vineri, 13 septembrie 2013

ITALIA


2000 Lire 193
ITALIA

Este o republică situată în Peninsula Italică
şi câteva insule din Marea Mediterană,
în partea sudică a continentului Europa.
Statul s-a declarat independent la data de 17 martie 1861,
prin unificarea tuturor ducatelor din peninsulă.
  Statul modern Italia se întinde pe suprafaţa de 301230 km.p.,
la o populaţie de aproximativ 58,8 milioane de locuitori,
capitala funcţionează în oraşul Roma
şi nu are o deviză naţională unanim acceptată. 

Stema oficială:


Steagul oficial adoptat în anul 1946:


Steagul oficial între anii 1861-1946:
           
               
Steagul neoficial:  
    
            
Aversul bancnotei prezintă chipul lui Galileo Galilei, Turnul şi Basilica din oraşul italian Pisa.

Galileo Galilei (1564 – 1642) a fost un fizician, matematician, astronom și filosof italian care a jucat un rol important în revoluţia ştiinţifică mondială. Printre meritele sale se numără îmbunătățirea telescoapelor şi a busolelor, efectuarea unor observaţii astronomice precise și susţinerea teoriei copercianiste conform căreia Pământul se învârte în jurul Soarelui. Galileo a fost numit „părintele astronomiei observaționale moderne”, „părintele fizicii moderne” şi „părintele științei moderne”.
Catedrala sau Domul Sfintei Maria (în limba italiană - Il Duomo di Santa Maria Assunta) se afla, impreuna cu Turnul din Pisa, in piata cu acelasi nume si este biserica principala a orasului Pisa. Capodopera absoluta a stilului romanic, catedrala reprezinta dovada clara a prestigiului si bogatiei pe care le atinsese Republica marinărească a Pisei, in perioada sa de aur. Constructia bisericii a fost inceputa in 1064 de catre arhitectul Buscheto si pana la ultimele inteventii din secolul al XVIII-lea, a trecut prin numeoase etape de constructie si renovare, motiv pentru care contine elemente stilistice clasice, lombardo-emiliene, bizantine si islamice.
Turnul înclinat din Pisa (în limba italiană - Torre pendente di Pisa) are o înălțime de 55,86 de metri și greutatea de 14453 tone. Construcția a început în august 1173. Datorită proastei calități a solului, fundația a început să se scufunde imediat după începerea construcției, provocând înclinarea turnului spre sud. De-a lungul timpului turnul a suferit mai multe operații de consolidare, prin care s-a încercat stoparea sau chiar reducerea înclinării turnului. Datorită importanței sale pentru industria turismului din Pisa, guvernul italian s-a implicat serios în ultima consolidare care a început în anul 1990.

Deasupra admiri o monedă italiană de 40 de lire din anul 1803, din aur, cu chipul împăratului rege Napoleon şi stema regatului italian. 

***

VORBE DE DUH 

DE LA ÎNAINTAŞI


__________xxx__________

O PLACHETĂ ŞI 
CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEŞTI

Conform DEX (Dicţionarului explicativ al limbii române), PLACHETA este o medalie pătrată sau dreptunghiulară, care, de obicei, are o singură faţă modelată cu desene, basoreliefuri sau inscripţii şi se oferă ca recompensă la concursuri, alte întreceri de orice fel sau în semn de recunoştinţă faţă de meritele unor personalităţi. Placheta face parte din categoria generală a medaliilor. Medalia îşi are originea în monedele comemorative. Este confecţionată cel mai adesea din metal (aur, argint, bronz, etc). Numele "medalie" derivă din latinescul metallum, fiind preluat de toate popoarele romanice - de italieni (medaglia), francezi (medaille) şi spanioli (edala).     

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
Insignă - 1750 - Pelendava - Craiova - 5000
Stema Craiova

Prefectura județului Dolj
Municipiul Craiova (în germană Krajowa 1718-1739) este reședința judeşului Dolj, denumită și „capitala Olteniei”. Conform ultimului comunicat al Institutului Național de Statistică, în anul 2009 orașul avea o populație de 298643 de locuitori. Municipiul Craiova este situat în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m. Craiova face parte din Câmpia Română, mai precis din Câmpia Olteniei care se întinde între Dunăre, Olt și podișul Getic, fiind străbătută prin mijloc de Valea Jiului. În Craiova de azi se află ruinele străvechii reședințe a tribului geto-dac al pelilor, Pelendava, încă din perioada 400 - 350 î.C. Aceasta a fost atestată documentar pentru prima oară pe Tabula Peutingeriană, o hartă probabil din anul 225 d.C. Castrul roman Pelendava este situat în vecinătatea mănăstirii Coșuna, a cărei construcție a fost începută probabil în anii 1442 - 1443. La începutul secolului al II-lea romanii au construit la Pelendava un castru, întâi din valuri de pământ întărit (în timpul împăratului Traian), apoi din piatră și cărămidă (în timpul lui Hadrian). Vestigiile Pelendavei pot fi văzute şi azi în cartierul craiovean Mofleni.În pisania mănăstirii Coşuna se menționează că la construcția bisercii s-a folosit piatră şi cărămidă de la castru. 
În pozele de sus sunt stema municipiului Craiova şi Prefectura judeţului Dolj.
Mai sus am postat câte o poză cu rămăşiţele castrului roman Pelendava şi mănăstirea vecină Coşuna din Craiova.

Plachetă - OSP
Crosul "Să întâmpinîm 1 Mai 1949"
În decembrie 1912 se infiinteaza Federatia Societatilor Sportive din Romania (FSSR), reunind Uniunea Societatilor Romane de Sporturi Atletice, Asociatia cluburilor de fotbal, Federatia societatilor de sporturi de iarna precum si alte asociatii si cluburi sportive individuale ce existau la acea vreme. In 1915 se recunoaste personalitatea juridică a FSSR, aceasta transformandu-se apoi in UFSR, (Uniunea Federatiilor Sportive din Romania). In anul 1933 existau 11 federatii sportive. În anul 1929 apare Legea educatiei fizice si se înfiinţează Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) ca institutie de stat. In 1940 UFSR structura de drept privat este desfiintata, patrimoniul si activitatea fiind preluate de OSR (Organizarea sportului românesc), institutie de stat subordonata initial presidentiei consiliului de ministri si apoi subsecretariatului de stat al educatiei extrascolare. OSR este desfiintată prin lege în 1944 si se reînfiinteaza UFSR, persoana juridica de drept privat care va functiona pe lângă Ministerul Culturii. UFSR a fost desfiintată în 1946, înfiinţându-se apoi OSP (Organizatia sportului popular), institutie de stat care se va restructura şi ea in 1948, federatiile sportive devenind sectii ale directiei tehnice in 1949. CC al PMR desfiinteaza OPS si creeaza CCFS (Comitetul de cultura fizica si sport). Iată o parte a framântărilor organizatorice ale sportului românesc. Să ne mai întrebîm de ce întârzie să apară rezultate mari în sport?  
Insignă - CMC - Otopeni
CMC este o firmă (posibil tipografie) din oraşul Otopeni, judeţul Ilfov.  
Stema Otopeni
Otopeni este un oraș în judeţul Ilfov. În anul 2002 avea o populație de aproximativ  10000 locuitori. Pe lângă localitatea principală, mai cuprinde și localitatea Odăile.Orașul Otopeni este așezat în centrul județului, la nord de capitala României - Bucureşti. Este străbătut de șoseaua națională DN1, care leagă Bucureștiul de Ploieşti. Oraşul este cunoscut datorită aeroportului internaţional Henri Coandă, existent aici. Cele mai vechi așezări omenești descoperite în regiunea în care se află localitatea Otopeni datează din comuna primitivă. Prima atestare documentară provine din 14 februarie 1587, când Mihnea Turcitu — voievodul Ţării Româneşti — dăruiește mănăstirii Sfânta Troiță jumătate din satul Islazul, jumătate din satul Hodopeni (azi Otopeni) cu mori și țigani. Sus am postat stema şi o poză cu sediul actual al Primăriei oraşului Otopeni. 

Set 2 insigne olimpice - locul II şi III

Insignă - Organizator sportiv

_________ooOoo_________

BANCNOTĂ DE LAGĂR

Lagărul german de la Hamborn - 2 fening 1917

Câteva vignete de pe acţiuni spaniole

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 13.09.2013

Niciun comentariu: