vineri, 3 iulie 2015

NIEVERN - GERMANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea germană NIEVERN, districtul 
RHEIN - LHAN, landul RENANIA PALATINAT, dar și o 
vedere generală.
Biserica Sf. Katarina
Gara
Hotelul
Vedere generală

***

O EPIGRAMĂ INSPIRATĂ
DIN OPERA 
UNUI MARE PICTOR
SOMNUL NAȚIUNII NAȘTE MONȘTRI

 "Fiind chemat la fisc, ca orişicine,
 S-a contrazis degeaba cu nebunii
 Şi a aflat şi el atunci, în fine,
 Ce monştri naşte somnul raţiunii."
Francisco de Goya (1746 - 1828) - pictor spaniol

___________xxx___________

O MEDALIE,
CÂTEVA INSIGNE ȘI
EMBLEME COIFURĂ ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insigna - Gheorghe Barițiu (1812 - 1893)
50 de ani de școală românească
George Bariţ, uneori scris Gheorghe Bariţiu, (născut la data de 4 iunie 1812 în localitatea  Jucu de Jos, comitatul Cluj şi decedat la 2 mai 1893 la Sibiu) a fost un istoric și publicist român transilvănean, întemeietorul presei românești din Transilvania.  Gheorghe Bariț a fost fiul lui Ioan Pop Bariț, preot greco-catolic, și al Anei Rafila. Studiile primare le-a efectuat la școala unitariană din Trascău (azi Rimetea, județul Alba) între 1820-1824. A urmat apoi Gimnaziul la Blaj și studiile liceale la Liceul Piariștilor din Cluj, la secția umanioare și filosofie, iar apoi Facultatea de Teologie la Blaj între 1831-1835. Mediul Bisericii Române Unite cu Roma a jucat un rol hotărâtor în formarea intelectuală a lui George Bariț. Atât tatăl, cât și bunicul său au fost preoți greco-catolici. El a fost pregătit la rândul său pentru cariera ecleziastică, însă s-a decis pentru cariera didactică, începând prin a preda la Liceul Comercial Românesc din Brașov. În anul 1838 a întemeiat, la Brașov, Gazeta de Transilvania, primul ziar românesc din Marele Principat al Transilvaniei. În același an a început la Blaj publicarea Foii pentru minte, inimă și literatură, primul ziar literar românesc din toate timpurile. Difuzarea lor peste munți era asigurată de prietenul sau librarul Iosif Romanov. George Bariț fost una din figurile cele mai importante ale Revoluției de la 1848 în Transilvania. În 1861, din inițiativa sa și a canonicului Timotei Cipariu, a luat ființă Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (Astra). A fost mai întâi secretar, apoi președinte al Astrei. Asociația a editat începând din 1868 revista Transilvania, pe care a condus-o între 1868 și 1889. În această revistă a publicat numeroase articole și studii de istorie și politică. Colectivului redacțional al revistei Transilvania i se datorează editarea primei enciclopedii românești, apărută în trei volume la Sibiu, între 1898 și 1904. George Bariț a publicat tot la Sibiu, tot în trei volume, între 1889 și 1891, principala sa operă, initulată Părți alese din Istoria Transilvaniei pre două sute de ani în urmă. A fost membru fondator al Societății Literare Române (1866), precursoarea Academiei Române. În anul 1893 a devenit președinte al Academiei Române.

Insigna - C.F.R. - Uniunea sindicatelor
(Căile Ferate Române)
Căile Ferate Române (CFR) este compania națională de transport feroviar a României. CFR administrează infrastructura, transportul de călători și marfă pe calea ferată din țară. Rețeaua este integrată semnificativ cu alte rețele feroviare europene, oferind servicii paneuropene de transport de pasageri și marfă. CFR, ca instituție, a fost fondată în anul 1880, după ce prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în anul 1854. Sus am postat logo-ul Companiei naţionale CFR.
Uniunea Generală a Sin­dicatelor din România (U.G.S.R). a fost un sindicat din perioada comunistă în România, care a avut 7,5 milioane de membri și a fost desființat la data de 25 decembrie 1990. Sindicatul a fost înființat la data de 11 iunie 1945, ca unic sindicat din România, sub numele de Confederația Generală a Muncii, moștenind întregul patrimoniu al sindicatelor din perioada precedentă. Din 1966 se numește Uniunea Generală a Sindicatelor din România (U.G.S.R.). Sus am postat logo-ul U.G.S.R.. Toți membrii sindicatului dețineau un carnet de membru. 
Orga­nul de presă al U.G.S.R. a fost publicația „Munca”.  
U.G.S.R. a fost reînființată la data de 9 februarie 2010 și a fost recunoscut ulterior de instanță care a dispus înregistrarea organizației în Registrul Special al Tribunalului București la data de 12 aprilie 2010. 

Insignă - F.R.S.B. (Federația română de schi biatlon)
Federaţia Română de Schi Biatlon, înfiinţată în octombrie 1924, reunea 60 de cluburi sportive de profil din ţară, cu un total de aproape 2000 de sportivi de performanţă (legitimaţi). Anual, sub egida Federaţiei Române de Schi Biatlon se organizau competiţii sportive naţionale pe pârtiile de pe Valea Prahovei (Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal), Poiana Braşov, Râşnov, Cheile Gradiştei, Vatra Dornei, Sibiu, Harghita, Petroşani şi Reşiţa (Semenic). Sus am postat două logo-uri ale Federaţiei Române de Schi Biatlon.  

C.E.C. - 135 * 1864 - 1999
Casa de Economii și Consemnațiuni
Ca instituție, C.E.C.-ul a fost înființat în anul 1864  printr-o lege semnată de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Primul sediu a fost modest, în trei camere mai mici din sediul Ministerului de Finanțe al vremii În anul 1875 s-a început construirea unei clădiri proprii. Pe terenul respectiv, existase biserica Sf. Ioan cel Mare, înzestrată și cu un han care degradându-se în timp, au fost demolate în anul 1875, iar înatre anii 1897 - 1900 s-a ridicat sediul actual, Palatul CEC.- poza de mai jos. 
În regimul comunist exista o singură instituție de economisire a banilor, aceasta fiind Casa de Economii și Consemnațiuni, prescurtat C.E.C.. Încă de pe băncile școlii copii erau îndrumați să economisească, din puținul lor, pe formularul Foaie de economii CEC. CEC-ul a promovat mai multe instrumente de economisire pe formularul Libret de economii CEC.Uneori se acordau dobânzi un pic mai avantajoase și câștiguri în bani sau alte bunuri (apartamente, mașini etc) ori se organizau tombole cu câștiguri pentru a atrage populația spre activitatea de economisire. În programele de radio, televiziune ori jurnalele cinematografelor deseori se prezentau reclame publicitare pentru economisire la CEC. Pe coperțile caietelor, pe cutiile cu chibrituri ori pe alt suport material se prezentau interesante reclame grafice pentru activitatea de economisire a banilor prin CEC. Sub medalie am postat logo-ul vechi și cel actual al CEC. 
 
Sus am postat un exemplar Foaie de economie CEC, mai multe instrumente de economisire pe Librete de economii CEC și câteva reclame grafice pentru activitatea de economisire la CEC.

Emblemă șapcă ofițer - regimul comunist
Emblemă șapcă subofițer - regimul comunist
Emblemele coifură sunt un fel de insigne purtate de către personalul militarizat din sistemul apărării, ordinii publice,  siguranței naționale și autorității judecătorești la caschetă, bonetă sau bască.

_____________ooOoo______________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN SILVICUTURĂ, 
ÎN LIMBILE GERMANĂ, 
ROMÂNĂ ȘI FRANCEZĂ
Acțiune - Societatea anonimă de exploatare forestieră 
și defrișare vapoare vechi P. & C. Goetz - București -
parte de fondator

Detaliu vignetă de pe o acțiune olandeză

Câteva ornamente decorative periferice 
de pe acțiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.07.2015

Niciun comentariu: