luni, 19 mai 2014

ALTENMARKT a d YSPER - AUSTRIA



Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de arhitectură din localitatea ALTENMARKT și YSPER, districtul MELK, bundeslandul AUSTRIA INFERIOARĂ, câteva vederi generale 
și câteva trimiteri poștale.
Precizez că Altenmarkt și Ysper sunt două sate mici, 
foarte apropiate și aproape unite, din compunerea orașului Yspertal. 

Castelul RIEGERSBURG Ysper
Arhitectură locală Ysper  
Vedere generală Altenmarkt 
Vedere generală Ysper
Vedere din aer Altenmarkt
Trimiteri poștale Ysper

***

DOUĂ EPIGRAME DE CHEF
AUTOR ANONIM 

FEMEIA

Femeia este, cum s-a spus,
O casă-naltă pânla cer
Oricât de-amenajată-i sus,
Mai căutată-i la... parter.

LA BĂTRÂNEȚE

Bade, când îmbătrânești
Și ți-se-apropie ceasul,
Dumnezeu îți ia doi pești:
Îți ia SOMNUL și... CARASUL.


____________xxx____________

O INSIGNĂ ȘI CÂTEVA
MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".
   
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă - R.P.R. (Republica Populară Română)
Concursul formațiilor artistice de amatori din armată - 1962  
În regimul comunist Armata, mai mult decât societatea civilă, prin grandioase manifestări cultural artistice își aducea "omagiul său" conducerii de partid și de stat, "mult iubitului" Nicolae Ceaușescu, care deținea și funcția de Comandant suprem al Armatei. Multe ore din pregătirea de luptă se anulau în detrimentul pregătirii acestor manifestări; brigăzi artistice, soliști vocali și instrumentiști, formații teatrale, de instrumentiști sau de dansuri populare sau tematice și nu în ultimul rând corurile bărbătești militare sau mixte (fiind incluse eleve, studente sau membri ai familiilor cadrelor militare). Precizez că formațiile artistice ale armatei erau formate doar din amatori, ofițeri, maiștri militari, subofițeri, personalul civil din armată (bărbați și femei) dar și militari în termen. 
      
Al IV-lea Concurs - 1963
Pentru cea mai bună activitate artistică
În timpul regimului comunist se organizau anual concursuri și festivaluri ale formatiilor teatrale și muzical-coregrafice de amatori, chipurile pentru a pune în valoare valențele cultural-artistice ale poporului, scopul ascuns fiind acela de preamărire a conducătorilor statului și a realizărilor socialismului. Punctul culminant al acestor manifestări l-a constituit Festivalul național Cântarea României. 

100 ani de nașterea savantului Henri Coandă * 1886 - 1986
Inventatorul avionului cu reacție Coandă 1910
Expoziția cu participare internațională "Aeromfila'86" - Craiova
Henri Marie Coandă (născut 7 iunie 1886 şi decedat 25 noiembrie 1972) a fost un academician şi inginer român, pionier al aviaţiei, fizician, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al fenomenului care îi poartă numele. A fost fiul generalului Constantin Coandă, prim-ministru al României în anul 1918.
Deasupra am postat o fotografie ce prezintă invenția lui Henri Coandă - Avionul cu reacție "Coandă 1910" 

Liceul George Bacovia - Bacău * 1867 - 1967
Colegiul Naţional "Ferdinand I" din Bacău se bucură de un renume de excepţie, ca urmare a unei evoluţii în timp, el fiind inaugurat în anul 1867 sub numele Gimnaziul clasic. În primii ani de funcţionare, şcoala s-a confruntat cu numeroase dificultăţi: definirea statutului, lipsa cadrelor, a unui local propriu sau a materialului didactic. În anul şcolar 1870-1871, şcoala a dat prima promoţie de absolvenţi, iar în 1891 s-a încheiat construcţia primului local. În acelaşi an, şcoala a primit denumirea de Gimnaziul "Principele Ferdinand" iar după 1897, prin înfiinţarea clasei a V-a, i se acordă titulatura de Liceul "Principele Ferdinand", nume sub care a fost cunoscut oficial până în anul 1914. Între 1914 şi până la reforma învăţământului din 1948, denumirea sa este schimbată în Liceul "Ferdinand I". Multă vreme, între 1948-1967, fără o denumire proprie, cu prilejul centenarului din 1967, şcolii i se atribuie numele marelui poet George Bacovia, fost elev al liceului. Începând cu anul şcolar 1997-1998, în urma unei hotărâri a corpului profesoral şi a Ordinului nr. 4133/25.06.1997, Ministerul Educaţiei Naţionale a dispus schimbarea denumirii liceului în Colegiul Liceal "Ferdinand I". În aceste condiţii şcoala şi-a recăpătat propria identitate istorică, redobândindu-şi vechiul nume şi titlul de Colegiu Naţional. A fost, în ultimă instanţă, un act reparatoriu pe deplin meritat şi îndelung aşteptat.
George Bacovia, nume real George Andone Vasiliu (1881 – 1957) a fost un scriitor român format la școala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri și proză scrise în baza unei tehnici unice în literatura română, cu vădite influențe din marii lirici moderni francezi pe care-i admira. La început văzut ca poet minor de critica literară, va cunoaște treptat o receptare favorabilă, mergând până la recunoașterea sa ca cel mai important poet simbolist român și unul dintre cei mai importanți poeți din poezia română modernă.
Bacău, în latină Bacovia, în maghiară Bako, în germană Barchau şi în poloneză Bakow, supranumit orașul lui Bacovia, este reședința și totodată cel mai mare oraş din judeţul Bacău, provincia Moldova, România, fiind situat pe râul Bistriţa. Suprafața municipiului este de 43 km², iar populația este de aproximativ 177000 de locuitori. Menționarea orașului pe un act oficial datează încă din anul 1399. În arhivele Vaticanului, pe hărțile Evului Mediu precum și în alte documente latine, Bacăul apare sub numele de Bacovia, sau Ad Bacum. Deasupra am postat stemele comunistă şi actuală ale municipiului Bacău, precum şi o clădire inconfundabilă - Palatul sporturilor. 

I.A.S. - (Întreprinderea de alumină - Slatina)
La data de 1 martie 1961 a fost infiintata Uzina de Aluminiu Slatina. Alro Slatina a fost înfiintata la data de 31 ianuarie 1991, in baza Legii nr. 15/1990 si Legii nr. 31/1990, ca societate pe actiuni, prin preluarea unei cote de 65% din patrimoniul Intreprinderii de Aluminiu Slatina. Obiectul de activitate al societatii il constituie productia aluminiului şi comercializarea aluminiului la intern si la extern. SC Alro este singurul producator de aluminiu primar din Romania si cel mai mare din Europa de Est si este listata la Bursa de Metale de la Londra. Sus am postat o poză cu sediul central al Alro Slatina
Slatina este reședința și cel mai mare municipiu al județului Olt, România. Orașul este situat în sudul României, pe malul stâng al râului Olt în regiunea istorică Muntenia, la contactul cu Oltenia, în zona de contact dintre Podișul Getic și Câmpia Română. Slatina are o populație de aproximativ 79000 de locuitori, fiind un important centru industrial. Având o istorie de 650 de ani și un centru istoric conservat, orașul deține un important rol cultural în regiune. Prima atestare documentară a orașului Slatina este din dat de 20 ianuarie 1368, în privilegiul comercial acordat de Vladislav I Vlaicu negustorilor de la Brașov, ca loc de vamă internă la primul vad din câmpie al Oltului, punct obligatoriu de trecere a carelor cu mărfuri peste Olt. Sus am postat stema actuală a municipiului Slatina precum și o fotografie cu arhitectură modernă ce reprezintă Centru cultural Eugen Ionescu din localitate.

___________ooo___________

România - Obligațiune prioritară 10000 lei 1933
Brașov (denumire germană Kronstadt)

Câteva ornamente decorative marginale de pe 
notgelduri (bancnote locale, de necesitate) germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 19.05.2014

Niciun comentariu: