duminică, 5 iulie 2015

BYDGOSZCZ - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și
arhitectură din orașul polonez BYDGOSZCZ (denumire 
germană-BROMBERG), voievodatul CUIAVIA ȘI 
POMERANIA, câteva vederi generale din vremuri diferite, 
o acțiune, un jeton, o medalie și două monede locale, dar
și câteva trimiteri poștale ilustrate.
Institutul politehnic
Institutul de informatică Copernic
Academia de muzică
Biblioteca
Filarmonica
Intrarea în aeroport
Catedrala - stil gotic
Universitatea
Vechiul port
Turnul de apă
Hotelul Vulturul
Teatrul de operă
Teatrul
Sala polivalentă
 Seminarul catolic
Stadionul orașului
Muzeul
Palatul de Justiție
Patalul Poștei
Teatrul
Piața Friedrick
Turnul Bismarck  
Arhitectură veche
Vederi generale de pe râul Brda
Statuia Femeia arcaș
Gara
Seminarul și Monumentul
Grupul statuar din parc
Strada Bismarck
Strada Bulow
Strada Danzig
Strada Hermann Franke 
Strada Hitler
Strada Wilhelm
Strada Elisabeta
Hotelul Victoria
Gimnaziul
Biserica catolică
Biserica evanghelică nouă 
Monumentul Friedrich des Grossen
Piața Teatrului
Podul și Teatrul orașului
Litografie - 1657
Trimiteri poștale
O acțiune locală
Jeton local
Medalie locală
Set 2 monede locale

***

O EPIGRAMĂ INSPIRATĂ DE
OPERA UNUI MARE PICTOR
PABLO PICASSO


 Modelul ăsta îl nemulţumeşte,
 (Deşi este o tipă clasa-ntâi)
 Nu prea aude, dar le potriveşte...
 Normal, căci o ureche-i sub călcâi.

 
Pablo Picasso (1881-1973) pictor spaniol

___________xxx___________

O INSIGNĂ, UN JETON ȘI 
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI
  
Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

M.S. Regele Carol II al României - Premiul I Școlar
Carol al II-lea, Principe de Hohenzollern -Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

Insigna - P.S.D. - România (Partidul Social Democrat)
Partidul Social Democrat (P.S.D.) este cel mai mare partid politic din România și el reprezintă doctrina politică social democrață în Parlamentul României. Internațional PSD este afiliat la Internaționala socialistă iar european este afiliat la Partidul Socialiștilor Europeni. Pe eșichierul politic PSD este un partid de stânga, centru stânga și are sediul central în București, pe Șoseaua Kiseleff, la nr. 10. Înainte partidul s-a numit PDSR - Partidul Democrației Sociale din România. Sus am postat două logo-uri ale PSD. 

Partidul România Mare * 15 * 1991 - 2006
România Mare într-o Europă unită
Partidul România Mare (P.R.M. - fost și Partidul Popular România Mare - PPRM) este un partid politic românesc de dreapta, membru al fostului grup europarlamentar Identitate, Tradiție, Suveranitate. Este un partid fondat în iunie 1991, cu sediul central în București, pe str. George Clemenceau, nr 10, Doctrina sa se fundamentează pe naționalism, protecționism și conservatorism. Sus am postat 2 logo-uri ele P.R.M..

Federația română de modelism
Federaţia Română de Modelism s-a înfiinţat în 1968 în cadrul fostului Consiliu Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport şi a funcţionat fără întrerupere sub această denumire, ca federaţie sportivă naţională subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului. Scopul principal al F.R.Md. este organizarea şi controlul practicării modelismului în România, extinderea modelismului pe întreg teritoriul ţării, precum şi aplicarea unui sistem organizat de selecţie, pregătire şi participare în competiţii în vederea dezvoltării activităţii de performanţă şi obţinerea de rezultate de prestigiu pe plan naţional şi internaţional. Modelismul este activitatea de construcție a unor modele (machete) de mașini și aparate (în special la demonstrațiile din cadrul unor discipline școlare). În cadrul modelismului sunt mai multe secții; navomodelism, aeromodelism, rachetomodelism, etc. 
Sus am postat logo-ul Federaţiei  Române de Modelism.

Jeton - 1 leu * Restaurant G. Seaidufis * Halelor 25
JETOANELE sunt piese din metal sau alte materiale nemetalice, asemănătoare ca formă şi ca dimensiune monedelor și sunt folosite pentru declanșarea unui automat de muzică, pentru procurarea unor băuturi sau mici obiecte, ori pentru acces într-o anume incintă, etc. Pe unele jetoane este înscrisă chiar şi o valoare, sau numele unei firme, magazin, localitate, etc. În cazuri deosebite jetoanele sunt folosite şi ca număr de ordine. În mod cu totul special ele au fost precursoarele monedelor metalice, fiind folosite pentru efectuarea unor plăţi pe plan local şi uneori ele reprezintau o sumă încasată de membrii unor consilii de administraţie ale unor societăţi, pentru participarea la ședinţe, şi care, ulterior, erau schimbate la casierii în monedă adevărată. 

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBILE 
ROMÂNĂ ȘI FRANCEZĂ
Titlu la purtător de una acțiune 
valoare nominală 500 lei deplin liberat -
Societatea franco-română de material de drum de fier -
Societate anonimă cu răspundere limitată

Câteva ornamente decorative periferice
de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe o acțiune olandeză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 05.07.2015

Niciun comentariu: