vineri, 16 septembrie 2016

MONEDE DOLARI CANADIENI DE COLECȚIE - 13


Moneda dolar canadian de colecţie de mai sus s-a emis ca simbol menit să poarte noroc sportivilor canadieni participanți la Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 2006. Ea s-a oferit tuturor sportivilor canadieni participanți la această competiție sportivă. Moneda prezintă pe avers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar pe revers simbolul național canadian – gâsca în zbor și logo-ul olimpic canadian – flacăra olimpică suprapusă peste frunza de arțar și cercurile olimpice. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 1 dolar canadian, anul emiterii – 2006, forma - rotundă, diametrul – 26,5 milimetri, greutatea – 7 grame, metalul – aliaj nichel și bronz, calitatea – necirculat, tirajul – 49,111 milioane de exemplare, designeri gravori; avers - Susanna Blunt și Susan Taylor, revers - Robert R. Carmichael
și Terrence Smith

Moneda dolar canadian de colecție de mai sus s-a emis ca simbol menit să poarte noroc noroc sportivilor canadieni participanți la Jocurile Olimpice de Vară din anul 2008. Ea s-a oferit tuturor sportivilor canadieni participanți la această competiție sportivă. Moneda prezintă pe avers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar pe revers simbolul național canadian – gâsca luându-și zborul și logo-ul olimpic canadian – flacăra olimpică suprapusă peste frunza de arțar și cercurile olimpice. 
Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 1 dolar canadian, anul emiterii – 2008, forma - rotundă, diametrul – 26,5 milimetri, greutatea – 7 grame, metalul – aliaj nichel și bronz, calitatea – necirculat, designeri gravori; avers - Susanna Blunt și Susan Taylor, revers - Robert R. Carmichael și Terrence Smith.

Moneda dolar canadian de colecție celebrează Centenarul clubului Canadian de hochei pe gheață – Montreal Canadiens. Moneda prezintă pe avers chipul suveranei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, iar pe revers logo-ul clubului suprapus peste numărul 100 și înscrisul 1909 – 2009. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 1 dolar canadian, anul emiterii – 2009, forma - rotundă, diametrul – 26,5 milimetri, greutatea – 7 grame, metalul – aliaj nichel și bronz, calitatea – necirculat, tirajul – 10 milioane de exemplare, designer gravor - Susanna Blunt. 
Montreal Canadiens este un club profesionist canadian de hochei pe gheață, cu sediul în orașul Montreal, provincia Quebec care concurează în Liga Națională de Hochei (NHL). Acest club a fost fondat în anul 1909, fiind cel mai vechi club de hochei din NHL. Aces club a câștigat de mai multe ori Cupa Stanley și de 24 de ori campionatul american de hochei pe gheață.
Elisabeta a II-a, nume real și complet Elizabeth Alexandra Mary, este suverana Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a încă 15 state, membre Commonwealth, născută  în anul 1926, conduce din anul 1952. Cele 15 state, membre Commonwealth sunt Canada, Australia, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vincent și Grenadine, Antigua și Barbuda, Belize și Sfântul Kitts și Nevis.
***

O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

O PASTILĂ DE UMOR
UN DIALOG EPIGRAMATIC

____________xxx____________

CÂTEVA 
MEDALII ȘI INSIGNE
DIN JUDEȚUL CONSTANȚA

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Fundația IGNATIE HENNY - fondată la 1991
Liceul teoretic Callatis - Mangalia - 1990 
Ignatie Henny a fost un profesor de matematică care a predat la Colegiul economic din orașul Mangalia, județul Constanța, ce a trăit în perioada anilor 1939 - 1991. "Ignatie Henny a fost un profesor renumit, unul dintre cei mai buni, care a pus bazele învățământului matematic din Mangalia. Elevii pregătiți de el intrau cu note maxime la facultate, mulți dintre ei lucrând în prezent în străinătate. De asemenea, și-a pus semnătura pe numeroase culegeri de matematică, foarte apreciate atât de elevi, cât și de profesori. Din respect pentru activitatea sa prolifică, sala de festivități a liceului îi poarta numele de câțiva ani. În plus, am decis înființarea Fundației Ignațe Henny, prin intermediul căreia organizăm diverse competiții pentru elevi", a declarat directorul general al Liceului "Callatis", Vasile Arsinte. 
Liceul teoretic Callatis a fost înfiinţat în anul 1959, cu denumirea de Şcoala Medie Mixtă cu clasele I-XI, Liceul Teoretic are o lungă tradiţie, în învăţământul din Mangalia. Răspunzând nevoii de a oferi tinerilor din Mangalia şi din împrejurimi o pregătire teoretică de calitate, instituţia a beneficiat de-a lungul timpului de un corp profesoral tânăr, entuziast şi de elevi care au reuşit profesional in cele mai variate domenii de activitate. Construcţia liceului a fost definitivată în anul 2000 (aripa nouă), iar a sălii de sport, în 2004. Dacă până în 1998 au funcţionat doar clase de liceu, profil real şi uman, începând cu anul 1999 s-au înfiinţat clase primare, iar din 2000 şi clase gimnaziale, câte două pe nivel.

Insigna - Farul
F.C. Constanța, nume actual Fotbal Club Farul Constanța este un club de fotbal din orașul Constanța, România. Singurele performanțe notabile ale clubului de la malul Mării Negre sunt finala Cupei Balcanice disputată în anul 1966 și pierdută în fața celor de la Rapid București, finala Cupei României din anul 2005, pierdută cu 1-0 în fața echipei Dinamo București și finala UEFA Intertoto Cup din anul 2006, pierdută cu scorul de 4-1 la general în fața lui AJ Auxerre - Franța. Acest club a fost fondat în anul 1949, iar culorile tradiționale ale echipamentului de joc au fost alb și albastru. Echipa, poreclită Marinarii sau Rechini, oficial s-a mai numit SPM Constanța, Locomotiva Constanța, PCA Constanța și FC Constanța. Sus am postat logo-ul clubului FC Farul Constanța.

Glorie artileriei române 170 de ani
1843 - 10 noiembrie - 2013 Dobrogea
Artileria este arma destinată pentru sprijinul cu foc al operațiilor forțelor luptătoare, constituind mijlocul principal de lovire cu foc a obiectivelor terestre și de la suprafața apei.  
Legea nr.18 din 4 martie 1992 pentru ratificarea Tratatului cu privire la forțele militare convenționale în Europa stipulează că:termenul artilerie înseamnă sistemele de mare calibru capabile să lovească obiective terestre, în primul rând prin executarea de foc indirect. Asemenea sisteme de artilerie asigură sprijinul de bază cu foc indirect pentru formațiunile de arme întrunite. Sistemele de artilerie de mare calibru sunt tunurile, obuzierele, piesele de artilerie combinând caracteristici de tunuri și de obuziere, aruncătoarele și sistemele multiple de lansare proiectile reactive cu calibru de 100 mm și mai mare. Sus am postat fostul cel mai puternic mijloc de lovire al artileriei române - complexul de rachete operativ tactice 9 K-72 care se putea folosi și cu încărcătură nucleară, pe distanța maximă de 500 de kilometri, dar numai în cadrul Pactului de la Varșovia, această tehnică fiind construită în Uniunea Sovietică. Astăzi, firesc armata română nu mai deține această categorie de tehnică.

 Insigna - A.S. Hidrotehnica Constanța
(Asociația sportivă)
Complexul sportiv “Hidrotehnica” din Constanta este situat pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 123. Complexul se mai numește și “Baza Sportiva Triunghi”, și azi este aproape inactivă. Chiar și așa, câteva persoane înca mai vin să-și petreacă timpul în acest loc, jucând fotbal sau tenis sau petrecând o zi liniștita la picnic. În registrul bazelor sportive din Constanta figurează: baza Hidrotehnica; suprafata: 15000 mp, din care: constructii la sol 2688,06 mp, sala jocuri, vila nr. 1,2 si 3, birouri, spatii cazare și baza Triunghi: teren 37000 mp, din care construita: 1089 mp din care:sala de lupte 610 mp, pavilion ad-tiv 256 mp și magazie 223 mp.

Asociația filateliștilor Tomis - Constanța
Gruparea de filatelie tematică marină 
20 de ani de activitate 1977 - 1997
Expoziția filatelică 20 de ani de activitate GFMC 
Constanța 15 - 30.08.1997
Gruparea colecționarilor de mărci poștale cu tematică marină din cadrul Asociației Filateliștilor "Tomis" a luat naștere în anul 1977, fiind formată atunci, din aproximativ 60 de membri. De-a lungul timpului, în gruparea colecționarilor s-au înscris peste 500 de pasionați de filatelie cu tematica marină, în prezent, aceasta numărând peste 100 de membri din toată țara. Printre mărcile poștale colecționate de iubitorii de filatelie cu tematica marină se numără cele care fac referire la marina militară și civilă, sporturi nautice, flora și fauna marină. Sus am postat logo-ul acestei grupări filatelice tematice.
Filatelia poate fi definită ca studiul şi colecţionarea produselor filatelice, în special a timbrelor. Dar filatelia înseamnă mai mult decât o simplă preocupare pentru frumos. Provocare, informaţie, prietenie şi amuzament sunt doar câteva din caracteristicile unuia dintre cele mai populare hobby-uri din lume, filatelia. De peste 150 de ani, colecţionarea timbrelor este una din preocupările familiilor regale, vedetelor de film, celebrităţilor din lumea sportului şi a altor persoane din viaţa publică. Sus am postat o carte poștală emisă la a 35-a aniversare a Grupării de Filatelie Polară din România.   
Filatelia este un hobby foarte personal, iar popularitatea sa este determinată de faptul că este flexibil faţă de necesităţile colecţionarului. Înainte de apariţia mărcii poştale, costurile livrării scrisorilor erau achitate de destinatar. Realizarea primelor mărci poştale a revoluţionat serviciile poştale deoarece  funcţia de bază a timbrelor o reprezintă plata în avans a unui serviciu poştal. De-a lungul timpului, această funcţie s-a diversificat, dar se bazează pe acelaşi principiu. Mărcile poştale îndeplinesc trei roluri principale: chitanţă cu o anumită valoare pentru o plată în avans a unui serviciu poştal, mijloc de celebrare şi promovare a patrimoniului naţional şi piesă de colecţie. Dar mai presus de orice, marca poştală este un veritabil ambasador al istoriei, culturii şi civilizaţiei umane, deoarece, forma şi funcţia sa îi conferă libertate de  mişcare şi posibilitatea de a transmite informaţii în toate colţurile lumii. Timbrul capătă valoare în ochii privitorului fiind totodată o plăcere pentru ochi, prin frumuseţea desenului, a culorii şi a tehnicii de tipărire dar şi un studiu al istoriei, culturii şi civilizaţiei întregii lumi, deoarece îţi poate dezvălui detalii despre evenimente, persoane şi locuri, dar mai ales drumul parcurs de un plic până la destinaţie. Primul timbru din lume a apărut în Marea Britanie şi s-a numit Penny Black. Optsprezece ani mai târziu, la 15 iulie 1858 a apărut prima emisiune de mărci poştale româneşti intitulată Cap de bour. Emisiunea a fost tipărită în Moldova şi reproduce semnul heraldic de pe stema statului. Prima emisiune de mărci poştale din spaţiul românesc este formată din patru valori: 27, 54, 81 şi 108 parale. Colecţionarea mărcilor poştale a avut un puternic impact in ţara noastră. Acest hobby european a ajuns în spaţiul românesc în jurul anului 1865, în perioada de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza. În acea perioadă, colecţionarii individuali sau comercianţii de tutun vindeau primele noastre mărci poştale: Cap de Bour, Principatele Unite sau Cuza. Nevoia de comunicare între colecţionarii de timbre a dus la organizarea lor în diverse societăţi şi cluburi filatelice, acestea având o activitate intensă, în special la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, timbrul reprezintă, alături de drapel, imn, stemă şi monedă unul dintre simbolurile noastre naţionale. 

Insigna - Pod acces rutier Cernavodă
Din autostrada Fetești - Constanța, mergând spre mare, un drum face spre stânga către orașul constănțean Cernavodă. Șoseaua trece peste "magistrala albastră" - Canalul Dunăre - Marea Neagră, peste podul de beton și oțel reprezentat în insigna de mai sus dar și în poza aplicată sub insignă. 

Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 Î.E.N., când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, precum şi pozele câtorva monumente de cultură și arhitectură din vremuri diferite din municipiul Constanța, alte frumoase locuri de vizitat, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate. 
Farul genovez
Academia navală Mircea cel Bătrân
Primăria
Catedrala ortodoxă Sfinții Apostoli Petru și Pavel
Muzeul de artă
Moscheea Carol I
Giamia
Biserica Sfânta Mina
Cazinoul
Gara
Monumentul Ovidiu
Băile Duduia 
Băile și Plaja Trei papuci
Comandatura germană 
Delfinariu
Cuibul reginei
Trimiteri poștale

Județul Constanța este județul cel mai urbanizat din România, populația care locuiește în orașe numărând puţin peste 500000 de locuitori din totalul de aproximativ 760000 de locuitori. Județul este situat în extremitatea SE a României, are o suprafaţă de 7071 kilometri pătrați, iar capitala judeţului este oraşul cu acelaşi nume, Constanţa. Ca subunităţi administrative judeţul are 3 municipii - Constanța, Medgidia și Mangalia, 9 oraşe - Băneasa, Eforie, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar, Năvodari, Negru Vodă, Techirghiol, Ovidiu şi 58 de comune. Deasupra am postat harta, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale judeţului, iar dedesubt pozele câtorva clădiri monumente de cultură și arhitectură ale judeţului Constanţa, alte locuri de vizitat, dar și câteva trimiteri poștale ilustrate din vremuri diferite. 
Monumentul Tropaeun Traiani - Adamclisi 
Stațiunea Venus
Podul de la Cernavodă peste Dunăre
 Vila Lillia - Băile Carmen Sylva - Techirghiol
Hotelul President - Mangalia
Plaja Costinești
Lacul Techirghiol 
Stațiunea Mamaia
Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei
Muzeul Marinei  militare - Mangalia 
Cheile Dobrogei
 Cetatea Carsium - Hârșova
Cetatea Capidava
Cetatea Histria
Peștera Sfântului Ioan Casian
Mănăstirea Dervent
Sanatoriul balnear - Mangalia
Cazinoul - Movila
Vila Zograffi - Movila
Restaurantul Debarcader F.Canciu - Movila
Sanatoriul Eforia - Movila
Vila Manica Căpitan A. Popovici - Techirghiol
Vila Păpușica - Techirghiol
Vila Rădița - Techirghiol
Farul - Tuzla
Hotelul Movila și parcul - Techirghiol
Gara și Plaja - Mamaia
Vila Lucia - Techirghiol 
Vila Inginer Zisu - Movila
Trimiteri poștale

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE 
ROMÂNEASCĂ ÎN LIMBILE
ROMÂNĂ ȘI FRANCEZĂ
DIN INDUSTRIA BANCARĂ
Acțiune la purtător deplin liberată
valoare nominală de lei cinci sute 1922
Banca de credit român - București

Câteva vignete de pe acțiuni franceze
Detaliu vignetă de pe o bancnotă americană
de dinaintea proclamării independenței SUA

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 16.09.2016

Niciun comentariu: