sâmbătă, 5 decembrie 2015

BYTOM ROZBARK - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură
și arhitectură din localitatea poloneză ROZBARK, denumire 
germană ROSSBERG, azi cartier al orașului BYTOM, 
voievodatul SILEZIA, provenind din perioade diferite 
de timp, un desen grafitti și o emblemă locală.
Biserica St.Jack
Puț de acces în Mina Heinitz
Monumentul victimelor dezastrului din mina Heinitz - 1923
Poarta Minei Heinitz
Vedere generală - Mina Heinitz
Puț acces - Mina Heinitz
Arhitectură locală
Trimitere poștală
Grafitti
Insignă locală

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan
scriitoare engleză (15 sept.1890 - 12 ian.1976)

___________xxx__________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Cezar Petrescu - 110 ani de la naștere 1892 - 2002 
Cezar Petrescu (1892 – 1961) a fost un romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator și codirector, alături de Pamfil Șeicaru, al revistei social-politice și culturale Hiena. A scris romanul în 2 volume – Întunecare.

C.D.I. Nr.2 - 1961 - 15 iunie - 2001
Centrul de domenii și infrastructuri nr.2 - București - România
Centrele de domenii și infrastructuri militare  coordonează întreg sistemul de domenii şi infrastructuri la toate eşaloanele, elaborând norme tehnice, norme de funcţionare, proceduri, dispoziţii, precizări şi este singura autoritate în domeniu care iniţiază propuneri de acte normative sau modificări ale celor existente, ce pot avea impact asupra domeniului de responsabilitate. De asemenea, exercită direct şi prin unităţile subordonate controlul exploatării cazărmilor şi cel al aplicării şi respectării legislaţiei şi a regulamentelor militare de specialitate. Responsabilitățile și competențele acestu gen de structuri militare se manifestă în domeniile: administrării proprietăţii imobiliare publice şi private a Ministerul Apărării Naţionale; elaborării politicii ministerului privind proprietatea imobiliară, modernizarea, dezvoltarea, menţinerea sau, după caz, reducerea acesteia prin proiecte şi programe imobiliare specifice; reprezentării intereselor Ministerului Apărării Naţionale, în relaţiile cu autorităţile administraţiei centrale şi locale şi cu armatele străine; controlului de stat în construcţii şi controlului disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului, în Ministerul Apărării Naţionale; exercitării obligaţiilor şi responsabilităţilor prevăzute de lege pentru proprietar; elaborării propunerilor de acte normative specifice, emiterii de norme tehnice, dispoziţii şi precizări şi coordonării implementării acestora în întregul sistem de administrare, exploatare şi mentenanţă a proprietăţii imobiliare a ministerului; controlului respectării prevederilor legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a spaţiilor, administrarea şi exploatarea cazărmilor, starea de întreţinere/reparaţii a proprietăţii imobiliare puse la dispoziţia categoriilor de arme.

Insignă în limba rusă - F.R.F. (Federația română de fotbal)
Federația Română de Fotbal - (F.R.F.) este forul conducător oficial al fotbalului în România, fondat în anul 1909. Sediul FRF este situat în Casa Fotbalului din Parcul Naţional - Bucureşti. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator. 

Insignă - Centenarul M.Eminescu - 1989
Mihai Eminescu (nume real Mihail Eminovici) (născut 15 ianuarie 1850 la Ipoteşti, judeţul Botoşani şi decedat la 15 iunie 1889 în Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literature română. Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, şi a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinta din 25 ianuarie 1902. Eminescu a fost internat în data de 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuţa din Bucureşti şi apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineaţa, poetul a murit în sanatoriul doctorului Şuţu. În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu – Bucureşti. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.

Insigna - F.C.N. Fabrica de combustibil nuclear)
Fabrica de Combustibil Nuclear este amplasată langa orasul Mioveni – Arges la circa 25 kilometri de Pitesti. Infiintata in anul 1992  prin separarea Sectiei de Productie Elemente Combustibile  (S.P.E.C.) din Structura I.R.N.E., fabrica este autorizata de A.E.C.L. Canada ca furnizor de combustibil nuclear de tip CANDU 6 si in prezent asigura necesarul de combustibil pentru Unitatile 1 si 2 de la centrala nuclearoelectrica Cernavoda (aproximativ 11000 fascicule combustibile). Combustibilul utilizat de catre centralele tip CANDU 6 are la baza uraniu natural. Pe durata de viata a unui fascicul de combustibil nuclear in reactor, aproximativ 1 an, un fascicul de combustibil CANDU 6 genereaza o cantitate de 1115 MWh. Aceeasi cantitate de energie poate fi obtinuta prin arderea combustibilului fosil in centrale conventionale dupa cum urmeaza:
-  470000 kg combustibil conventional cu putere calorică de 7000 Kcal/kg
-  1110000 kg carbune superior cu putere calorica de 3200 Kcal/Kg
-  363000 Nm3 de gaz natural cu putere calorică de 8050 Kcal/Nm3
FCN Pitesti poate oferi consultanta, asisitenta tehnica si o serie de echipamente celor interesati in transfer de tehnologie de fabricare a combustibilului nuclear.
Prezint mai jos câteva date de referinta despre productia de combustibil nuclear din Romania;
1971 - Se înfiinteaza Institutul de Tehnologii Nucleare (ITN) ca unitate strategica avand domeniul de activitate, cercetarea stiintifica, proiectarea si ingineria tehnologica
1971 – 1979 - In cadrul ITN, sectiile Materiale Nucleare si Elemente Combustibile si Structuri au sarcina de dezvoltare de tehnici, tehnologii si echipamente destinate fabricatiei de combustibil nuclear.
1977 - Se fabrica 4 fascicule de combustibil nuclear tip Candu cu 28 elemente.
1978 - Se trece la dezvoltarea de tehnologii si echipamente pentru fasciculul de combustibil CANDU 660 cu 37 de elemente.
1978 decembrie - Sunt fabricate 20 de fascicule tip Candu 6 pe baza proiectului si tehnologiilor dezvoltate.
1980 - Se înfiinteaza Sectia de Productie Elemente Combustibile (S.P.E.C.).
1985 decembrie 2 - În conformitate cu legislatia nationala se omologhează combustibilul fabricat în SPEC.
1983 – 1990 - Sunt fabricate 31707 fascicule combustibil nuclear tip CANDU 6, cu un continut total de uraniu de cca 600 tone.
1992 ianuarie 31 - Se înfiinteaza Fabrica de Combustibil Nuclear prin desprinderea Sectiei de Productie Elemente Combustibile din cadrul Institutului de Cercetari Nucleare.
1992 – 1994 - Cu asistenta canadiana prin AECL si ZPI se desfasoara un program de dezvoltare tehnica si tehnologica.
1994 - Octombrie - Sub supravegherea AECL – ZPI sunt fabricate fasciculele din lotul de demonstratie, 202 bucati, din care 66 de fascicule au fost introduse în încarcatura initiala  a reactorului Unitatii 1 – Cernavoda.
1995 - Sunt fabricate 1678 fascicule combustibil nuclear sub supravegherea AECL.
1995 – decembrie - FCN Pitesti primeste autorizatia de furnizor pentru combustibil nuclear pentru reactori de tip Candu 6 conform standard „CSA – Z – 299.2, decembrie 1995” din partea AECL si Zircatec Precision Industries Inc. Canada.
1998 iulie 2 - Se înfiinteaza  Societatea Nationala „Nuclearelectrica” SA prin HG 365/1998 în componenta careia este inclusa si FCN – Pitesti.
2001 decembrie 18 -  Se aproba programul pentru dublarea capacitatii de productie, care se realizeaza preponderent in perioada 2002-2004
2004 septembrie 21 - Începe productia de combustibil nuclear destinat  reactorului Unitatii 2 Cernavoda.
2007 - Septembrie - Performanta de calitate a combustibilului fabricat la FCN : 75 de luni consecutive fara combustibil suspect de defect în functionarea Unitatii 1 Cernavoda.
2009 – 2014 - Se initieaza studiul de fezabilitate SF 1516 de modernizare a fluxului de fabricatie fascicule combustibil care  are in  vedere imbunatatirea calitatii produsului finit,  a conditiilor de munca pentru personal si  protectia mediului.

____________ooOoo___________

O OBLIGAȚIUNE
ROMÂNEASCĂ DIN LUMEA
SPORTULUI BRAȘOVEAN,
ÎN LIMBILE ROMÂNĂ,
MAGHIARĂ ȘI GERMANIA
Obligațiune 200 lei xxx - Sport Club Brașovia
Clubul trupelor de munte și al Brașoviei 

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un bilet de loterie spaniol 1959

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 5.12.2015

Niciun comentariu: