vineri, 10 iulie 2015

MONEDE DOLARI CANADIENI DE COLECȚIE - 5


Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia Manitoba. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99%   și calitatea – proof și tiraj – 1500 exemplare.
Manitoba este provincie localizată în preeria din centrul statului Canada, la sud-vest de golful Hudson. Capitala provinciei și cel mai mare oraș este Winnipeg. Provincia se întinde pe o suprafață de 647797 kilometri pătrați și are o populație de 1178348 de locuitori. Circa 14,5% (sau 64241 kilometri pătrați) din suprafața provinciei este ocupată de lacuri. 
Parlamentul local
Universitatea
Deasupra admiri două monumente arhitectonice inconfundabile din capitala provinciei Manitoba.  

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia Quebec. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99% și calitatea – proof și tiraj – 1500 exemplare.
Québec este cea mai mare provincie din Canada, cu o populație de 7903000 de locuitori și întindere de 1542056 kiloemtri pătrați situată în partea de est a statului canadian. Cea mai mare parte din populație se concentrează pe fluvial Sf.Laurențiu unde se află capitala provinciei, orașul Quebec precum și Montreal, cel mai mare oraș al provinciei. Québec este o provincie francofonă, limba franceză fiind singura limbă oficială a provinciei, iar provincia deține inspectori lingvistici care verifică folosirea limbii franceze în localurile comerciale. Pe durata secolului al XX-lea s-au desfășurat două referendumuri în legatură cu suveranitatea. La ultimul dintre ele, desfășurat în anul 1995, separatiștii au pierdut la diferență de un procent. Economia provinciei este puternic industrializată și în teritoriu există resurse naturale în cantități mari, dintre care se remarcă cheresteaua și mulți curenți de apă dulce care produc energie hidroelectrică nu doar pentru consumul intern, ci și pentru exportul către SUA. 
Parlamentul local - Quebec
Bazilica din Piața armelor - Montreal
Deasupra admiri două monumente arhitectonice inconfundabile din provincia Quebec.

Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus celebrează provincia Nunavut. Aversul monedei prezintă stema acestei provincii iar reversul chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea –  300 dolari canadieni, anul emiterii – 2010, forma - rotundă, diametrul – 50 milimetri, greutatea –  60 grame, metalul – argint suflat cu aur, puritatea – 99,99% și calitatea – proof și tiraj – 1500 exemplare.
Nunavut este o provincie canadiană situată în partea de nord a statului. Această provincie a luat ființă la data de 1 aprilie 1999 prin separare față de teritoriul Northwest. Provincia are în componență majoritatea insulelor Arhipelagului canadian.Capitala provinciei s-a stabilit în localitatea Iqalit, printr-un plebiscit organizat în anul 1995. Aceasa este regiunea canadiană necuplată la rețeaua de autostrăzi a continentului nord-american, dar și cea mai întinsă dar și slab populată. Populația provinciei numără doar 31906 locuitori și se întinde pe o suprafață totală de 2038722 kilometri pătrați, din care 160935 kilometri pătrați întinderi apă. 
Parlamentul local
Catedrala anglicană St. Jude
Deasupra admiri două monumente arhitectonice inconfundabile din capitala provinciei Nunavut.    

Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.

***

RĂSPUNS
CARICATURILOR - GHICITORI
din articolul de blog;
MONEDE EURO DE COLECȚIE - 16
MICROFON este MICK JAGGER, nume complet și real Sir Michael Philip "Mick" Jagger (născut la data de 26 iulie 1943), interpret rock, compozitor, producător și om de faceri britanic. Este cunoscut mai ales în calitatea sa de vocalist al formației rock 'n' roll The Rolling Stones. Iată câteva dintre albumele sale; She’s the Boss, Primitive Cool, Wandering Spirit și Goddess in the Doorway.
PISTOL este MEL GIBSON, nume real și complet Mel Columcille Gerard Gibson (născut la data de 3 ianuarie 1956), actor, regizor, producător și scenarist american. În anul 1996 a atins apogeul carierei cu filmul său “Braveheart”, în care a jucat și rolul principal, obținând două Premii Oscar (pentru cel mai bun film și pentru cea mai bună regie) dar și Premiul globul de Aur pentru cel mai bun regizor. Enumăr aici alte creații cinematografice în care a jucat; Summer City, Mad Max, Gallipoli, The River, Tequila Sunrise, Hamlet, Pururea tânăr, Maverick, Ransom, The Patriot, Semne, Papparazzi, Edge of Darknesse și The Beaver.  
____________xxx____________

CÂTEVA 
MEDALII Ș INSIGNE
DIN JUDEȚUL GALAȚI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Insigna - Regimentul 267 Tancuri "Cuza Vodă"
România * 1968 - 1993
Tancul este un vehicul blindat de atac, conceput pentru a combate forțe inamice folosind focul direct. Un tanc de luptă se caracterizează prin armele şi blindajul greu, o mare mobilitate care îi permite să traverseze terenuri dificile la viteze relativ mari. Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale stipulează că: Termenul tanc de luptă înseamnă un vehicul blindat de luptă autopropulsat, cu mare capacitate de foc, dispunând de un tun principal pentru foc direct cu viteză inițială ridicată, necesar pentru a angaja ținte blindate sau alte obiective, cu o mare mobilitate în orice teren, asigurând un nivel ridicat de protecție, care nu este conceput și nici echipat în mod special pentru transportul de efective de luptă. Astfel de vehicule blindate reprezintă principalele sisteme de arme pentru formațiunile de tancuri și alte formațiuni blindate ale trupelor de uscat. 
Insigna - Batalionul 267 Tancuri "Cuza Vodă"
Onoare și Patrie
 
Tancurile de luptă sunt vehicule pe șenile, cântărind cel putin 16,5 tone, care sunt înarmate cu un tun de calibru de cel puțin 75 mm, ce se poate roti 360 grade. În plus, vor fi considerate tancuri de luptă oricare vehicule de luptă blindate, pe roți, ce vor intra în serviciu și care vor îndeplini toate celelalte criterii arătate mai sus. Tancurile sunt arme care au nevoie de logistică, sunt eficiente și agile pe câmpul de luptă modern, atât prin capacitatea de a ataca obiective terestre cât și prin prezența lor ce poate crea panică în rândurile infanteriei inamice. Deși tancurile sunt maşini de atac puternice, ele rareori operează independent în acțiuni de atac. De obicei sunt organizate în unități de blindate, în forțe combinate. Fără acest sprijin, tancurile, chiar cu blindajul și mobilitatea lor, sunt vulnerabile în fața infanteriei, minelor, artileriei şi aviaţiei militare inamice. Tancurile sunt dezavantajate în teren împădurit și în zone urbane, deoarece în aceste condiții capacitatea de foc la mare distanță a vehiculului este limitată, mobilitatea lui devine mai mică, iar posibilitatea echipajului de a detecta potențialele pericole este îngrădită.  
La 1 august 1919, s-a constituit primul Batalion de Care de lupta, organizat pe 4 companii și având în dotare 72 care de lupta, fiind dispus în Tabăra Mihai Bravu, împreuna cu Școala de care de asalt. Aceasta data va rămâne si data la care se considera ca s-a născut arma tancuri în Armata României, rămânând, în mod oficial, Ziua Armei Tancuri.

Insignă - (Poligonul de tragere Smârdan)
Poligonul de trageri "Smârdan" este o unitate militară subordonată, din anul 2009, Statului Major al Forțelor Terestre,  situată în partea de sud a judeţului Galaţi, la 15 km faţă de municipiul cu același nume, în apropierea comunei "Smârdan", de la care a împrumutat denumirea. Poligonul se întinde pe o suprafaţă de 8 500 ha, având între 5 şi 6 km lăţime şi aproximativ 16 km lungime. 
Acest poligon este una din principalele baze de instrucţie în Forţele Terestre care asigură desfăşurarea activităţilor de verificare prin trageri cu muniţie reală cu toate categoriile de armament – de infanterie, de artilerie, de tancuri – din dotarea forţelor terestre, mai puţin tragerile antiaeriene care se desfăşoară la Capu Midia. Sus am postat logo-ul și fanionul de identificare al unității militare - Poligonul de tragere Smârdan. 
Poligonul de tragere "Smârdan" Galați - România
În poligon se pot desfăşura şi activităţi cu forţele aeriene, atât de bombardament cât şi cu aviaţia de vânătoare. De-a lungul anilor au avut loc activităţi în comun şi cu armatele altor state, atât cu forţe terestre cât şi cu forţe aeriene. Poligonul prezintă interes datorită suprafeţei mari pe care o are, a terenului variat şi a condiţiilor de care dispune. Se poate ajunge aici pe diferite căi de comunicaţie: pe şosea, pe calea ferată, pe calea aerului şi pe apă. Aici există de 600 locuri de cazare pentru militarii din unităţile care vin la tragere, un bloc alimentar şi o sală de mese cu 200 de locuri.

Insignă - Dunărea Galați
Dunărea Galați a fost un club de fotbal din orașul Galați. Clubul a fost înființat în 1970 și de-a lungul timpului a avut diverse denumiri: FCM Galați, Dunărea CSU Galați, Gloria CFR Galaț, Constant CFR Galați și Dunărea Galați. În anul 2014 clubul s-a desființat din cauza problemelor financiare. 
Insignă - Dunărea C.S.U. Galați
(Clubul sportiv universitar)
Cea mai bună performanță din istoria clubului este calificarea în finala Cupei Românieiîn anul 1976 (în timp ce echipa se afla în Divizia B), pierdută cu 1-0 în fața echipei Steaua București. Echipa a jucat pe stadionul Dunărea,de 23000 locuri, având culorile tradiționale ale echipamentului de joc în rosu și albastru. Deasupra am postat două logo-uri ale clubului gălățean de fotbal - Dunărea (Dunărea CSU sau FCM Dunărea).

Insignă - Centrul militar județean Galați
Dintre atribuţiile  centrelor militare enumăr aici doar câteva: conducerea activităţilor de asigurare materială şi financiară, de menţinere a ordinii şi disciplinei militare şi a executării serviciului de garnizoană şi de gardă în unităţile dislocate în garnizoană; rezolvarea problemelor de cazare a trupelor dislocate în garnizoană, inclusiv a trupelor în trecere spre şi dinspre front; organizarea şi conducerea activităţilor privind apărarea locală antiaeriană; asigurarea efectivelor necesare pentru diferite activităţi destinate participării  la  înlăturarea efectelor loviturilor din aer ale inamicului asupra oraşului, repararea căilor de comunicaţii, înlăturarea efectelor unor calamităţi; achiziţionarea  de resurse materiale (alimente, echipament, carburanţi) şi trimiterea acestora pe front. Trebuie precizat că doar unele dintre centrele militare județene (de sector) au statut de centre militare zonale, lor subordonându-li-se de fapt centrele militare județene din zona de responsabilitate. 

Cupa "Akikai Chalenge" - Ediția a III-a
Tecuci - 17 mai 2015
Akikai este un club sportiv pentru copii și școlari din Tecuci. Aici copii de vârste foarte mici sunt ințiați în tainele artelor marțiale, în special Aikido.
Cupa Akikai - Ediția a IV-a
Tecuci - 25 iulie 2014
Arta marțială Aikido oferă practicantului calea non-violenței, rezolvând orice conflict prin neutralizarea atacului. Pentru atingerea acestui deziderat se impune o pregătire fizică și psihică care semnifică o conectare (implicare) fizică și mentală totală.

Comanda pompierilor Tecuciu - România
Tecuci este un municipiu din județul Galați, România, cu o populație de aproximativ 42000 de locuitori. Este un important nod feroviar și rutier situat în sudul Podișului Moldovei, pe cursul râului Bârlad. Atestat încă din anul 1435, târgul Tecuci era un important centru de tranzit și de schimb pentru negustorii din țările de la nordul și de la vestul Moldovei, ca și pentru cei din regiunile limitrofe. Sus am posta stema actuală a municipiului Tecuci precum și poza Primăriei.


Municipiul Galați este reședința și totodată cel mai mare oraș al județului Galați situat în sudul Moldovei în apropierea frontierelor cu Republica Moldova și Ucraina. Conform ultimului recensământ din 2011, populatia orașului era de 249732, fiind al 8-lea oraș din țară ca număr de locuitori. Este unul dintre cele mai mari centre economice din România, respectiv Moldova. Orașul Galați are o istorie încărcată și datorită faptului că este plasat pe Dunăre, cea mai importantă arteră comercial-fluvială europeană, Canalul Dunăre – Main – Rin. Primele semne ale unei așezări permanente în zona municipiului Galați s-au găsit pe malul estic al bălții Mălina (în nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni. Prima menționare documentară a orașului Galati (pe atunci târg) datează din anul 1445 (într-un act semnat de domnitorul Ștefan al II-lea). Sus am postat stema actuală și primul sigiliu al târgului Galați și pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din municipiul Galați, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate, toate din perioade diferite.
Primăria
Complexul muzeal de științe ale naturii
Teatrul dramatic
Turnul televiziunii
Universitatea Dunărea de Jos
Biserica fortificată Precista
Biserica grecească Agora
Muzeul artelor vizuale 
Palatul navigației
 Regionala CFR
 Casa memorială Al.I.Cuza
Teatrul muzical N.Leonard
Biblioteca județeană V.A.Urechia 
Catedrala ortodoxă
Spitalul militar de urgență Aristide Serfioti
Spitalul județean de urgență
Restaurantul Pescarul
Hotelul Galați
Hotelul Turist
Faleza Dunării cu Restaurantul Pescarul
Casa de cultură
Gara nouă
Gara veche
Cazarma de vânători
Docurile
Institutul notre Dame de Sion
Oborul de fân și Biserica Sf.Împărați
Portul și Cheiul cerealelor
Târgul Nou
Tribunalul Covurlui
Vadul Sacalelor
Strada Traian
Școala Comercială
Strada Eliade Rădulescu cu vedere spre gară 
Piața Regală cu Statuia lui Costache Negri
Liceul Vasile Alecsandri
Curtea de Apel
Cheiul nou
Colțul străzilor Mavropol, Tecuci și Brătianu
Banca Națională
Armata română
Trimitere poștală


Salutări - 17 iunie 1897

Galați este un județ situat în sudul provinciei istorice Moldova, România, cu reședința în orașul cu același nume. Județul Galati face parte din Regiunea de dezvoltare Sud-Est (împreună cu județele Vrancea, Buzău, Brăila, Constanța și Tulcea), din Euro-regiunea Dunării de Jos (alături de raioanele din sudul Republicii Moldova și vestul Ucrainei) precum și din Zona Economica Libera Galați-Giurgiulești-Reni. Acest județ are suprafața de 4466 kilometri pătrați și numără aproximativ 536000 de locuitori. Ca subunități administrative județul are în compunere; 2 municipii – Galați și Tecuci, 2 orașe – Târgu Bujor și Berești precum și 61 de comune. Sus am postat stema și harta județului Galați, iar mai jos fotografiile câtorva monumente de cultură și arhitectură, din perioade diferite de timp, dar și alte locuri de vizitat în acest județ.
Lacul Brateș
Catedrala ortodoxă Tecuci

Balta Talabasca
Podgoria Nicorești
Lacul Potcoava
Bulevardul Gării și Vila D. Nenița - Tecuci
Bulevardul - Tecuci
Foișorul - Tecuci
Gara - Tecuci
Poliția și Cazarma pompierilor - Tecuci
Primăria - Tecuci
Restaurantul Moldova - Tecuci
Teatrul - Tecuci
Vila Nestor Cincu - Țigănești (lângă Tecuci)
Sfatul popular raional - Tecuci
Tribunalul - Tecuci
Uzina electrică - Tecuci
Vila Cincu - Țigănești (lângă Tecuci)
Vila Jean Șendrea - Tecuci
Muzeul mixt raional - Tecuci
Camera de Agricultură - Tecuci
Cazarma Regimentului 6 Infanterie Nr.24
Centrul Școlar Agricol - Tecuci

Banca Prevederea și Banca Tecuciul - Tecuci
Biserica Sf. Ioan - Tecuci
Monumentul eroilor ceferiști din primul război mondial
situat în fața gării de sud din Tecuci
Podul provizoriu de peste Siret - Cosmești
Liceul Dimitrie A. Sturdza - Tecuci
Pod peste râul Bârlad - Tecuci  
Gimnaziul - Tecuci

__________ooOoo__________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA PETROLULUI
EMISĂ LA PARIS - FRANȚA
Acțiune de 125 franci 1908, complet liberă
Societatea de petrol Mercedes și Vulcănești
(Exploatările de la Buștenari și Vulcănești - România)
Societate în comandită pe acțiuni

Câteva vignete de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe o acțiune franceză

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 10.07.2015

Niciun comentariu: