joi, 11 septembrie 2014

PADOVA - ITALIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu inconfundabile monumente de 
cultură și arhitectură, vederi generale, un jeton dar și câteva medalii
și insigne din orașul italian PADOVA, provincia VENETO.  
Bazilica SAN ANTONIO
Catedrala baptistă SANTA GIUSINA
Biserica SAN GAETANO
Grădina botanică
Observatorul astronomic
Palatul RAGIONE
Biserica SANTA SOFIA 
Zidul roman
Piața EREMITANI
Vederi generale
Medalie locală - 700 de ani de la moartea
glorioasă a sfântului Antonio din Padova 1231 - 1931 
Medalii locală - Bazilica Sf.Antonio și Casa pelegrinilor
Jeton local
Insigne locale dedicate sfântului Antonio din Padova

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 
LUCIAN BLAGA (1895 - 1961)
scriitor, filozof, jurnalist,
profesor, academician și diplomat român
  • Unora le place numai ce înțeleg, alții înțeleg numai ce le place.
  • O singură rugăciune am: Doamne, să nu mă lași nicioadată să fiu mulțumit de mine însumi! 
  • Există două realități a căror imensă, zdrobitoare greutate nu o simțim, dar fără de care nu putem trăi: aerul și istoria.

____________xxx____________

O INSIGNĂ
ȘI CÂTEVA MEDALII
DIN JUDEȚUL BRAȘOV

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Nicolae Titulescu 16.III.1882 - 17.III.1941
Asociația Nicolae Titulescu - Brașov
Muzeul de istorie - S.N.R. - Secția Brașov
“Doresc să fiu îngropat la Brașov, 
într-un loc ceva mai la o parte. 
Prietenii mei din Ardeal vor ști 
să găsească un loc potrivit 
dorinței mele.”– N.Titulescu
Nicolae Titulescu (născut la data de 4/16 martie 1882 la Craiova şi decedat la 17 martie 1941 la Cannes, în Franţa) a fost un cunoscut diplomat, jurist şi om politic român, în repetate rânduri ministru al afacerilor străine, de două ori președinte al Ligii Naţiunilor, precursoarea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) de astăzi. Provine dintr-o familie de moşieri, părinţii săi fiind avocaţi.
  
Absolvenții Universității din Brașov - XXV 1954 - 1979
Universitatea „Transilvania” din Braşov  este o instituție de învătământ superior de stat, care, prin "oferta de educație, prin cercetarea științifică și prin numărul de studenți reprezintă una dintre universitătile mari ale României. Cuprinde optsprezece facultăti, un numar de aproximativ 25000 de studenti si aproximativ 800 de cadre didactice. Universitatea oferă: 100 domenii de licentă la zi, învățământ la distanță și fără frecvență. Mai jos ai un scurt istoric a acestei universităţi. În anul 1940 s-au pus bazele invatamantului superior in Brasov, in cadrul Academiei de Comert si Studii Industriale. În anul 1948 s-a înființat Institutul de Silvicultură iar în anul 1949 Institutul de Mecanică. În anul 1953 Institutul de Silvicultură devine Institutul Forestier și în urma fuzionării dintre acesta și Institutul de Mecanică s-a format Institutul Politehnic din Brașov. În anul 1959 în cadrul Institutului Politehnic ia ființă Secția de Industrializare a Lemnului. În anul 1960 a fost înființat Institutul Pedagogic (Matematică, Fizică – Chimie și Biologie), iar ulterior în anul 1969 s-a înființat Catedra de Muzică. În cadrul Institutului Politehnic se înființează în anul 1964 Secția de Tehnologie a Fabricației. În anul 1971 prin fuzionarea celor două institute, respectiv cel Politehnic și cel Pedagogic s-a format Universitatea din Brașov. La propunerea Senatului Universității din Brașov, prin nota Guvernului României din 04.01.1991 și Ordinul Ministrului Învățământului și Știintei nr. 4894 din 22.03.1991, noua titulatură a universitatii a devenit Universitatea Transilvania din Brașov. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central al Universității Transilvania din Brașov.


Expoziția filatelică cu participare internațională
EXPO-Fotbal-Brașov 1 - 11 iunie 1978
Brașov - C.N.E.F.S. (Consiliul național pentru educație fizică și sport)
A.F.R. (Asociația filatelișilor români) Filiala București
Campionatul Mondial de Fotbal 1978 a fost cea de-a unsprezecea ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea, ediție ce s-a desfășurat în Argentina. Ediția a fost câștigată de către Argentina, învingând Olanda în finală cu scorul de 3 - 1. Turneul final al competiției a avut loc în perioada 1 – 25 iunie 1978 și la el au participat 16 reprezentative naționale. În cele 38 de meciuri jucate s-au înscris 38 de goluri, cele mai multe (8) au fost înscrise de către jucătorul argentinian Mario Kempes. Sus am postat logo-ul și mascota acestei competiții sportive.
Trofeul Cupei Mondiale FIFA este confecționat din aur si se acorda castigatoarei turneului final. Din anul 1974, atunci cand Cupa Mondiala a avut loc in Germania de Vest si pana in prezent, se ofera Trofeul Cupei Mondiale FIFA. Oficialii FIFA au ales acest trofeu din peste 50 de modele care le-au fost prezentate. Designerul actualului trofeu se numeste Silvio Gazzaniga si este din Italia. Numele trofeului este FIFA World Cup Trophy si este facut din aur de 18 carate si cantareste 6,175 kg., având înălțimea de 36,5 centimetri.  Baza are diametrul de 13 cm si este facuta din malachit, un mineral carbonat de hidroxid de cupru. Trofeul nu este acordat definitiv castigatorilor, acestia au dreptul sa pastreze trofeul original 4 ani, pana la urmatorul Campionat Mondial. Invingatorilor li se acordă o replica a trofeului care este placata cu aur. In prezent toti membrii unei echipe care termina pe unul dintre primele trei locuri primesc medalii si insigne cu insemnele Cupei Mondiale. 

EXPO - Fotbal '86 - Brașov 1 - 7 iunie 1986
Campionatul mondial de fotbal Mexico '86
Campionatul Mondial de Fotbal  Mexic 1986 a fost cea de-a treisprezecea ediție a celei mai importante competiții la care participă echipe naționale din toată lumea, ediție ce s-a desfășurat în Mexic, în perioada 31 mai – 29 iunie 1986. Columbia a fost inițial aleasă ca țară gazdă de către FIFA, dar din motive financiare în mare parte nu a putut să o organizeze așa că a renunțat oficial în 1982. Mexic a fost aleasă ca noua gazdă în mai 1983. Turneul a fost al doilea la care s-a jucat în format cu 24 de echipe; spre deosebire de turneul precedent din 1982, al doilea tur a fost jucat în sistem eliminator nu în sistem de grupe. Turneul final a fost câștigat de Argentina (al doilea titlu după cel din 1978) condusă de Diego Maradona, care a marcat faimosul gol „Mâna lui Dumnezeu” și un gol votat ca „Golul Secolului” în sferturile de finală cu Anglia. Acestea au fost două dintre cele cinci goluri marcate de Maradona în timpul turneului, el mai dând cinci pase pentru colegii săi. Argentina a învins în finală Germania de Vest cu scorul de 3-2. În cele 52 de meciuri disputate s-au marcat 132 de goluri, cele mai multe (6) au aparținut jucătorului englez Gary Lineker. Jucătorul competiției a fost declarat argentinianul Diego Maradona. Sus am postat logo-ul și mascota acestei competiții sportive. 

Insigna - Biserica Neagră - Brașov  
Edificiu de secol XVI, cunoscut initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, Biserica Neagra este cel mai reprezentativ monument de arhitectura gotica din Romania. Biserica a fost incendiata anterior anului 1384, iar reconstructia sa a durat pana in 1477. O inscriptie descoperita in zidul bisericii il atesta ca prim ctitor pe Thomas despre care aflam ca a murit in anul 1410. Planul utilizat de catre arhitecti a fost acela de bazilica cu trei nave, egale ca inaltime, inscriindu-se in tipul de biserica-hala preferate in secolele XV-XVI in spatiul german, de unde proveneau de altfel unii dintre arhitecti si mesteri. Biserica Neagra este cel mai mare edificiu de cult in stil gotic din sud-estul Europei masurand 89 de metri lungime, 38 de metri latime, 21 metri inaltime in interior si 40 metri inaltime in exterior. In aceasta biserica incapeau circa 5000 de persoane, cam cat era populatia orasului in epoca. Grav avariata dupa incendiul din 1689, Biserica Neagra este refacuta cu ajutorul unor mesteri veniti din Gdansk, pentru ca mesterii locali nu stiau sa inchida bolti de dimensiuni atat mari. Noile bolti sunt executate in stil baroc si nu in stil gotic. Biserica Neagra este celebra nu doar datorita dimensiunilor sale impresionante. Astfel, clopotnita sa adaposteste cel mai mare clopot din spatiul romanesc, un clopot din bronz care cantareste 6 tone. Biserica Neagra este cunoscuta si pentru marea sa orga (cea mai mare din sud-estul Europei) avand peste 4000 de tuburi. Corul sustinut de contraforti exteriori decorati cu edicole care adapostesc statui de sfinti reprezinta unul din putinele exemple de acest tip din Transilvania. Colectia de covoare orientale a Bisericii Negre constituie cea mai bogata colectie de acest fel din Romania. Daca sunteti in Brasov nu ratati concertele saptamanale de orga sustinute aici pe cea mai mare orga (marti, joi si vineri) din sud-estul Europei. 

Brașov (în germană Kronstadt, în maghiară Brassó, în latină Corona; de asemenea pe hărțile vechi trecut Cronstadt sau Brassov, în dialectul săsesc Kruhnen, Krűnen, Krînen) este reședința și cel mai mare municipiu al judeţului Braşov, România precum şi mare centru turistic, industrial, cultural. Potrivit recensământului din anul 2002, a avut o populație de 284596 locuitori, fiind unul dintre cele mai mari orașe din țară. Tradiția și cronicile calendarelor brașovene consideră anul 1203 ca an „în care s-a început zidirea Brașovului”, deși documente și izvoare sigure nu confirmă această dată. Primul act păstrat care a fost emis în Brașov, purtând mențiunea expresă: „Datum in Braso”, a fost emis de regele Ladislau al IV-lea în anul 1288. Deasupra am postat stemele vechi, interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, drapelele de la anul 1600 şi actual al oraşului precum şi pozele câtorva clădiri frumoase din oraș. 
Primăria Brașov cu statuia lupoaicei cu Romulus și Remus
Poarta Ecaterina
Prefectura
Biserica SF.TREIME - cartier Șchei 

Brașov este un judeţ din România aflat în sud-estul Transilvaniei, care include regiunile istorice Ţara Bârsei, Ţara Făgăraşului şi Altland-ul săsesc. Situat în partea centrală a țării, pe cursul mijlociu al râului Olt, în interiorul arcului Carpatic, judeţul Braşov deține 2,3% din suprafața țării, adică 5351 km.p., numără aproximativ 630000 de locuitori şi are capitala în oraşul cu acelaşi nume - Braşov. Ca subunităţi administrative judeţul are în compunere 4 municipii - Brașov, Făgăraș, Săcele și Codlea, 6 oraşe - Predeal, Zărnești, Râșnov, Victoria, Rupea, Ghimbav şi 43 de comune. Deasupra am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, precum şi pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ.
Castelul Bran
Cetatea Râșnov
Biserica fortificată Hărman
Cetatea Făgăraș
Herghelia Sâmbăta de Sus

_________________ooOoo__________________

O MEDALIE 
DIN REPUBLICA MOLDOVA
CU BREVETUL SĂU
Medalia "Mihai Eminescu" și Brevetul său,
conferite de către președintele Republicii Moldova 

Câteva vignete de pe obligațiuni românești

Detaliu vignetă de pe un certificat american 
(chipul președintelui Andrew Jackson)
Andrew Jackson a fost al șaptelea președinte al Statelor Unite ale Americii, care a trăit în perioada anilor 1767 - 1845 și a condus între anii 1829 - 1837.

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 11.09.2014

Niciun comentariu: