luni, 2 septembrie 2013

LUMEA BANCNOTELOR LUMII - 174


TRINIDAD TOBAGO

TRIPOLITANIA

***

VORBE DE DUH
DE LA ÎNAINTAŞI
Lucius Annaeus Seneca
(4 Î.E.N. - 65 E.N.) filozof roman 
  • Nestatornicia este, între toate viciile, cel mai mare duşman al liniştei sufleteşti. 
  • Puterea e îngemănată cu blândețea; sălbăticia e semn de slăbiciune.
  • A greși e omenesc, a stărui în greșeală e diavolesc.

_________xxx_________

O MEDALIE 
ŞI CÂTEVA INSIGNE ROMÂNEŞTI

Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".

INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  
(Gheorghe Gheorghiu - Dej)
Cu ocazia împlinirii a 60 ani, din partea 
organizaţiei de partid a oraşului Bucureşti - 1961
 
Gheorghe Gheorghiu-Dej (nume original: Gheorghe Gheorghiu, născut la data de 8 noimbrie 1901 la Bârlad şi decedat la data de 19 martie 1965 la Bucureşti) a fost liderul comunist al României din anul 1948 şi până la moartea sa și Președinte al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române în perioada 21 martie 1961 - 18 martie 1965. Se precizează că există şi o varinată a acestei medalii, în care Gheorghe Gheorghiu Dej are privirea îndreptată spre stânga sa.

Insignă - Fruntaş în muncă
Comitetul Central al Sindicatelor,
Sfaturilor populare şi Gospodăriei comunale
Insignă - GPAS - RPR
(Gata pentru apărarea sanitară
Republica Populară Română)

Insignă - GPAS
(Gata pentru apărarea sanitară)
În epoca comunistă, sub egida Crucii Roşii din România se organizau şi desfăşurau cursuri pentru activiştii de cruce roşie sub genericul "Gata pentru apărarea sanitară".
Deasupra am postat un carnet de activist, o lozincă - chemare şi o dilpomă a absolvenţilor cursurilor "Gata pentru apărarea sanitară". Absolvenţii acestor cursuri erau recunoscuţi şi după diferitele insigne "Gata pentru apărarea sanitară" purtate în piept.  

Insignă militară regalistă de vechime - 7 ani
Garda Naţională - 3 stele
Insignele militare regaliste pentru vechime contin simboluri ale regalităţii şi se deosebesc de la o unitate la alta, pe când în regimul comunist, dar şi în prezent s-au emis şi se emit insemne (ordine sau medalii) unice, ca reprezentare grafică, pe toata armata, împărţite în trei clase (1, 2 şi 3) pe care se înscria şi se înscrie vechimea neîntrereupă în muncă de 5, 10, 15, 20 de ani sau mai mult. Este necesar de precizat că acordarea acestor insemne de vechime era însoţită şi este însoţită de o mică majorare a retribuţiei lunare sau de o avansare în grad la exceptional (dacă persoana era bine văzută, a se înţelege - apreciată,  de către şefi). 

__________ooOoo__________

BANCNOTĂ DE LAGĂR
Lagărul german de ofiţeri de la Ellwangen i.Wurttemberg
100 mărci 1916

Câteva vignete de pe certificate sau bonduri americane

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 02.09.2013

Niciun comentariu: