luni, 29 septembrie 2014

AMERSFOORT - OLANDA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de cultură 
și arhitectură din localitatea olandeză AMERSFOORT, 
provincia UTRECHT, câteva vederi generale, o bancnotă de
cazarmă, o insignă și două jetoane locale. 
Bancnota de mai sus s-a folosit în lagărul de concentrare.
La Amersfoort, în cel de-al doilea război mondial, a fost un lagăr 
de prizonieri instituit de puterea de ocupație, Germania fascistă.
Monumentul PIATRA ORAȘULUI
Biserica ST.JORIS
Spitalul SF.PETRU 
Muzeul
Poarta medievală
Gara
Hotelul BIRKHOVEN
Memorialul eroilor
Biserica EMMA
Biserica BERG
Cazarma de infanterie PRINȚUL WIILEM III
Arhitectură locală
Vederi generale
Bancnotă pentru militarii din cazarama
Prințul Willem III
Insignă locală
Set 2 jetoane locale

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 
ALBERT EINSTEIN  (1879 - 1955)
fizician elvețian, de etnie evreiască, 
stabilit în Germania, emigrat în SUA
deținător Premiul Nobel - Fizică în anul 1921
  • Este mai ușor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată. 
  • Suntem cu toții foarte ignoranți, dar nu cu toții ignorăm aceleași lucruri. 
  • Doar două lucruri sunt infinite, Universul și prostia umană, însă nu sunt sigur despre primul. 


_____________xxx_____________


O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE DIN
JUDEȚUL HUNEDOARA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Deva - Republica Socialistă România
Cetatea din Deva este aflată pe un deal vulcanic de pe teritoriul orașului Deva, România. Ea datează din anul 1269 și este declarată monument istoric. În anul 1784, în timpul Răscoalei lui Horea, Cloșca și Crișan, stăpânii cetății au opus rezistență atacurilor iobagilor și minerilor din Munții Apuseni. Aceasta este așezată pe dealul la poalele căruia se întinde orașul Deva. Sub dealul cetății se află Palatul Magna Curia (azi sediul Muzeului Civilizatei Dacice si Romane), construit în secolul al XVI-lea cu aspect de bastion.Transformat de Gabriel Bethlen în 1621, Magna Curia a dobândit o înfatisare prevalent baroca în secolul al XVIII-lea, când i se adauga o scara monumentala dinspre parc si un balcon. Aici este înmormântat Francisc David fondatorul si primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania. Astăzi Cetatea Devei este o ruină, în urma unei explozii produse în data de 13 august 1849 în magazia cu praf de pușcă a fortăreței.
Se știe că orașul Deva deține două statui ale regelui dac Decebal; una în picioare, cea de pe medalia postată, și una călare. Statuia (în picioare) a regelui Decebal, sprijinindu-se pe un scut, este situată în parcul central al municipiului Deva. Ea a fost realizată în anul 1935 de către sculptorul Radu-Manzat Moga (1905 - 1950), profesor la Liceul Avram Iancu din Brad. Statuie se află pe un soclu de granit cu mai multe trepte. Pe fiecare fata a soclului au fost realizate șapte basoreliefuri in broz, reprezentand urmatoarele imagini: lupoaica cu Romulus si Remus, Horea, Closca si Crisan, Avram Iancu, harta Romaniei, efigiile Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, iar pe spate este inscriptionat un text ce apartine poetului George Cosbuc. În anul 1944 basorelieful care reprezenta harta Romaniei intregite a fost indepartat. În anul 1966 s-a amplasat alt basorelief ce reprezenta lupta daco - romana.

Insignă - S.C. Uzina mecanică Orăștie S.A.
50 de ani 1952 - 2002 * C.N.Romarm S.A.
Situată în sud-vestul Transilvaniei, pe Valea Mureşului, loc de intensă circulaţie între Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului, localitatea Orăştie, atestată documentar din anul 1224, este un centru de tradiţie istorică, economică şi culturală. Localitatea devenită municipiu in 1996, are un potenţial de poziţie favorabil datorat situării sale pe doua din principalele căi de comunicaţie naţionale şi europene, respectiv: rutier DN 7-E 68 şi feroviar-linia 200. Municipiul Orăştie şi-a valorificat de-a lungul timpului nu numai potenţialul cultural, extrem de vast, dar şi cel uman şi economic. În acest context se înscrie şi Uzina mecanică Orăștie, care îşi are originea într-o mică fabrică particulară înfiinţată în 1889 sub numele de FRIEDERICH WEGNER. Această fabrică a funcţionat ca atare până în anul 1952, când a început modernizarea sa. Parcurgând mai multe etape de dezvoltare şi extindere a activităţii, sub diverse titulaturi, în 1984 uzina obţine marca înregistrată. Uzina Mecanică Orăștie (UMO) a fost o companie producătoare de armament din România, înființată în anul 2003, în urma reorganizării prin divizare parțială a Companiei naționale Romarm. A fost desființată în decembrie 2007, când mai avea 115 de angajați, din 15000, câți avea în anul 1990. La momentul închiderii companiei, aceasta era deținută de AVAS, care a fost acuzată de liderii sindicali că a vândut terenul pe care se afla fabrica la un preț subevaluat. Sus am postat logo-ul și o poză cu sediul central a uzinei.

Insignă - Uricani
Uricani este un oraș situat în regiunea Valea Jiului, în sudul județului Hunedoara, România ce numără aproximativ 8500 de locuitori. Localitatea a crescut datorită existenței zăcămintelor de carbine, aceasta fiind o localitate monoindustrială. Situarea sa într-o zonă naturală deosebit de atractivă îi conferă un rol de interes turistic sporit. Orasul Uricani este situat în partea vestică a Depresiunii Petrosani, la poalele Munților Retezat și a Munților Vâlcan, pe Jiul de Vest, la altitudinea de 650-750 de metri, fiind cel mai lung oras din Romania. Uricaniul este una din porțile principale de intrare în Parcul national Retezat, o bijuterie a naturii, cu un relief sălbatic ce oferă privirii imagini inegalabile, creste ce au custuri dantelate și multe căldări glaciare. Sus am postat stema și o poză cu primăria localitățății Uricani.

Insignă - Știința Petroșani - rugby
Știința Petroșani este un renumit club de rugby, care alături de clubul de fotbal Jiul duc faima sportului petroșenean. Sus am postat logo-ul clubului de rugby Știința Petroșani.
Petroșani (în maghiară Petrozsény, în germană Petroschen) este un municipiu din judeţul Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 34300 de locuitori și este situat la 100 kim sud față de reședința județului - Deva. Aici se află sediul Companiei Naţionale a Huilei, care cuprinde mai multe exploatări miniere, printre care şi Lupeni. Sus am postat stemele interbelică, comunistă şi actuală ale municipiului Petroşani, iar mai jos câteva monumente de cultură și arhitectură petroșenene, precum și câteva vederi poștale. 
Casa de cultură - Ion Dulamită
Sediul Companiei naționale a huilei
Hotelul Oxigen
Biserica Sf.Treime
Teatrul Ion D.Știrbu
Universitatea

Insignă - Ziua minerului 1997 Ediția a VIII-a
Expo Minerit Deva

Se știe că în acest județ este puternic reprezentată industria minieră și deci e firesc ca anual la Deva să aibe loc serbarea "Ziua minerului".

Insignă - Liga Sindicatelor miniere "Solidaritatea '92" Deva 

Deva este un municipiu și reședință a județului Hunedoara, România. Are o populație de aproximativ 57000 de locuitori. S-a presupus că numele Deva este în legătură cu anticul cuvânt dac dava, care însemna „cetate”. Alte teorii susțin că numele s-ar trage de la o legiune romană care s-a transferat pe locul actualului municipiu de la Castrum Deva. Există argumente de ordin lingvistic care arată că toponimul Deva provine din cuvântul slav deva, care înseamnă „fecioară”.Prima atestare documentară a existenței localității Deva datează din anul 1269, fiind menținoată prin cuvintele latine castro Dewa. Pe hărțile medievale ea apare fie sub numele de Deva sau Dewan. Sus am postat stemele interbelică, comunistă și actuală ale municipiului Deva, iar dedesubt  pozele câtorva monumente reprezentative pentru arhitectura locală, precum și căteva vederi poștale. 
Castelul Magna Curia
Prefectura
Primăria

Județul Hunedoara este situat în provincia istorică Transilvania, România, pe cursul mijlociu al râului Mureș, în vecinătatea Munților Apuseni. Specific acestui județ este faptul că își are reședința în municipiul Deva și nu în Hunedoara. Județul se întinde pe o suprafață de 7063 kilometri pătrași și numără aproximativ 486000 de locuitori. Ca subdiviziuni administrative județul este compus din 7 municipii - Deva, Brad, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petroșani și Vulcan, 7 orașe - Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Petrila, Simeria, Uricani și 55 de comune. Sus am postat harta și stemele interbelică, comunistă și actuală ale județului Hunedoara, dedesubt pozele câtorva locuri de vizitat în acest județ.

Castelul huniazilor
Sarmizegetusa Regia
Biserica Densuș
Lacul glaciar Pietrele
Gara Brad
Refugiul Stâna de râu
Gara Hunedoara
Stațiunea Straja
Catedrala ortodoxă Orăștie
Lacul Gura apelor
Cetatea dacică Blidaru

__________________ooOoo___________________

O MEDALIE ROMÂNEASCĂ
ȘI BREVETUL SĂU
Medalia "Răsplata muncii pentru construcțiuni școlare" 
clasa a I-a și Brevetul său, cu chipul regelui 
Ferdinand I al României, conferite în luna noiembrie 
anul 1924 de către Ministrul Secretar de Stat 
la Departamentul Instrucțiunii din Guvernul 
Regatului României, domnului Gio Botta Peresati 
din Craiova, drept răsplătire pentru serviciile 
aduse învățământului, contribuind 
la construirea localurilor de școli. 

Detaliu vignetă de pe un certificat financiar american

Câteva vignete de pe bilete de loterie italiene

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.09.2014

Niciun comentariu: