marți, 3 septembrie 2013

INFO NUMIS MONDO - 34


1.   Banca Naţională a statului Mauritius, stat insular din oceanul Indian, a decis sporirea elementelor de securitate de pe bancnotele aflate în circulaţie, astfel că s-a făcut publică noua imagine a bancotei de 50 rupii - cea de sus, care diferă faţă de cea veche, din 1998 - cea de jos.       

Dacă reversul bancnotelor nişte clădiri pe o plajă, pe avers este prezentat chipul lui Joseph Maurice Paturau. 
Joseph Maurice Paturau (1916 - 1996) a fost un om de ştiinţă, inginer şi pilot.

2.   Continui să îţi prezint aici alte monede euro test, probă sau de încercare emise de statul german pentru a marca landurile sale.    
Mecklenburg - Pomerania Inferioară sau Mecklenburg - Pomerania Anterioară sau Mecklenburg - Pomerania de Vest (în limba germană Mecklenburg-Vorpommern) este un land federal german situat în nord-estul ţării, pe coasta sudică a Mării Baltice. Landul cuprinde două regiuni istorice: Mecklenburg şi Pomerania Anterioară. Landul se întinde pe suprafaţa de 23180 kilometri pătraţi, are o populaţie de aproximativ 1,6 milioane de locuitori , iar capitala sa funcţioneayă în oraşul Schwerin. Sus am postat stema si drapelul acestui land. 
Castelul Schwerin este situat strategic pe o insula de pe lacul cu acelasi nume, fiind o construcție deosebită ridicata de nobilii germani. In fruntea acestora se afla Henric Leul, care a reusit sa conduca nobilimea germana spre cucerirea, in anul 1160, a unei asezari slave de aici. Astfel, a luat fiinta splendidul castel, nobilii germani construindu-l pe ruinele deja existente pe asezarea slava, ulterior castelul devenind resedinta ducilor de Mecklenburg, acestia supunand castelul mai multor lucrari de refacere si extindere.  Marele duce Frederic, cat si succesorul sau, Frederic Franz al II-lea, au hotarat sa ofere palatului grandoarea arhitectonica de altadata, avandu-se ca model castelul Chamboard de pe Loara. Si nu intamplator s-au purtat nenumarate discutii cu privire la cum ar trebui sa arate castelul si, mai mult, cine ar trebui sa se ocupe de lucrari. Chiar si arhitectii au discutat indelung, in anul 1843, lucrarile fiind demarate in sfarsit. Cel care a condus echipa a fost Georg Adolph Demmler. Dupa patru ani, in 1847, turnul central fusese deja ridicat. În anul 1913 un incendiu a adus mari daune castelului. In anul 1918 constructia a intrat in proprietatea statului, care l-a si transformat in muzeu. Pentru cativa ani castelul a fost sediul parlamentului ducatului sau colegiu de pregătire al unor educatori. După 1900 castelul este deschis partial publicului ca muzeu, dar folosit ca si sediul al parlamentului local. Castelul Schwerin cât si împrejurimile lui oferă priveliști de neuitat.
Renania de Nord - Westfalia (în germană Nordrhein-Westfalen) este cel mai vestic land federal german și totodată cel mai dens populat, numărând peste 18.000.000 de locuitori. El se întinde pe suprafaţa de 34088 kilometri pătraţi şi are capitala la Dusseldorf. Sus am postat stema si drapelul acestui land.
Domul din Köln (cu numele oficial „Hohe Domkirche St. Peter und Maria”) este o biserică romano-catolică situată în orașul  Koln, Germania. Patronul protector al domului este Sf. Petru și Maica Domnului. Domul din Köln are o înălțime de 157,38 m. Construcția impozantă a domului a fost ridicată în stil gotic. Între anii 1880 -1884 domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Domul din Köln este declarat din anul 1996 patrimoniu mondial UNESCO.
Saxonia Inferioară (în germană Niedersachsen) este un land federal german situat în nord-vestul ţării, al doilea din Germania ca suprafață și al patrulea ca populație. Landul se întinde pe o suprafaţă de 47635 kilometri pătraţi, are o populaţie de aproximativ 8 milioane de locuitori, iar capitala landului funcţionează în orașul Hanovra. Sus am postat stema si drapelul acestui land. Saxonia Inferioară înconjoară total alte două landuri – oraşele stat Hamburg şi Bremen.
Primăria nouă din Hanovra a fost construită la începtul secolului al XX-lea în stil Wilhelmine (denumirea provine de la împăratul Wilhelm), într-o epocă în care pompa şi formalismul erau ingrediente ale masivei birocraţii germane. Clădirea este prevăzută cu un lift care urcă în diagonală, ea costând la timpul acela, 10 milioane de mărci germane. A fost construită pe 6026 piloni de fag de către arhitecţii germani Hermann Eggert şi Gustav Halmhuber. Piaţa din faţa Primăriei se numeşte Trammplatz, în onoarea lui Heinrich Tramm, primarul oraşului la data inaugurării clădirii, anul 1913. 

3.  Banca Irlandei a hotărât să înlocuiască bancnotele sale aflate în circulaţie. Se ştie că în Irlanda sunt mai multe bănci care emit bancnote cu putere circulatorie. Sus am postat bancnota nouă de 50 pound 2013 iar jos, cea veche, din anul 1995. 
Dacă pe reversul bancnotei vechi este prezentată Universitatea Reginei din Belfast, pe reversul celei noi este prezentată Vechea distilerie irlandeză - Buschmills

Queens University of Belfast (Universitatea Reginei din Belfast) este o universitate publică de cercetare cunoscută şi sub denumirea simplă Regina, sau prescurtarea QUB. Universitatea a fost fondată în 1845, și inaugurată în anul 1849, dar are radacini înapoi la anul 1810. Sus am postat logo-ul şi o poză actuală a Universităţii Reginei din Belfast.
Bushmills și-a început viața ca o distilerie ilegala, unde-și făceau de cap contrabandiștii, după cum scria în 1743 jurnalistul englez Alfred Barnard, compania înregistrându-se legal abia după 50 de ani. Un incendiu a mistuit distileria în anul 1885, dar ea a fost repede reconstruită.  În anul 1890 compania lansează  propriul vapor, S.S. Bushmills, destinat să transporte whiskey-ul său în întreaga lume. 
Whiskey-urile Bushmills, în buna tradiție irlandeză, sunt distilate de trei ori cu precădere din orz malțificat. Acesta nu e uscat cu fum de turbă ca în Scoția, ci doar cu aer fierbinte. De aceea, distilatele irlandeze au o aromă delicată, fără notele de fum ale Scotch-ului. Pentru învechire, Bushmills foloseşte pentru păstrarea de lungă durată renumitele butoaie de stejar american sau pe cele care au găzduit sherry spaniol, vin de Madeira, vin de Porto sau rom.

***

DOUĂ FOTO-PASTILE 
DE UMOR ROMÂNESC




__________xxx__________

CÂTEVA 
INSIGNE ROMÂNEŞTI

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Mamaia
Mamaia este o stațiune turistică de vară a litoralului românesc, pe ţărmul vestic al Mării Negre, Este situată în nordul municipiului Constanţa - România, din care face parte. Are foarte puțini locuitori permanenți (sub 50, mai ales paznici), fiind însă suprapopulată pe parcursul verii. Inaugurarea primelor construcții a avut loc în data de 22 august 1906, acestea fiind amenajate după planurile arhitectului peisagist E. Recont, în urma extinderii portului către plajele existente din sudul Constanţei și a mutării "băilor de mare" spre nord, respectiv în actuala Mamaia. Sus am postat o poză cu plaja din statiunea Mamaia. 
Marea Neagră
Marea Neagră este situată între continentele Europa şi Asia, având ca state riverane România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Are legături cu Marea Azov prin strâmtoarea Cherci, cu Marea Marmara prin strâmtoarea Bosfor şi cu Marea Egee prin strâmtoarea Dardanele. Marea Neagră are suprafaţa de 423488 kilometri pătraţi, volumul de 537000 kilometri cubi, salinitatea de 22,03 grame la un litru de apă şi adâncimea maximă de 2211 metri undeva în apropierea Peninsulei Yalta.

(Exploatarea minieră) Lonea 
Exploatarea miniera Lonea este situată în Valea Jiului, în imediata vecinătate a oraşului Petrila din judeţul Hunedoara. Sus am postat o poză cu intrarea principală în Exploatarea minieră Lonea.

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Magistrat militar 
Insignele militare regaliste pentru vechime contin simboluri ale regalităţii şi se deosebesc de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent s-au emis şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată, de către şefi). 

Maşinexport - România

Maşinexport România
Maşinexport România este companie românească care se ocupă cu exportul de masini, utilaje, instalaţii, automobile, locomotive etc

____________ooOoo____________

BANCNOTĂ DE LAGĂR
Lagărul german de ofiţeri de la Crefeld 
5 mărci 1 septembrie 1916 

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 03.09.2013

Niciun comentariu: