miercuri, 8 iulie 2015

MAURITIUS, BOURBON ȘI DEPENDINȚELE

  
5 coroane 181x
MAURITIUS, BOURBON  
ŞI  DEPENDINŢELE
Această entitate statală, mai cunoscută sub numele Insulele Mascarene,  a fost o vreme sub administrație franceză. Mai jos admiri o monedă de 3 sol din anul 1779 emisă de către această entitate statală.
În prezent aceste teritorii au alt statut politic după cum urmează;
MAURITIUS este o republică parlamentară, insulă în Oceanul Indian, situată la 900 kilometri spre est de marea insulă Madagascar, care sub dominație franceză s-a mai numit și L’Ile de France. Insula se întinde pe 2040 kilometri pătrați de uscat, numără aproximativ 1,22 milioane de locuitori și are capitala în orașul Port Louis. Acest teritoriu  și-a obținut independența la data de 12 martie 1968 față de Mare a Britanie și are ca deviză națională unanim acceptată sloganul Steaua și Cheia Oceanului Indian”. Mai jos admiri stema și drapelul actual al statului Mauritius:  
Mai jos două inconfundabile monumente de arhitectură din orașul - capitală Port Louis și un jeton Ile de France. 

BOURBON este o insulă vulcanică din Oceanul Indian, situată undeva în sud-estul Africii. Astăzi acest teritoriu este un departament francez de peste mări denumit oficial Reunion, ce se întinde pe suprafața de 2512 kilometri pătrați de uscat, numărând aproape 0,74 milioane de locuitori cu capitala la Saint Denis. Mai jos admiri stema și drapelul actual al departamentului francez Reunion:
Mai jos admiri două inconfundabile monumente de arhitectură din orașul-capitală Saint Denis și o monedă Bourbon.
Catedrala gotică
Vechea primărie

***

RĂSPUNS 
CARICATURILOR - GHICITORI
din articolul de blog; CHABAROVICE - CEHIA
Accesați acest link și nu veți regreta;
BUZILĂ este KEITH RICHARDS (născut 18 decembrie 1943) - muzician englez, chitaristul ritmic al celebrei trupe “The Rolling Stones” și unul dintre membrii fondatori ai acesteia. Alături de Mick Jagger a compus cele mai multe câtece și hituri ale grupului, cei doi formând una dintre cele mai faimoase echipe de compozitori din muzica ușoară. Richards a fost influențat puternic de muzica blues americană și de rock and roll-ul timpuriu, Enumăr aici două dintre albumele sale solo: “Talk Is Cheap” și “Main Offender”.
URECHILĂ este LIONEL MESSI, nume complet Lionel Andres Mesi (născut 24 iunie 1987 la Rosario, Argentina) - un fotbalist aregntinian care în prezent evoluează la clubul FC Barcelona din Spania și în echipa națională a Argentinei. Este considerat drept cel mai bun jucător din generația sa, și unul dintre cei mai buni din istoria fotbalului, fiind nominalizat ca “Jucătorul anului” până la vârsta de 21 de ani, timp de trei ani consecutiv în perioada 2003 - 2005. Stilul său de joc a atras comparații între el și legenda fotbalului Diego Maradona, chiar Maradona declarându-l pe Messi succesorul său.
***
Domnul cu părul sculat, chit că vrem, chit că nu vrem, m-a inspirat de îndată să îi dedic un catren;
UNUI ROKER - FUMĂTOR ÎNRĂIT
Dețin supremul argument 
Că rokeru-i plin de talent: 
Degete arse de țigară
Și bătucite de… chitară!

__________xxx__________

O MEDALIE 
ȘI CÂTEVA INSIGNE
DIN JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Ienăchiță Văcărescu 1740 - 1797 
Festivalul de literatură - Moștenirea Văcăreștilor 
Ediția a XXV-a Târgovițte 1993 
"Urmașilor mei Văcărești
Las vouă moștenire
Creșterea limbii românești
Și-a patrie cinstire" 
Ienăchiță Văcărescu (1740 – 1797) a fost un poet, filolog și istoric român din Țara Românească, aparținător al unei vechi familii boierești,  precursor al folosirii limbii române culte, pe care a folosit-o atât în scrierile sale filologice și istorice, cât și în poeziile pe care le-a scris. A fost erudit și poliglot, știa: slava veche, greaca veche veche și modernă, turca, araba, persona, franceza, germana și italiana. A fost mare dregător domnesc ce a îndeplinit misiuni diplomatice peste hotare. 
Ca om politic și istoric a manifestat tendințe filoturce. Lucrarea sa, Istorie a prea puternicilor împărați otomani, este tipărită abia în 1863 de Alexandru Papiu Ilarian. Este al doilea român după Dimitrie Cantemir, care scrie o istorie a Imperiului Otoman. Este autorul celei dintâi gramatici românești tipărite (1787), care, pe lângă diversele categorii gramaticale, cuprinde și un capitol de prozodie, ilustrat cu exemple originale. Poezia sa, redusă ca dimensiuni și predominant erotică, e scrisă în maniera epocii, folosind evidente influiențe folclorice. Este precursorul iluminismului românesc din secolul al XX-lea.

Insigna - M. Târgoviște (Metalul)
F.C. Chindia Târgoviște este un club de fotbal din Târgoviște, România, care în prezent evoluează în Liga a III-a, seria a III-a. Echipa a mai purtat următoarele denumiri: Metalul, C.S., Oțelul „U” și C.F. Chindia. F.C. Chindia Târgoviște a evoluat 9 sezoane în Liga I, (298 meciuri: 95 victorii, 64 egaluri, 139 înfrângeri, 312 goluri marcate, 469 goluri primite, 254 puncte), ultima prezență în primul eșalon având loc între anii 1996–1998. Clubul a fost fondat în anul 1950 iar culorile tradiționale ale echipamentului său de joc au fost roșu și albastru.

Insignă - Centrul militar județean Dâmbovița
Dintre atribuţiile  centrelor militare județene enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate.

Insignă - Spitalul orășenesc Titu 
Titu este un oraș din județul Dâmbovița, provincia istorică Muntenia, România. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1653. În anul 2011 localitatea numără 9658 de locuitori împreună cu satele din componență; Fusea, Hagioaica, Mereni, Plopu și Sălcuța. Aflată în mijlocul unei câmpii ce îi poartă numele, străbătută de ape cu debite constante, localitatea se prezintă ca un nod feroviar secundar, având o poziție mediană față de orașele; București, Pitești și Târgoviște.

Insigna - U.R.S.I.P.P. Moreni - 50 ani 1921 - 1971
Moreni este un municipiu din judeţul Dâmboviţa, România. Localitatea este atestată documentar pentru prima dată în anul 1584 și în anul 2011 număra 18687 locuitori. 
Insignă - U.R.S.I.P.P. Moreni
Nume cu rezonanță în istoria petrolului românesc, important centru al industriei extractive a petrolului în trecut și azi, al industriei constructoare de mașini, a textilelor și utilajelor complexe, orașul Moreni a făcut parte până în 1968 din Raionul Câmpina fiind mai legat de Valea Prahovei; azi este localitate componentă a județului Dâmbovița. Sus am postat stema şi o fotografie cu Primăria Moreni.

Târgoviște este un municipiu, reședința de județ și cel mai mare oraș al județului Dâmbovița, Muntenia, România, numărând aproximativ 80000 de locuitori. Reședință domnească și capitală între anii 1396 și 1714, orașul a deținut mai bine de trei secole statutul de cel mai important centru economic, politico-militar și cultural-artistic al Țării Românești. Orașul este situat pe o terasă înaltă de 260 de metri, deasupra văii râului Ialomița, la limita dintre regiunea deluroasă subcarpatică și Câmpia înaltă a Târgoviștei. Săpăturile arheologice efectuate pe teritoriul și în împrejurimile orașului au dovedit că această regiune era locuită încă din neolitic, dar prima atestare documentară a localitații este făcută de cruciatul bavarez Johann Schiltberger, care a vizitat orașul în anul 1396. Sus am postat stema actuală, iar dedesubt fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură din municipiul Târgoviște, din vremuri diferite, dar și o trimitere poștală ilustrată.
Primăria
Biserica domnească
Biserica mitropolitană
Muzeul de istorie
Muzeul Poliției
 Palatul administrativ
Casa de cultură
Turnul Chindiei
Poarta București
Magazinul universal Muntenia
Gara
Hotelul Valahia
Palatul Poștei
Podul Mihai Bravu
Școala de cavalerie
Administrația finaciară
Comandamentul Diviziei
Strada Libertății cu Librăria Stănescu
Salutări din Târgoviște și Pucioasa

Dâmbovița este un județ din regiunea Muntenia, România, cu reședința în municipiul Târgoviște. Județul are o suprafață de 4054 kilometri pătrați (1,7 % din suprafața țării) și numără aproximativ 502000 de locuitori, fiind situat în partea central-sudică a țării, suprapunându-se bazinelor hidrografice ale râurilor Ialomița și Dâmbovița. Altitudinea maximă se înregistrează în Vârful Omu (2505 m) din Munții Bucegi, iar cea minimă de cca 120 – 125 metri, în Câmpia Titu. Unitățile administrativ-teritoriale  ale județului sunt: 2 municipii – Târgoviște și Moreni, 5 orașe – Găiești, Pucioasa, Titu, Fieni și Răcari, precum și 81 de comune, cu 361 de sate. Sus am postat stema și harta județului Dâmbovița iar mai jos pozele câtorva frumoase locuri de vizitat în acest județ din vremuri diferite, dar și câteva trimiteri poștale.
Mănăstirea din Peștera Ialomicioarei 
Munții Bucegi - Peștera Ialomicioarei 
Stațiunea Pucioasa
Peștera Rateiului
Casa memorială Ion Luca Caragiale
Cheile Zănoagei
Mănăstirea Cobia
Barajul și lacul de acumulare Bolboci
Cheile Tătarului
Hotelul Ceres - Pucioasa
Cheile Orzei
Cascada Șapte izvoare
Mănăstirea Dealul
Cascada Obârșia Ialomiței
Zimbrăria - Bucșani
Pavilionul de dans - Pucioasa
Liceul militar - Mănăstirea Dealul
Liceul militar Nicolae Filipescu
Primăria veche - Băile Vulcana
Sanatoriul Moroeni
Grup de sonde - Schela Păscov - Moreni
Popasul Turistic - Moroeni
Vedere generală Petroșița
Vedere din Ocnița
Trimiteri poștale

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE 
ROMÂNEASCĂ ÎN LIMBILE 
ROMÂNĂ ȘI GERMANĂ
Acțiune a Societății Electrice Transilvănene 
pe acțiuni Seta - Sibiu - 500 lei 1930 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

Câteva vignete de pe acțiuni românești

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 08.07.2015

Niciun comentariu: