duminică, 27 ianuarie 2013

MONDREPUIS - FRANŢA


Postând mai jos şi alte fotografii, unele mai vechi de 100 de ani, precum şi o carte poştală ilustrată, am dorit să te introduc în atmosfera secolului trecut şi să îţi prezint câteva obiective arhitectonice interesante şi specifice localităţii franceze MONDREPUIS. 










***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Mark Twain, scriitor american (1835 - 1910), nume real Samuel Langhorne Clemens 
“Cele mai importante zile din viaţa ta sunt cea în care te-ai născut şi cea în care ai aflat de ce.”
“Spune adevărul şi atunci nu va trebui să ţii minte nimic!”
Ion Creangă, scriitor român (1837 - 1889) 
“Nu sunt deştept, dar când privesc în jurul meu prind curaj.”

__________xxXxx___________

CÂTEVA 
MEDALII ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Aurelio Peccei * Co-fondatorul Clubului de la Roma 
Conferinţa anuală a Clubului de la Roma 
A 40 a aniversare a Limitelor creşterii
Bucureşti - 2012 
Această medalie este confecţionată din 
tombac argintat doar în 200 de exemplare.
Aurelio Peccei ( născut în anul 1908 la Torino şi decedat în anul 1984 la Roma) a fost un industriaș italian, inițiatorul și unul dintre membrii fondatori ai Clubului de la Roma.
Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizație al cărei scop este să supună atenției întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Clubul de la Roma este compus din oameni de știință, economiști, oameni de afaceri, înalți funcționari publici, șefi de stat și foști șefi de stat de pe toate cele cinci continente. Scopul principal al grupului este de a rezolva problemele legate de industria națională și internațională. Cercetările pe care inițiatorii Clubului de la Roma le-au intreprins cu privire la viitorul industriei și al economiei, ignorarea unor tendințe mondiale nefaste, în special cele legate de risipa de resurse care sunt principala cauză a crizei actuale, au dus la acuzarea lor că urmăresc regionalizarea și unificarea întregii lumi. S-au înființat centre, instituții, organisme orientate spre câte o singură temă: mediul, populația, hrana, apa, educația. Au fost identificate problemele globale ale omenirii, de la climă și resurse naturale, până la marile dezechilibre economice între societățile privilegiate și cele în curs de subdezvoltare, foamete, sărăcie și boli. Încă de la începutul activității, Clubul de la Roma a sugerat soluția unor investiții masive în educație, care este un factor cheie în soluționarea acestor probleme.Clubul de la Roma a scos în evidență două aspecte de importanță crucială ale globalizării, plecând de la faptul că planeta se află în fața unor mari contradicții: în timp ce resursele planetei sunt limitate, dorințele, ambițiile sau tendințele ca acestea să fie consumate sunt nelimitate. Clubul de la Roma a fost fondat în aprilie 1968 de către Aurelio Peccei, industriaș, fost președinte al companiei FIAt și  Alexander King,om de știință scoțian.

(Monumentul ostaşului sovietic)
A dumneavostră faptă eroică este nemuritoare
În urma "eliberării patriei de sub jugul fascist" la 23 August 1944, în Bucureşti a apărut Monumemntul ostaşului sovieticA fost inaugurat cu mare fast în anul 1946, printr-o ceremonie la care au participat regele Mihai I, Petru Groza – Preşedintele Consiliului de Miniştri, Generalul Ivan Susaikov – Preşedintele Comisiunii Aliate de Control şi alte oficialităţi române şi sovietice.Statuia a fost dispusă în scuarul format de Şoseaua Kiseleff şi Şoseaua Jianu, (actual bd. Aviatorilor), în Piaţa Victoriei. Bucureştenii epocii nu au fost foarte mulţumiţi de soclul indecent de înalt al statuii, care presupunea efort suplimentar în exerciţiul contemplării. Ca atare, a apărut o poezioară foarte populară în acei ani: 
Tu soldat, soldate rus,
De ce te-au pus aşa de sus?
C-ai eliberat popoarele
Sau că-ţi put picioarele?
Conform fostului arhitect al Capitalei intre 1977 şi 1983, dr Alexandru Budisteanu, Monumentul Ostasului Sovietic a fost mutat în anul 1986, de presedintele Nicolae Ceausescu intr-un gest de fronda fata de URSS. Statuia impunatoare, din bronz, al carei soclu de marmura a fost demolat in 1986, odata cu mutarea, a fost amplasata intr-un scuar din Parcul Kiseleff, langa Scoala 11, iar ulterior, dupa 1990, in Cimitirul de onoare al soldatilor sovietici (inaugurat in anii 1947 - 1948) din zona Parcului Herastrau, pe soseaua Pipera. Ceausescu i-a pacalit pe ruşi invocand fata de Ambasada sovietica necesitatea mutarii monumentului pentru a se construi o statie de metrou care, insa, a fost facuta vizavi de monument, langa Guvern.

Primul Congres naţional de medicină generală - 1987 
"Să cercetăm cele ce s-au petrecut,
să cunoaştem cele prezente,
să prevedem cele ce se vor întâmpla!" ...Hipocrat
Această medalie este confecţionată 
din bronz şi are diametrul de 60 mm.
"Ganditorul', aceasta statueta unica in lume, a constituit un nou inceput al existentei sale prin descoperirea in cursul cercetarilor arheologice din necropola de la Hamangia. A fost modelata in epoca pietrei si depusa, cel mai probabil, impreuna cu cealalta statueta, Femeie şezând, intr-un mormant, ca ofranda pentru viata de dupa moarte. Barbatul este in pozitie sezanda pe un scaun mic, fara spatar, cu motive decorative liniare pe laturi. Partea superioara a corpului este aplecata in fata, cu capul sprijinit pe ambele maini, cu coatele sprijinite pe genunchi. Capul este oval; i se vad gura, ochii si nasul. Fruntea este ingusta, iar urechile au un orificiu circular. Ochii au fost umpluti cu pasta alba pentru a accentua expresivitatea lor. In timp, statueta s-a imbogatit cu noi semnificatii si a devenit un simbol universal al spiritualitatii omului preistoric, "omul acelui timp, devenit mult mai uman, mai apropiat de cel care admira astazi, ieri si maine cele doua capodopere modelate in lut. Perenitatea sentimentelor umane reprezinta, poate, mesajul cel mai important pe care ni-l transmite', ne indica textul din dreptul statuetelor. 
Cele doua piese, Gânditorul şi Femeie şezând, sunt singurul ansamblu preistoric in cadrul caruia fiecare dintre ele are o personalitate vizibil exprimata in care se completeaza reciproc. Ele au fost descoperite de catre profesorul Dumitru Berciu, unul dintre cei mai cunoscuti istorici si arheologi romani, in 1952, in localitatea Hamangia, comuna Baia, judetul Constanta. Aceste vase de lut ars, cu forme si decoruri nemaivazute, aratau existenta unor comunitati umane din afara spatiului dintre Dunare si mare. Originea culturii s-a regasit in Anatolia, de unde a migrat spre tarmurile de vest ale Marii Negre. Aceste doua piese au devenit un simbol al civilizatiei preistorice Hamangia si al spiritualitatii umane, fiind prezentate publicului din tara dar si din strainatate.
Centrala de transporturi auto
M.T.Tc - 50 de ani
Aniversarea a 50 de ani de la înfiinţarea 
transporturilor auto publice de stat 
M6 - Auto - C.F.R. - RATA - DGTA - CTA  
1934 - 1984 
Această medalie are diametrul de 60 mm.
Pe timpul regimului comunist Centrala de Transporturi Auto era o structură de conducere, organizare şi planificare a transporturilor auto în cadrul Ministerul Tranporturilor şi Telecomunicaţiilor. 
Mai sus am postat şi un breloc M.T.Tc, - Centrala de Transporturi Auto.  

_____________ooOoo_____________


Pratarhla - micronaţiune virtuală - 10 hana 1989

Câteva ornamente decorative marginale 
de pe acţiuni germane  

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.01.2013


Niciun comentariu: