joi, 22 mai 2014

TABLETA CU ȘTIRI NECONVENȚIONALE - 56


D’ALE ALEȘILOR NOȘTRI 
sau
CULEGEM CE AM SEMĂNAT

MIRCEA GEOANĂ (P.S.D.): 
“Domnul Videanu e brevetat, 
e campion mondial la sifonarea banilor"

TEODOR BACONSCHI (P.M.P.) 
către Elena Udrea : 

"Trebuie să fac eforturi monumentale 
să nu cad sub farmecul tău"

VICTOR PONTA (P.S.D.):
 "Băsescu şi Voronin sunt la fel, 
cântau şi se ţineau de gât prin cârciumi"

***

DOUĂ EPIGRAME
DIN VIAȚĂ
 
de CONSTANTIN VOICILAȘ – BUZĂU

CIOBAN MODERN

Navigând pe internet
Treab-acum îi merge strună
A dus brânza la buffet
Și pe lup…  paznic la stână.

AGENT SUB ACOPERIRE

A avut mai multe nume
Că toată viața a ciripit,
S-a dus de pe astă lume
Și-un popă…  l-a acoperit.

___________xxx___________

O PLACHETĂ,
CÂTEVA MEDALII 
ȘI INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Insignă - Al V-lea Congres al industriei ușoare din România - 1935   
Industria uşoară este un domeniu complex şi eterogen, acoperind o mare varietate de produse, de la firele sintetice de înaltă tehnologie, la articolele “haute couture”. Prin cele trei componente principale (produse textile, articole de îmbrăcăminte, respectiv pielărie şi încălţăminte) industria uşoară reprezintă un sector important al economiei naţionale, atât prin tradiţia îndelungată în activitatea de export, dar şi ca principal angajator în industrie.

Insignă - Cupa Zarandului - 20 ani * 1947 - 1967
Competiţia sportivă Cupa Zarandului se organizează în disciplina sportivă orientare turistică anual, începînd cu anul 1947, în jurul localităţii Moneasa din judeţul Arad. Sus am postat logo-ul competiţiei sportive Cupa Zarandului. Se cunosc două toponime Zarand în județul Arad. 
Munții Zarandului sunt o grupă montană a Munților Apuseni, ale căror cele mai joase înălțimi sunt în județul Arad. Cel mai înalt vârf al Munților Zarandului este Vârful Drocea, cu altitudinea de 836 metri. Sus admiri o imagine cu pantele domoale ale Munților Zarandului.
Zărand este reședința comunei cu același nume și este situat la confluiența râurilor Cigher cu Crișul Alb, la o distanță de 48 km față de municipiul Arad și la 12 km față de Pâncota. Acest sat este atestat documentar pentru prima dată în anul 1318. În anul 1214 documentele vorbesc despre existența comitatului Zărandului, condus de către Dionisie, fiul lui Ompund. Castrul sau cetatea cu numele de Zarand figurează în documente din anul 1232. Sus am postat o poză cu biserica satului Zărand din județul Arad – România.

Dermata - Campionatul național de tenis dublu mixt - locul III 
Dermata a fost un club sportiv din Cluj, care a performat în perioada anilor 1945 – 1960.  Acest club a fost sponsorizat o vreme de renumita fabrică de încălțăminte Clujana din localitate. Sus am postat logo-ul clubului sportiv Dermata.

Plachetă - Regele Mihai I - FIDAC - 1928
Mihai I, Rege al României, Principe al României, fost Principe de Hohenzolern (născut 25 octombrie 1921 Sinaia), în perioada domniei tatălui său, Regele Carol al II-lea, cu titlul Mihai, Mare Voievod de Alba-Iulia, a fost suveran al României între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. Este stră-strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Mihai este una dintre ultimele personalităţi publice în viaţă din perioada celui de al II-lea război mondial. În poza aplicată este la vârsta de 6 ani.

Dimitrie Filișanu  - Spitalul Filișanilor * 26.V.896 - 26.V.1996 
Această medalie este confecționată din tombac, 
are diametrul de 60 de milimetri și este opera 
gravorului Vasile Gabor de la Monetăria statului.
Dimitrie Filișanu a fost un filantrop și om politic care este înmormântat în capela familiei din cimitirul Filiași, devenită monument istoric. Sus am postat o poză cu bustul său, aflat în fața spitalului din localitate. 
S-a născut în anul 1808 la Craiova și a decedat în anul 1883 în localitatea Tatomirești. A participat la revoluţia de la 1848 și la Unirea Principatelor din 1859. A avut rangurile de serdar (1839), paharnic (1841) și mare agă (1850). În anul 1839 era prezidentul Magistratului Craiova. După declanşarea revoluţiei de la 1848 a fost numit cârmuitorul judeţului Dolj. A făcut parte din comisia privind eliberarea robilor ţigani, pentru cele cinci judeţe ale Olteniei. În anul 1859 a fost ales deputat din partea judeţului Mehedinţi unde avea proprietăţi. S-a preocupat de construirea unui spital la Filiaşi (denumit Spitalul Filișanilor) care a fost organizat în conacul familiei sale și donat statului. 
În semn de respect, cea mai importantă unitate de învățământ a orașului Filiași îi poartă numele (poza de deasupra).
Aflat la interferenţa a trei judeţe, Dolj, Gorj şi Mehedinţi, Spitalul Filişanilor din Filiaşi asigură servicii de sănătate la o populaţie de aproximativ 27000 de locuitori. Unitatea are şi o istorie aparte, pentru că două din cele cinci pavilioane au fost donate în anul 1886, prin testament, de către familia boierilor Smaranda şi Dimitrie Filişanu, pentru a se asigura asistenţa medicală a locuitorilor de aici. Aria de adresabilitate a crescut în timp, iar, în prezent, Spitalul Filişanilor, care a preluat şi populaţia din Strehaia, odată cu închiderea spitalului de acolo, se consideră o unitate medicală modernă, având o structură cu 154 de paturi, defalcate pe patru secţii. Cu aproximativ 6000 de internări pe an, 15000 de prezentări la urgenţă şi o medie de 300 de naşteri, Spitalul din Filiaşi este unul în care nici un pacient asigurat nu-şi cumpără medicamente sau materiale sanitare pe perioada internării.?!?!?!?

______________ooo______________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
20000 sucres 2005 - Ecuador
Gabriel Gregorio Fernando José María García y Moreno y Morán de Buitrón (1821 – 1875) a fost un politic ecuadorian și președinte al statului în perioada anilor 1861 - 1865 și 1869 - 1875.

Două vignete de pe bancnote din ducatul Sardinia 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.05.2014

Niciun comentariu: