joi, 22 mai 2014

MONEDE EURO DE COLECȚIE - AUSTRIA 29


Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Cretacicul. Atât aversul cât și reversul monedei prezintă diferiți dinozauri, animale din perioada Cretacicului. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 19.03.2014, seria – Viața preistorică, formă - rotundă, diametru – 34 milimetri, greutate – 18 grame, metal – argint pur, calitate – proof şi tiraj – 50000 de exemplare.
Cretacicul reprezintă ultima parte a erei mezozoice, fiind marcată de dispariția celor mai mari animale terestre care au existat vreodată pe Terra, dinozaurii. Se presupune că un asteroid ar fi lovit Pământul acum circa 65,5 milioane de ani, și atunci au dispărut dinozaurii. Tot în această perioadă a început și fragmentarea continentului nordic Laurasia. La sfârșitul Cretacicului inferior a trăit cel mai feroce dinozaur, Tyrannosaurus Rex. Cretacicul a început acum 145,5 ± 4,0 milioane de ani și s-a sfârșit acum 65,5 ± 0,3 milioane de ani.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Cvartalul Linke Wienzeile, nr.38 din Viena. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 100 euro, data emiterii – 07.11.2007, seria Art Nouveau, formă - rotundă, diametru – 30 milimetri, greutate – 16,22 grame, metal – aur pur, calitate – proof şi tiraj – 30000 de exemplare. 
Aversul monedei prezintă o clădire impresionantă a Vienei, în stil Art Nouveau, cu colț rotunjit, care leagă cele două aripi. Este Cvartalul Linke Wienzeile, nr.38, cu fațada de culoare cremă și decorată în aur. Colțul rotunjit este flancat la partea de sus de două femei cu mâinile la gură, sub formă de goarnă, ce transmit vești bune întregului oraș. Corpul de clădire rotunjit, care unește aripile clădirii, este opera sculptorului austriac Othmar Schimkowitz. Reversul monedei prezintă scara interioară și liftul clădirii, ambele bogat ornamentate în cel mai elegant stil Art Nouveau. 
În prim-plan, partea stânga este suprapus un exemplu dintre medalioane de aur ale lui Koloman Moser, alt artist austriac al stilului Art Nouveau, dintre cele aplicate pe fațada clădirii care leagă cele două aripi de clădire.

Moneda euro de colecţie de mai sus celebrează Arta lui Gustav Klimt. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 50 euro, data emiterii – 19.02.2014, seria – Femeia în opera lui Klimt, designeri Mag.Helmut Andexlinger și Herbert Wahner, formă - rotundă, diametru – 22 milimetri, greutate – 10,14 grame, metal – aur pur, calitate – proof şi tiraj – 30000 de exemplare. 
Aversul monedei prezintă o reproducere după lucrarea Judith II (Salome), în care Klimt a revolutionat imaginea femeii, reprezentând-o ca salvatoarea lui Israel, ca femeia fatală care a folosit sexualitatea ei ca o armă. Judith II este o lucrare de picture, în stilul Art Nouveau, ulei pe pânză (178 x 46 cm), realizată în anul 1909, care se păstrează la Muzeul de Artă Modernă din Veneția.
Lucrarea Nuda Veritas, adevărul artistic, necompromis, de pe reversul monedei este exemplul perfect al  viziunii artistice a artistului austriac Gustav Klimt. Nudas Veritas este o lucrare, gen pictură alegorică, stil Art nouveau, ulei pe panza (240 x 64,5 cm) realizata in anul 1899, care se păstrează la Biblioteca naționala austriacă din Viena. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI
NICOLAE IORGA (1871 - 1940)
scriitor, istoric, om politic și academician român 
  1. Când mă chemi la munca, să-ți văd sapa.
  2. Faima ruginește, dacă nu o cureți prin munca de fiecare zi.
  3. Cine se măsoară cu alții de dimineață până seara, nu e om mare și nici nu va putea să fie vreodată. 
__________xxx__________

CÂTEVA INSIGNE 
ȘI MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - Al IX-lea Congres național de farmacie 
28 - 30 septembrie 1989 - Secretariat 
Conform Dicționarului explicativ al limbii române, farmacia este știința care se ocupă cu prepararea, păstrarea, controlul și distribuirea medicamentelor. Este o unitate specializată în care se păstrează, se distribuie, se vând și uneori se prepară medicamente. 
Insignă sportivă - F.C. Damila Măciuca (Fotbal club)
FC Damila este o echipă de fotbal din comuna Măciuca, județul Vâlcea care este susținută de către societatea comercială locală SC Damila SRL.  
 
SC Damila SRL este o societate comercială din satul Botorani, comuna Măciuca, importator direct si distribuitor autorizat al celor mai renumiti producatori de materiale de constructii si produse metalurgice din tara si strainatate, care a dezvoltat un model flexibil de afacere, prin imbinarea activitatilor comerciale si de distributie, cu activitati de servicii si productie. Sus am postat logo-ul SC Damila SRL din localitatea Măciuca.
Măciuca este o comună din judeșul Vâlcea, Oltenia, România. Comuna este așezată în sudul județului, la 15 Km nord de orașul Bălcești și este formată din 8 sate: Oveselu – centru de comună), Bocșa, Botorani, Ciocănari, Măciuceni, Măldărești, Popești, Ștefănești și Zăvoieni. Comuna numără aproximativ 1800 de locuitori. Sus am postat o fotografie cu unul din sediile societății comerciale Damila.

Insignă - Ion Nestor * 1905 - 1974
Această insignă are diametrul de 30 milimetri 
și cântărește aproximativ 9 grame, fiind opera 
gravorului Vasile Gabor de la Monetăria statului.
Ion Nestor (1905 - 1974) a fost unul dintre cei mai importanţi istorici şi arheologi români din secolul XX. Și-a făcut studiile secundare în oraşul natal, Focșani, şi pe cele universitare la Bucureşti, la Facultatea de Litere şi Filosofie, secţia filologie clasică. S-a specializat apoi în studiul preistoriei la Berlin şi Marburg (1928 – 1932), după care şi-a susţinut doctoratul cu o sinteză despre preistoria României, lucrare distinsă de Academia Română cu premiul „Vasile Pârvan”. Întors în ţară, arheologul Ion Nestor a desfăşurat o intensă activitate în cadrul Muzeului naţional de antichităţi (Institutul de Arheologie din Bucureşti), coordonând în decursul anilor cercetările de pe şantierele arheologice de la Glina, Sărata Monteoru, Zimnicea, Glăvăneştii Vechi, Corlăteni, Suceava, Dridu, Bratei, Păcuiul lui Soare. Din 1945 a desfăşurat şi o prestigioasă carieră didactică la Universitatea din Bucureşti. Prin cercetările şi studiile întreprinse, Ion Nestor a avutcontribuţii majore în domeniul periodizării culturilor neolitice şi eneolitice, a perioadei de tranziţie spre epoca metalelor. La data 2 iulie 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Aprecierea din partea cercetătorilor străini s-a concretizat prin alegerea sa ca membru al Institutului Arheologic German, al Societăţii de Arheologie din Iugoslavia, al Consiliului permanent al Uniunii Internaţionale de Ştiinţe Pre şi Protoistorice, al Uniunii Internaţionale de Arheologie Slavă. Cercetător erudit, profesor exigent, om cu o personalitate puternică, Ion Nestor a lăsat o amintire de neşters asupra celor din preajma sa. Despre Ion Nestor, într-o împrejurare Zoe Petre a mărturisit: “Ion Nestor avea o minte de o subtilitate dialectică rarissimă... mama zicea că are o inteligenţă ca de diavol…”. 

Ion Nestor * 1905 - 1974
100 de ani de la începutul cercetărilor arheologice 
Sărata Monteoru - Județul Buzău * 1895 - 1995
Această medalie are diametrul de 60 milimetri 
și cântărește aproximativ 110 grame, fiind opera 
gravorului Vasile Gabor de la Monetăria statului.
Arheologia  este studiul  activitatiilor umane din trecut si se aplica  prin recuperarea și analiza culturii materiale și datelor de mediu ce ne parvin din urmă, care includ  artefacte , arhitectura și peisaje  culturale. Arheologia este eficienta  si utila atunci cand  sunt cerccetate societățile preistorice , atunci când nu există înregistrări scrise. 99 % din istoria omenirii cuprinde intervalul dintre paleolitic până la apariția scrierii . Ea are mai multe obiective, care variază de la studierea evolutiei umane la  evoluția culturală. Disciplina implică topografie, excavare și în cele din urmă, analiza datelor colectate, pentru a afla mai multe despre trecut. Arheologia este știința care studiază civilizațiile și culturile umane vechi și relațiile acestora cu mediul înconjurător, prin documentare și prin căutarea, culegerea, analizarea și interpretarea urmelor materiale rămase. 
Sărata-Monteoru este o stațiune balneară situată în zona central-vestică a județului Buzău, Muntenia, România, la aproximativ 14 km distanță de orașul Buzău. Localitatea aparține administrativ de comuna Merei și a fost întâi cunoscută între localnici pentru apele tămăduitoare ale izvoarelor sărate. Localitatea este cunoscută și pentru cultura Monteoru, o cultură arheologică datând din epoca bronzului, reprezentată printr-o mare așezare aflată în apropiere de marginea de est a satului de astăzi, pe dealul Cetățuia, unde Ion Nestor a condus un șantier de cercetare arheologică. Sus am postat o fotografie cu Vila Monteoru din stațiunea buzoiană Sărata-Monteoru. 

Expoziția națională de maximafilie - Brașov 1990
Societatea română de filatelie tematică și maximafilie
Asociația filatelică din Brașov
Această medalie are diametrul de 60 milimetri. 
Maximalia este pasiunea și știința de a colecționa cărți poștale ilustrate pe care se găsesc aplicate mărci și ștampile în strânsă concordanță de subiect, loc și timp cu ilustrația.
Datând ca așezământ din anul 1292, Biserica „Sf. Nicolae” domină, prin dimensiunile sale impresionante, Scheii Brașovului. Biserica a fost ridicată în piatră începând din anul 1495 de către localnici cu ajutorul domnitorului Țării Românești, Neagoe Basarb. Biserica a fost renovată în perioada interbelică prin grija localnicilor, ea păstrând fresce executate de către marele pictor Mișu Pop. În cimitirul bisericii este îngropat Nicolae Titulescu.

Iancu de Hunedoara * 1441 - 1456
Castelul Huniazilor 
Iancu de Hunedoara (1407 - 1456) a fost o personalitate dominantă a istoriei româneşti din veacul al XV-lea. A fost voievod al Transilvaniei în anul 1441, guvernator al regatului Ungariei între 1446-1453, apoi căpitan suprem al Ungariei şi al Transilvaniei între 1453-1456. A scris file de glorie în istoria luptei antiotomane a popoarelor Europei sud-estice. Iancu de Hunedoara a desfăşurat o activitate diplomatică şi militară intensă în anii în care Imperiul Otoman urca spre apogeu, dând asalturi decisive asupra ultimei rămăşiţe a Imperiului Bizantin, Constantinopolul. A depus eforturi pentru închegarea unei coaliţii creştine care să oprească înaintarea otomanilor cu o oaste de cruciadă şi a fost cel dintâi comandant de oşti din Europa care a reuşit să îl înfrângă pe cuceritorul Constantinopolului, sultanul Mahomed II, la Belgrad în anul 1456. A fost tatăl regelui Matei corvin,  cel mai mare rege al Ungariei. 
Castelul Huniazilor (Corvinilor sau Corvineștilor) este cetatea medievală a Hunedoarei, unul din cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane (fortificații cilindrice sau poligonale, construite de obicei la colțurile unei fortărețe.) și un donjon (tmul principal și cel mai bine fortificat). Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara. Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățind-ul cu turnuri, săli și camere de onoare. În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conținutul descifrat de specialiști este Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.

____________ooo_____________

PERSONALITĂȚI POLITICE
PE BANCNOTELE LUMII
Egipt - 1 pound 1950 
Farouk a fost un rege al statului egiptean, care a trăit între anii 1920 - 1965 și a condus între anii 1936 - 1952.

Câteva vignete de pe acțiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 22.05.2014

Niciun comentariu: