vineri, 3 iulie 2015

ALBOREA - SPANIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din localitatea spaniolă ALBOREA, provincia 
ALBACETE, comunitatea autonomă CASTILA LA MANCHA.
Primăria
Biserica
Strada centrală
Arhitectură locală
Vedere generală

***

O EPIGRAMĂ INSPIRATĂ
DE OPERA UNUI MARE PICTOR
IMPRESII PUTERNICE 
LA RĂSĂRITUL SOARELUI


 Monet zări la geam mijind lumina
 Şi auzind din vârf de pat femeia,
 Simţi cum creşte-n el adrenalina:
 "Dispari, că vine Jean din tura-a treia"

Claude Monet (1840 - 1926), pictor francez

____________xxx____________

O MEDALIE, O PLACHETĂ,
O INSIGNĂ, UN JETON ȘI CÂTEVA
EMBLEME COIFURĂ ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

Vasile Canarache 1896 - 1969 
O sută de ani de la naștere
Societatea numismatică română
Vasile Canarche (1896 - 1969) a fost un istoric și arheolog român născut în familia ceferistului gălățean Leonida Canarcahe. La vârsta de 12 ani Vasile Canarache începe să muncească practicând diferite meserii: vânzător de ziare, băiat de prăvălie, corector la redacţia ziarului Minerva din Bucureşti, organizator de spectacole, redactor la gazetele Patria, Dacia, Adevărul, Dimineaţa. În 1916 scoate la Constanţa ziarele Victoria şi Varda. În timpul războiului mondial, e înrolat în regimentul 13 artilerie şi pleacă pe front. Luptă la Mărăşeşti şi Novorosisk. După terminarea războiului, stă un an în căutare de lucru prin Caucaz şi Persia. La întoarcere în ţară, lucrează ca reporter la ziarele Adevărul şi Dimineaţa, apoi ca director al ziarului Tempo. În timpul celui de-al doilea război mondial este arestat şi internat în lagărul de la Tîrgu Jiu, de unde e eliberat în august 1944. După eliberare, lucrează ca director general la întreprinderea poligrafică "Scrisul liber", ca preşedinte al Consiliului de administraţie al fabricilor de hârtie Buşteni şi Piatra Neamţ, ca cercetător ştiinţific principal la Institutul de arheologie al Academiei Române. Din 1957 este director al Muzeului de arheologie Constanţa. Neobosit cercetător, Vasile Canarache desfăşoară o vie activitate practică de descoperire şi restaurare a diverselor monumente istorice (Monumentul roman cu mozaic şi băile publice din Tomis), basilici, ziduri de apărare, morminte, statui şi o bogată activitate publicistică. Unele din lucrările sale au fost traduse şi în străinătate. Vasile Canarache a întreprins călătorii cu caracter arheologic în Bulgaria, Grecia și Franţa.

Insigna - Pagini Aurii (Golden Pages)
Pagini Aurii este ocompanie care deține peste 70% din piața de ghiduri clasificate din țara noastră. Din portofoliul companiei fac parte produse precum Pagini Aurii, Pagini Albe, Contact B2B și Pagitur. Compania editează 43 de ghiduri, cu o circulație anuală de 2,2 milioane de copii. 
Până în mai 2010, compania a făcut parte din grupul Truvo deținut de fondurile britanice Apax și Civen. În mai 2010, editura germană Heise Medien Gruppe a preluat pachetul majoritar de acțiuni al Pagini Aurii de la compania Truvo. În anul 2013, firma FCR Media On Line SRL a achiziționat integral produsele online Pagini Aurii SA, salvând astfel de la faliment motorul de căutare www.paginiaurii.ro cu o bază de date care cuprinde informații despre 600000 de firme din România și zona balcanică.

Placheta - F.S.S.R. 
(Federatia Societatilor Sportive din Romania)
Ludus Pro Patria - 1927
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (FSSR), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a FSSR, aceasta transformandu-se apoi in UFSR, (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) ca institutie de stat. In 1940 UFSR structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de OSR (Organizarea sportului românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. OSR este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi OSP (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in 1949. CC al PMR desfiinteaza OPS si creeaza CCFS (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor  organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebîm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport?  

Jeton - 4 lei Quisisana
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată.

Emblemă bonetă ofițer după anul 1989 
Emblemă bonetă soldat după anul 1989
Emblemele coifură sunt un fel de insigne purtate de către personalul militarizat din sistemul apărării, ordinii publice,  siguranței naționale și autorității judecătorești la caschetă, bonetă sau bască.

____________ooOoo____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
Societatea pe acțiuni FURNICA, 
casa de economii în Făgăraș - 500 lei 1928

Benito Mussolini (1883 - 1945) 
El Ejercito Popular - Fuerte y disciplinado defiende la Patria 
Armata populară - Puternici și disciplinați apărăm patria
Benito Mussolini, nume complet Benito Amilcare Andrea Mussolini (1883 - 1945) a fost conducătorul fascist al Italiei în perioada 1922 - 1943.
Detaliu vignetă de pe o acțiune rusească 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.07.2015

Niciun comentariu: