duminică, 28 septembrie 2014

AVEIRO - PORTUGALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea portugheză AVEIRO, câteva vederi 
generale, trimiteri poștale, o medalie și o monedă locală. 
Catedrala
Căpitănia portului 
Muzeul
Universitatea
Gara
Farul
Arhitectură locală
Trimiteri poștale ilustrate
Costume populare locale
Monedă locală 100 escudos 1996
Medalie locală
Insignă - A.F.A. - (Asociația de fotbal Aveiro)
Ecuson local

***

DOUĂ EPIGRAME
CU REFERIRE 
"LA COADA DE PEȘTE"
DE LA DOI AMICI BUZOIENI

SPECIFIC NAȚIONAL
de Liviu Gogu

O treabă cum se cuvine,
Începută româneşte,
N-are cum să se termine,
Decât… în coadă de peşte.

RĂZBUNAREA URSULUI DIN POVESTE
de la autorul blogului

Supărat pe vulpea hoaţă,
Ursul, un plan ticluieşte,
Oferind-o pe isteaţă,
Ca momeală...  unui “peşte”!

______________xxx______________

O MEDALIE ȘI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Patriarhul Miron Cristea 1925 - 1939
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române 2001
Miron Cristea, pe numele de mirean Elie Cristea (născut 20 iulie 1868 la Topliţa şi decedat 6 martie 1939 la Cannes, Franţa) a fost un publicist, filolog, politician român cu vederi antisemite, senator, regent (20 iulie 1927 - 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 - 1939). În perioada 1 februarie 1938 - 6 martie 1939, a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Sus am postat logo-ul Patriarhiei Române.

Insignă - Fruntaș în munca patriotică 
(U.TC. - Uniunea Tineretului Comunist)
Uniunea Tineretului Comunist (cunoscută și prin acronim U.T.C.) a fost organizația de tineret şi rezerva de militanţi a Partidului Comunist Român. Sus am aplicat stema Uniunii Tineretului Comunist din România și carnetul de membru UTC. 
Insignă - Fruntaș în munca patriotică
(U.T.C. - Uniunea Tineretului Comunist)
În timpul Republicii Populare Române, organizaţia s-a numit Uniunea Tineretului Muncitor (acronim U.T.M.) Ea a fost întemeiată în anul 1922. În anul 1967 număra 2250000 de membri, adică 11,78% din populația României. Sus am postat drapelul organizației UTC. 

Set 2 insigne - Pionier
Organizația Pionierilor a fost o organizație comunistă a copiilor români de vârstă școlară (8-14ani). Era precedată de apartenența la organizația Şoimilor Patriei și succedată de apartenența la Uniunea Tineretului Comunist. La sfârșitul celui de al doilea război mondial ia naștere organizația „Pionierii României”, pentru care a fost creată în 1945 revista „Înainte”. Doi ani mai târziu, în 1947, pionierii au fost încadrați în UAER - Uniunea Asociațiilor de Elevi din România. Pe 30 aprilie 1949, într-o ședință festivă la care a participat toată conducerea de partid și stat, 500 de copii au rostit, în incinta Teatrului Giuleşti (pe-atunci Palatul Cultural Gh. Gheorghiu-Dej), angajamentul de pionier. În perioada 1949-1966 mișcarea pionierească a fost subordonată Uniunii Tineretului Comunist. CC al PCR va adopta, la plenara din aprilie 1966, hotărârea: „Cu privire la îmbunătățirea activității Organizației Pionierilor”, prin care se stabilea ca aceasta să aibă organe de conducere proprii (consilii pionierești la diferite nivele, în frunte cu Consiliul Național al organizației). În luna noiembrie a aceluiași an, a avut loc prima conferință națională a Organizației Pionierilor, la care au fost adoptate principalele documente statutare: „Statutul unităților și detașamentelor de pionieri din Republica Socialistă România” și „Regulamentul Consiliilor Organizației Pionierilor din Republica Socialistă România”. În 1984, la aniversarea a 35 de la crearea organizației, aceasta avea 2695000 membri. 

Insigna - Fruntaș în munca patriotică 
(gradul I - pionieri)
În Statutul Organizației Pionierilor din Republica Socialistă România era foarte clar stipulat faptul că este o organizație revoluționară de masă a copiilor, uniunea tuturor detașamentelor și unităților de pionieri din Republica Socialistă România, care îi ajută pe pionieri să cunoască și să înțeleagă politica Partidului Comunist Român, îi mobilizează să participe, după puterile lor, la înfăptuirea acesteia. "Organizația Pionierilor educă școlarii în spiritul patriotismului socialist, al dragostei și devotamentului nemărginit față de poporul nostru, față de Republica Socialistă România, față de Partidul Comunist Român, ajută pe toți copiii să cunoască tradițiile și trecutul glorios de luptă ale poporului și ale clasei muncitoare pentru eliberare națională și socială, să îndrăgească frumusețile și bogățiile țării, le cultivă mândria patriotică pentru realizările obținute în construcția socialismului." Intrarea în cadrul organizației se făcea într-un cadru festiv, prin rostirea următorului angajament: „Eu, ...(numele si prenumele), intrând în rândurile Organizației Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învăț bine, să fiu harnic și disciplinat, să cinstesc cravata roșie cu tricolor." Imnul (neoficial al) organizației era "Am cravata mea, sînt pionier". În orașele mari s-au constituit case ale pionierilor. La București Palatul Cotroceni a fost Palat al Pionierilor în perioada 1949-1976, iar în 1985 a fost inaugurată noua clădire a Palatului Pionierilor (astazi Palatul Naţional al copiilor). Organizația Pionierilor acorda distincții individuale și colective. Cele individuale erau: tresele, titlurile „Pionier de frunte”, „Cutezătorul”, „Pionier fruntaș în munca patriotică”, „Meritul pionieresc” și insigne pe genuri de activitate. Cele colective constau în diplome cum ar fi: „Unitate fruntașă”, „Detașament fruntaș” și „Grupă fruntașă”.
Sus am postat uniformă, ecuson, eghilet, trese, centură, cravată de pionier și drapele ale Organizațiilor de pionieri.

Insignă - Fruntaș în producție 
C.C. al sind.sfat.pop și gosp.com.
(Comitetul Central al Sindicatelor, Sfatul popular 
și Gospodaria comunală)
În faza incipientă a instaurării regimului comunist în România, Partidul Comunist Român a început o intensă campanie orientată spre formarea "omului nou" prin educarea cetățenilor prin muncă și pentru muncă, dar și pentru realizarea de economii drastice în toate domeniile de activitate. Astfel s-a instituit un sistem amplu de insigne și decorații, din fier mort, ce se acordau "cu nemiluita" pentru a-i populariza "chipurile" pe cei merituoși. Alte metode de popularizare a fruntașilor erau prezentarea acestora, în presa vremii, emisiuni radio, tv, stație locală de radio-amplificare, sau jurnalele de cinema care rulau câte 15 - 30 minute înaintea oricărui film. Și insigna Fruntaș în sistemul financiar și de credit făcea parte din acest arsenal. Pe ea se disting simbolurile comunismului timpuriu; steaua de inspirație sovietică ce simboliza dorința de a merge înainte pe cale comunismului, laurii care simbolizau victoria, razele de soare care simbolizau dragostea de pace a românilor și cele 3 culori naționale, roșu, galben și albastru care simbolizau dragostea de țară. 

_________________ooOoo_________________

O INSIGNĂ ROMÂNEASCĂ
ȘI BREVETUL SĂU
Insigna "Militar de frunte (pompier)" și Brevetul său, conferite
unui militar (sper că ați gustat gluma), în data de 23 ianuarie 1988,
de către Comandamentul pompierilor din Ministerul de Interne 
al Republicii Socialiste România, pentru rezultate
foarte bune obținute în pregătirea de luptă și politică.  

Câteva vignete de pe acțiuni franțuzești

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 28.09.2014

Niciun comentariu: