luni, 2 septembrie 2013

MONEDE EURO DE COLECŢIE - AUSTRIA 10


Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra personalitatea lui  Septimiu Sever.  Aversul mondei prezintă chipul lui Septimiu Sever şi Cetatea de la Carnuntum, iar reversul - chipurile unor romani în faţa cetăţii. Carnuntum a fost o tabără a armatei romane pe teritoriul Austriei de astăzi, bundeslandul Austria inferioară, undeva pe drumul principal, la jumătatea distanţei dintre Viena şi Bratislava, în „Parcul arheologic Carnuntum”, care se întinde pe teritoriul satelor de astăzi Petronell-Carntumm şi Bad Deutsch-Altenburg. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 13 iunie 2012,, designeri – Mag. Helmut Andexlinger  şi Herbert Wahner, seria - Roma la Dunăre, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare.      
Lucius Septimius Severus Augustus (146 – 211 EN) a condus Imperiul Roman între anii 193 – 211 EN. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană din  dinastia Severilor, al căror reprezentant este. Este singurul împărat roman născut în Africa, la Leptis Magna, pe coasta mediteraniană a Libiei (Tripolitania) într-o familie de cavaleri. A urmat studii juridice la Roma, a fost admis în Senat de către Marcus Aurelianus, având o strălucită carieră militar-administrativă. În timpul domniei sale, autoritatea imperială este întărită, atribuțiile senatului fiind drastic limitate.

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra personalitatea lui Valentinian I. Pe când aversul monedei prezintă chipul lui Valentinian I şi Castrul roman de la Brigantium, reversul acesteia  prezintă câţiva marinari romani în portul Brigantium. Brigantium a fost un port roman pe malul estic al Lacului Constanţa, undeva în apropierea localităţii austriece Bregenz, de astăzi. Legenda spune că portul a fost construit de către Valentinian I, iar nava sa cea mai de temut era Iusoria. Bregenz este capitala celui mai vestic stat austriac – Vorarlberg, situat pe malul lacului Constanţa, la frontiera cu Germania şi Elveţia. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 13 iunie 2012,, designeri – Mag. Helmut Andexlinger  şi Herbert Wahner, seria - Roma la Dunăre, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 
Flavius Valentinianus (Valentinian I) (321 – 375 EN) a condus Imperiul Roman între anii 364 – 375, fiind fiul unui modest ofiţer, născut la Cibalae (Pannonia). Spirit activ și energic, Valentinian I are mari merite în întărirea granițelor de pe Rin şi Dunărea mijlocie, respingând atacurile alamanilor, francilor, saxonilor, sarmaților și quazilor.  S-a preocupat constant de îmbunătățirea administrației și legislației, de limitarea abuzurilor și a fiscalității  excesive. Adept al ortodoxismului nicean, a manifestat în același timp toleranță față de cultele păgâne.

Moneda austriacă de colecție din imagine a fost emisă pentru a celebra personalitatea lui Flavius Gratianus Augustus. Aversul monedei prezintă chipul lui Flavius Gratianus Augustus, în vizită la Lauriacum, în anul 378 EN. şi pe Sfântul Florian – patronul pompierilor austrieci, iar reversul un constructor roman de poduri cu planurile şi instrumentele sale de masurat şi calculat. Legenda spune că Florian a fost un comandant militar roman care a refuzat să renunţe la creştinism pe timpul epurărilor din anul 304 EN, plătind pentru acest gest cu preţul vieţii, fiind înecat în râul Enns, la Lauriacum. Lauriacum a fost locul de dispunere a unei legiuni romane, pe limesul Dunării, undeva în vecinătatea localităţii austriece Enns, de astăzi, districtul Linz din Austria inferioară. Moneda are următoarele caracteristici tehnice; valoarea – 20 euro, data emiterii – 11 aprilie 2012, designeri – Mag. Helmut Andexlinger  şi Thomas Pesendorfer, seria – Roma la Dunăre, diametrul – 34 mm, metal – argint, puritate – 90 %, greutatea – 18 grame, preț oficial unitar de vânzare – 49,5 euro, calitatea proof şi tirajul de 50000 de exemplare. 
Flavius ​​Gratianus Augustus (359 – 383 EN) a condus Imperiul Roman între anii 375 – 383 EN, fiind fiul cel mare al împăratului Valentinian I . De mic el l-a însoţit pe tatăl său în multe campanii militare la frontierele imperial de pe Rin şi Dunăre. În anul 378 EN a obţinut o victorie decisivă în Bătălia de la Argentovaria împotriva alamanilor.  Acesta a susţinut  răspândirea creştinismului în imperiu, eliminând Altarul Victoriei (Statuia de aur a zeiţei Victoria) din Senatul roman.

***

CÂTEVA EXPRESII LATINE
FOLOSITE ÎN LIMBA ROMÂNĂ

ad hoc =  pentru aceasta, creat pentru un anume scop
ad litteram =  cuvât cu cuvânt, literal, fără nici o schimbare
alma mater =  mamă hrănitoare
alter ego = un alt eu
carpe diem! =  bucură-te de ziua de azi!
sine qua non =  indispensabil, fără de care nu se poate
cui prodest? =  cui foloseşte?
curriculum vitae =  cursul vieţii (notă biografică)
de facto =  de fapt
de iure =  de drept
_______xxx_______

CÂTEVA 

INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

1975 - 1985 - 10 ani I.N.M.
(Institutul National al Magistraturii)
Institutul National al Magistraturii este institutia publica cu personalitate juridica, aflata în coordonarea Consiliului Superior al Magistraturii, care realizeaza formarea initiala a judecatorilor si procurorilor, formarea profesionala continua a magistratilor în functie, precum si formarea formatorilor, în conditiile legii.

Întreprinderea de contactoare - Buzău
10 ani de la înfiinţare - 1985 
Fișier:RO BZ Contactoare.jpg
Întreprinderea de Contactoare din municipiul Buzău este o companie românească, înființată în anul 1975, care are ca obiect de activitate proiectarea, execuția și comercializarea aparatajului electric de joasă tensiune, corpuri de iluminat stradal, corpuri de iluminat interior, aparataj electric divers, bunuri de larg consum, precum și executia de stanțe, matrițe, acoperiri galvanice, vopsiri în câmp electrostatic. În cursul anului 1999, societatea a fost privatizată integral. În urma vânzarii, acțiunilor deținute de către Fondul Proprietăţii de Stat au fost preluate de către holdingul Serviciile Comerciale Române care cuprinde și alte companii. Sus am postat logo-ul şi o poză cu sediul actual al Societăţii comerciale Contactare SA Buzău.

Fii satului - Felmer
1206 - 1981
Fosta primărie a localităţii 
Fosta biserică şi şcoală
Felmer (în dialectul săsesc Fälmern, în limba germană Felmern, în limba maghiară Felmér) este un sat din Podişul Hârtibaciului, judeţul Braşov, ce aparţine comunei Şoarş. Denumirea își are originea în numele unui preot care s-a stabilit în acel loc, împreună cu mai multe familii de coloniști, venite în anul 1206, și care au întemeiat un sat, căruia i-au dat numele preotului: Felmer, ulterior numele apărând și sub forma Felmern. Prima atestare documentară: 6 septembrie 1206 într-un act de donație emis de către regele maghiar Andrei al II-lea. Deasupra am postat două fotografii cu vechi clădiri din localitatea Felmer.

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Institutul sanitar militar - Bucureşti
Insignele militare regaliste pentru vechime contin simboluri ale regalităţii şi se deosebesc de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent s-au emis şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi). 

Insignă militară regalistă 
Instructor de pregătire premilitară a tineretului

________ooOoo________

BANCNOTĂ DE LAGĂR

Lagărul german de ofiţeri de la Holzminden 
1 fening 1918

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.09.2013

Niciun comentariu: