luni, 30 septembrie 2013

TABLETA CU ŞTIRI NECONVENŢIONALE - 41


FOLCLORUL EVOLUIAZĂ

Culegătorii pasionaţi de folclor au descoperit noi variante ale arhicunoscutei balade populare Mioriţa. Pe lângă cei trei baci cunoscuţi, moldovean, vrâncean şi ungurean mai apare unul, baciu machidon, pe nume Jiji, care momentan se răcoreşte la sanatoriul Rahova. Circulă pe internet mai multe ilustrari ale noii versiuni de baladă. Admiri mai jos auna dintre aceste ilustrari însoţite şi de câteva versuri ale creatorului popular.

NOMINALIZARE 
LA PREMIUL OSCAR

Printr-un SMS, primit de la Centrala România Film, am fost informat că o coproducţie româno-sovietică ale caselor de producţie 1111 din România şi Lenfilm din Rusia, este nominalizată la Premiul Oscar pentru cel mai bun film al tuturor timpurilor. Ceea ce atrage atenţia este faptul că regia, scenariul şi rolul principal al filmului aparţin uneia şi aceleiaşi persoane. Iată afişul filmului;


VISE, VISE...

Congregaţia mondială a vrăjitoarelor de magie albă, neagră şi de orice altă culoare,  în urma studierii astrelor, ghioacelor, bobilor, cărţilor şi altor obiecte de inventar, au căzut de acord că un personaj binecunoscut al lumii va ajunge mare. În urma unor descântece doar de ele ştiut, în zaţul din cafea, s-a arătat chipul “mai marelui” vremurilor ce vin. Nu se ştie precis dacă scaunul este un jilt imperial sau un scaun electric. 

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Immanuel Kant 
filozof german (1724 - 1804)
  • Când dreptatea piere, nu mai este nimic care să poată da preţ vieţii oamenilor.
  • Lucrează aşa ca şi cum faptele tale ar trebui să fie pildă şi lege întregii omeniri!
  • Rareori ne gândim la întuneric, când suntem la lumină; şi la durere, când suntem mulţumiţi. Dar contrariul, întotdeauna.
________xxx________


CÂTEVA INSIGNE

ŞI PLACHETE ROMÂNEŞTI


Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române),  PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).
     
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Insignă sportivă - Rugby - Bârlad
Stema Bârlad
Primaria Barlad
Bârlad este un municipiu din judeţul Vaslui, Moldova, România, care are o populație de aproximativ 56000 de locuitori. Prima mențiune documentară a orașului Bârlad este făcută în anul 1174. Bârladul este un oraş cu tradiţie în sportul rugbySus am postat stema şi o poză actuală care reprezintă Clădirea Primăriei din Bârlad.

Plachetă - Staţiunea balneară Olăneşti * 1830 - 1980  
Stema Băile Olănești
Izvorul 24
Băile Olănești este un oraș în judeţul Vâlcea, așezat aproximativ în partea centrală a sa. Localitatea mai este supranumită și „Izvoarele de aur”, nume datorat izvoarelor minerale iodurate, bromurate, sodice, calcice, sulfuroase și clorurate, hipotone sau izotone.Vechimea orașului se indentifică cu existența descoperii izvoarelor. Apele minerale de la Olănești sunt menționate prima dată într-un hrisov din anul 1760 şi sunt numite ape tămăduitoare, acestea aflându-se pe moșia clucerului Toma Olănescu care construiește primele camere de băi. De aici și numele de Băile Olănești. Primele analize ale apelor s-a făcut în anul 1830, punându-se în evidență prezența ioduluiSus am postat stema şi o fotografie cu Izvorul termal nr 24,de la Olăneşti. 

Plachetă - Tabără de pionieri - România


Insignă regalistă - Tanchist


Insignă regalistă - Subofiţer în rezervă şi retragere

________ooOoo________


PERSONALITĂŢI POLITICE

PE BANCOTELE LUMII

Bahamas - 1 dolar 1992
Cristofor Columb (1451-1506) a fost un explorator şi navigator italo-spaniol.

Două vignete de pe acţiuni italieneşti


MOUSAIOS - 30.09.2013

Niciun comentariu: