sâmbătă, 5 ianuarie 2013

NEHEIM HUSTEN - GERMANIA


Mai jos am postat şi alte fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, cu obiective arhitectonice specifice localităţii germane NEHEIM HUSTEN.  







***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAŢĂ
de Mihai Moleşag – Tulcea

ARŞIŢĂ

Setea ni-i destul de mare
Însă buza nu ne  crapă
Căci, cu gândul la mâncare,
Gurile ne lasă …apă!

UNUI ELEV

Mă-ndoiesc de dânsul – eu
Când se-arată plin de el,
Căci în bancă-i paraleu
Iar la tablă …paralel!

___________xxXxx____________


CÂTEVA PLACHETE

ŞI INSIGNE SPORTIVE

ROMÂNEŞTI

Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala). 

(Carol I - Regele României)
(Elisaveta - Regina României)
(Azilul de săraci - Bucureşti)
Societatea de binefacere "REGINA ELISABETA"
Această plachetă este confecţiontă 
din bronz şi placată cu argint, 
având dimensiunile de 80 / 50 mm.
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.

(Regina Elisaveta a României )
România veghează - 1915  
Această plachetă este confecţionată din argint
şi are dimensiunile de 50 / 26 mm.
Elisabeta de Neuwied (cunoscută ca Regina Elisabeta sau Elisaveta a României, nume complet: Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied, născută în data de 29 decembrie 1843 în Neuwied, Germania şi decedată la 18 februarie 1916 la Curtea de Argeş) a fost întâia regină a României, soţia lui Carol I, primul rege român din renumita dinastie germană Hohenzollern, a fost o patroană a artelor, fondatoare a unor instituţii caritabile, poetă, eseistă şi scriitoare. Mai este deasemenea cunoscută sub numele de Principesa Elisabeth von Wied, iar ca patroană a artelor Carmen Sylva, şi ca fondatoare de instituţii caritabile a fost supranumită de oamenii din popor Mama răniţilor.

Campionatul naţional juniori I * 1990 - 1991
 (medalie sportivă)
Această medalie cântăreşte 12 grame şi
are dimensiunile de 40 / 41 mm.

Federaţia română de fotbal 
fondată în anul 1909
Câştigător Cupa României "TUBORG"
Ediţia 1998 - 1999
Această medalie cântăreşte 70 de grame 
şi are diametrul de 60 mm.
Federația Română de Fotbal - (F.R.F.) este forul conducător oficial al fotbalului în România, fondat în anul 1909. Sediul FRF este situat în Casa Fotbalului din Parcul Naţional - Bucureşti. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator. 

____________ooOoo___________

Kelssek - micronaţiune virtuală - 10 dolari 2006

Două vignete de pe acţiuni ungureşti

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.01.2013

Niciun comentariu: