sâmbătă, 14 septembrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 35


1.   Autoritatea naţională bancară libaneză a hotărât să înlocuiască bancnotele aflate în circulaţie. Sus este aplicată noua bancnotă de 5000 livre libaneze 2013, iar jos cea veche, din anul 2001. Te las pe tine să descoperi diferenţele grafice dintre cele două bancnote, şi nu sunt puţine.


2. Continui să îţi prezint mai jos alte monede euro, probă, test sau de încercare, emise de către statul german din seria landuri. 
Saarland (în franceza Sarre) este unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei. Capitala sa este orașul Saarbrucken. Landul are o suprafață de 2570 km² și o populație de aproximativ 1 milion de locuitori. Saarland se găsește în vestul Germaniei, la frontiera cu Luxemburg si Franta. Landul Saarland este numit așa după râul Saar care îl străbate de la sud la nord-vest. Relieful este deluros, iar o treime din teritoriu este împădurită, una dintre cele mai mari proporții din Germania. Sus am postat stema si steagul acestui land. Reversul monedei prezintă Biserica Ludwig din Saarbrucken.
 
Biserica Ludwig este situata in centrul oraşului Saarbrucken şi este constriută în cel mai pur stil baroc protestant. Acesta este simbolul orașului, fiind considerată una dintre cele mai importante biserici protestante din Germania, ce a fost construită între anii 1762 – 1765 .
Renania-Palatinat (în germană Rheinland-Pfalz) este un land german situat în sud-vestul ţării, având capitala în oraşul Mainz. Landul se întinde pe suprafaţa de 19853 km.p. şi are o populaţie de aproximativ 4 milioane de locuitori. Sus am postat stema si steagul acestui land. Reversul monedei prezintă Clădirea monument Porta Nigra din oraşul Trier.
 
Porta Nigra este o veche şi monumentală clădire din perioada romană ce este situată în oraşul Trier. Porta Nigra a fost construită din gresie gri între anii 186 și 200 EN. În secolul al XI-lea Porta Nigra a fost transformată în biserică. Curtea interioara a portii a fost acoperită și au fost introduse plafoane intermediare.  Cele două etaje de mijloc ale fostei clădiri au fost transformate în biserici pentru călugări și publicul larg. Parterul a fost închis publicului construindu-se o scară exterioară pentru acces la bisericile de la etajele mijlocii. În anul 1986, Porta Nigra a fost desemnat sit al patrimoniului mondial UNESCO, împreună cu alte monumente romane din Trier și împrejurimile sale.
 
Brandenburg este un land german situat în estul țării, fiind unul dintre landurile noi create în anul 1990, după reunificarea Germaniei. Landul se întinde pe suprafaţa de 29478 km.p., la o populaţie de aproximativ 2,5 milioane de locuitori având capitala la Potsdam. Brandenburg inconjoara dar nu include orașul-stat Berlin. Sus am postat stema si steagul landului Brandenburg. Sus am postat o poză cu Parcul şi Palatul Sanssouci din Potsdam.
 
Palatul și Parcul Sanssouci din Potsdam (sanssouci înseamnă „fără griji“) a fost construit la cererea Regelui prusac Friedrich al II-lea, ca loc de odihnă. Friedrich cel Mare a ordonat construcția Palatului Sanssouci în anul 1745 cu destinaţia de reședință imperială de vară. Sanssouci reprezintă cea mai veche construcție a Palatelor și Parcurilor din Potsdam și Berlin, care prin extinderi succesive ocupă suprafața actuală de 500 de hectare.

3.  Autoritatea naţională bancară din statul Bangladesh a hotărât să înlocuiască bancnotele aflate în circulaţie. Sus am postat bancnotele noi de 20 şi 500 rupii, cele din 2013, iar jos, cele aflate în circulaţie până acum. Aparent între ele nu sunt diferenţe, dar precizez că dacă priviţi atent aversul bancnotelor şi le comparaţi, veţi constata că pe bancnotele vechi seriile sunt scrise cu simboluri necunoscute de către noi, iar pe cele noi una din serii, cea de la partea inferioară este scrisă cu cifre arabe, deci simboluri cunoscute.    

Bancnotele de 20 rupii prezintă chipul lui Mujibur Rahman şi Moscheea Bagha.
Şeicul Mujibur Rahman a fost preşedinte al statului Bangladesh, care a trăit între anii 1920 - 1975 şi a condus statul între anii 1971 - 1972.
Vechea moschee Bagha din Bangladesh este situata pe malul vestic al unui rau, la 25 de mile sud-est de orasul Rajshahi. Mosheea a fost construită din cărămidă, avand o suprafata de 4877metri patrati. Conform unei inscriptii aflate deasupra intrarii centrale a moscheii, aceasta a fost construita de catre sultanul Nusrat Shah în anul 1523.  Moscheea avea 10 cupole care s-au prabusit la cutremurul din anul 1897, dar a fost reconstruita, dupa modelul initial, in anul 1978.

Bancnotele de 500 rupii prezintă Clădirea Curţii Supreme de Justiţie a statului Bangladesh, Memorialul Martirilor şi Moscheea Choto Sona.
Memorialul Martirilor s-a inaugurat în anul 1982 în memoria celor căzuţi în războiul de liberare naţională din anul 1971. Monumentul se află în oraşul Savar, la aproximativ 35 km nord-vest de capitala Dhaka.  El a fost proiectat de către  Syed Mainul Hossain, fiind compus 7 structuri piramidale isoscele de formă triunghiulară, înălţimea sa maximă fiind de 150 de metri. Monumentul este dispus într-un parc cu flori, copaci, gazon, lac artificial fiind înconjurat de mai multe morminte ale eroilor.
Moscheea Choto Shona din Bangladesh este situata in localitatea Chapai Nawabganj.  Moscheea a fost construita in timpul domniei sultanului Hussain Shah, intre anii 1493 - 1519. Cele cincisprezece cupole ale monumentului au fost candva aurite, oferind acesteia numele Choto Shona Masjid (Mica Moschee de Aur).
Deasupra am posta o poză cu Clădirea Curţii Supreme de Justiţie a statului Bangladesh. 

 ***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI


__________xxx_________

 CÂTEVA 

INSIGNE MILITARE 

DE VECHIME CONTINUĂ 

(7 ANI) DIN TIMPUL 

REGATULUI ROMÂNIEI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc. 
Regimentul 3 Roşiori - Chişinău
Unitatea moşteneşte tradiţiile de luptă ale celor trei plutoane de jandarmi înfiinţate la Cahul, Ismail şi Bolgrad (localităţi  cedate Moldovei după Congresul de Pace de la Paris din 1856), a escadroanelor mixte din Moldova (create în 1867), a Escadronului 4 ataşat Regimentului 5 Călăraşi Galaţi (înfiinţat în anul 1877, participant activ la luptele de laPlevna, Smârdan, şi Vidin), a Regimentului de Călăraşi Bucureşti (format cu ajutorul Escadronului 4 Bucureşti în 1878, transferat în Dobrogea în anul 1879), a Regimentului 12 Călăraşi (format de Regimentul 3 Roşiori în anul 1880) şi a Regimentului 12 Jandarmi Călări (format în anul 1881, luna aprilie, tot de către Regimentul 3 Roşiori). În anul 1884, Regimentul 12 Jandarmi Călări a fost dislocat în Bucureşti, din Dobrogea, având în componenţă: 20 ofiţeri, 467 oameni-trupă şi 361 cai. Unitatea a luat denumirea de Regimentul 3 Roşiori în iulie 1884, avându-l comandant pe colonelul Dumitru Salamin.  La data de 1 iulie 1890, sub comanda colonelului Constantin Roşianu, regimental a fost mutat în Bucureşti. În anii 1900-1903, regimentul a fost dislocat în garnizoana Tecuci şi, la sfârşitul anului 1903, a revenit în garnizoana Bucureşti. În data de 2 octombrie 1906 regimentul a fost dislocat în garnizoana Bârlad, în anul 1907 participând la reprimarea răscolaei ţărăneşti din nordul Moldovei. În anul 1945 Regimentul 3 Roşiori “Alba Iulia” a fost dislocat în oraşul Arad, devenind apoi Regimentul Centrului de instrucţie cavaleriei române.

Regimentul 4 Artilerie grea
Regimentul 4 Artilerie grea a fost înfiinţat la data de 1 iulie 1916. fiind dislocat în garnizoana Focşani.

Regimentul 4 Pionieri 
Într-o vreme Regimentul 4 Pionieri a fost dislocat în garnizoana Cernăuţi (azi Ucraina)

Regimentul 4 Artilerie "Regele Ferdinand"
Regimentul a fost înfiinţat la data de 21 decembrie 1860, prin unirea bateriilor de artilerie din Ţara Românească cu divizionul de artilerie din Moldova, sub numele Regimentul de artilerie. Prin înfiinţatarea celui de-al doilea regiment de artilerie (1 august 1868), vechiul regiment a primit numele Regimentul 1 artilerie. La data de 5 februarie 1877 din această unitate s-au format alte două regimente de artilerie, nr.3 şi 4. Tradiţiile fostului Regiment 1 artilerie au fost preluate de către Regimentul 4 artilerie. Regimentul era alcătuit din 6 baterii, 5 pedestre şi una călăreaţă, echipate cu câte 6 tunuri Krupp, calibru 78 mm, fiind dislocat la Roman. La data de 15 aprilie regimentul a devenit unitate de artilerie de corp de armată, fiind compus din 8 baterii tunuri calibru 75 mm. La data de 1 aprilie 1892 regimentul e dislocat la Bacău, făcând parte din Brigada 4 artilerie Iaşi. La 9 noiembrie 1922 regimentul primeşte numele Regele Ferdinand. La data de 9 septembrie 1930 unitatea primeşte numele Regimentul de artilerie de gardă, iar prin includerea Centrului de instrucţie al artileriei în cadrul Diviziei de gardă sub numele Regimentul 2 artilerie de gardă, Regimentul de artilerie de gardă a primit numele de Regimentul 1 de artilerie de gardă. 

Regimentul 1 Gardă "Regele Ferdinand"
Insignele militare regaliste pentru vechime contineau simboluri ale regalităţii şi se deosebeau de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent se emiteau şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi. 

__________ooOoo__________

BANCNOTĂ DE LAGĂR
Lagărul german de la Dinslaken - 2 mărci 1916

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 14.09.2013

Niciun comentariu: