duminică, 29 septembrie 2013

IUGOSLAVIA


100 dinari 1946
IUGOSLAVIA
 A fost un Regat şi apoi o Republică federativă,
 situată în S-E Europei,Peninsinsula Balcanică.
Proclamarea statului federal Iugoslavia a avut loc
 în data de 29 noiembrie 1943,
iar destrămarea s-a produs în perioada 
25 iunie 1991 – 27 aprilie 1992.
Statul Iugoslavia a avut suprafaţa de 255804 km.p.,
populaţia maximă de aproximativ 23,8 de locuitori,
iar capitala a funcţionat în oraşul Belgrad.
Deviza naţională unanim acceptată a statului a fost: 
Frăţie şi unitate. 
În evoluţia statului iugoslav se disting următoarele etape principale;
  • 1918 – 1929 – Regatul sârbilor, croaţilor şi slovenilor
  • 1929 – 1941 – Regatul iugoslav
  • 1943 – 1992 – Federaţia iugoslavă care a purtat diferite denumiri:
    • 1943 – 1946 - Federaţia Democrată a Iugoslaviei
    • 1946 – 1963 - Republica Populară Federativă Iugoslavă
    • 1963 – 1992 - Republica Socialistă Federativă Iugoslavia
    • 1992 – 2003 - Republica Federală Iugoslavia
      • 2003 – 2006 - Serbia şi Muntenegru
      • 2006 – prezent - Serbia
Stema Regatului iugoslav:


Evoluţia stemei Regatului iugoslav:


 Evoluţia stemei Federaţiei iugoslave: 
  

Steagul oficial al statului iugoslav între anii 1947 - 1992 :

  
Alte steaguri neoficiale:
   
   

Steagurile şi stemele republicilor din componenţa Federaţiei iugoslave: 


Bosnia şi Herţegovina;
Croaţia;
Macedonia;
Muntenegru;
Serbia;
Slovenia;

Mai jos admiri câteva monumente inconfundabile de arhitectură din capitala iugoslavă - Belgrad, precum şi câteva monede, medalii şi jetoane iugoslave.

Hotelul MOSCOVA
Clădirea Parlamentului
Biserica SF.MARCU
Catedrala SF.SAVA
Fortăreaţa
KALEMEGDAN
Muzeul 25 MAI
Muzeul aviaţiei
Muzeul NIKOLA TESLA
Monedă aur - 1 ducat 1931
 Monedă - 1 dinar 1925
Monedă aur - 4 ducati 1931
Medalie - Republica populară federativă iugoslavă 
Medalia - Armata populară iugolsavă
Jeton - Iugoslavia
Jeton - Iugoslavia - Cazinoul Adriatic Club

***

VORBE DE DUH 
DE LA ÎNAINTAŞI 
Johann Wolfgang von Goethe (1749 - 1832)
poet, gânditor şi om de ştiinţă german
  • Fapta e totul, gloria - nimic.
  • Nerecunoștința este un semn de slăbiciune. Niciodată nu am văzut oameni de ispravă care să fi fost nerecunoscători.
  • Ordinea ne învaţă să câştigăm timp.
__________xxx__________


O MEDALIE 

ŞI CÂTEVA 

INSIGNE ROMÂNEŞTI


Informaţii generale despre medalistică şi subiectul ei de studiu, MEDALIA, poţi citi în  articolul  "Le Havre - Franţa".
  
INSIGNA este un obiect mic, foarte variat ca formă şi culoare, confecţionat din materiale diferite, preponderant metalice, purtat la piept, la şapcă, pălărie sau bască şi care indică, prin imagini  reprezentative sau simboluri grafice, apartenenţa unei persoane la o organizaţie, la un club, etc. Există insigne sportive pentru fani si apartenenţa la un club, de  identificare localitate, de identificare societate comercială, de identificare grup, organizaţie politică, civică, religioasă, de identificare asociaţii, de participant la manifestări sportive, culturale, artistice şi de altă natură, etc.  

Vasile Alecsandri - Marele poet naţional al românilor
1821 - 1890 - 1905
"Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inima română,
Să'nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!"
LATINA GINTA  

Vasile Alecsandri (născut la data de 21iulie 1821 în Bacău şi decedat la data de 22 august 1890 în localitatea Mirceşti, judeţul Iaşi) a fost un poet, dramaturg, folclorist, om politic, ministru, diplomat, academician român, membru fondator al Academiei Române, creator al teatrului românesc şi a literaturii dramatice în România, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea. Vasile Alecsandri a fost fiul medelnicerului Vasile Alecsandri şi al Elenei Cozoni. După unii cercetători, anul naşterii ar putea fi 1821, 1819 sau chiar 1818. Şi locul naşterii sale este incert, deoarece naşterea s-a petrecut în timpul refugiului familiei Alecsandri în munţi din calea armatei lui Alexandru Ipsilanti. Se consideră că s-a născut undeva pe raza judeţului Bacău. Şi-a petrecut copilăria la Iaşi şi Mirceşti unde tatăl său avea o moşie şi unde a revenit pe întreaga durată a vieţii sale să-şi găsească liniştea.  Între anii 1828 şi 1834 s-a deschis la Iaşi pensionul lui Victor Cuenim. Spătarul Alecsandri l-a înscris pe fiul său la pensionul francez, unde a studiat alături de Kogălniceanu şi Matei Millo, actorul de care l-a legat o mare prietenie şi admiraţie şi pentru care a scris Chiriţele şi o mare parte din cânticelele comice. Vasile Alecsandri a fost unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848. Mişcarea revoluţionară din Moldova a avut un caracter paşnic (fiind denumită în epocă „revolta poeţilor”). La 27 martie 1848, la o întrunire a tinerilor revoluţionari moldoveni care a avut loc la hotelul Petersburg din Iaşi, a fost adoptată o petiţie în 16 puncte adresată domnitorului Mihail Sturdza, petiţie redactată de catre Vasile Alecsandri. După înfrângerea mişcării paşoptiste Vasile Alecsandri este nevoit să plece în exil. În 1855 s-a îndrăgostit de Paulina Lucasievici, cu care a avut o fată, Maria, în noiembrie 1857. S-au căsătorit nouăsprezece ani mai târziu, pe 3 octombrie 1876. Din 1860 se stabileşte la Mirceşti unde rămâne până la sfârşitul vieţii, chiar dacă lungi perioade de timp a fost plecat din ţară în misiuni diplomatice. Vasile Alecsandri s-a stins din viaţă la 22 august 1890, după o lungă suferinţă, fiind înmormântat cu toate onorurile la conacul său de la Mirceşti.

Insignă - Ziua Marinei Române * 1902 - 2007
Marina Română desemnează patru ansambluri de nave navigând sub pavilion românesc; marina militară, marina comercială, marina ştiinţifică şi de pescuit precum şi flota turistică. Ziua Marinei a fost oficializată ca onomastică a marinarilor militari români la data de 15 august 1902, de Sfânta Marie Mare, patroana Marinei Române. Serbarea oficială a avut loc pe crucişătorul Elisabeta, primul crucişător al marinei române, unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare și la care a luat parte și Ministrul de Război, Dimitrie A.Sturdza. 

Insignă - Vulcan - România - 1904

Uzina "Vulcan" București este o companie producătoare de utilaj energetic și petrolier, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, începând din anul 2002. Începând cu anul 1984, Vulcan București produce componente pentru Centrala Nucleară de la Cernavodă. Sus am postat logo-ul Uzinei "Vulcan" București.
Insignă - Voluntar primul război mondial - model 1927  

Insignă - Voluntar primul război mondial - model 1941  
Pe aceste două insigne este reprezentată o nomogramă a regelui Mihai al României. Mai jos admiri nomogramele celor patru regi ai României; Carol I, Ferdinand, Carol II şi Mihai. 

___________ooOoo___________

OAMENI POLITICI
PE BANCNOTELE LUMII
Austro - Ungaria * 1 gulden 1882
Wilhelm I sau Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern a fost regele Prusiei și primul împărat german. El a trăit între anii 1797-1888 şi a condus între anii 1861-1888.

Câteva ornamente decorative marginale de pe acţiuni germane 

con_dorul@yahoo.com

MOUSAIOS - 29.09.2013

Niciun comentariu: