luni, 12 septembrie 2016

INFO NUMIS MONDO - 84


1.  Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene cu sediul la Frankfurt, în Germania, a prezentat noua bancnotă de 20 de euro care deja este în circulație. 
În pozele aplicată distingi singur diferențele grafice dintre bancnota nouă și cea veche. Noua bancnotă include o caracteristică de securitate inovatoare, sub formă de fereastră portret în hologramă. Când bancnota este ținută la lumină, fereastra devine transparentă și dezvăluie un portret al figurii mitologice Europa, vizibil pe ambele părți ale bancnotei.

2.    Loteria națională a statului spaniol prezintă pe bilete de loterie cele mai importante faruri de control și dirijare a navigației maritime din Spania. 
În biletul de loterie postat aici este prezentat Farul Fangar situat în delta râului Ebro, pe o limbă de pământ a plajei  Marchiza, din apropierea orașului Tarragona, comunitatea spaniolă autonomă Catalonia. 
Farul actual are înălțimea de 18 metri este construit în anul 1986 fiind deschis și publicului vizitator. Farul actual este construit pe locul unuia mai vechi care a fost inaugurat la data de 1 noiembrie 1864.

3.   Autoritatea bancară centrală cambodgiană procedează la înlocuirea bancnotelor destinate circulației comerciale. Aici admiri bancnotele veche (cea de sus) și nouă (cea de jos) cu valoarea de 500 riel.
Pe aversul bancnotei de mai sus este reprezentat Templul Angkor WatAngkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor - Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră la cel mai înalt nivel. 
Este cel mai bine păstrat sit arheologic şi cel mai important centru religios hindus dedicat zeului Vishnu. Este cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală. A devenit un simbol al Cambodgiei, care apare pe steagul său național, și este prima atracție pentru vizitatori Cambodgiei. Templul este înconjurat de un puternic zid înalt de 4,5 metri, curtea interioară având dimensiunile de 1024 x 802 metri.
Pe reversul ambelor bancnote reprezentarea principală este Podul KizunaPodul Kizuna este construit peste râul Mekong și este situat în proximitatea orașului cambodgian Kampong Cham. Podul a fost deschis circulației în anul 2001 și este primul pod care traversează râul Mekong. Construcția podului a fost finanțată de un grant de 56 milioane $ din partea guvernului japonez și a durat trei ani de zile, perioada 1999 – 2001. Proba tehnică și ceremonia de deschidere a construcției s-a făcut prin înghesuirea pe pod a 10000 de oameni. 
Pe aversul noii bancnote este redat portretul lui Norodom Sihamoni.  Norodom Sihamoni este actualul rege al Cambodgiei și s-a născut la data de 14 mai 1953. Este fiul cel mare al fostului regelui Norodon Sihanouk și al reginei Norodon Monineath Sihanouk. 
Fost ambasador al Cambodgiei la UNESCO a fost ales de cei nouă membri ai Consiliului Coroanei să devină următorul rege după abdicarea tatălui său din 2004. Înainte de a accede la tron, Sihamoni a fost cunoscut pentru munca sa ca ambasador cultural în Europa și ca instructor de dans clasic.
Reprezentarea secundară, cea din stânga, de pe reversul bancnotei noi este Podul Tsubasa. Podul Tsubasa, cunoscut sub numele de Podul Neak Loeung are lungimea de 2 kilometri, traversează râul Mekong și este situat în provincia cambodgiană Venga pe autostrada puternic circulată care leagă orașele Phnom Penh cu Ho Chi Minh. Inaugurarea construcției a avut loc în data de 12 februarie 2011 iar darea în folosință s-a făcut la data în aprilie 2015. Este cel mai lung pod cambodgian și este realizat printr-o donație financiară a guvernului japonez.

***
O VORBĂ DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
UN DIALOG EPIGRAMATIC
O PASTILĂ DE UMOR

____________xxx___________

O PLACHETĂ, 
O MEDALIE ȘI CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
Jandarmeria română 1850 - România 
Jandarmeria Română este structura militară cu atribuții în menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, cât și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită. Jandarmeria Română este subordonată Ministerului Internelor si Administratiei publice. A fost fondata in anul 1893 si refondata după căderea comunismului, în anul 1990. Sus este postat logo-ul Jandarmeriei romane.
Momentul care marchează întemeierea Jandarmeriei Române a fost 3 aprilie 1850 când, printr-un ofis domnesc, domnitorul Grigore Alexandru Ghica a aprobat hotărârea Divanului obştesc, semnând "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi". Prin această lege, s-a dat statut juridic armei Jandarmeriei şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare. Ca urmare, legea prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte şase ţinuturi (judeţe). La fiecare ţinut era repartizată câte o companie de jandarmi, la care se adăuga cât o companie la Isprăvnicia Iaşului şi la Poliţia Capitalei (Iaşi). În total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1433 jandarmi călări şi pedeştri. Totodată, în această lege se stabilea Jandarmeriei următoarele misiuni: privegherea siguranţei publice, ţinerea unei bune orânduieli şi ducerea la îndeplinire a legilor. În ceea ce priveşte executarea serviciului, se prevedea că Jandarmeria execută un serviciu ordinar, care se realizează zilnic, pe baza regulamentelor sale şi un serviciu extraordinar, pe care îl execută la solicitarea autorităţilor. De asemenea, se prevedea pentru executarea serviciului extraordinar, constituirea de subunităţi mobile. În perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, Jandarmeria a fost supusă unui amplu proces de modernizare, ca de altfel toate instituţiile statului naţional modern român. Astfel, odată cu transformarea Regimentului de jandarmi în Legion de jandarmi, începe şi procesul de înlocuire treptată a escadroanelor şi companiilor de jandarmi, cu escadroane de dorobanţi, pe baza Ordonanţei nr.896 din 20 iunie 1864. Apoi, prin Legea de organizare a puterii armate în România, din noiembrie 1864 Jandarmeria este organizată pe principii noi, scoasă de sub administraţia Ministerului de Interne şi subordonată direct Ministerului de Război, ca element component al armatei permanente. Legea Jandarmeriei din 1850 şi Regulamentul jandarmilor de oraş din 1665 au constituit principalele documente pe baza cărora şi-a organizat şi desfăşurat activitatea Jandarmeria, iar în perioada următoare au fost documentele care au stat la baza elaborării de noi legi şi regulamente. Perioada 1866-1867 se caracterizează prin transformări în sistemul de apărare al ţării în anii 1868, 1872, 1874 și 1877, având drept rezultat modernizarea şi pregătirea armatei române, care prin strălucite fapte de arme, în Războiul pentru independenţă al României din 1877-1878 s-a acoperit de glorie, consfinţind independenţa. În anul 1893 s-a aprobat Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale iar în anul 1908 Legea Jandarmeriei. 
Placheta - OSP - FSSR - Campionatul RPR -1949 (canotaj)
(Organizația sportului popular,
Federația societăților sportive din România,
Republica Populară Română)
În decembrie 1912 se înființează Federația Societăților Sportive din România (FSSR), reunind Uniunea Societăților Române de Sporturi Atletice, Asociația cluburilor de fotbal, Federația societăților de sporturi de iarnă precum și alte asociații și cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. În anul 1915 se recunoaște personalitatea juridică a FSSR, aceasta transformându-se apoi în UFSR, (Uniunea Federațiilor Sportive din România). În anul 1933 existau 11 federații sportive. În anul 1929 apare Legea educației fizice și se înființează Oficiul Național de Educație Fizică (ONEF) ca instituție de stat. În anul 1940 UFSR structura de drept privat este desființată, patrimoniul și activitatea fiind preluate de OSR (Organizația sportului românesc), instituție de stat subordonată inițial preșidenției consiliului de miniștri și apoi subsecretariatului de stat al educației extrașcolare. OSR este desființată prin lege în anul 1944 și se reînființează UFSR, persoană juridică de drept privat care va funcționa pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desființată în anul 1946, înfiinţându-se apoi OSP (Organizația sportului popular), instituție de stat care se va restructura și ea în anul 1948, federațiile sportive devenind secții ale direcției tehnice în anul 1949. CC al PMR desființează OSP și creează CCFS (Comitetul de cultură fizică și sport). Iată o parte a framântărilor organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebăm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport? Canotajul este un grup de sporturi nautice care se practică în ambarcațiuni puse în mișcare cu ajutorul vâslelor sau ramelor. Face parte din categoria sporturilor olimpice din anul 1900. Practicarea canotajului influențează pozitiv mobilitatea articulară și a coloanei vertebrale, favorizând dezvoltarea armonioasă a corpului. Este un sport care solicită forță, suplețe, coordonare și rezistență. Implică un grad mare de efort fizic, motiv pentru care practicarea lui se începe după vârsta de 14 ani, atât la fete, cât și la băieți. Există 8 probe de canotaj, dintre care 6 fac parte din calendarul jocurilor olimpice de vară. La probele de canotaj echipele pot fi formate de la un singur sportiv până la nivelul de 8+1. În România canotajul este unul dintre cele mai vechi sporturi. Despre efectele sale benefice se menționează într-o lucrare scrisă în anul 1762 («Diaetetica», de dr. M. Stefan). În anul 1856 are loc primul concurs de canotaj pe Dunăre, la Galați, iar în 1863, la Timișoara ia ființă asociația de canotaj «Regata». 
Caiacul este o ambarcațiune de sport pentru o persoană sau mai multe,ascuțită la ambele capete, cu suprafața de alunecare netedă sau în clinuri. Sportivii stau pe fund în ambarcațiune, pe care o propulsează cu una sau două padele vâsle). 
Canoea este o ambarcațiune sportivă ușoară, fără cârmă, cu prora și pupa ascuțite și înălțate, condusă cu ajutorul pagaielor. În canoe pot fi unul sau mai mulți sportive stând în genunchi. Disciplina sportivă care cumulează cele două sporturi se numește caiac-canoe. 
Insigna - Federația română de fotbal 
Istoria fotbalului românesc începe cu o menţiune ambiguă. Se spune că la Arad, în anul 1888, “un grup de tineri bătea mingea”. Sunt informații că pe teritoriile românești s-a jucat fotbal chiar și mai demult. Marinarii englezi jucau fotbal în zona Dunării în anul 1865, cu 23 de ani înainte ca tinerii arădeni să înceapă “să bată mingea”! Acest amănunt reiese dintr-un document din arhivele marinei militare britanice. Este vorba despre un raport al comandantului navei militare HMS “Cockatrice”, locotenentul de marină Gillson, adresat amiralului Lord Paget, comandantul Flotei mediteraneene din cadrul “Royal Navy”. Actul de naştere al fotbalului românesc este datat 1888, fapt menţionat în toate cărţile de istorie şi statistică din ţara noastră. În presa vremii s-a notat că în împrejurimile Aradului, în zonele Ceala şi Pădurice, “se bătea mingea”. Peste doi ani, tot la Arad, doctorul Iuliu Weiner (a studiat stomatologia la Londra) a adus în ţară o minge şi regulile scrise pe o hârtie. La Arad, pe 15 august 1899, pe terenul viran de lângă Uzina de Vagoane s-a desfăşurat primul meci susţinut de jucătorii înscrişi la “Societatea de fotbal din Arad”. Tot la Arad, pe 25 octombrie a avut loc primul meci internaţional, între o formaţie locală şi echipa Politehnicii din Budapesta, întâlnire câştigată de maghiari cu scorul de 10-0. ?! 
 
Structura organizatorică conducătoare a fotbalului românesc a luat ființă în anul 1909 sub numele Asociația cluburilor de fotbal din România. În timp aceasta a evoluat primind și alte denumiri după cum urmează; 1912 – Federația societăților sportive din România, 1919 – Uniunea cluburilor de fotbal asociație, 1930 – Federația română de fotbal asociație și 1940 – Organizația sportului de fotbal și handbal. Din 1944 si până în prezent forul conducător al fotbalului autohton se numește Federația romană de fotbal. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator (F.I.F.A.) iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator (U.E.F.A.).   
Insigna - Inspector (perioada regatului)
Ministerul industriei și comerțului
Ministerul Economiei din România se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, în subordinea Guvernului, care aplică strategia și Programul de guvernare în domeniul economiei și finanțelor publice. De-a lungul timpului, Ministerul a avut mai multe denumiri: Ministerul Industriilor și Comerțului, Ministerul Economiei și Comerțului, Ministerul Economiei și Finanțelor, Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri precum și Ministerul Economiei. În anul 2010 acest minister avea 750 de angajați. Enumăr aici câteva dintre instituțiile subordonate direct acestui minister; Agenția națională de administrație fiscală, Garda financiară, Autoritatea națională a vămilor, Autoritatea națională pentru restituirea proprietăților, Comisia națională de prognoză, Agenția nucleară, Agenția română pentru dezvoltarea durabilă a zonelor industriale și Centrul român pentru promovarea comerțului.  
(Mihai Viteazu)
Mihai Viteazul sau Mihai Bravu (născut în anul 1558 la Târgu de Floci şi decedat la data de 9 august 1601 în Turda) a fost banisor de Strehaia, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o perioadă, în anul 1600, conducător de facto al tuturor celor trei ţări medievale care formează România de astăzi: Ţara Românească, Moldova şi Transilvania.

___________ooOoo__________

O ACȚIUNE 
ROMÂNEASCĂ DIN COMERȚ
Acțiune la purtător 2500 lei 1922
Societatea anonimă română "Dâmbovița" 
pentru industria comerțului de ciment, var, ipsos
și a fabricatelor derivate - București

Câteva acțiuni periferice de pe acțiuni poloneze

Detaliu vignetă de pe un set de cupoane 
de raționalizare a bunurilor de larg consum 
din timpul războiului civil din Spania 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 12.09.2016

Niciun comentariu: