marți, 1 decembrie 2015

ALBURQUERQUE - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea ALBURQUERQUE, provincia
BADAJOS, comunitatea autonomă ESTREMADURA, câteva
trimiteri poștale din vremuri diferite, dar și o insignă, 
o medalie și două jetoane locale. Sus am postat un
cupon raționalizare bunuri de larg consum, din anul 1941,
ce se preschimba pentru un sfert kilogram de ceapă. 
Castelul Luna
Biserica Sf.Maria din Castel
Biserica Sf.Francisc (sec.al XVII-lea) 
Biserica Sf.Maria din Piață
Poarta orașului
Biserica Sf.Mateo
Mănăstirea Doamna noastră din Carrion
Vederi generale
Vedere aeriană
Trimiteri poștale
Insignă locală
Set 2 jetoane locale
O medalie locală

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
James Fenimore Cooper 
- scriitor american - 
(15 septembrie 1789 - 14 septembrie 1851)


___________xxx__________

O PLACHETĂ ȘI
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Un secol de Electrica Nord - Lumină la Cluj
Sucursala de distribuție și furnizare a energie electrice - Cluj
Pune credință și speranță în faptele tale!
Newton, Einstein, Faraday, Maxwell, Edison, Ohm 
Albert Einstein (14 martie 1879 – 18 aprilie 1955) a fost un fizician teoretician de etnie evreiască, născut în Germania, apatrid din 1896, elvețian din 1899, emigrat în 1933 în SUA, naturalizat american. Este autorul teoriei realtivității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. În anul 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
Georgh Simon Ohm (16 martie 1789 – 6 iulie 1854) a fost un fizician și educator german. Folosind echipament creat de el însuși, fizicianul german a descoperit proporționalitatea dintre diferența de potențial, intensitatea curentului electric și rezistența electrică care a devenit cunoscută în lumea științifică începând cu anul 1826 și până azi ca legea conducției electrice, dar mai ales ca Legea lui Ohm.
Isaac Newton (4 ianuarie 1643 – 31 martie 1727 a fost un renumit om de știință englez, matematician, fizician și astronom, președinte al Royal Society. Newton este savantul aflat la originea teoriilor științifice care vor revoluționa știința, în domeniul opticii, matematicii și în special al mecanicii. El a descoperit și explicat Legea atracției universale, studiind legile mișcării corpurilor și a creând bazele mecanicii clasice.
Thomas Alva Edison (11 februarie 1847 – 18 octombrie 1931) a fost un important inventator și om de afaceri american, care s-a făcut cunoscut pentru aplicarea în practică a descoperirilor științifice existente (1093 brevete). A fost un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), al telefoniei, al sistemului de transmisie multiplă a telegramelor, al înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și al cinematografiei (kinetosopul).
Michael Faraday (22 septembrie 1791 – 25 august 1867) a fost un fizician și chimist englez. În fizică face cercetări importante privind cunoașterea electromagnetismului și dezvoltarea aplicațiilor acestuia. Practic el descoperă principiul de funcționare a motorului electric cu magneți permanenți. În anul 1831 descoperă inducția electromagnetică, reușind să realizeze conversia electromecanică a energiei și să enunțe Legea inducției electromagnetice. În urma unor experiențe Faraday arată că electricitatea se obține prin inducție, prin frecare, pe cale chimică sau termoelectrică.
James Clerk Maxwell (13 iunie 1831 – 5 noiembrie 1879) a fost un fizician scoțian, autorul autorul unui set de ecuații care descriu legile de bază ale electrotehnicii.

Ministerul Apărării Naționale
Campionatul școlar și de juniori - 1971
Atletismul apare in Romania la sfarsitul secolului XIX, la initiativa studentilor care studiau in tarile occidentale. In timpul vacantelor, acestia promovau atletismul organizand competitii de alergari, sarituri si aruncari. Primul concurs organizat de atletism are loc in anul 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. Se organizeaza curse care atrag un numar mare de concurenti, se contureaza o literatura de specialitate si sunt organizate competitii pe criterii de varsta. Mai mult, cu prilejul serbarilor scolare sunt introduse intreceri la alergari si sarituri la mai multe licee din diverse orase. In anul 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (F.R.A.), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in anul 1923 se afiliaza la I.A.A.F.. Primele Campionate Nationale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in anul 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului. Abia din anul 1922, femeile vor avea propriile competitii, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate Nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori. In anul 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, o delegatie a Romaniei formata din 10 atleti si 2 atlete participa pentru prima data la o astfel de competitie, iar in acelasi an debuteaza Campionatele Universitare din Romania. In anul 1930, la Atena, atletii romani se claseaza pe locul al doilea, la prima editie oficiala a Jocurilor Balcanice, iar in anul 1934, la editia inaugurala a Campionatelor Europene, participa 4 atleti romani. In anul 1937, F.R.A. organizeaza, pentru prima data in Romania, Jocurile Balcanice, iar in anul 1948 debuteaza seria Campionatelor Internationale ale Romaniei, nelipsite din Calendarele Anuale ale F.R.A.. Incepand cu anul 1952, atletii romani participa cu regularitate la toate marile competitii mondiale si europene si scriu, cu fiecare medalie, istoria atletismului romanesc. 

25 Ani - XXV - De la încheierea cooperativizării agriculturii
În România, Partidul Comunist Român a organizat si condus în perioada 1949–1962 procesul de colectivizarea a agriculturii, ce a constat în confiscarea proprietăților agricole private şi comasarea lor în ferme agricole administrate de stat. În România, colectivizarea a fost similară cu cea efectuată în URSS, prin aceea că a înglobat toate terenurile agricole ce puteau fi adunate într-o fermă colectivă. Început întâi greoi și haotic, procesul a stagnat între anii 1953 şi 1956, fiind apoi reluat cu agresivitate şi dus la final în anul 1962. Numeroşi ţărani, atât săraci, cât şi mai înstăriţi, s-au opus acestei acţiuni, iar guvernul comunist a recurs la represiuni violente, deportări, încarcerări şi confiscări ale întregii averi a celor implicaţi. Sistemul de agricultură socialist astfel constituit a intrat într-o criză ale cărei efecte se menţin încă şi în prezent.

Placheta - Partidul Național Liberal
Lui D.A.Sturdza în amintirea aniversării sale de 70 ani 1908
Labor improbus omnia vincit (Prin forță de muncă câștigi totul)
Dimitrie A. Sturdza (pe numele complet Dimitrie Alexandru Sturdza-Miclăușanu (născut la data de 10 martie 1833 la Miclăușeni, Iași și decedat la data de 8 octombrie 1914 la București) a fost un academician, om politic român și de 4 ori prim-ministru al României între anii 1895 – 1909.  A fost, de asemenea, președintele Academiei Române între anii 1882 – 1884. Educat la Academia Mihăileană și-a continuat studiile în Germania, unde a luat parte la mișcările politice ale vremii. Ulterior, a devenit secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza. După aceea, s-a întors împotriva lui Cuza, devenind membru în guvernul liberal al lui Ion Brătianu.În anul 1899a fost ales lider al partidului ca succesor al lui Ion Brătianu. În această calitate a fost ales de patru ori prim-ministru. Deși un om cu mare capacitate de muncă, era reprezentantul al celui mai strâmt naționalism și disprețuia tot ce era "străin", făcând astfel foarte mult pentru a întârzia dezvoltarea politică și industrială a țării sale. A fost numit secretar permanent al Academiei Române, devenind o autoritate recunoscută în numismatica românească. A murit într-un spital de boli mintale, fiind suferind și în perioada cât a fost prim-ministru.

Placheta - Campionatul RPR - echipe 1951
(Republica Populară Română - gimnastică)
Gimnastica este un sport care implică o serie de mișcări ce necesită forță fizică, flexibilitate, echilibru, rezistență, grație și conștientizare chinestezică. Gimnastica artistică este cea mai cunoscută ramură a acestui sport. Probele la feminin sunt sărituri, paralele, bârnă, sol, iar la bărbați - sol, sărituri, cal cu  mânere, inele, paralele și bara  fixă. Alte ramuri ale gimnasticii de performanță sunt gimnastica ritmică, gimnastica aerobică, gimnastica acrobatică și săriturile la plasa elastică. 

_____________ooOoo____________

O ACȚIUNE 
CU CUPOANE DETAȘABILE,
ÎN LIMBA FRANCEZĂ,
EMISĂ LA BRUXELLES - BELGIA
Acțiune de dividende cu cupoane detașabile,
fără desemnarea valorii nominale,
Societatea anonimă belgiană - Tramvaiele din Galați

Detaliu vignetă de pe un bilet de loterie spaniol 1959

CÂTEVA SLOGANURI ȘI
VIGNETE DE PE CUPOANE
DE RAȚIONALIZARE A 
BUNURILOR DE LARG 
CONSUM, ÎN TIMPUL
RĂZBOIULUI CIVIL SPANIOL
Legion Condor (Legiunea Condor)
Entrevista de Franco con Hitler en Hendaya
(Întrevederea lui Franco cu Hitler la Hendaya) 
Hendaya este o comună situată în departamentul Pyrenees-Atlantiques din sud-vestul Franței care în anul 2009 avea o populație cu puțin de peste 14000 de locuitori. Aici a avut loc întâlnirea dintre cei doi lideri militari dictatori, la care au participat și miniștrii lor de externe. Aici s-a înregistrat refuzul Spaniei de a se alătura puterilor Axei în războiul lor împotriva Marii Britanii.  
Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo prescurtat Francisco Franco (1892 - 1975) a fost un general și om politic spaniol, conducător absolut al Spaniei între 1939 și 1975. 
Adolf Hitler (1889 - 1945) a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist, cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 și până la moarte, conducător absolut al Germaniei. 


con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 01.12.2015
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

Niciun comentariu: