Mai jos am postat şi alte fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, care prezintă monumente arhitectonice specifice localităţii franceze MONCEAU SUR OISE.
***
VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Anonim – “În viaţă nu contează unde te afli, ci pe cine ai alături”
Napoleon
Bonaparte, împărat francez (1769 -1821), a domnit 1804 - 1814 şi vreo două luni în anul 1815
"Pot ierta prostia, dar nu
şi răutatea.”
William
Shakespeare, poet şi dramturg englez (1564 - 1616)
„Învinge durerea, râzi cât se poate, căci tot la zi ajunge şi
cea mai lungă noapte!”
____________xxXxx_____________
CÂTEVA
PLACHETE ROMÂNEŞTI
Conform DEX (Dicţionatului explicativ al limbii române), placheta este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor pesonalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
Primăria Bucureşti - PAX - 29 iulie - 11 august 1913
În amintirea înălţătorului avânt 1913 - Pace
Din Carpaţi, peste Dunăre, la mare.
(Carol I - Regele României)
Această plachetă este confecţionată din argint
şi are dimensiunile de 82 / 50 mm.
Carol I, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele său complet Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, (născut 10 aprilie 1839 la Sigmaringen şi decedat 10 octombrie 1914 la Sinaia) a fost domnitorul apoi regele României, care a condus Principatele Române şi apoi România, după abdicarea lui Alexandru Iona Cuza. Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 şi 1914 a fost protector şi preşedinte de onoare al aceleiaşi instituţii. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti), Carol I a obţinut independenţa ţării, căreia i-a şi crescut imens prestigiul, a redresat economia şi a pus bazele unei dinastii. A construit la Sinaia castelul Peleş, care a rămas una dintre cele mai vizitate atracţii turistice ale ţării. După războiul ruso-turc, România a câştigat Dobrogea, iar Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, care să lege noua provincie de restul ţării.
Deasupra am postat Medalia Avântul ţării - 1913 care a servit ca sursă de inspiraţie pentru realizarea plachetei.
Deasupra am postat stema actuală a municipiului Bucureşti, precum şi sediile vechi (1948 - 2010) şi nou (după 2010) ale Primăriei Capitalei. Vechiul sediu este opera arhitectului buzoian Petre Antonescu şi a avut destinaţia iniţială de sediul al Ministerului Lucrărilor Publice.
15 ani de la inaugurarea liniei aeriene
TAROM Bucureşti - New York
1974 * 11.08.1989
Statuia Libertății din SUA este un monument situat în portul „Liberty Island” din orașul New York. A fost plasat în anul 1886 la intrarea portului de pe insulă cu scopul de a transmite călătorilor sosiți salutul de bun venit pe pământ american. Statuia este un cadou al Franţei pentru SUA cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Statelor Unite. Statuia are o înălțime fără soclu de 46,5 m, iar cu soclu 93 m. Ea are un înveliș de cupru care acoperă un schelet de fier. Monumentul are o greutate de 225 tone, culoarea statuii prin oxidarea cuprului a devenit verde. Soclul are o formă de stea fiind construit din piatră. În interiorul său se află un muzeu. Statuia reprezintă zeița libertății care stă cu un picior pe lanțul rupt al sclaviei. Zeița ține în mâna stângă o tablă cu inscripția "JULY IV MDCCLXXVI" (adică, 4 iulie 1776) data când a fost proclamată independenţa SUA. În mâna dreaptă zeița are o făclie cu flacăra aurită. Pe capul zeiței se află o coroană împodobită cu șapte fascicole de lumină care simbolizează cele șapte mări și continente, cele 25 de ferestre simbolizează cele 25 de nestemate ale lumii. Învelișul de cupru al statuii a fost proiectat de Frederic Auguste Bartholdi, iar scheletul metalic de inginerul Gustave Eiffel, faimosul arhitect, inginer structural și constructor al Turnului Eiffel.
Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, situat în mijlocul Pieţei Aviatorilor, este realizat între anii 1930 - 1935 de către arhitecta şi sculptoriţa Lidia Kotzebue şi Iosif Fekete. Construcția, având o înălțime totală de 20 m, este compusă din sculpturi de bronz, așezate pe un postament de piatră, format dintr-un obelisc, situat la rândul său pe o structură realizată din patru prisme trapezoidale lipite între ele prin arcuri de cerc. Tot acest complex este fixat pe o bază circulară din piatră. Deasupra obeliscului este așezată o sculptură, înaltă de 5 m, cântărind 5 tone, care ilustrează omul zburător, având aripile desfășurate. La baza obeliscului, de jur împrejurul acestuia, sunt prezentați trei aviatori căzuți. Pe soclu sunt prezente insignele, casca, aparatura aviatorilor, dar și numele aviatorilor căzuți între 1930 - 1935, sculptate în 13 plăci.
Sigiliu militar
Şcoala militară de ofiţeri activi de artilerie A.A.
şi Radiolocaţie "Leontin Sălăjan" - Braşov
_____________ooOoo____________
Landreth - micronaţiune virtuală - 1 dolar 1999
Câteva ornamente decorative marginale
de pe acţiuni germane
con_dorul@yahoo.com
MOUSAIOS - 09.01.2013
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu