălbatice, forma - rotundă, diametrul – 38 milimetri, greutatea – 31,1 grame, metalul – argint, puritatea – 99,9%, calitatea – necirculat, tirajul – 1 milion de exemplare și gravor – William Woodruff. 
Elanul este o combinaţie inedită de ciudăţenie şi grotesc, el fiind înzestrat cu un greabăn înalt, un cap lung și niște coaren foarte mari. Deşi îl fac să pară lipsit de graţie, picioarele lungi ale acestui „stăpân al pădurii“ pot pune pe fugă o întreagă haită de lupi. Elanul învaţă să înoate în primele zile de la naştere; unele exemplare au fost observate înotând kilometri întregi şi scufundându-se până la o adâncime de şase metri în căutare de plante acvatice. Elanul este un mamifer, care se hrănește cu vegetație, aleargă cu maximul 55 kilometri pe oră, are înălțimea maximă la greabăn de 2 metri și greutatea maximă de 815 kilograme. Animalul îşi poate mişca ochii în aşa fel încât să vadă ce se întâmplă în spatele lui, fără a-şi întoarce capul deloc. Şi nasul este un accesoriu de nădejde. Cercetătorii consideră că nările-i foarte distanţate îi dau inegalabila aptitudine de a localiza obiectele în spaţiu. Nici auzul nu e mai prejos, acesta jucând un rol însemnat în sistemul senzorial al animalului. Urechile elanului se pot roti în toate direcţiile, percepând sunete  produse de alţi elani aflaţi la o distanţă de până la 3 km. Gerul şi zăpada înaltă pun la grea încercare rezistenţa elanului. Iarna, animalul preferă să ducă un trai tihnit, făcând economie la mişcare şi reţinând astfel căldura sub haina lui de blană perfect „croită“. Deşi poate cădea pradă cu uşurinţă lupilor din cauza troienelor de zăpadă ce-i îngreunează mişcările, elanul are un duşman şi mai de temut: însuşi omul, mai cu seamă vânătorii şi şoferii de automobile. Elanilor le place la nebunie sarea ce se aruncă pe carosabil în regiunile nordice pentru a topi zăpada. Iar, întrucât elanii au blana închisă la culoare şi traversează drumurile după lăsarea întunericului, şoferilor le este greu să-i vadă la timp pentru a evita coliziunile. Atât oameni, cât şi elani şi-au pierdut viaţa în astfel de accidente.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai jos celebrează animalul sălbatic  Bizonul. Moneda prezintă pe avers un Bizon, iar pe revers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.    
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 5 dolari canadieni, data emiterii – 2013, seria – animale sălbatice, forma - rotundă, diametrul – 38 milimetri, greutatea – 31,1 grame, metalul – argint, puritatea – 99,9%, calitatea – necirculat și tirajul – 1 milion de exemplare. 
Bizonul (bison) este un gen de animale ierbivore masive din categoria rumegătoarelor, aparținând familiei Bovidae, care a fost în trecut foarte răspândit ca animal sălbatic în regiunile emisferei nordice. Singurii reprezentanți în viață ai bizonului le reprezintă cele două varietăți ale sale, Bizonul american (Bison bison) și Bizonul european (Bison bonasus). Bizonul american are greutatea cuprinsă între 450 –1350 kg și înălțimea maximă la greabăn de 1,8 metri. Trăiește maximum 33 de ani și naște doar câte un pui. Bizonii americani sunt mult mai ușor de domesticit decât verii lor europeni, ei împerechindu-se ușor și cu bovinele domestice. În timpul sezonului de împerechere, masculii și femelele se strâng împreună în grupuri mari, unde masculii poartă lupte violente între ei. Bizonul american este un animal periculos. El se poate deplasa cu viteze de până la 56 km/h și poate acoperi distanțe lungi în galop. El atacă cu mare viteză, imediat cum își identifică rivalul, lucru care se întâmplă grație unui fin simț al mirosului și al unui auz foarte bun. Sosirea europenilor și progresul căilor ferate spre vest au adus pierderi majore în rândul bizonilor. Doar câteva sute au supraviețuit și aceștia au fost duși în rezervație pentru a se reproduce. Azi există aproximativ 10000 de bizoni americani, toți trăind în zone protejate. 
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

xxx

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

__________xxx__________

CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.
Pentru merite deosebite în muncă
R.S.R. - (Republica Socialistă România)
După instaurarea comunismului în România, regimul a instituit un amplu ansamblu de măsuri de convingere-impunere-schimbare a conștiinței cetățenilor. Se vorbea despre “formarea omului nou, constructor și apărător devotat al cuceririlor revoluționare ale poporului.”Se cerea astfel o eficiență sporită în toate domeniile de activitate dar și economii de orice fel, “la sânge”. În acest scop s-a instituit un sistem stufos de insigne și decorații pentru distingerea oamenilor cu merite în aceste domenii. Aceste distincții acopereau toate domeniile de activitate, erau confecționate de metal mort, fiind strident colorate și încărcate cu simboluri comuniste. Și insigna Pentru merite deosebite în muncă face parte din acest ansamblu de distincții. De pe insignă nu lipsesc realizările economiei naționale; spicele bogate de grâu, secera și ciocanul reprezentând ramurile surori ale economiei - industria și agricultura, dar și steaua ce reprezenta comunismul - "viitorul de aur al omenirii".
Federația română de călărie 
Campionatul național de călărie - etapa finală
Termenul generic HIPÍSM (călărie) este denumirea generică dată întregii activități legate de folosirea calului în întrecerea sportivă, indiferent de profilul ei. Cuprinde probe sportive de dresaj, concursuri hipice (ex. trecerea peste obstacole), triatlon (călărie de manej, probe de câmp, obstacole), curse de cai, curse pe terenuri accidentate, alegări de viteză etc. Prima cursă de sărituri peste obstacole a avut loc în Irlanda, în anul 1859. Sus am postat logo-ul Federației ecvestre române. 
De atunci și până în prezent, acest sport a devenit preferatul oamenilor bogaţi din întreaga lume. Pe mapamond sunt peste un milion de practicanți, cei mai mulţi dintre ei în SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda şi Italia. Este o competiţie a elitelor. Un armăsar campion poate să valoreze şi un milion de euro, cât un automobil Ferrari. Odată mergea în galop, azi abia mai face câţiva paşi. Este vorba despre hipismul românesc, altădată un sport cu care ne mândream peste tot în lume. 
România nu mai are niciun călăreț în top 500, iar caii sunt evaluați, nu după trap sau sărituri, ci după cât de bine trag la căruță. În timp ce un antrenor de origine română, Monica Teodorescu, conduce lotul olimpic al Germaniei, Federaţia Ecvestră Română a găsit repede scuza: nu mai sunt bani.Timp de zeci de ani, hipiștii români au adus faimă țării la probele de sărituri peste obstacole din străinătate. Astăzi se luptă să iasă din anonimat și fac eforturi să revină în elita mondială. Puţină lume ştie că acest sport plin de eleganță are o tradiție îndelungată în România. Începând cu anii '20, călăreţii români au câștigat trei cupe pe națiuni și au cucerit medalii de bronz si de argint la olimpiadele de la Berlin, Moscova şi Roma. În 1936, la olimpiada de la Berlin, românul Herny Rang a pierdut aurul olimpic din cauza unui arbitraj „nedrept”, care l-a declarat câștigător pe concurentul neamț. Românul nu a depus constatație și din acest motiv Adolf Hitler i-a dăruit o motocicletă. Am avut o generație de aur din care au făcut Felix Țopescu, Vladimir Constantinescu, Henry Rang, Zahei, Tudoran și antrenorul lor, Chirculescu. Dupa pata alba lasata in istoria calariei noastre, ca urmare a razboiului, anul 1947 reprezinta anul renasterii acestei discipline, care reputase pana in acel moment numeroase succese de prestigiu international. La 17 ianuarie 1947, ziarul „Sportul popular” publica articolul cu titlu „Pe linia traditionala a calaretilor-Sportul equestru renaste intr-un spirit nou”, semnat de regretatul gazetar Victor Banciulescu, unul dintre cei care va sprijinii cu consecventa eforturile calaretilor de a reveni la linia de plutire. In acest articol, autorul scrie printre altele: „Si un lucru trebuie sa fie sigur: nu numai militarii se vor urca in sa, dar, de acum inainte, calaria va cunoaste in masele largi o voga neatinsa pana acum. La numai o luna de la aparitia articolului prin care se anuntau intentiile privind reorganizarea federatiei, cititorii ziarului au putut vedea urmatorul anunt: „Astazi dupa amiaza se tine la Inspectoratul Cavaleriei prima sedinta a Comitetului Federal al Federatiei Equestre Romane. Ordinea de zi cuprinde chestiuni de prima importanta pentru sportul nostru calare”. Era in data 13 februarie 1947, ziua in care se reinfiinteaza Federatia Equestra Romana. La 2 iulie 1957 apare Hotararea Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman si a Consiliului de Ministrii al Republicii Populare Romane care aduce o noua organizare a miscarii de cultura fizica si sport din Republica Populara Romane care aduce o noua organizare a miscarii de cultura fizica si sport sin Republica Populare Romana.Printre masurile adoptate cu acest prile, conform articolului 5, Comisiile Centrale pe ramuri de sport revin la structura de federatii sportive. Din acest moment noua denumire al fost Federatia Romana de Calarie, titulatura sub care se va afilia si la forul international. 
Insigne militare specialist clasă - Finanțe contabilitate
Forțele militare ale oricărui stat, deci și ale țării nostre, sunt categorisite pe diverse specialități militare de pregătire și instruire. În baza unor bareme dinainte stabilite militarii sunt testați periodic asupra nivelului de pregătire și, dacă corespund acestor bareme, sunt declarați specialiști de clasă și distinși cu insigne de Specialist de clasă 1, 2 sau 3, diferite ca model de la o specialitate militară la alta. Obținerea unei asemenea distincții, meritorii atrage uneori după ea o promovare în funcție și întotdeauna o creștere neînsemnată a soldei lunare. 
Regata Petromar - Ediția I - 1989
Regatele sunt competiții sportive în disciplinele caiac și canoe. Istoria canotajului romanesc a inceput in secolul XIX, in anul 1864 cand un grup de tineri studenti din Timisoara, intorsi din strainatate de la studii, au infiintat pentru placerea lor, "Societatea de luntrisoare". In anul 1925 se infiinteaza la Arad, Comisia de Sporturi Nautice din Romania. Aceasta depune, in anul 1927, cererea de afiliere la Federatia Internationala de Canotaj. Congresul din 19 august 1927 aproba afilierea Federatiei Societatilor Sportive din Romania ca membru extraordinar al FISA. Prima participare romaneasca la o competitie oficiala internationala este semnalata in anul 1932 la Campionatul European de la Belgrad, ca apoi in 1933 la Campionatul European de la Budapesta, Romania a fost prezenta prima data la Jocurile Olimpice de la Helsinki 1952. Sus am postat logo-ul Federaţiei române de canotaj.  
Caiacul este o ambarcațiune de sport pentru o persoană sau mai multe, ascuțită la ambele capete, cu suprafața de alunecare netedă sau în clinuri. Sportivii stau pe fund în ambarcațiune, pe care o propulsează cu una sau două padele (vâsle). 
Canoea este o ambarcațiune sportivă ușoară, fără cârmă, cu prora și pupa ascuțite și înălțate, condusă cu ajutorul pagaielor. În canoe pot fi unul sau mai mulți sportivi stând în genunchi. Disciplina sportivă care cumulează cele două sporturi se numește caiac-canoe.
Insigna - T.F.E. România - Tehnoforestexport
S.C. Tehnoforestexport S.A. este o societate cu o lunga traditie, de peste 50 de ani, in productia si exportul de produse din lemn, inclusiv mobila si scaune din București situată pe strada Intrarea Gadinti, nr.1. Este continuatorul experientei in domeniu a societatii Exportlemn, infiintata in anul 1948. 
Insigna - Exportlemn București
In 1995 a devenit societate pe actiuni, cu capital privat. Tehnoforestexport S.A. este un nume prin care mobila romaneasca a devenit cunoscuta pe piata internationala a mobilei. Societatea furnizeaza o gama diversa de produse din lemn, incluzand: mobila - dormitoare, sufragerii, mic mobilier, scaune din diferite specii de lemn, in principal stejar, fag, cires, plop, tei si alte specii, intr-o varietate de stiluri, atat clasice cat si moderne. Societatea este preocupata de diversificarea ofertei, dezvoltand permanent noi game de mobilier cu echipa proprie de designeri. Productia mobilei de export se realizeaza in principal pe modelele propuse de firmele partenere, conform desenelor si/sau a mostrelor primite - aceste modele proprii sunt protejate prin clauzele speciale de exclusivitate, prevazute in contracte. De asemenea sunt in derulare operatiuni de import de mic mobilier din mahon masiv, asa cum este prezentat in acest site. Colectia de mic mobilier mahon este formata din piese individuale, de o calitate deosebita, stil elegant, foarte populara pentru cumparatorii interesati de crearea unui interior rafinat. Gama a fost creata pentru a fi eclectica, piesele putand fi folosite in casa cu efecte diferite ( ex. o consola poate fi plasata in dormitor, hol sau sufragerie, ingloband piesa in mobilierul existent). Gama este astfel destinata celor care vor sa-si improspateze locuinta fara a reface intreg interiorul. O buna parte din produse pot fi un cadou ideal de sarbatori, fiind usor transportabile. Alte produse din lemn, din nomenclatorul de export al societatii: - cherestea - brad/molid, fag, stejar; - placaj din fag; - pal; - elemente de fag pentru lazi de fructe; - mangal.

___________ooOoo___________

O VECHE FILĂ DE 
CEC ROMÂNEASCĂ
Filă cec - Leo Mendi & Co - Galatz - România -1863

Detaliu vignetă de pe o bancnotă
fantezie din Slovacia

Două detalii vignetă de pe bilete spaniole de loterie

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 19.04.2017

Niciun comentariu: