sâmbătă, 18 august 2012

MARCHIENNES - FRANŢA




***

DOUĂ EPIGRAME DIN VIAŢĂ

OUL LUI COLUMB
de Elis Râpeanu

De Columb, un zvon mai nou,
Circulă cam fără rost,
Cic-avut-a doar un ou, 
Dar el ce bărbat a fost?


 DESCOPERIRE
de Mihai Sălcuţan

Vinul vechi e simfonie,
De culori, arome, gust,
Dar novicele nu ştie
Şi o caută în …must.

__________xxXxx_________


CÂTEVA MEDALII

ROMÂNEŞTI

 Informaţii generale despre medalistică
şi subiectul ei de studiu, medalia, 
poţi citi în articolul 
LE HAVRE - FRANŢA

Răsplata serviciului militar - 25 ani 
- medalie - Carol I - 

Răsplata serviciului militar - 40 ani 
- cruce - Carol I -  
Medaliile "Răsplata serviciului militar" din toate timpurile s-au acordat tuturor militarilor (cadre militare) la împlinirea vechimii respective în rândul cadrelor active ale armatei. Acordarea acestora era însoţită de un brevet, o majorare mai mică sau mai mare a soldei, fiind înscrisă în ordinul de zi pe unitate, mare unitate sau armată.   

Admiri aici câteva brevete pentru acordarea unor medalii. La ambele medalii de mai sus se observă nomograma regelui Carol I al României (două litere C, mari, de tipar şi întrepătrunse între ele).  
.
Răsplata muncii pentru 25 de ani în serviciul statului 
- medalie - Carol II -  
Medalia "Răsplata muncii pentru 25 de ani în serviciul statului" a fost instituita de catre Carol al II-lea in anul 1931, pentru a rasplati functionarii publici (oficiali, ministrii, angajati ai statului si oficiali ai Curtii Regale) pentru serviciu neintrerupt de 25 de ani. Pe aversul medaliei se distinge nomograma regelui Carol I al României (două litere C, mari, de tipar şi întrepătrunse între ele, între cei doi C uneori apare şi cifra unu romană - I, pentru Carol I, sau cifra doi romană - II, pentru Carol II, atunci când nu este aplicată nicio cifră se crede că nomograma aparţine regelui Carol I, ca şi în cazul acestei medalii). 

 Meritul cultural pentru şcoală - Carol II  - ordin 
Prin cultură la libertate
Ordinul Meritul Cultural - Carol II s-a instituit de către Regele Carol II al României la data de 23 septembrie 1931 şi el se conferea pentru diverse activitati in viata culturala, deosebirea intre acestea constand in culoarea panglicii. Ordinul a avut doar 4 grade de prezentare, Comandor, Ofiter, Cavaler I si Cavaler II. 
Carol al II-lea, Rege al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (născut 15 octombrie 1893 şi decedat la 4 aprilie 1953) a fost rege al României între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale în favoarea fiului său Mihai. Cunoscut şi sub numele de Carol Caraiman, nume ales de tatăl său Ferdinand şi folosit de Carol după ce a fost dezmoştenit şi radiat din Casa Regală a României (între 1925 şi 1930) în urma renunţării lui Carol la calitatea de Prinţ Moştenitor. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al soţiei sale regina Maria.

_____________ooOoo__________

Polonia  - Lagărul de la Lodz (Litzmannstadt) 
- administraţie germană - 50 fennig 1940 

Câteva vignete de pe bonduri şi certificate americane

con_dorul@yahoo.com


Niciun comentariu: