miercuri, 10 septembrie 2014

BOBOSZOW - POLONIA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură și cultură 
precum și o trimitere poștală ilustrată din satul polonez BOBOSZOW 
(denumire germană BOBISCHAU), comuna MIEDZYLESIE, 
județul KLODZKO, voievodatul SILEZIA INFERIOARĂ.
Biblioteca
Biserica TRUPUL LUI HRISTOS
Biserica SF.ANA 
Casele țesătorilor
Castelul
Columna MARIAN
 Punctul de frontieră
Biserica SF.BARBARA
 Arhitectură locală
Trimitere poștală ilustrată

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
LUDVIG VAN BEETHOVEN
(1770 - 1827), compozitor german 
  • Nu recunosc un semn al superiorității decât bunătatea.
  • Mă simt fericit ori de câte ori reușesc să mă ridic deasupra unui obstacol.
  • Muzica este graiul sufletului. Ea stârneste în noi, nu instincte, ci gândurile cele mai profunde".
____________xxx____________

CÂTEVA MEDALII
DIN REPUBLICA MOLDOVA

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA,  poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

Crucea "Pentru merit" - clasa I
Crucea „Pentru merit”, face parte din categoria însemnelor faleristice ale Armatei Naţionale şi se încadrează după forma şi mărimea sa standardelor medalisticii însemnelor militare ale Republicii Moldova. Pe avers crucea are pe perimetru o bordură în relief cu lăţimea de 3,5 mm – roşie la clasa Veteran şi de acelaşi metal la celelalte clase – iar în mijloc un scut rectangular cu vâful rotunjit purtând stema Armatei Naţionale: în câmp roşu o acvilă aurie cu aripile desfăcute în părţi, cruciată, argintie, ținând în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stângă un buzdugan, ambele de asemenea argintii, şi purtând pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşînd, auriu, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra (dreapta) de o roză heraldică, iar jos în senestra (stânga) de o semilună conturnată, toate de asemenea aurii. 
Crucea "Pentru merit" - clasa II
Pe revers crucea are pe perimetru o bordură în relief şi de acelaşi metal, iar în mijloc un scut rectangular cu vârful rotunjit purtând în partea de jos o crenguţă de stejar în bară şi în partea de sus legenda distincţiei cu litere capitale într-un singur râd, totul de asemenea în relief şi de acelaşi metal. Legenda distincţiei este: la clasa Veteran – VETERAN”; la clasa I – „XX”; la clasa II – „XV”; la clasa III – „X”. Însemnul crucii se înscrie într-un cerc imaginar cu latura de 30 mm şi se confecţionează din tombac de culoarea emailului prevăzut, brunat şi emailat. De mijlocul marginii superioare a braţului de sus al crucii este fixată o tortiţă de suspensie, de acelaşi metal, prin care însemnul se prinde de baretă cu ajutorul unui inel de acelaşi metal. 
Crucea "Pentru merit" - clasa III
Panglica este din moar galben, lată de 25 mm, cu dungi în funcţie de clasa distincţiei: la clasa Veteran – una roşie, pe mijloc, lată de 5 mm; la clasa I – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de cîte o dungă albastră, lată de 2 mm; la clasa II – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de cîte două dungi albastre, late de 2 mm, separate între ele cu câte o dungă de culoarea fundalului, lată de 2 mm, şi depărtate de margine cu 4 mm; la clasa III – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de câte trei dungi albastre, late de 2 mm şi separate între ele de dungi de culoarea fundalului de aceeaşi lăţime. Panglica se îmbracă pe o bareta metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate. Bareta are pe marginea inferioară un inel de suspensie de culoarea însemnului şi pe verso un ac de siguranţă pentru prinderea distincţiei de haină. Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm. Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, cu lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm, şi îmbrăcată cu panglica distincţiei. Medaliile, instituite în baza Decretului prezidențial nr. 244 din 21 august 2012, sunt opera gravorului doctor heraldist Vlad Mischevca.

Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” - clasa VETERAN
Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” a Armatei Naţionale, face parte din categoria însemnelor faleristice ale Armatei Naţionale şi se încadrează după forma şi mărimea sa standardelor medalisticii însemnelor militare ale Republicii Moldova. 
Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” - clasa I
Însemnul Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” a Armatei Naţionale, reprezintă o cruce Ruppert (cruce labată cu extremităţile braţelor rotunjite convex), aurie la clasa Veteran şi clasa I, argintie la clasa II şi de culoarea bronzului la clasa III. Pe avers crucea are pe perimetru o bordură în relief cu lăţimea de 3,5 mm – roşie la clasa Veteran şi de acelaşi metal la celelalte clase – iar în mijloc un scut rectangular cu vârful rotunjit purtând stema Armatei Naţionale: în câmp roşu o acvilă aurie cu aripile desfăcute în părţi, cruciată argintie, ținând în gheara dreaptă o spadă, iar în cea stângă un buzdugan, ambele de asemenea argintii, şi purtând pe piept un scut tăiat, roşu şi albastru, încărcat cu un cap de bour broşând, auriu, cu o stea cu opt raze între coarne şi însoţit jos în dextra (dreapta) de o roză heraldică, iar jos în senestra (stânga) de o semilună conturnată, toate de asemenea aurii. 
Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” - clasa II
Pe revers crucea are pe perimetru o bordură în relief şi de acelaşi metal, iar în mijloc un scut rectangular cu vârful rotunjit purtând în partea de jos o crenguţă de stejar în bară şi în partea de sus legenda distincţiei cu litere capitale într-un singur rând, totul de asemenea în relief şi de acelaşi metal. Legenda distincţiei este: la clasa Veteran – „VETERAN”; la clasa I – „XX”; la clasa II – „XV”; la clasa III – „X”. Însemnul crucii se înscrie într-un cerc imaginar cu latura de 30 mm şi este confecţionat din tombac de culoarea emailului prevăzut, brunat şi emailat. De mijlocul marginii superioare a braţului de sus al crucii este fixată o tortiţă de suspensie, de acelaşi metal, prin care însemnul se prinde de baretă cu ajutorul unui inel de acelaşi metal. 
Crucea „Pentru Serviciu Impecabil” - clasa III
Panglica este din moar galben, lată de 25 mm, cu dungi în funcţie de clasa distincţiei: la clasa Veteran – una roşie, pe mijloc, lată de 5 mm;la clasa I – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de cîte o dungă albastră, lată de 2 mm;la clasa II – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de cîte două dungi albastre, late de 2 mm, separate între ele cu câte o dungă de culoarea fundalului, lată de 2 mm, şi depărtate de margine cu 4 mm;la clasa III – una roşie, pe mijloc, lată de 4,5 mm şi flancată la distanţa de 0,25 mm de câte trei dungi albastre, late de 2 mm şi separate între ele de dungi de culoarea fundalului de aceeaşi lăţime. Panglica se îmbracă pe o bareta metalică, de formă dreptunghiulară, cu înălţimea de 45 mm şi colţurile de jos tăiate. Bareta are pe marginea inferioară un inel de suspensie de culoarea însemnului şi pe verso un ac de siguranţă pentru prinderea distincţiei la reverul hainei. Înălţimea totală a distincţiei este de 78 mm. Bareta de substituire a distincţiei este dreptunghiulară, are lăţimea de 25 mm şi înălţimea de 12 mm şi este îmbrăcată cu panglica distincţiei. Medaliile sunt instituite prin Decetul prezidențial nr. 244 din 21 august 2012 și sunt realizate de către doctorul heraldist Vlad Mischevca.

Medalia „Crucea comemorativă - 
Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii 
şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)“
Medalia „Crucea comemorativă - Participant la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1991-1992)“ este confecţionează din tombac patinat de culoare cenuşie (oţel patinat). Ea reprezintă o cruce cu braţele egale rectilinii emailate în alb (conturate pe perimetru), înscrisă într-un cerc imaginar cu diametrul de 35 mm. Crucea are în centru un medalion rotund emailat tot în alb , înconjurat de o cunună de stejar, cuprinzînd compoziţia aurie a Stemei de Stat a Republicii Moldova, păstrând cromatica originală a stemei doar în scutul central (tăiat, roşu şi albastru, cu un cap de bour broşând, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, jos la dextra de o roză heraldică, iar jos la senestra de o semilună conturnată, totul de culoare aurie). Scutul este plasat pe pieptul unei acvile naturale purtînd în cioc o cruce (acvila cruciată) şi ţinînd în gheara dreaptă o ramură de măslin, iar în cea stîngă un sceptru). Pe reversul medaliei monocrome, în centru, într-un cerc conturat perlat cu 20 de mărgele în relief, sunt incizate în două rânduri anii „1991 / 1992”. Medalia se fixează cu un inel de o baretă, acoperită de o panglică de moar cu lăţimea de 30 mm. Braţul de sus al crucii are un inel ornat de care însemnul se fixează cu un inel simplu de o baretă metalică, de formă dreptunghiulară şi cu colţurile de jos tăiate, îmbrăcată cu o pânză de moar cu lăţimea de 30 mm, dungată vertical: roşu-galben-roşu-alb-albastru-alb-albastru-alb-roșu-galben-roșu (culorile, cu excepţia albului, repetă fidel cromatica drapelului național în albastru, galben şi roşu). Toate având lăţimea benzilor, după cum urmează: 2mm – 2mm – 2mm – 0,5mm – 6mm – 5mm – 6mm – 0,5mm – 2mm – 2mm – 2mm. Înălţimea totală a distincţiei nu depăşeşte 90 mm. Medalia se conferă cetăţenilor Republicii Moldova pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, după cum urmează: militarilor aflaţi în serviciul activ, rezerviştilor chemaţi la concentrare, voluntarilor şi colaboratorilor organelor afacerilor interne, ai organelor securităţii statului şi ai sistemului penitenciar, incluşi în efectivul unităţilor militare şi structurilor speciale aflate pe poziţii de luptă; militarilor, colaboratorilor organelor afacerilor interne, ai organelor securităţii statului şi ai sistemului penitenciar şi persoanelor civile delegate în aceste unităţi în vederea îndeplinirii unor misiuni speciale în scopul eficienţei acţiunilor de luptă. Medalia este realizată de acelaș gravor – specialist, doctorul-heraldist Vlad Mischevca.

Crucea Comemorativă - Al II- lea Război Mondial
La 5 martie 2010, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea privind instituirea medaliei jubiliare Crucea Comemorativă - Al II- lea Război Mondial, care a fost promulgată de preşedintele statului la data de 16 martie 2010. Apariţia în sistemul naţional de decoraţii a acestui nou însemn faleristica fost prilejuită de comemorarea aniversării a 65-a de la sfârşitul celei de-a doua conflagrații mondiale.Din punct de vedere tehnic, însemnul medaliei, confecţionat din tombac patinat de culoare cenuşie, reprezintă o cruce cu braţele egale având extremităţile terminate în romburi cu laturile uşor convexe, înscrisă într-un cerc imaginar cu diametrul de 35 mm. Crucea are în centru un medalion rotund, cuprinzând compoziţia scutului central din Stema de Stat a Republicii Moldova (tăiat, roşu şi albastru, cu un cap de bour broşând, însoţit între coarne de o stea cu opt raze, jos la dextra de o roză heraldică, iar jos la senestra de o semilună conturnată, totul de aur). Pe reversul însemnului, în centru, într-un cerc conturat, sunt incizate milesimele „1939/ 1945”. Însemnul se fixează cu un inel de o baretă metalică, de formă dreptunghiulară şi cu colţurile de jos tăiate, îmbrăcată cu o panglică de moar cu lăţimea de 30 mm, dungată vertical alb şi negru de şapte piese egale ca lăţime. Înălţimea totală a distincţiei este de 90 mm. Distincţia are pe revers un sistem de prindere de haină şi se poartă în partea stângă a pieptului. În conformitate cu Statutul distincţiei, Medalia jubiliară Crucea Comemorativă - Războiul al Doilea Mondial se conferă cetăţenilor Republicii Moldova: a) militari, asimilaţi şi angajaţi civili care au participat la acţiunile de luptă pe fronturile Războiului al Doilea Mondial; b) partizani şi participanţi la mişcarea ilegalistă din perioada menţionată; c) militari şi angajaţi civili care, în perioada războiului, şi-au satisfăcut serviciul în forţele armate implicate în confl agraţie; d) persoane care au muncit în spatele frontului şi care au fost decorate cu ordine şi medalii pentru abnegaţia în muncă manifestată în anii războiului; e) foşti deţinuţi, inclusiv minori, care s-au aflat în lagăre de concentrare, ghetouri şi în alte locuri de detenţie forţată create de fascişti.

 
Crucea comemorativă CSI
Medalia jubiliară "Crucea comemorativă CSI" (Comunitatea Statelor independente) s-a acordat prin decret prezidential al Republicii Moldova tuturor veteranilor care au luptat în cel de al doilea război mondial, atât în Armata Română cât și în Armata Roșie. Prin decernarea acestei medalii s-a căutat “împăcarea veteranilor, care și așa au rămas foarte puțini” – după cum declara șeful statului moldovenesc. Această medalie, ce seamănă izbitor de mult cu “crucea de fier” germană, a stârnit nemulţumirea multor veterani, 

________________ooOoo________________

O MEDALIE ROMÂNEASCĂ
CU BREVET DE ACORDARE
Medalia "Avântul Țării" și Brevetul acesteia, acordate de către 
Ministerul de război al Regatului României, soldatului Buraga Ion, 
din Batalionul de Pontonieri, în data de 20 decembrie 1913, 
pentru că a luat parte în campania din anul 1913. 

Două vignete de pe bancnote ale ducatului Sardinia 

Detaliu vignetă de pe un certificat american

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS  - 11.09.2014

Niciun comentariu: