joi, 22 mai 2014

INFO NUMIS MONDO - 54


1.  Statul Lovenia a emis o interesantă monedă bimetalică cu o valoare nominală rar întâlnită, de 3 euro. Aceasta este dedicată unui preot, poet, pictor si fotograf sloven, pe numele său Janez Puhar, născut în anul 1814 și decedat în anul 1864. 
In anul 1841 acesta a inventat un procedeu de realizare a fotografiilor pe sticla, tehnologie recunoscuta in 1852 de către Académie Nationale Agricole, Manufacturière et Commerciale din Paris. Sus am postat o poză și o medalie cu chipul artistului sloven Janez Puhar.

2.  Specialiști ai lumii în numismatică și arte plastice au identificat reprezentarea grafică de pe reversul bancnotei mozambicane de 50000 meticais din anul 1993 (reprezentată în detaliu în imaginea de mai jos).
Este un basorelief în ceramică de pe fațada Băncii naționale mozambicane, opera artistului plastic portughez Querubim Lapa de Almeida, născut în anul 1925 (vezi poza de mai jos).
Detaliile grafice principale de pe această bancnotă sunt Banca națională a statului Mozambic (avers)
și Barajul hidroelectric Cahora Bassa de pe fluviul Zambezi (revers).
Cahora Bassa este unul dintre cele trei baraje hidroelectrice situate pe fluviul african Zambezi și a fost construit între anii 1969 - 1974. Înălțimea maximă a barajului este de 171 de metri și adăpostește în spatele său un lac ce se întinde pe o suprafață de 2739 kilometri pătrați luciu apă.

3.  Continui să îți prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare emise de către statul european, membru al Uniunii Europene - Ungaria. 
Mai jos am postat steagul și stema oficială a statului Ungaria.
Mai jos admiri câteva fotografii cu monumente de cultură și arhitectură din capitala maghiară - Budapesta.
BASTIONUL PESCARILOR
Gara de vest
Catedrala SF.ȘTEFAN
Gara centrală
Piața erolior
Statuia LIBERTĂȚII
Prim emiterea medaliei de mai sus s-a dorit celebrarea lui Lajos Kossuth.
Lajos Kossuth de Kossuth et Udvard (1802 - 1894) a fost un revoluționar maghiar, guvernator de facto al Ungariei în timpul Revoluției de la 1848. Pentru meritele sale în revoluție este considerat mare patriot și maghiar.
Prim emiterea medaliei de mai sus s-a dorit celebrarea clădirii Parlamentului ungar.
Clădirea Parlamentului Ungar este una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria și o destinație turistică populară în Budapesta. Este situată în Piața Lajos Kossuth, pe malul stâng al Dunării, fiind în prezent cea mai mare clădire din Ungaria. Budapesta a fost creată prin unirea a 3 orașe în anul 18573. Șapte ani mai târziu, Adunarea Națională a decis construirea unei noi clădiri reprezentative a Parlamentului, care să exprime suveranitatea națiunii, reprezentative pentru exprimarea suveranității națiunii. În acest scop s-a organizat un concurs public ce a fost câștigat de către arhitectul Imre Steindl (1839 - 1902); planurile celorlalți doi concurenți au fost realizate mai târziu pentru clădirile Muzeului Etnografic și Ministerului Ungar al Agriculturii, ambele aflându-se vizavi de clădirea Parlamentului. Construirea Parlamentului a început în 1885 și finalizată în 1904. Aproximativ o mie de persoane au fost implicate în construcția clădirii, fiind folosite 40 de milioane de cărămizi, o jumătate de milion de pietre prețioase tip disc și 40 kg de aur. Clădirea Parlamentului este în construită în stil gotic, fiind prevăzută cu o fațadă simetrică și o cupolă centrală. Clădirea are 268 de metri lungime și 123 metri lățime. Interiorul său include 10 curți, 13 lifturi de pasageri și de marfă, 27 de intrări (porți), 29 de scări interioare și 691 încăperi. Cu înălțimea sa de 96 de metri, Parlamentul este una dintre cele două clădiri cele mai înalte din Budapesta, împreună cu Bazilica Sf.Ștefan. Numărul 96 se referă la fondarea Regatului Ungar în anul 896. Pe pereții clădirii, atât la exterior dar la interior, sunt 242 de sculpturi. Pe fațadă se află statui ale conducătorilor maghiari, ai conducătorilor din Transilvania, precum și ale unor faimoși lideri militari. Deasupra ferestrelor sunt reprezentate blazoanele regilor și ducilor unguri.

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
JOHANN WOLFGANG VON GOETHE 
poet, gânditor și om de știință german (1749 - 1832) 
  1. Numai atât ai trăit: cât ai muncit.
  2. Nimeni nu este mai rob decât acela care se crede liber.
  3. Dacă ai încredere în tine însuți, inspiri încredere și altora.  
____________xxx_____________

O MEDALIE ȘI
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă - Al IX-lea Congres internațional de istorie a medicinei
București - 1932 
București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și o poză cu clădirea Primăriei – București. 
Insignă - Congresul național de urologie 
Constanța - 1994 - SRU - IV
Această insignă este confecționată din alamă 
și are diametrul de 84,5 milimetri.
Municipiul Constanța este situat pe coasta Mării Negre, în partea de sud-est a României, în regiunea istorică Dobrogea, reședință a judeţului cu acelaşi nume şi cel mai mare oraș al regiunii de dezvoltare Sud-Est. Alături de oraşul Cluj Napoca, Constanța este orașul cu cel mai ridicat standard de viață din România. Conform recensământului din anul 2011, Constanța avea 254693 locuitori. Constanța este orașul cel mai vechi atestat de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 Î.E.N., când pe locul actualei peninsule (și chiar sub apele de azi, în dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greacă, numită Tomis. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă şi actuală ale oraşului, iar jos o poză cu biserica Sf.Mina din Constanţa.
Urologia este specialitatea chirurgicala care care se ocupa de diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului renourinar masculin si feminin (rinichi, uretere, vezica urinara, uretra) si pe sistemul reproductiv masculin (testicule, epididim, vas deferent, vezicule seminale, prostata si penis). Abordarea medicala a unor afectiuni urologice (ca de exemplu, infectii urinare) este combinata cu corectia chirugicala a anomaliilor congenitale sau a unor cancere in sfera genito-urinara. Investigarea incontinentei urinare, disfunctiilor sexuale, infertilitatii masculine, urologia pediatrica sunt apanajul specialistului urolog. Urologia este strans legata de alte domenii medicale: andrologie, nefrologie, ginecologie si oncologie.
Insignă - I.M. (Întreprinderea minieră) Petrila
Petrila este un oraș din județul Hunedoara, Transilvania, Rromânia. Străveche așezare situată la 675 m altitudine pe malul Jiului de est, la intersecția pârâului Jieț cu pârâul Taia este atestată, în documente din anul 1493. Teritoriul administrativ al orașului Petrila este mărginit la est de masivul Șurianu, la nord de Vârful lui Pătru, la sud de masivul Parâng, iar la vest de teritoriul municipiului Petroșani. Conform recensământului din anul 2011 populația orașului Petrila se ridică la 22692 de locuitori. Sus am postat stema actuală a orașului și o poză cu biserica catolică Sf.Varvara din Petrila.
 Insignă - ICMET Craiova - Simpozion național 20 ani - 1995
Această insignă are diametrul de 30 milimetri și cântărește 9 grame.
I.C.M.E.T. Craiova (Institutul National de Cercetare - Dezvoltare si Incercari pentru Electrotehnică) are in prezent aproape 300 de angajati. Activitatea sa a demarat inca din anul 1974 in calitate de Departament Central de Cercetare Dezvoltare al Companiei Electroputere Craiova, cel mai important producator in domeniu. Din anul 1990, ICMET a devenit independent. Experiența ICMET constă în: cercetare, dezvoltare si incercari in inalta tensiune, mare putere si joasa tensiune, monitorizarea si diagnosticarea echipamentelor electroenergetice, masurarea marimilor electrice si neelectrice, electronica de putere și compatibilitate electromagnetica. ICMET Craiova este lider national in domeniile: cercetare, dezvoltare si incercari pentru echipamente de inalta tensiune si mare putere, cercetare, dezvoltare pentru monitorizarea si diagnosticarea echipamentelor electroenergetice, tehnologii neconventionale care utilizeaza efectul detensionarii prin vibratii, tehnologii neconventionale care utilizeaza efectul aerului comprimat la viteza supersonica și producerea de traductoare de forte si mase si echipamente pentru regimuri industriale grele bazate pe tensometria magnetoelastica. Sus am postat logo-ul și poza sediului central al ICMET Craiova.
Municipiul Craiova (în germană Krajowa) este reședința județului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al pelilor, Pelendava, încă din perioada 400 - 350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriană, o hartă probabil din anul 225 d.C. Castrul roman Pelendava este situat în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442 - 1443. La începutul secolului al II-lea romanii au construit la Pelendava un castru, întâi din valuri de pământ întărit (în timpul împăratului Traian), apoi din piatră și cărămidă (în timpul lui Hadrian). Vestigiile Pelendavei pot fi văzute şi azi în cartierul craiovean Mofleni. În pisania mănăstirii Coşuna se menționează că la construcția bisericii s-a folosit piatră şi cărămidă de la castru. Sus am postat stema municipiului Craiova şi o poză cu Prefectura judeţului Dolj.
Gheorghe Asachi - 1813 
200 ani de la înființarea școlii de inginerie din Iași
Universitatea tehnică "Gheorghe Asachi" Iași - 2013
Gheorghe Asachi (născut la data de 1 martie 1788 şi decedat la data de 12 noiembrie 1869) a fost un poet, prozator și dramaturg român care s-a născut la Herţa, în nordul Moldovei, azi în Ucraina. Precursor al generației pașoptiste, Gheorghe Asachi a fost unul dintre întemeietorii nuvelei istorice la noi, a condus numeroase reviste literare, a recuperat de la Lemberg din Polonia, unde studiase în tinerețe, manuscrisul Ţiganiadei, epopeea bufă a lui Ion Budai Deleanu. A fost îndrumător cultural în domenii diverse: teatru, școală, presă, activitate tipografică. Asachi a fost și unul din întemeietorii Academiei Mihăilene. 
Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași este o instituție de învățământ superior din România. În anul 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităților de cercetare avansată și educație. Universitatea tehnică ieșeană este moștenitoarea spirituală a tradițiilor învățământului tehnic superior românesc, ale cărui origini se leagă de prima școală de inginerie de pe teritoriul actual al României, Școala de ingineri hotarnici și civili, creată în Moldova,  la începutul secolului al XIX-lea, de către marele cărturar Gheorghe Asachi. În continuare, școala se dezvoltă în cadrul Academiei Mihăilene (1835) și, ulterior, în cadrul Universității din Iași, înființată în anul 1860. Pe 7 noiembrie 1912, în urma aprobării noului regulament al Facultății de Științe, se înființează învățământul superior electrotehnic, chimic aplicat și agronomic, eveniment care poate fi considerat actul de naștere a ceea ce va fi, ulterior, Școala Politehnică. În luna martie a anului 1937, învățământul superior tehnic este scos de sub egida Universității din Iași, prin înființarea Școlii Politehnice Iași. Instituția nou creată a luat de la bun început numele lui Gheorghe Asachi, întemeietorul învățământului superior tehnic românesc, iar primul său rector a fost profesorul universitar Cristea Otin. În anul 1948, Școlii Politehnică "Gheorghe Asachi" devine Institutul Politehnic "Gh. Asachi". La 17 Mai 1993, în cadrul reformei învățământului superior din România, Institutul Politehnic iși schimbă numele în Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi". Sus am postat două logo-uri și o poză cu sediul central al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iași. 

_____________ooo_____________

România - bancnotă fantezie 
1000000 locuri de muncă - Victor Ponta
Victor-Viorel Ponta (născut 20 septembrie 1972 - București) este un om politic român,președinte al PSD - (Partidul Social Democrat), din februarie 2010 și deputat de Gorj. Din data de 7 mai 2012 deține funcția de Prim-ministru al guvernului României.

Câteva vignete de pe acțiuni poloneze

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.05.2014

Un comentariu:

Unknown spunea...

Salut!
Vezi ca la stirea cu numarul 1 ai editat gresit numele statului, Lovenia in loc de Slovenia.