miercuri, 20 iulie 2016

INFO NUMIS MONDO - 83


1.   Agenția monetară a statului Arabia Saudită a emis pentru colecționarii împătimiți un set de bancnote,  cu valori cuprinse între 20 și 500 ryali, confecționate din foiță de aur de 24 karate, cu puritatea de 99,99%. 
Aici admiri o bancnotă de 100 ryali emisă în anul 1961.
Faisal, nume real și complet Faisal bin Abdulaziz Al Saud (născut în anul 1906 și decedat în anul 1975) a fost unul dintre regii Arabiei Saudite ce a condus statul între anii 1964 - 1975. El a mai deținut și funcțiile de guvernator al provinciei Hidjaz (începând cu 1926) și de ministru de externe (din 1930).
Mecca sau Mekka este un oraș cu peste un milion de locuitori, situat în vestul Arabiei Saudite, la o depărtare de 80 de kilometri de Marea Roșie. Este capitala Provinciei Mecca din regiunea Hedschas, situată pe un platou. Orașul Mecca este situate într-un ținut arid, dar rămâne totuși un oraș tipic al Orientului Mijlociu, cu clădiri și hoteluri cu multe etaje și cu o populație cosmopolită. În perioada pelerinajului - hadji - aproape un milion de vizitatori din Europa și din întreaga lume invadeaza orașul. Cunoscut musulmanilor drept Umm al Qura (mama orașelor) Mecca este cel mai venerat loc din lumea islamica. Aici s-a născut profetul Mahomed (570 - 632), trimisul Domnului și fondatorul credinței musulmane. Aici se află în incinta Marii Moschei a orașului, cel mai venerat sanctuar musulman, Kaaba. Orașul este locul obligatoriu de pelerinaj al musulmanilor care sosesc aici anual, într-un numar de milioane. 
Kaaba, este o clădire de formă cubică fară ferestre situat în curtea moscheii principale clădită în cinstea profetului Abraham, fiind înaintea islamului deja un centru sfânt religios. Această clădire în formă de cub, îmbrăcată în pânză neagră, cu o fâșie brodata în fir de aur și argint cu versete sacre, a fost inițial construită ca o reproducere a unui prototip ceresc. Ea era sacră pentru locuitorii din Mecca încă înainte de epoca Profetului, iar de la nașterea credinței islamice, în secolul al VII-lea, a devenit centrul așa-numitului hadji, în prezent cel mai important pelerinaj anual din lume. Unul dintre cei "cinci stâlpi ai credinței" - hagialac durează mai multe zile, în care pelerinii trebuie să îndeplinească mai multe ritualuri în Mecca și în locuri sacre din împrejurimi. Pentru toți hadjii, cum sunt numiți pelerinii, Marea Moschee, cu enorma curte de marmură, marginită de galerii etajate cu coloane, este "punctul fix al lumii rotitoare". Clădirea pare țintuită de pământ cu câte o pereche de minarete la fiecare din cele patru colțuri, iar in mijlocul ei, Kaaba este centrul în jurul căruia gravitează totul. Pânăla epoca Profetului, așa numita "vârstă a ignoranței", Mecca era un oraș oază pe ruta comercială a caravanelor, care lega ținuturile mediteraneene din nord cu sudul Arabiei, Estul Africii și sudul Asiei. Triburile arabe se închinau unor elemente ale naturii, precum copaci sau stânci și aveau numeroși zei. În Kaaba și de jur împrejur se aflau idoli păgâni, astfel încât templul era centrul de pelerinaj din zonă. Profetul s-a născut într-o familie înstărită, dar nu a primit nici un fel de educație instituționalizată. La 25 de ani s-a căsătorit cu Khadija ale carei caravane le administra. Marea schimbare din viața lui s-a produs 15 ani mai târziu, la vârsta de 40 de ani. Pe când se afla la o peșteră de pe muntele Kira pentru a medita, el a avut o viziune în care îngerul Gabriel i-a spus să se roage. A fost prima din mai multe revelații pe care Mahomed le-a avut până la moartea sa. Acestea au fost adunate în Cartea Sfântă, Coran, care este fundamentul Islamului. 
Orice musulman este dator să meargă la Mecca cel puțin o dată în viață. Pelerinajul, cunoscut sub numele de Hajj, are loc în fiecare an, între ziua a 8-a și a 13-a, din luna a 12-a a calendarului islamic. Înainte de a pleca într-un astfel de pelerinaj, fiecare persoană trebuie să își repare toate greșelile și să își plătească toate datoriile. După acest pelerinaj, bărbatul primește numele de Hagi. În prima zi a pelerinajului, a opta a lunii respective, pelerinii înconjoară de șapte ori Kaaba, în sensul acelor de ceasornic. Dacă reușesc, sărută Piatra Neagră din colțul de sud-est a templului. Însă în mulțimea de oameni care se îmbulzesc, puțini ajung să sărute piatra, astfel încât un gest către ea este suficient. În următoarele zile pelerinii pot merge în alte locuri sacre din zonă: Arafat - locul unde musulmanii consideră că Adam și Eva au căzut după ce au fost alungați din Rai, At Mina - locul unde Profetul Mohamed a ținut ultimul său cuvânt, Muntele Milei - loc de rugăciune. Etapa finală a unui hagialâc este "sărbătoarea sacrificiului" în cadrul căreia un animal (oaie, capră, vacă sau camilă) este sacrificat în amintirea berbecului jertfit de Avraam în locul fiului său. În final, în ultima zi, pelerinii se întorc la Kaaba.

2.   În acest subcapitol admiri o monedă euro test, probă sau de încercare emisă de autoritatea bancară națională românească (B.N.R. - Banca Națională a României)     
Pe reversul acestei monede este reprezentată Catedrala Patriarhală din București. 
Catedrala Patriarhală este o biserică din Bucureşti, situată pe Dealul Patriarhiei, ctitorită de Constantin Şerban Basarab Cârnul și soția acestuia, Bălașa, între anii 1654 - 1658. Biserica, purtând hramul Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, a fost sfințită de Mihnea al III-lea în anul 1658, iar la scurt timp a fost transformată în Mitropolie. După primul război mondial Mitropolia este transformată în Patriarhie. Date despre meșterul care a coordonat construirea edificiului nu s-au păstrat, singurele nume păstrate fiind cele ale dregătorilor care au supravegheat ridicarea bisericii, logofătul Radu Dudescu și Gheorghe Sufariu. Catedrala Patriarhală din București este inclusă în Lista monumentelor istorice din România. 
A fost restaurată de mai multe ori, în 1792-1799, 1834-1839, 1850, 1886, 1932-1935, motiv pentru care în prezent construcția nu mai păstrează forma originală, de-a lungul timpului aducându-i-se diverse completări și ajustări. Biserica adăpostește moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov (Sf. Dimitrie cel Nou), așezate într-o raclă de argint, aduse din Bulgaria la data de 13 iulie 1774. Catedrala cu dimensiunile de 28 x 14,6 metri este integrată în „Ansamblul patriarhal”, compus din: Catedrala Patriarhală „Sf. Împărați Constantin și Elena”,Turnul clopotniță, Paraclisul și Reședința Patriarhală precum și Palatul Patriarhal, fostul sediu al Camerei Deputaților.

3.   Loteria națională a statului spaniol a decis ca pe unele bilete de loterie emise să fie reprezentate și principalele faruri maritime spaniole. Farurile sunt niște construcții cu sistem propriu de iluminare- semnalizare care ajută la ghidare navelor maritime atunci când navighează în apropierea țărmurilor.
Pe acest bilet de loterie, emis în anul 2007, este reprezentat farul Capul Roche, de la Oceanul Atlantic, provincia Cadiz.
Farul de la Capul Roche este un far maritim situat pe coasta sud vestică a Spaniei, pe țărmul de la oceanul Atlantic. În anul 1902 s-a decis ridicarea acestui far pe locul unuia mai vechi, care urma să emită flashuri de câte trei fascicule luminoase concentrate. În anul 1929 acest far emitea lumină albă pe distanța de 10 mile marine. În anul 1986 farul era automatizat, alimentat cu sursă sigură de curent și emitea flashuri de patru fascicule concentrate pe o distanță de 20 de mile. Farul este identificat prin următoarele coordinate geografice; latitudine – 36 grade și 17,8 minute; longitudine – 6 grade și 8,3 minute. Farul este construit din piatră, are înălțimea de 16 metri, este nelocuit și deci nedeschis vizitatorilor. 


***

UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR
DIN INTELIGENȚA
POPOARELOR LUMII
TURCIA
  1. Prietenul sărac se uită repede.
  2. Sângele nu se spală cu sânge, ci cu apă.
  3. Preţul tinereţii la bătrâneţe se apreciază.
___________xxx___________

O PLACHETĂ, 
O INSIGNĂ ȘI CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Marin Preda 1922 - 1980
Cel mai iubit dintre pământeni, Moromeții,
Viața ca o pradă, Marele singuratic, etc
"...dacă dragoste nu e, nimic nu e!" - Marin Preda
Marin Preda (născut la data de 5 august 1922 în localitatea Siliștea-Gumești, județul Teleorman și decedat la data de 16 mai 1980 în localitatea Mogoșoaia, de lângă București. A fost un scriitor, director de editură, academician, membru al Partidului Comunist Român  și deputat în Marea Adunare Națională. Enumăr în continuare operele sale semnificative; Moromeții, Delirul, Cel mai iubit dintre pământeni, Marele singuratic și Viața ca o pradă.

Societatea numismatică franceză, fondată în 1865
Ernst Oberlander-Târnoveanu
Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu este un renumit numismat şi arheolog român, care s-a născut în anul 1951. Copilăria și tinerețea și-a petrecut-o la Constanța dar și la Ștei, viitorul oraș Dr.Petru Groza din județul Bihor. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti în 1974, iar din iulie 2010 este Director General al Muzeului Naţional de Istorie a României. A fost distins cu următoarele insemne de apreciere2004 - Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Preşedinţia României, 2012 - Medalia Jeton de Vermeil în februarie 2012 din partea Societăţii Numismatice Franceze (cea aplicat[ aici) și tot în anul 2012 - Crucea Ordinului Isabela Catolica în grad de Comandor (Orden de Isabel la Católica Encomienda) - din partea Ambasadei Spaniei la Bucureşti.

Placheta - R.P.R. (Republica Populară Română)
Campion național canotaj - 1951
Canotajul este un grup de sporturi nautice care se practică în ambarcațiuni puse în mișcare cu ajutorul vâslelor sau ramelor. Face parte din categoria sporturilor olimpice din anul 1900. Practicarea canotajului influențează pozitiv mobilitatea articulară și a coloanei vertebrale, favorizând dezvoltarea armonioasă a corpului. Este un sport care solicită forță, suplețe, coordonare și rezistență. Implică un grad mare de efort fizic, motiv pentru care practicarea lui se începe după vârsta de 14 ani, atât la fete, cât și la băieți. Există 8 probe de canotaj, dintre care 6 fac parte din calendarul jocurilor olimpice de vară. La probele de canotaj echipele pot fi formate de la un singur sportiv până la nivelul de 8+1. În România canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi. Despre efectele sale benefice se menționează într-o lucrare scrisă în anul 1762 (Diaetetica de dr. M. Ștefan). În anul 1856 are loc primul concurs de canotaj pe Dunăre, la Galați, iar în 1863, la Timișoara ia ființă asociația de canotaj Regata.

I.C.P.T.S.C. 1973 - 1983

(Institutul de cercetare-proiectare tehnologică pentru sectoare calde)
I.C.P.T.S.C. probabil că este prescurtarea de la Institutul de cercetare -proiectare pentru sectoare calde. El a fost înființat în anul 1973, fiind subordonat Ministerului industriei metalurgice. 
I.C.P.T.S.C. București - România 25 (octombrie 1973 - 1998)
Institutul de cercetare-dezvoltare pentru sectoare calde - I.N.T.E.C.
Institutul de proiectare pentru sectoare calde - I.P.S.C.
El este situat în București pe Calea Olteniței la nr. 105. Obiectul de activitate al acestui institut era următorul: ,,utilaje și linii tehnologice pentru turnătorii, secții de forjă, tratamente termice aferente sectoarelor calde, respectiv linii automate de formare-turnare pentru întreprinderi din țară și export. Instalații de ardere, arzătoare autoregenerative, instalații de recuperare a căldurii. 
I.C.P.T.S.C. 1973 - 1983
(Institutul de cercetare-proiectare tehnologică pentru sectoare calde)
Tehnologii speciale de tipul turnării centrifugale destinate reducerii consumului de metal, energie și combustibil. Materiale, utilaje, repere și tehnologii de vârf pentru tehnica nucleară. Proiecte tip de utilaje și tehnologii pentru sectoare calde, inclusiv prese”. Institutul se află în fază avansată de privatizare prezentând mare interes pentru cumpărători.Clădirea are 12 etaje şi o suprafaţă desfăşurată de 22278 metri pătraţi, terenul întinzându-se pe 19291 metri pătrați. Potrivit experților imobiliari doar terenul din jurul se situează astfel între 11,5 milioane euro şi 25 milioane euro. 

Insigna - 75 I.G.G.

I.G.G. - 75 este o insignă românească aniversară din minerit. Alte informații despre această insignă nu am aflat. Dacă cineva ar putea să ma ajute în acest sens i-aș fi sincer recunoscător. Este știut faptul că Fraţii Hoffman şi Carol Maderspach pot fi consideraţi adevăraţi pionieri în exploatarea cărbunelui românesc din zonele Vulcan şi Petrila. Ei au fondat în anul 1867 Compania de minerit Deakstollen. 

___________ooOoo___________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ ÎN 
LIMBILE ROMÂNĂ, MAGHIARĂ ȘI GERMANĂ DIN INDUSTRIA LEMNULUI 
Titlu de 25 acțiuni 200 lei 19xx
Industria de pădure Oradea

Câteva vignete de pe acțiuni italiene

Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană 
de dinaintea proclamării independenței S.U.A. 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 20.07.2016

Niciun comentariu: