miercuri, 1 octombrie 2014

Ro - M - oN 72


În data de 20 mai 2009 Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de argint dedicată Aniversării a  155 de ani de la nașterea poetului Alexandru Macedonski. Aversul monedei prezintă în centru, o imagine inspirată din poezia lui Alexandru Macedonski, Noapte de decembrie - emirul în drum spre mirajul cetăţii sfinte - deasupra, un citat care conţine trei versuri din poezie: "Şi tot către ele s-ajungă zoreşte, / Cu toate că ştie prea bine că-l mint / Şi porţi de topaze, şi turnuri de-argint.", sub citat, semnătura poetului; dedesubtul imaginii, anul de emisiune - 2009, stema României, inscripţia "ROMANIA" şi valoarea nominală: 10 LEI. Reversul monedei prezintă portretul poetului Alexandru Macedonski, un buchet de trandafiri - florile favorite ale poetului, şi inscripţiile "1854", "1920" şi "ALEXANDRU MACEDONSKI". 
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei; material – argint; puritate – 99,9%; greutate - 31,103 grame; formă - rotundă; diametru - 37 milimetri; calitate - proof; margine – zimţată și tiraj – 500 exemplare. 
Alexandru Macedonski  (14 martie 1854 – 24 noiembrie 1920) este un poet, prozator, dramaturg și publicist român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literature franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literature română. Inițiatorul cenaclului și revistei literare Literatorul,  a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu susținătorii junimismului. Au rămas notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Luca Caragiale. Macedonski a încurajat, la începuturile activității lor scriitoricești, numeroși tineri talentați, printre care George Bacovia și Tudor Vianu. În revista sa Liga ortodoxă debutează, printre alții, Tudor Arghezi și Gala Galaction. În anul 2006 a fost ales membru post-mortem al Academiei Române.

În data de 6 iunie 2011 Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, o monedă de argint, dedicată  Anului 2011 - Anul Internaţional al Chimiei. Aversul monedei prezintă o compoziţie care redă un fragment din tabelul periodic al elementelor chmice, câteva recipiente de laborator, reprezentarea unei molecule şi un microscop; în partea superioară, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“ şi stema României. Reversul monedei prezintă portretul chimistului român Costin Neniţescu şi inscripţia în arc de cerc „COSTIN NENITESCU“; sub portret, sigla Anului Internaţional al Chimiei 2011; în dreapta, anul aniversar „2011“ şi o compoziţie care sugerează un experiment, simbolul atomului şi formulele a doi compuşi chimici sintetizaţi de Costin Neniţescu; la exterior, inscripţia în arc de cerc „ANUL INTERNATIONAL AL CHIMIEI“. 
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei; material – argint; puritate – 99,9%; greutate - 31,103 grame; formă - rotundă; diametru - 37 milimetri; calitate - proof; margine – zimţată; tiraj – 500 exemplare și preț unitar de vânzare fără TVA – 420 lei.
Declarând 2011 - Anul Internaţional al Chimiei, ONU și-a propus să aducă în atenţia lumii întregi marile realizări din domeniul chimiei şi contribuţia lor la binele omenirii. Sub sloganul „Chimia, viaţa noastră, viitorul nostru”, Anul Internaţional al Chimiei a cuprins o serie de activităţi educative, interactive şi amuzante. Scopul a fost acela de a atrage tinerii către această ştiinţă şi de a atrage atenţia oamenilor asupra rolului pe care îl joacă chimia în viaţa noastră, pornind de la gastronomie şi ajungând până la medicină şi tehnologie. Totodată, Anul Internațional al Chimiei a fost un prilej de a sărbători contribuţia femeilor în domeniul ştiinţific. În 2011 s-au împlinit 100 de ani de când Marie Curie a primit al doilea premiu Nobel, cel pentru Chimie. Sus am postat două logo-uri ale Anului Internațional al Chimiei. 
Costin D. Nenițescu (15 iulie 1902 – 29 iulie 1970), este un reputat chimist roman. El este fondatorul și promotorul unor noi ramuri ale chimiei românești. Pentru meritele sale științifice a fost primit în rândurile membrilor Academiei Române. 

În data de 10 octombrie 2011 Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă de argint dedicată Aniversării a 130 de ani de la naşterea lui George Bacovia. Aversul monedei prezintă o compoziţie sugerând lirica bacoviană, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA“, valoarea nominală „10 LEI“, stema României şi anul de emisiune „2011“. Reversul monedei prezintă portretul şi numele poetului George Bacovia, anii între care a trăit acesta, „1881“, „1957“, o compoziţie sugerând poezia Singur şi două versuri din cuprinsul ei: „Stau triste negrele tablouri - Făclia tremură-n oglindă.
Caracteristicile tehnice ale monedei sunt următoarele: valoare nominală - 10 lei; material – argint; puritate – 99,9%; greutate - 31,103 grame; formă - rotundă; diametru - 37 milimetri; calitate - proof; margine – zimţată; tiraj – 500 exemplare și preț unitar de vânzare fără TVA – 340 lei. 
George Bacovia (17 septembrie 1881 – 22 mai 1957) este un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.

***

PLĂCINȚELE (CUGETĂRI)
de Vasile Plăcintă 
Republica Moldova, născut 1949 
  • Câte femei, atâtea scântei.
  • Unii politicieni au discursuri foarte sforăi-toare.
  • Bărbaţii sunt bârfitori, fiindcă se nasc din femeie.
  • Poate mergem la mare, barbate, aici la munte eşti prea rece cu mine.
  • Culmea unui agent de circulaţie: să oprească circulaţia sângelui... şoferului.

__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ȘI MEDALII
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insignă - Radioteleviziunea română - București 
În anul 1956 apare Televiziunea Română care fuzionează cu Radio România,   formând împreună instituția numită Radioteleviziunea Română. La sfârșitul anului 1927, s-au pus bazele legale ale constituirii primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat. Prima Adunare generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică are loc la 17 ianuarie 1928. 
Societatea va fi înregistrată oficial la tribunal în martie 1928. Prima emisiune a postului Radio Romania a avut loc  joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, pe lungimea de undă de 401,6 metri, cu o putere de 0,15 kw. Emisiunea a fost deschisă de profesorul Hurmuzescu în calitate de președinte al Consiliului de Administrație. A urmat un program muzical, știri de presă, s-au recitat versuri, s-a transmis un buletin meteorologic, știri sportive. 

Insignă - Filiala de vânătoare și pescuit I.V.Stalin - București
Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (AGVPS) este persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, care reprezintă, în plan intern, interesele a peste 150 de asociaţii afiliate, în care sunt înscrişi peste 90% din vânătorii români şi peste 80% din pescarii cu domiciliul sau rezidenţa în România, iar în plan extern, interesele tuturor vânătorilor şi pescarilor sportivi din ţara noastră. Data de 5 iunie 1919 reprezintă momentul constituirii „Uniunii Generale a Vânătorilor”, iar cea de 26 mai 1922, data de naştere a „Uniunii Generale a Vânătorilor din România”. Această formă de organizare a suferit mai multe transformări și convulsii până să ajungă la formatul de astăzi. Au fost perioade când au existat și organizații paralele în acest domeniu de activitate.  
Iosif Vissarionovici Stalin (1878 - 1953) a fost un om politic sovietic și revoluționar bolșevic, devenit după Revoluția din Octombrie conducătorul politic al statului sovietic (1922 - 1953).

Insignă - Federația română de atletism
Campionatele internaționale București - 1969

Federatia Romana de Atletism (F.R.A.) patroneaza toate sectiile de atletism ale cluburilor si asociatiilor sportive din Romania, desfasurandu-si activitatea in conformitate cu Statutul si Regulamentele proprii. F.R.A. are la bază principiile fundamentale ale atletismului si ale sportului in general, considerand ca sunt esentiale fair-play-ul si respectarea regulilor competitionale de catre toti cei implicati in activitatile atletice. Printre valorile promovate de Federatia Romana de Atletism se numara respectul fata de ceilalti competitori, onestitatea, spiritul de echipa. Astfel, sunt incurajate: cooperarea, responsabilitatea, sportivitatea, increderea, implicarea etc. Mai mult, F.R.A. considera ca atletii si antrenorii trebuie sa integreze valorile etice ale sportului atat in competii, cat si in antrenamentele zilnice. Sus am postat logo-ul F.R.A. şi o aripă a clădirii F.R.A. din Bucureşti.

Insignă - Campionatele internaționale (atletism) București 1958
Atletismul apare in Romania la sfarsitul secolului XIX, la initiativa studentilor care studiau in tarile occidentale. In timpul vacantelor, acestia promovau atletismul organizand competitii de alergari, sarituri si aruncari. Primul concurs organizat de atletism are loc in 1882 la Bucuresti, cu participarea elevilor de la liceele Sf. Sava si Matei Basarab. Treptat, creste interesul pentru activitatea sportiva, in general, si atletism, in particular. Se organizeaza curse care atrag un numar mare de concurenti, se contureaza o literatura de specialitate si sunt organizate competitii pe criterii de varsta. Mai mult, cu prilejul serbarilor scolare sunt introduse intreceri la alergari si sarituri la mai multe licee din diverse orase. In 1912, se infiinteaza Comisia de atletism, alergari pe jos si concursuri, parte din Federatia Romana a Societatilor Sportive. Acea comisie este de fapt precursoarea Federatiei Romane de Atletism (F.R.A.), a 19-a federatie pe lista mondiala, care in 1923 se afiliaza la I.A.A.F. (Federația internațională de atletism amator). Primele Campionate nationale ale Romaniei sunt organizate in 1914, la 16 probe, si se adreseaza doar barbatilor. Un an mai tarziu, in 1915, se inaugureaza la Bucuresti primul teren de atletism, pe locul care devine ulterior Stadionul Tineretului. Abia din 1922, femeile vor avea propriile competiții, iar trei ani mai tarziu vor fi organizate primele Campionate nationale feminine, precum si primele Campionate pentru juniori. In 1928, la Jocurile Olimpice de la Amsterdam, o delegatie a Romaniei formata din 10 atleti si 2 atlete participa pentru prima data la o astfel de competitie, iar in acelasi an debuteaza Campionatele Universitare din Romania. In 1930, la Atena, atletii romani se claseaza pe locul al doilea, la prima editie oficiala a Jocurilor Balcanice, iar in 1934, la editia inaugurala a Campionatelor Europene, participa 4 atleti romani. In 1937, F.R.A. organizeaza, pentru prima data in România, Jocurile Balcanice, iar in 1948 debuteaza seria Campionatelor Internationale ale Romaniei, nelipsite din Calendarele anuale ale F.R.A.. Incepand cu anul 1952, atletii romani participa cu regularitate la toate marile competitii mondiale si europene si scriu, cu fiecare medalie, istoria atletismului romanesc. 

I.M.G.B. - 15 ani 1966 - 1981
15 ani de la elaborarea primei șarje - I.M.G.B.
(Întreprinderea de mașini grele București)
I.M.G.B. - (Întreprinderea de mașini grele București) face parte din întreprinderile bucureştene cu tradiţie. Înființată în anul 1963, fabrica de mașini grele reprezenta unul dintre obiectivele de care regimul socialist era foarte mândru. În anul 1998 a fost preluată de concernul norvegiano-britanic Kvaerner, pentru suma simbolică de 1 dolar. În anul 2006 concernul Kvaerner a vândut-o grupului sud-coreean Doosan Heavy Industries & Construction. În perioada comunistă, I.M.G.B. a produs printre altele şi turbine de aburi, inclusiv prima turbină de 700 MW pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Sus am postat o poză a sediului central al I.M.G.B. preluată de pe fața un plic de corespondență din acea vreme. 

C.I.E.T.C. ?! M.I.C.M. - I.E.M.I. 1968 - 1978
(Ministerul industriei constructoare de mașini)
(Întreprinderea de elemente de măsură industriale)
A X-a aniversare de la înființare 1978 
S.C. I.E.M.I. S.A – Bucuresti (Intreprinderea de Elemente de Masura Industriale) a fost fondată în anul 1970. S.C. IEMI S.A. este localizată pe platforma industriei electronice Pipera, str Fabrica de glucoză, nr. 9-11, în sectorul 2 al capitalei. Activitatea societăţii se desfăşoară pe o suprafaţă de aproximativ 52000 metri pătrați. Activitatea S.C. IEMI S.A. constă în producer, proiectare, consulting și service în următoarele domenii: echipamente de radiocomunicaţii, aparate electronice de măsură şi control, aparatură medicală, surse de alimentare, atelier de montaj/reparaţii vehicule, sisteme complexe de testare şi calcul, operare servicii în radiocomunicaţii. Clienții principali ai societății sunt: Ministerul de Interne şi Ministerul Apărării Naţionale.


Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat stema și drapelul orașului precum și câteva monumente de arhitectură și cultură ale capitalei.
Primăria capitalei
Sinagoga
Cercul militar național
Moscheea
Biserica armeană
Teatrul evreiesc de stat
Biserica catolică bulgară Cioplea
Biserica ortodoxă greacă
Biserica domnească Curtea veche
Biserica luterană
Catedrala Sf.Iosif
Sala Palatului
Ministerul Apărării Naționale

__________ooOoo__________

O MEDALIE ROMÂNEASCĂ
ȘI BREVETUL SĂU
Medalia "Victoria" în marele război pentru civilizație 1916 - 1921 
și Brevetul său, conferite de către Ministerul de Războiu 
al Regatului României, în data de 2 martie 1926, 
plutonierului major Radu Ion din Regimentul 12 Roșiori
Brevetul este semnat de către comandantul Brigăzii 3 Roșiori.

Câteva vignete de pe acțiuni belgiene

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 02.10.2014

Niciun comentariu: