sâmbătă, 9 ianuarie 2016

OMISSY - FRANȚA


Mai jos am postat și alte fotografii cu monumente de 
cultură și arhitectură din localitatea franceză OMISSY, 
departamentul AISNE, regiunea PICARDIA, 
din perioade de timp diferite și o insignă locală.
Monumentul eroilor locali din primul război mondial
Biserica
Cafeneaua Du Pont
Ecluzele și podul
Gara
Vedere de pe pod
Arhitectură locală
Insignă locală

***

O EPIGRAMĂ
DE PUS ÎN RAMĂ  
O PASTILĂ DE UMOR
VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI 
WILLIAM BLAKE 
poet, pictor și gravor englez 
(1757 - 1827) 

_____________xxx____________

CÂTEVA MEDALII, 
INSIGNE ȘI PLACHETE
DIN MUNICIPIUL BUCUREȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
Pacheta - România (Clădirea Parlamentului)
Prezint aici câteva aici informații de interes general despre megaconstrucția - Clădirea Parlamentului naţional al României din capitala Bucureşti, cunoscută şi sub numele de Casa Poporului sau Casa Republicii; lungime – 270 metri, lăţime – 240 metri, înălţime - 86 metri cu 12 nivele, adâncime la subsol - 92 metri cu 8 nivele, suprafaţă construită – 66000 metri pătrați, suprafaţă desfăşurată – 330000 metri pătrați, deţine 3 recorduri Guinnes: pentru cea mai mare clădire pentru uz civil, cea mai scumpă clădire şi cea mai grea clădire din lume, pentru realizarea clădirii folosindu-se: 1000000 metri cubi de marmură 5500 de tone de ciment, 7000 de tone de oţel, 20000 de tone de nisip, 1000 de tone de bazalt, 900000 metri cubi lemn esenţe diferite, 3500 de tone de cristal, 200000 metri cubi de sticlă, 2800 de candelabre, 220000 metri pătrați de covoare şi 3500 metri pătrați de piele, la construcţie au participat 200 arhitecţi şi aproximativ 20000 muncitori care au lucrat în trei ture, 24 ore pe zi, arhitect şef fiind Anca Petrescu, clădirea ocupă locul 2 în lume la capitolul clădiri administrative după Pentagon şi locul 3 în lume ca volum construit cu 2550000 metri cubi după Pavilionul de montaj al rachetelor cosmice de la Cape Canaveral - S.U.A. şi piramida Quetzalcoatl din Mexic, costurile clădirii fiind estimate la 1,75 miliarde dolari S.U.A. în anul 1989 şi 3 miliarde de euro în anul 2006, data începerii construcţiei 1983. 

Centrul de domenii și infrastructuri nr.1 
50 ani - Semper impiger (Mereu activ)
Centrele de domenii și infrastructuri militare coordonează întreg sistemul de domenii şi infrastructuri la toate eşaloanele, elaborând norme tehnice, norme de funcţionare, proceduri, dispoziţii, precizări şi este singura autoritate în domeniu care iniţiază propuneri de acte normative sau modificări ale celor existente, ce pot avea impact asupra domeniului de responsabilitate. 
Placheta - Centrul de domenii și infrastructuri nr.1 
De asemenea, exercită direct şi prin unităţile subordonate controlul exploatării cazărmilor şi cel al aplicării şi respectării legislaţiei şi a regulamentelor militare de specialitate. 
Insignă - Centrul de domenii și infrastructuri nr.1 
Semper impiger (Mereu activ)
Responsabilitățile și competențele acestui gen de structuri militare se manifestă în domeniul: administrării proprietăţii imobiliare publice şi private a Ministerul Apărării Naţionale; elaborării politicii ministerului privind proprietatea imobiliară, modernizarea, dezvoltarea, menţinerea sau, după caz, reducerea acesteia prin proiecte şi programe imobiliare specifice; reprezentării intereselor Ministerului Apărării Naţionale, în relaţiile cu autorităţile administraţiei centrale şi locale şi cu armatele străine; controlului de stat în construcţii şi controlului disciplinei în urbanism şi amenajarea teritoriului, în Ministerul Apărării Naţionale; exercitării obligaţiilor şi responsabilităţilor prevăzute de lege pentru proprietar; elaborării propunerilor de acte normative specifice, emiterii de norme tehnice, dispoziţii şi precizări şi coordonării implementării acestora în întregul sistem de administrare, exploatare şi mentenanţă a proprietăţii imobiliare a ministerului; controlului respectării prevederilor legislaţiei în vigoare privind modul de utilizare a spaţiilor, administrarea şi exploatarea cazărmilor, starea de întreţinere/reparaţii a proprietăţii imobiliare puse la dispoziţia categoriilor de arme.

Insignă - Dinamoviada de fotbal - București '82
Dinamo Bucureşti este unul dintre cele mai vechi cluburi sportive din capitală, fondat 1948, şi este împărţit în mai multe departamente sau discipline sportive. Palmaresul general al clubului se prezintă astfel:
JOCURILE OLIMPICE (1956 - 2008)
- 122 medalii (35 aur, 38 argint, 49 bronz)
CAMPIONATE MONDIALE
- 797 medalii ( 243 aur, 260 argint, 294 bronz )
CAMPIONATE EUROPENE
- 880 medalii ( 248 aur, 301 argint, 331 bronz )
CAMPIONATE BALCANICE
- 3675 medalii ( 1254 aur, 1567 argint, 854 bronz )
JOCURI MONDIALE UNIVERSITARE
- 179 medalii (70 aur)
CUPA CAMPIONILOR EUROPENI
- 9 locuri I ( 3 volei masculin, 1 handbal, 1 rugby, 3 scrimă , 1 tenis )
- 5 locuri II (scrimă)
- 1 loc III (scrima)
CUPA CUPELOR
- 1 loc I (volei masculin) 
RECORDURI OLIMPICE : 5
RECORDURI MONDIALE : 4
RECORDURI NAŢIONALE : 2.632
TITLURI DE CAMPIONI NAŢIONALI : 10.751
Sus am postat emblemele clubului Dinamo de-a lungul timpului. 
Istoria fotbalului românesc începe cu o menţiune ambiguă. Se spune că la Arad, în anul 1888, “un grup de tineri bătea mingea”. Sunt informații că pe teritoriile românești s-a jucat fotbal chiar și mai demult. Marinarii englezi jucau fotbal în zona Dunării în anul 1865, cu 23 de ani înainte ca tinerii arădeni să înceapă “să bată mingea”! Acest amănunt reiese dintr-un document din arhivele marinei militare britanice. Este vorba despre un raport al comandantului navei militare HMS “Cockatrice”, locotenentul de marină Gillson, adresat amiralului Lord Paget, comandantul Flotei mediteraneene din cadrul “Royal Navy”. Actul de naştere al fotbalului românesc este datat 1888, fapt menţionat în toate cărţile de istorie şi statistică din ţara noastră. În presa vremii s-a notat că în împrejurimile Aradului, în zonele Ceala şi Pădurice, “se bătea mingea”. Peste doi ani, tot la Arad, doctorul Iuliu Weiner (a studiat stomatologia la Londra) a adus în ţară o minge şi regulile scrise pe o hârtie. La Arad, pe 15 august 1899, pe terenul viran de lângă Uzina de Vagoane s-a desfăşurat primul meci susţinut de jucătorii înscrişi la “Societatea de fotbal din Arad”. Tot la Arad, pe 25 octombrie a avut loc primul meci internaţional, între o formaţie locală şi echipa Politehnicii din Budapesta, întâlnire câştigată de maghiari cu scorul de 10-0. ?! Sus am postat o poză cu tineri fotbaliști arădeni care bat la porțile afirmării. Structura organizatorică conducătoare a fotbalului românesc a luat ființă în anul 1909 sub numele Asociația cluburilor de fotbal din România. În timp aceasta a evoluat primind și alte denumiri după cum urmează; 1912 – Federația societăților sportive din România, 1919 – Uniunea cluburilor de fotbal asociație, 1930 – Federația română de fotbal asociație și 1940 – Organizația sportului de fotbal și handbal. Din 1944 si până în prezent forul conducător al fotbalului autohton se numeste Federația romană de fotbal. Din anul 1930 este afiliată la Federaţia Internaţională de Fotbal Amator (F.I.F.A.) iar din anul 1955 este afiliată şi la Uniunea Europenă de Fotbal Amator (U.E.F.A.).  

Placheta - Concursul hipic internațional
România - București - iunie 1939 
Termenul generic HIPÍSM (călărie) este denumirea generică dată întregii activități legate de folosirea calului în întrecerea sportivă, indiferent de profilul ei. Cuprinde probe sportive de dresaj, concursuri hipice (ex. trecerea peste obstacole), triatlon (călărie de manej, probe de câmp, obstacole), curse de cai, curse pe terenuri accidentate, alegări de viteză etc. Prima cursă de sărituri peste obstacole a avut loc în Irlanda, în anul 1859. De atunci și până în prezent, acest sport a devenit preferatul oamenilor bogaţi din întreaga lume. Pe mapamond sunt peste un milion de practicanți, cei mai mulţi dintre ei în S.U.A., Marea Britanie, Germania, Franţa, Olanda şi Italia. Este o competiţie a elitelor. Un armăsar campion poate să valoreze şi un milion de euro, cât un automobil Ferrari. Odată mergea în galop, azi abia mai face câţiva paşi. Este vorba despre hipismul românesc, altădată un sport cu care ne mândream peste tot în lume. România nu mai are niciun călăreț în top 500, iar caii sunt evaluați, nu după trap sau sărituri, ci după cât de bine trag la căruță. În timp ce un antrenor de origine română, Monica Teodorescu, conduce lotul olimpic al Germaniei, Federaţia Ecvestră Română a găsit repede scuza: nu mai sunt bani.Timp de zeci de ani, hipiștii români au adus faimă țării la probele de sărituri peste obstacole din străinătate. Astăzi se luptă să iasă din anonimat și fac eforturi să revină în elita mondială. Puţină lume ştie că acest sport plin de eleganță are o tradiție îndelungată în România. Începând cu anii '20, călăreţii români au câștigat trei cupe pe națiuni și au cucerit medalii de bronz si de argint la olimpiadele de la Berlin, Moscova şi Roma. În 1936, la olimpiada de la Berlin, românul Herny Rang a pierdut aurul olimpic din cauza unui arbitraj „nedrept”, care l-a declarat câștigător pe concurentul neamț. Românul nu a depus constatație și din acest motiv Adolf Hitler i-a dăruit o motocicletă. Am avut o generație de aur din care au făcut Felix Țopescu, Vladimir Constantinescu, Henry Rang, Zahei, Tudoran și antrenorul lor, Chirculescu. Pe plachetă este reprezentată stema mijlocie a Regatului România.
Deasupra am postat cele trei steme ale Regatului România.

Clubul sportiv Rapid - a 50-a aniversare
Rapid București - 50 ani * 1923 - 1973
Rapid Bucureşti este un cunoscut club sportiv din Bucureşti cu sediul pe Calea Giuleşti, la nr.18 care aparţine de Ministerul Transporturilor. Este un club sportiv cu mulţi simpatizanţi. În cadrul clubului se practică mai multe discipline sportive care au adus numeroase medalii. Deasupra am postat sigla Clubului sportiv Rapid Bucureşti. 
Clubul sportiv Rapid București - Secția de atletism
Rapid București 50 ani - Glorie atletismului feroviar 1932 - 1982  
Sectia de atletism a mostenit traditia existenta în promovarea unor probe de alergare si, in special, a intrecerilor de cros, preocupari manifestate inca din anul 1923, insa actul sau de nastere dateaza de la 1 iulie 1932, pe terenul Romcomit.  Din 1937, cand se separa de rugby, sectia de atletism a devenit una din structurile reprezentative ale clubului, consacrand in marea performanta atleti proveniti din propria pepiniera sau promovati din alte unitati. In perioada 1932-1937, sportivii participa la diferite concursuri si demonstratii remarcandu-se, mai ales, in probele de cros.  In 1934 atletii feroviari participa, intr-o combinata cu "Viforul Dacia", la meciul atletic international cu "Primorje" din Ljiublana, organizat la Bucuresti, iar in 1935 in deplasare. Printre primii atleti ai sectiei s-au numarat: Ion Paraschivescu (pana an 1951 a indeplinit si functia de antrenor voluntar), Stefan Ciaclani, Al. Buligescu, Ion State, Radu Ionita, Vanghel Chiose, Vasile Teodosiu, Constantin Dumitru, Iuliul Iordan, Valeria (Talmaceanu) Dumitrescu, Florica Otel, Elena Dinescu s.a. Se remarca echipele feminine si cea de juniori participante la cros. In 1938, echipa de mars, din care facea parte si viitorul antrenor N. Ruta, castiga proba de 20 de km (sosea). Au umat alte generatii de atleti care au contribuit la gloria atletismului romanesc. Prezin în continuare câteva realizari pe plan intern: peste 500 de titluri de campioni la seniori si la juniori, dintre care circa 300 de seniori (200 in probele feminine si 100 In cele masculine); 11 maestrii emeriti ai sportului si peste 500 de maestri ai sportului.

Municipiul București este capitala României, reședința județului Ilfov și, în același timp, cel mai populat oraș al țării, centru industrial și comercial al țării. Populația de 1944367 de locuitori (estimat 1 ianuarie 2009) face ca Bucureștiul să fie al zecelea oraș ca populație din Uniunea Europeană. În fapt, însă, Bucureștiul adună zilnic peste trei milioane de oameni, iar specialiștii prognozează că, în următorii cinci ani, totalul va depăși patru milioane. Prima mențiune a localității apare în anul 1459. În anul 1862 devine capitala României. De atunci suferă schimbări continue, fiind centrul scenei artistice, culturale și mas-media. Între cele două războaie mondiale, arhitectura elegantă și elita bucureșteană i-au adus porecla „Micul Paris”. În prezent, capitala are același nivel administrativ ca și un județ și este împărțită în șase sectoare. Deasupra am postat drapelul, stemele interbelică, comunistă și actuală ale orașului precum și câteva locuri frumoase ale Bucureștiului de acum sau altădată și chiar unele trimiteri poștale ilustrate.
Arcul de triumf
Ateneul român
Palatul Ghica Tei
Restaurantul "Carul cu bere"
Muzeul George Enescu
Teatrul evreiesc de stat
Palatul CEC
Muzeul de istorie naturală "Grigore Antipa"
Muzeul țăranului român
Muzeul militar
Magazinul Unirea
Hotelul Palace - Bulevardul Elisabeta
Biserica "Zlătari", Poșta și Calea Victoriei
Sediul BNR - Strada Lipscani - 1919
Palatul Poștei
Biserica "Domnița Bălașa" 
Biserica "Sf.Gheorghe"
Biserica Sf.Nicolae Vlădica
Cazarma Alexandria
Fântâna "George Gr.Cantacuzino"
Foișorul
Institutul surorilor de caritate "Regina Elisabeta"
Marele Hotel de Franța
Monumentul Infanteriei
Monumentul Pache Protopopescu și Biserica Grecească
Monumentul Mihai Viteazul
Muzeul satului
Palatul Agriculturii
Muzeul Theodor Aman
Piața Victoriei - Sediul guvernului
Sanatoriul Dr.Kiriac
Sanatoriul Filaret

___________ooOoo__________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
DIN INDUSTRIA BANCARĂ, 
ÎN LIMBA GERMANĂ
Acțiune 200 coroane (100 guldeni austrieci)1892
Societatea pe acțiuni Banca Transilvania - Sibiu (Hermanstadt)
(Acție - Siebenburger Vereinsbank Actiengesellscaft)

Detaliu vignetă de pe un bilet de loterie spaniol

Două vignete de pe bilete de loterie spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 09.01.2016

Niciun comentariu: