miercuri, 27 ianuarie 2016

DEVENTER - OLANDA


Mai jos admiri și alte fotografii cu monumente de cultură și 
arhitectură din localitatea olandeză DEVENTER, provincia 
OVERIJSSEL, din vremuri diferite, o insignă, două medalii,
un certificat, o acțiune și o obligațiune locale.
Biserica Sf. Nicolae
Moara de vânt Wolberk
Podul
Gara
Muzeul
Biserica Sf. Lebuinus
Biserica evanghelică și luterană Oude
Arhitectură locală
Insignă locală
Veche monedă locală
Monedă locală 1 ecu 1990
Medalie locală
Acțiune locală
Certificat local
Obligațiune locală

***

O PASTILĂ DE UMOR
VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAȘI

___________xxx___________

O INSIGNĂ, O PLACHETĂ ȘI
CÂTEVA MEDALII ROMÂNEȘTI

Informaţii generale despre medalistică  şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderent metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani și apartenenţa la un club, de identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificarea asociaţii, de nivel de pregătire-calificare, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 

Conform  DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi  se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).  

Dimitrie Cantemir
Dimitrie Cantemir (născut 26 octombrie 1673 şi decedat 21 august 1723) a fost domn al Moldovei (martie - aprilie 1639 şi 1710 - 1711), autor, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog, compozitor, om politic şi scriitor moldovean. S-a născut într-o familie nobilă, în localitatea Silişteni, comuna Fălciu, azi comuna Dimitrie Cantemir din judeţul Vaslui. Turcii l-au înscăunat pe Dimitrie Cantemir la Iaşi în 1710, având încredere în el, dar noul domn-cărturar a încheiat la Luţk, în Rusia, la 2/13 aprilie 1711 un tratat secret de alianţă cu Petru cel Mare, în speranţa eliberării ţării de sub dominaţia turcă şi precizând integritatea graniţelor şi faptul că ele vor fi apărate de armata Moldovei. În politica externă s-a orientat spre Rusia ca entitate ortodoxă, opusă Islamului. A fost un adept al domniei autoritare, adversar al atotputernicei mari boierimi şi a fost împotriva transformării ţăranilor liberi în şerbi. După numai un an de domnie (1710-1711), s-a alăturat lui Petru cel Mare în războiul ruso-turc, dar n-a plasat Moldova sub suzeranitate rusească. După ce creştinii au fost înfrânţi de turci la Stănileşti, pe Prut, neputându-se întoarce în Moldova, a emigrat în Rusia, unde a rămas cu familia sa. A devenit consilier intim al lui Petru I (după ce a fost ajutat de ambasadorii Olandei şi Franţei la Înalta Poartă) şi a desfăşurat o activitate ştiinţifică rodnică. Lângă Harkov i s-a acordat un domeniu feudal şi a fost investit cu titlul de Principe Serenissim al Rusiei la 1 august 1711. A contribuit la cartografierea Rusiei şi a lucrat în sistem Mercator. Colecţia sa de hărţi, scrise în latină, se află în Arhiva Cabinetului lui Petru cel Mare de la Petersburg. A scris Hronicul vechimei romano-moldo-vlahilor, susţinând latinitatea limbii şi a poporului format pe teritoriul vechii Dacii, inclusiv faptul că limba româna are patru dialecte. Această lucrare a devenit o referinţă fundamentală pentru corifeii Şcolii Ardelene. A fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în  1714. În opera lui Cantemir, influenţată de umanismul renaşterii şi de gândirea înaintată din Rusia, s-au oglindit cele mai importante probleme ridicate de dezvoltarea social-istorică a Moldovei de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat până astăzi unul dintre marii umanişti ai Europei. Ca membru al Academiei din Berlin a corespondat cu Leibniz, încercând să stabilească principiile fondării unei Academii Ruse. A murit în refugiu, după campania lui Petru cel Mare la Marea Caspică, în zona Derbent 1723 şi a fost înmormântat în Rusia, la Dimitrovka, în biserica Sf. Nicolae, construită după planurile sale. Actualmente, osemintele sale se odihnesc în Biserica Trei Ierarhi din Iași, repatriate graţie lui Nicolae Iorga, în anul 1935. 

50 de ani de la Răscoala țăranilor din 1907
Răscoala ţărănească din 1907 a început în localitatea Flămânzi, judeţul Botoşani la data de 21 februarie (8 februarie stil vechi) şi s-a răspândit, în perioada următoare, în toată ţara. Principala cauză a fost nemulţumirea ţăranilor legată de inechitatea deţinerii pământurilor, aflat în mâinile a doar câtorva mari proprietari. Majoritatea marilor proprietari funciari preferau să locuiască în oraşe şi nu doreau să se ocupe direct de administraţia proprietăţilor lor. Prin urmare, închiriau domeniile lor unor intermediari (arendaşi), primind în schimb o sumă fixă (arendă). 
50 de ani de la Răscoala țăranilor din 1907
Arendaşii la rândul lor încercau să obţină profituri cât mai mari într-o perioadă cât mai scurtă de timp. În acea perioadă, ţăranii formau până la 80% din populaţia României, şi circa 60% aveau pământ foarte puţin sau nu aveau deloc, în timp ce latifundiarii aveau mai mult de jumătate din pământul arabil. S-a încercat în epocă, în anumite medii, să se dea o tentă antisemită răscoalei, prin afirmaţia că evreii ar fi fost de vină pentru asuprirea cruntă a ţăranilor. În realitate, puţini erau evreii care se ocupau cu arenda, iar în ţară erau şi mulţi arendaşi români. 
Memoria anului 1907 - Expoziția filatelică 1907 - 1977
Asociația filateliștilor din R.S.R. - Filiala Botoșani
(Republica Socialistă România)
Dacă răscoala ar fi fost o mişcare antisemită, ea ar fi trebuit să se limiteze la nordul Moldovei, unde arendaşii evrei predominau. Ori, răscoala s-a extins în zone cu foarte puţini arendaşi evrei, printre care şi Oltenia, unde s-a atins chiar apogeul şi unde represiunea a fost deosebit de feroce. 
Flămânzi - Botoșani 1605 - 1995 
390 ani atestare documentară
Adevărul este că răscoala a fost o mişcare socială, şi nicidecum una etnică, o mişcare pentru care proprietarii şi arendaşii, evrei dar şi români sunt în egală măsură răspunzători. 
Pe medalie este prezentată o reproducere după tabloul “1907” al pictorului Octav Băncilă (1872 - 1944).

Mențiune 1971 (volei)
Voleiul este un sport în care două echipe, separate de un fileu înalt, trebuie să treacă mingea pe deasupra acestuia, folosind doar mâinile, cu scopul de a face ca mingea să atingă terenul advers. Fiecărei echipe îi sunt permise doar trei loviri pentru a trimite mingea către terenul celeilalte echipe. Un punct se câștigă dacă mingea atinge terenul advers sau dacă nu respectă regula celor trei atingeri. O echipa de volei este alcătuită din 6 jucători. Se joacă 3 seturi câștigătoare din 5, fiecare set a câte 25 de puncte; în caz de egalitate 24 - 24 se continuă setul până în momentul în care una din cele două echipe obține o diferență de 2 puncte (29 - 27, 31 - 29 etc). În cazul în care este nevoie de jucarea ultimului set pentru desemnarea câștigătorului, acesta se joacă până la 15 (sau până la o diferență de două puncte).

Placheta - Pentru merite în activitatea de
prevenire și stingere a incendiilor
Prevenirea incendiilor reprezinta totalitatea actiunilor de impiedicare a initierii si propagarii incendiilor, de asigurare a conditiilor pentru salvarea persoanelor si bunurilor si de asigurare a securitatii echipelor de interventie. In cazurile de forta majora determinate de incendii, persoanele fizice si juridice care detin, cu orice titlu, terenuri, constructii, instalatii tehnologice sau mijloace de transport au urmatoarele obligatii:
- sa permita neconditionat accesul serviciilor de urgenta si al persoanelor care acorda ajutor;
- sa permita neconditionat utilizarea apei, a materialelor si a mijloacelor proprii pentru operatiuni de salvare, de stingere si de limitare a efectelor incendiilor produse la bunurile proprii ori ale altor persoane;
- sa accepte masurile stabilite de comandantul interventiei pentru degajarea terenurilor, demolarea unei constructii sau a unei parti din constructie, taierea sau dezmembrarea mijloacelor de transport, oprirea temporara a activitatilor sau evacuarea din zona periclitata si sa acorde sprijin, cu forte si mijloace proprii, pentru realizarea acestor masuri.
  
Pentru a preveni si reduce riscurile de producere a incendiilor, dar si pentru a asigura interventia operativa de limitare si stingere a acestora in cazul declansarii lor: Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa respecte reglementarile tehnice si dispozitiile de aparare impotriva incendiilor si sa nu primejduiasca, prin deciziile si faptele lor, viata, bunurile si mediul. Persoana care observa un incendiu are obligatia sa anunte prin orice mijloc serviciile de urgenta, primarul sau politia si sa ia masuri, dupa posibilitatile sale, pentru limitarea si stingerea incendiului. La incheierea actelor de transmitere temporara a dreptului de folosinta asupra bunurilor imobile, precum si a contractelor de antrepriza, partile sunt obligate sa prevada expres in actele respective raspunderile ce le revin in ceea ce priveste apararea impotriva incendiilor. Detinatorii si utilizatorii de constructii ori de instalatii, echipamente tehnologice de productie si de transport au obligatia de a conlucra cu autoritatile administratiei publice si cu organele de specialitate ale acestora in organizarea, asigurarea, pregatirea si punerea in aplicare a planurilor de interventie in caz de incendiu. 
Deasupra am postat o imagine preluată de pe o veche carte poștală care popularizează data de 13 septembrie ca Ziua pompierilor din Republica Populară Română.

Campionatul mondial de fotbal - America '94
Federațía română de fotbal - Cupa mondială 1994

Campionatul Mondial de Fotbal 1994, ediția cu numărul 15 a turneului, s-a ținut în Statele Unite ale Americii, din 17 iunie până în 17 iulie 1994. Brazilia a devenit atunci prima țară care a câștigat patru trofee de Campionat Mondial, după ce a depășit Italia în finală cu 3-2, după executarea loviturilor de departajare. După prelungiri scorul era 0-0, așa că a fost prima finală de C.M. din istorie decisă la penalty-uri. Media de spectatori pentru întregul turneu a fost de 69000, în timp ce numărul total de spectatori a fost 3,6 milioane. CM 1994 deține recordul de număr de spectatori din istoria competiție. 
Insigna - România - USA - '94
La CM din anul 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță a ei de până acum, atingerea sferturilor de finală. Jocurile acestor campionate s-au desfășurat între 24 de echipe naționale din lume pe 9 stadioane moderne. Sus am postat logo-ul și mascota Campionatului mondial de fotbal din SUA - 1994. 
Trofeul FIFA al Campionatului Mondial (Fifa World Cup Trophy), a fost acordat prima data in 1974. Este fabricat din aur de 18 karate cu o baza din malachit, reprezentand stilizat doua figurine umane care sustin globul pamantesc. A fost selectionat din 53 de lucrari, care au fost trimise la FIFA de artisti din sapte tari. In final a fost selectata lucrarea artistului italian Silvio Gazzara. Cantareste 6,175 kg, din care 5 reprezinta aur masiv! A fost inmanata pentru prima data in 1974 capitanului Germaniei de Vest Franz Beckenbauer. Noile reglementari FIFA, spre diferenta de predecesorul regulament, stabilesc faptul ca trofeul original nu mai poate fi detinut permanent, el ramanand in posesia FIFA. Echipele castigatoare ale turneelor finale primesc o copie care este doar placata cu aur.

_____________ooOoo_____________

O ACȚIUNE ROMÂNEASCĂ
ÎN LIMBA MAGHIARĂ,
DIN INDUSTRIA BANCARĂ
Acțiune 60 coroane xxx 
Banca de economii Zlatna, județul Alba
(Zalatnai Takarékpénztár Reszveny Tarsasag)

Câteva vignete de pe acțiuni germane

Detaliu vignetă de pe un bilet de loterie - Spania - 1946

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 27.01.2016

Niciun comentariu: